Reklama

Reklama

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

  • Česko Stoletý stařík, který vyskočil z okna a zmizel (více)
Trailer 1
Švédsko / Rusko / Velká Británie / Francie / Španělsko / Německo, 2013, 109 min

Režie:

Felix Herngren

Předloha:

Jonas Jonasson (kniha)

Kamera:

Göran Hallberg

Hudba:

Matti Bye

Hrají:

Robert Gustafsson, Mia Skäringer, Iwar Wiklander, David Wiberg, Jens Hultén, David Shackleton, Ralph Carlsson, Georg Nikoloff, Alan Ford, Simon Säppenen (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Allanu Karlssonovi je 100 let. V domově důchodců, kde v tomto věku tráví svůj zbývající čas, pro něj chystají velkou narozeninovou oslavu. Ale vitální stařík ještě nechce zůstat v bačkorách v křesle. Má docela jiné plány. Rozhodne se pro útěk. Poté, co vyleze z okna, se vydává na úžasný a naprosto nepředvídatelný výlet... Shodou náhod se mu do rukou dostane kufr plný peněz. Než se naděje, má v patách gang zločinců, sem tam se objeví nějaká mrtvola a mezi společníky, které na své cestě přibere do party, je i velmi neskladná slonice. Kromě toho po něm samozřejmě pátrá policejní sbor v čele s nepříliš schopným komisařem. Pro kohokoliv jiného by to bylo životní dobrodružství, ale s podobnými věcmi už má Allan bohaté zkušenosti. I když se nikdy nezajímal o politiku, byl nechtěně hlavním aktérem mnoha důležitých událostí 20. století. Bezděčně se podílel na vynálezu atomové bomby, stal se dobrým přítelem několika amerických prezidentů a mezi jeho další "známé" se při jeho životní pouti zařadili i Stalin, Churchill, Mao Ce-tung nebo Kim Ir-sen. (Bioscop)

(více)

Recenze (978)

PEZ 

všechny recenze uživatele

Severské filmy vždy potešia väčšou cynickosťou. 100-ročný starček (po)bavil, najmä svojou nekompromisnosťou, chýbal mi však nejaký presah, nejaká hlbšia myšlienka. Takže je to taká (nielen názvom) originálna švédska jednohubka. Nič viac, nič menej. ()

Candy.de 

všechny recenze uživatele

Před filmem jsem už měla knihu přečtenou a film je o dost slabší. Chybí zde ty nejlepší pasáže a celé je to postavené trochu jinak, než byla moje fantazie na základě knihy. Druhá polovina filmu už mě místy i nudila. ()

Lusů 

všechny recenze uživatele

Oproti knižní předloze je film dost ořezaný, ale ani v nejmenším mu to neškodí. Naopak, má díky tomu parádní tempo. ()

figliar 

všechny recenze uživatele

Allan Karlsson je ako chodiaca encyklopédia, alebo ako svetový atlas významných osobností. Zažil to, čo smrteľník nezvládne za 10 životov a divákovi v jeho spomienkach o potulkách kade-tade rozpráva nezabudnuteľný príbeh. Nestráca elán ani po životnom jubileu a privádza seba a ostatných do mnohých vtipných, mnohokrát nezávideniuhodných situácii. A pritom žije z ľahkosťou a užíva si život. Krásny a unikatny švédsky film, ktorý u nás nedostal dostatok pozornosti. ()

Sgt.Cliffer 

všechny recenze uživatele

Nečetl jsem knížku, takže jsem hodnotil čistě film. A upřímně nevím co na něm všichni tak vidí. Je to dobrá komedie, kde jsem se zasmál nejednou, ale není to film co bych si pustil znovu. Možná, že právě kvůli masivní agitaci všech kámošů jsem čekal víc a proto mě zklamal. Kdyby alespoň trochu odsýpal. 3* a nestydím se za to. ()

Bollek 

všechny recenze uživatele

Tenhle film "nemá chybu". Píšu to do uvozovek, protože ve skutečnosti je tam těch chyb docela dost. Ale je to vyprávěné tak kouzelným způsobem, že jsem je všechny přehlížel a jen s úsměvem čekal, co dalšího zase Allan vyvede. Allan, to je jeden strašně milý pán, kterému už je sto let a celý život se mu stávaly naprosto neuvěřitelné věci. Jo a taky má moc rád výbuchy. Po shlédnutí si říkám, že na švédské filmy bych měl koukat trochu více. ()

ludva10 

všechny recenze uživatele

Styl vyprávění dost připomíná Foresta Gumpa, bohužel kvalita filmu se mu nepřibližuje ani na kilometr daleko. ()

BaronDevil 

všechny recenze uživatele

Samozrejme, ze je to blbost, ale alepson se tim film ten nijak netaji. Prijemne a lehce dokoukatelny a obzvlast ke konci dost vtipny. Kdo si chce odpocinout od akcnich hovadin typu Batman vs Superman, od radoby sci-fi a podobne a chce si proste odpocinout u filmu, je to vyborna volba. ()

Patriot.X 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k atraktivitě příběhu je to slabota. Kdybych byl stoletým dědkem, který má za sebou neuvěřitelný život, přál bych si, aby film o mém životě místo Felixe Herngrena natočil Robert Zemeckis. ()

Katcat 

všechny recenze uživatele

Kdybych si přečetla nejdřív knihu, určitě bych byla zklamaná. :))) Takhle jsem nadšená a teď jdu na knihu :D ()

Darckol 

všechny recenze uživatele

No, všetci porovnávajú s Gumpom - ja porovnám aj s ,,Majetným z chatrče". Niečo medzi týmito filmami by som povedal. Tempo výrazne pomalšie, určite nie tak vtieravé ako indický zbohatlík, avšak vzťahy scén podané trocha násilnejšie ako u Gumpa (aspoň z môjho pozorovania tak vyplýva). Má v sebe oveľa suchší humor, často som sa pristihol, že jednotlivé myšlienky vo filme neboli zvýraznené, prakticky mi chvíľu trvalo, kým som scénu naplno pochopil (s výnimkou typicky severných šokujúcich scén :)). 8,0/10 - nevedel som, do čoho idem, možno aj preto som z výsledného efektu celkom príjemne prekvapený. ()

kluzo 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejgeniálněji napsaných příběhů. Originální příběh, dobře natočený a celkem slušně zahraný. Takovy švédský Jára Cimrman křížený s Josefem Švejkem. Prakticky se na něj dívám snad každý rok. Už tak po páté... ()

elessar04 

všechny recenze uživatele

Švédský film podle stejnojmenného bestselleru s velmi dlouhým názvem vypráví přesně o tom, co nese v názvu. Stoletý stařík Allan otevře na své narozeniny okno svého pokoje v domově důchodců, vyleze z něj a zmizí. Shodou okolností se stařík zamotá s motorkářským gangem, který je mu v patách, jelikož má u sebe moc důležitý kufřík. Allan pozná nové lidi. Celé toto dobrodružství provází retrospektivními příběhy z jeho života - jak se zúčastnil Operace Manhattan s Oppenheimerem, jak tancoval se Stalinem a Francem, jak byl dvojitým agentem a tak dále a tak dále.Velmi zábavná černá komedie, která je takovou absurdnější verzí Forresta Gumpa, baví především svým dobře zvoleným humorem s odkazem na několik skutečných postav naší historie a hlavně skvělým obsazením. Hlavní protagonista byl skvělý, nicméně Iwar Wiklander mi byl také velmi sympatický.Šílené zoomy kamery již tak umocňovaly skvělý absurdní zážitek. Mohu jen a jen doporučit. Už dlouho jsem se tak nenasmál! ()

Patrik200s 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý , zaujímavý a ešte raz zaujímavý. Bohužiaľ nie úžasný. Scenár a film inšpirovaný knihou je naozaj bravúrny ale spracovanie až také svetoborné nie je. Miestami sa filmári snažili až príliš lacno a komerčne vyladiť jednotlivé scény. Každopádne sa to oplatí pozrieť lebo týchto typov je žiaľ žalostne málo. Tento obstarožný, švédsky Forrest Vás dokáže pobaviť. ()

VanMagnifico 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se opravdu povedlo :D. Na první pohled skromný komorní snímek, který však disponuje neskutečně skvěle ulítlým propracovaným dějem. Do toho všeho pořádná dávka severského černého humoru a vznikne nezapomenutelná komedie. Díky tomu jsem si z kina, kromě skvělého diváckého zážitku, odnesl také namožené lícní svaly... ()

Související novinky

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

29.08.2017

Možná si ještě pamatujete na švédský hit Stoletý stařík, který vylezl z okna, jenž to dotáhl až k oscarové nominaci na masky. Jen 4 roky starý film sesbíral chválu od diváků i kritiků, takže nikoho… (více)

Best Film Fest 2014

Best Film Fest 2014

09.12.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 11. do 17. prosince tohoto roku Best Film Fest, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

10.07.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 10. do 16. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama