Reklama

Reklama

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

  • Česko Stoletý stařík, který vyskočil z okna a zmizel (více)
Trailer 2
Švédsko / Rusko / Velká Británie / Francie / Španělsko / Německo, 2013, 109 min

Režie:

Felix Herngren

Předloha:

Jonas Jonasson (kniha)

Kamera:

Göran Hallberg

Hudba:

Matti Bye

Hrají:

Robert Gustafsson, Mia Skäringer, Iwar Wiklander, David Wiberg, Jens Hultén, David Shackleton, Ralph Carlsson, Georg Nikoloff, Alan Ford, Simon Säppenen (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Allanu Karlssonovi je 100 let. V domově důchodců, kde v tomto věku tráví svůj zbývající čas, pro něj chystají velkou narozeninovou oslavu. Ale vitální stařík ještě nechce zůstat v bačkorách v křesle. Má docela jiné plány. Rozhodne se pro útěk. Poté, co vyleze z okna, se vydává na úžasný a naprosto nepředvídatelný výlet... Shodou náhod se mu do rukou dostane kufr plný peněz. Než se naděje, má v patách gang zločinců, sem tam se objeví nějaká mrtvola a mezi společníky, které na své cestě přibere do party, je i velmi neskladná slonice. Kromě toho po něm samozřejmě pátrá policejní sbor v čele s nepříliš schopným komisařem. Pro kohokoliv jiného by to bylo životní dobrodružství, ale s podobnými věcmi už má Allan bohaté zkušenosti. I když se nikdy nezajímal o politiku, byl nechtěně hlavním aktérem mnoha důležitých událostí 20. století. Bezděčně se podílel na vynálezu atomové bomby, stal se dobrým přítelem několika amerických prezidentů a mezi jeho další "známé" se při jeho životní pouti zařadili i Stalin, Churchill, Mao Ce-tung nebo Kim Ir-sen. (Bioscop)

(více)

Recenze (979)

TinyMartina 

všechny recenze uživatele

Já to nedokážu posoudit. Kniha mě moc bavila, ale z té se do filmu vešlo asi tak 10%, takže podle mě se tam nic neděje. Chápu, že taková kniha se do filmu vtěsnává těžko, ale šlo by asi trochu líp. Hudba byla příšerná. ()

koza3 

všechny recenze uživatele

Už je to pár let co jsem četl knižní předlohu, ale při sledování filmu jsem si situace velice živě vybavoval. Bylo to velice věrně zpracováno, opravdu tak, jak si to ze čtení pamatuji. Více prostoru bylo věnováno dějové lince z přítomnosti, což je škoda, protože by se Allanovy patálie daly trošku protáhnout a věnovat jim více času, ale pro konzistenci příběhu tomu rozumím. Brzo bude na světě další kniha, tak uvidíme, čím nás překvapí :-) ()

Memesis 

všechny recenze uživatele

Na to jak je to dlouhy je to tak xabavny, ze vaa to proste donuti ten film dokoukat. Zajimava a pozoruhodna komedii o jednom kufru, dvou staricich a dvou mrvtolach. Za me 86,4% ()

Alex_01 

všechny recenze uživatele

Myslím si že inspirace-moudrá matka, retrospektivní vyprávění, voiceover-je značná. Ve Forrestovi byla sice značná nahodilost, ale byla tam přesto nějaká návaznost-mezitím je tenká hranice a nedá se to jentak zvládnout, tady to působilo jen nahodile a hloupě. Tlačilo se moc na pilu-jak u komičnosti, tak u toho, aby „stihl“ vše zajímavé a důležité-přičemž se dalo stihnout mnoho jiného a zajímavého. Linka s detektivem neměla pořádné vyústění, záporák furt vyhrožoval, ale s činy otálel, jednání postav (ukradení kufru, odjezd do Ameriky-proč tam?) bylo špatně motivované. Efekty jakžtakž, historická mizanscéna-ok, kamera-ok, herci-ok-3 hvězdy. ()

JohnCoffe 

všechny recenze uživatele

Film bych rozdělil na dvě poloviny, z nichž ta zaživná, velmi originální a vtipná je ta, kdy Allan vzpomíná. Ta část kdy vzal roha z důchoďáku, dost pokulhává. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Už kniha na mne působila zmateným dojmem. Začátek se mi moc líbil, ale pak se to zvrhlo v legraci někde na hraně, kterou moc neuznávám. Přiznávám, že jsem asi suchar, ale tomuto rádobyhumoru opravdu neholduji. A film byl na tom obdobně. Pro mě mohl skončit někde kolem poloviny, protože celou druhou hodinu jsem se neskutečně nudil. Nicméně uznávám, že zpracování je na výbornou, takže dávám alespoň tři hvězdičky. PS: Pro Cimrmana nebo Forresta Gumpa je toto srovnání urážkou. Sorry. ()

Muf911 

všechny recenze uživatele

Mix Forresta Gumpa, Járy Cimrmana a Benjamina Buttona. Spolu s ještě nějakou ztřeštěnou francouzskou komedií, možná by se v tom našlo něco se severské detektivní školy (pomalejší a trochu přitroublý policajt). Každopádně jako celek super podívaná, která člověka nepustí od začátku do konce. ()

JFlower 

všechny recenze uživatele

Kniha byla výborná. A film na začátku vypadal přesně tak, jak jsem si vyobrazená místa představovala. To, že se to někdy v půlce změnilo, jsem nesla špatně - pozměněné scénky, vynechané pasáže - protože se to zvrtlo v absurdní, zmatečnou přehlídku, která se jen tak nevidí. Chtělo by se říct - nečíst knížku, tak se ztratím. Ale to je dobře; tak to přece mělo být. ()

MarryW 

všechny recenze uživatele

Výborný film, který vás prostě a jednoduše přesvědčí, že to co je, je tak, jak je, a to co bude, bude tak, jak bude. A vlastně o tom to celé je :-). Líbila se mi hudba, libíla se mi nadsázka, humor, líbilo se mi co všechno se dá vlastně stihnout za jeden život a že je vlastně úplně zbytečné se stresovat. Jediné, co se mi nelíbilo, bylo možná to, že v hlavním traileru byla většina nejpovedenějších scén z filmu, tudíž mě místama nečekalo vlastně žádné překvapení, což mě zklamalo....film celou dobu graduje a graduje a já jsem pořád čekala, kdy přijde opravdu nějaká scéna, která mě totálně rozseká a ono nic, což byla škoda....celkově tedy 4*. ()

Související novinky

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

29.08.2017

Možná si ještě pamatujete na švédský hit Stoletý stařík, který vylezl z okna, jenž to dotáhl až k oscarové nominaci na masky. Jen 4 roky starý film sesbíral chválu od diváků i kritiků, takže nikoho… (více)

Best Film Fest 2014

Best Film Fest 2014

09.12.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 11. do 17. prosince tohoto roku Best Film Fest, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

10.07.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 10. do 16. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama