Reklama

Reklama

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

  • Česko Stoletý stařík, který vyskočil z okna a zmizel (více)
Trailer 3
Švédsko / Rusko / Velká Británie / Francie / Španělsko / Německo, 2013, 109 min

Režie:

Felix Herngren

Předloha:

Jonas Jonasson (kniha)

Kamera:

Göran Hallberg

Hudba:

Matti Bye

Hrají:

Robert Gustafsson, Mia Skäringer, Iwar Wiklander, David Wiberg, Jens Hultén, David Shackleton, Ralph Carlsson, Georg Nikoloff, Alan Ford, Simon Säppenen (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Allanu Karlssonovi je 100 let. V domově důchodců, kde v tomto věku tráví svůj zbývající čas, pro něj chystají velkou narozeninovou oslavu. Ale vitální stařík ještě nechce zůstat v bačkorách v křesle. Má docela jiné plány. Rozhodne se pro útěk. Poté, co vyleze z okna, se vydává na úžasný a naprosto nepředvídatelný výlet... Shodou náhod se mu do rukou dostane kufr plný peněz. Než se naděje, má v patách gang zločinců, sem tam se objeví nějaká mrtvola a mezi společníky, které na své cestě přibere do party, je i velmi neskladná slonice. Kromě toho po něm samozřejmě pátrá policejní sbor v čele s nepříliš schopným komisařem. Pro kohokoliv jiného by to bylo životní dobrodružství, ale s podobnými věcmi už má Allan bohaté zkušenosti. I když se nikdy nezajímal o politiku, byl nechtěně hlavním aktérem mnoha důležitých událostí 20. století. Bezděčně se podílel na vynálezu atomové bomby, stal se dobrým přítelem několika amerických prezidentů a mezi jeho další "známé" se při jeho životní pouti zařadili i Stalin, Churchill, Mao Ce-tung nebo Kim Ir-sen. (Bioscop)

(více)

Recenze (978)

Jordan 

všechny recenze uživatele

najpreceňovanejšia kniha posledných rokov (ani som ju nedočítal, tak veľmi ma nebavila ba až otravovala) bola v miere zábavy, akcie, humoru a energie jedna k jednej adaptovaná do filmovej podoby - vznikol tak nesmierne nezáživný a zbytočný film o ničom... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Najskôr si treba ujasniť, že Starček je škandinávska komerčná komédia, žiaden art. Kombinácia Forresta Gumpa a niečoho v štýle Snežného pluhu, alebo Lovcov hláv. Ozvláštnením je, že tieto dve nesúrodé dejové línie, totiž gangsterka v súčasnosti a spomienky na život máme v jednom filme. Funguje to? Ako kedy, niekedy však výborne. Proste treba sa uvolniť, vyložiť nohy na stôl a baviť sa. Potom sa dajú odpustiť aj rozpačité momenty. Musí byť veľmi frustrujúce, keď celý život vyhadzujete všetko do povetria a v telke vidíte, že Berlínsky múr sa rozoberá kladivom... ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Překvapení jako hrom. Film bych zařadil někam mezi Byl jsem přitom, s tím rozdílem, že tento švédský snímeček je vtipný a Forresta Gumpa, s tím rozdílem, že tady se dojemných scének a smutného piana nedočkáte. Film je napěchován tmavě černým humorem, přesně tak, jak to mám rád. Nechybí rozhodně zastoupení ani ostatních druhů humoru, a to rovněž v hojném počtu. Robert Gustafsson, když zavzpomíná, jak býval mlád tak dost připomíná pána, který obsluhoval anglického krále. Minimálně z velké dálky. Děj je hrozně jednoduchý, ale nesmírně úžasný. Poselství skrývá snad jediné. Co člověk může v každičkém věku prožít, když mu nebude chybět trošička odvahy a hromada štěstí. Všude je cítit obrovská nadsázka a na každém kroku panuje obrovská pohoda. Knihu jsem nečetl, takže nemohu provést nějaké srovnání, ale z mého pohledu film nemá chybu. Přál bych si více podobných komedií. Musím dát plný počet, dlouho jsem se v podobné míře ničemu tak nezasmál, a to jsem si po přečtení o čem má snímek být, dovolil docela dost očekávat. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Docela zvláštní film. Je to dost podobné jako Forrest Gump. Stařík vypráví svůj životní příběh a zároven ještě probíhá děj v současnosti. Zažil toho za svůj život opravdu hodně. Ty náhody a souhry okolností jsou opravdu velmi nepravděpodobné. Občas samozřejmě dochází k velmi komickým situacím. Začíná to alanovým útěkem z domova důchodců. Po cestě narazí na kufr, ve kterém je 50 milónů korun. Ještě s dalšími lidmi poté utíká před gangem motorkářů. A během toho vzpomíná na svůj pestrý život. Cestuje s nimi i slon. Už od mala ho přitahovaly výbušniny a hlavně dynamit. To se mu hodilo v občanské válce ve Španělsku. Potká spoustu známých osobností. Tady například zachrání život generálu Frankovi. Poté se vydává do Ameriky, kde se seznámí s Oppenheinerem a Harrym Trumanem. Podílí se s nimi na projektu Manhattan. Po návratu do Švédska si ho pozve Stalin, ať mu taky sestrojí atomovou bombu. To nevyjde a skončí v gulagu. Odtamtud uteče s dementním bratrem Einsteina. Pak pracuje pro CIA jako dvojitý agent. Setkává se Ronaldem Reganem nebo Gorbačovem. A to dělá vlastně až do konce. Opravdu zajímavý a netradiční snímek. "Jsem skoro doktor." :D ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Takové nemastné neslané. Zasmál jsem se asi jen 2x - 3x a to jakože "zasmál". Ale v celku se na to koukalo dobře, slon pobavil. Komedie to není. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Skrz namlsání kolegy hijackera přišlo poměrně kruté zklamání. Retrospektiva Allanova života ještě celkem ušla, byla v takovém roztomilém forrestovském duchu, ale ten příběh s kufrem byl fakt dost ujetej. Jako kdyby si autor řekl "schválně, kolik krávovin narvu do jednoho příběhu tak, aby mi to všichni zbaštili". No u mně se mu to tedy nepovedlo. Zápletka pochybná, z každého záběru na seschlého Gustaffsona se mi dělalo lehce nevolno, film je tak nějak zoufale utahaný a prostě a jednoduše se táhne z načrtnutéo bodu A do bodu B bez jakékoli logiky. Ještě, že jsem na to nešel do kina... 40% ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Poměrně netradiční film ze Skandinávie. Švédský Stoletý stařík číší velkou dávkou černého humoru, jenž stejně jako například humor britský, není pro každého a ne každý jej pochopí tak, jak tvůrci plánovali. Za mě tedy velký palec nahoru. ___ (Jiráskovo divadlo, Nový Bydžov) ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Pro mě bohužel zklamání. Ne nějak velikánské, přesto jsem čekal mnohem víc. Úplně od celého snímku. Tenhle toho chce pojmout až příliš a nějak se mu to nedaří. Ukrojil si tak velké sousto, které mně osobně hodně zhořklo v ústech. Naprosto ve všech směrech. Přece jenom jsem si zvykl na úplně jinou, severskou kvalitu. Hrozně laciný film. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Vzpomínkové části opravdu velmi připomínají Forresta Gumpa, ovšem ve srovnání s ním je to slabší... ale zase je to evropštější, nebo chcete-li švédštější (v dobrém slova smyslu) a nehrají tady takovou roli sentiment a dojímání. Naopak ta zápletka kolem stoletého staříka mi připomněla některé ztřeštěné polské akční komedie plné různých nedorozumění. :D Vlastně bych to tedy shrnul tak, že pokud se v ději nebudete hnidopišsky hrabat, docela se pobavíte. :) ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Stoletý stařík na útěku z domova důchodců. Netypická švédská road komedie, černá jako bota. Allan Karlsson si v životě prožije nespočet dobrodružství a ani v den svých stých narozenin to nechce zabalit. Forrest Gump východního bloku a univerzální milovník výbuchů a výbušnin nám postupně vypoví celý svůj životní příběh. Šílené seskupení filmových postav a jeden veliký průser s kufrem plným peněz. Bláznivá komedie, u které jsem se zároveň smál a kroutil nevěřícně hlavou, co všechno je možné do jednoho filmu narvat za blbosti, které spolu dokonce ladí. Opravdu svéráz! 80% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nechtiac sa znovu vymykám zo všeobecnej spokojnosti s týmto filmom. Viacerí ho prirovnávajú k Forestovi Gumpovi, problémom je však to, že som aj jemu nadelil iba tri hviezdičky a nepociťujem potrebu, aby sa v jednotlivých krajinách nakrúcali variácie na túto, mne tak cudziu tému. Film som sledoval pozorne, lebo som vedel, že je trochu kontroverzný. Nepodarilo sa mi ani raz zasmiať, pretože to bol humor, aký mi prekážal aj v slávnom Sellersovom Bol som pri tom. A keď nie komédia, tak dráma alebo dobrodružný film ani náhodou. Až začínam mať podozrenie, že tento typ filmov je určený na vyvolanie falošnej ilúzie divákov, že stačí mať šťastie a úspech sa dostaví, aj keď preň neexistovali žiadne predpoklady. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Už knížka je epizodická, film to ještě silně zvýraznil, když z postav, včetně těch hlavních, udělal figurky o pár větách. Ale i když většina humoru je o tom, že lidi jsou blbý a/nebo uřvaný, má to své nezapomenutelné momenty. Zaokrouhluju (asi jako spousta lidí) ale nahoru, protože podobných filmů je málo a od Forresta je to už dlouhých 20 let. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Takový cyničtější, drsnější a ujetější Forrest Gump, který nás učí, že život se má brát takový jaký je a moc o něm nepřemýšlet. Občas běží mnohem svižněji než Forrest, místy však narazí na mělčinu, kudy se jen s námahou brodí. Einsteinův bratr nemá chybu, stejně jako řada dalších bizarních setkání. Některé fóry dokonale uzemní a rozesmějí, jiné mě ovšem zcela minuly. Pobavil jsem se, ovšem nemyslím, že bych někdy pocítil potřebu dát si repete. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Zábavná severská variace na Forresta Gumpa s poněkud mimózní kriminální zápletkou. Knihu jsem nečetl, u filmu jsem se převážně lehce bavil (70%). ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Už som tu čítala, že kniha bola 10x, 100x lepšia ... ja si myslím, že miliónkrát. Takže prečítajte si ju. Film nebol zlý, ale ja som čakala väčšiu pecku. Jedno ale uznávam, že z knihy povyberané časti a doložené nové (vymyslené), dávali zmysel a príbeh neutrpel. Herci mi sedeli, slon bol tiež v pohode ... tak dám tie štyri hviezdy, nech nežeriem. 3,5* ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Asi bych neměl hodnotit, když mi nestačil kognitivní zdroj na dokoukání filmu. Ale nemohl jsem se ubránit tomu zklamání, jak někdo tak špatně může vykrást myšlenky Foresta Gumpa a přenést na Evropské poměry a celé to tak nesmyslně ponížit svou neoriginalitou a vyumělkovaností. ()

Související novinky

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

29.08.2017

Možná si ještě pamatujete na švédský hit Stoletý stařík, který vylezl z okna, jenž to dotáhl až k oscarové nominaci na masky. Jen 4 roky starý film sesbíral chválu od diváků i kritiků, takže nikoho… (více)

Best Film Fest 2014

Best Film Fest 2014

09.12.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 11. do 17. prosince tohoto roku Best Film Fest, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

10.07.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 10. do 16. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama