Reklama

Reklama

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

  • Česko Stoletý stařík, který vyskočil z okna a zmizel (více)
Trailer 2
Švédsko / Rusko / Velká Británie / Francie / Španělsko / Německo, 2013, 109 min

Režie:

Felix Herngren

Předloha:

Jonas Jonasson (kniha)

Kamera:

Göran Hallberg

Hudba:

Matti Bye

Hrají:

Robert Gustafsson, Mia Skäringer, Iwar Wiklander, David Wiberg, Jens Hultén, David Shackleton, Ralph Carlsson, Georg Nikoloff, Alan Ford, Simon Säppenen (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Allanu Karlssonovi je 100 let. V domově důchodců, kde v tomto věku tráví svůj zbývající čas, pro něj chystají velkou narozeninovou oslavu. Ale vitální stařík ještě nechce zůstat v bačkorách v křesle. Má docela jiné plány. Rozhodne se pro útěk. Poté, co vyleze z okna, se vydává na úžasný a naprosto nepředvídatelný výlet... Shodou náhod se mu do rukou dostane kufr plný peněz. Než se naděje, má v patách gang zločinců, sem tam se objeví nějaká mrtvola a mezi společníky, které na své cestě přibere do party, je i velmi neskladná slonice. Kromě toho po něm samozřejmě pátrá policejní sbor v čele s nepříliš schopným komisařem. Pro kohokoliv jiného by to bylo životní dobrodružství, ale s podobnými věcmi už má Allan bohaté zkušenosti. I když se nikdy nezajímal o politiku, byl nechtěně hlavním aktérem mnoha důležitých událostí 20. století. Bezděčně se podílel na vynálezu atomové bomby, stal se dobrým přítelem několika amerických prezidentů a mezi jeho další "známé" se při jeho životní pouti zařadili i Stalin, Churchill, Mao Ce-tung nebo Kim Ir-sen. (Bioscop)

(více)

Recenze (978)

CarlaBrunn odpad!

všechny recenze uživatele

Boze moj, kde som sa to ocitla?! ...To su prve slova, ktore mi napadli po prvej polhodine tohto kinematografickeho hnusu!! Kombinacia svedskeho dabingu, ktory znel ako zrychlena slovencina odzadu, nudneho deja, pradivnej hudby a pokusov o akcne sceny su vysledkom autora v predsmrtom krci zrejme. Ja to jednoducho inak pomenovat ani neviem. 1x v zivote sa mi stalo, ze som si v kine sladko pospala. ODPAD a to tretotriedny!!! Sudiac podla nasledovneho odpadku su Svedi na tom s filmami riadne mizerne....... ()

pecas123 

všechny recenze uživatele

Je to takový Forest Gump na švédský způsob. Film natočený s obrovským nadhledem a byť je natočený v pomalejším tempu, tak závěr filmu má něco do sebe. ()

len.tilka 

všechny recenze uživatele

Docela parádní podívaná, která moc nemá obdoby v dnešní nabídce filmů. Neobjevuje se tu žádné násilí (celkem), nahota ani dvacetiminutová variace na slovo fu*k, protože tendle prťavý staříček, který se sice pomalu pohybuje, ale o to rychleji mu to pálí a dokáže flashbackovat do těch nejzajímavějších částí svého života s neuvěřitelnou přesností, to všechno hravě zastane. Silně mu v tom pomáhá způsob likvidace nepohodlných nedobrovolně nabytých spolucestujícíh a slonice s mega zaďoušem. S parťáky, kteří jsou ale ovšem na stejné vlně a slonicí likvidují máfoše, aniž by byly použity zbraně, takže to jsou ty nejvtipnější situace z celýho filmu! Docela by takovej děda bodl, jenže onomu herci je podstatně méně, takže smůla (tomě docela dostalo). Zasmála jsem se, ale abych pravdu řekla, podle tohoto hodnocení jsem čekala mnohem větší smích. Strašně mě zaujalo ** SPOILER, že celou dobu naše tripová čtyřka vlastně z onoho kouzelného kufříku nepoužije ani centík.** "KDES BYLA?" - "PRO MELOUNY" - "PRO MELOUNY?!?! KUFR PRYČ, PŮLKA GANGU V HÁJI A TY DEŠ KUPOVAT ŇÁKÝ BLBÝ OVOCE?!" - "MELOUN NENI OVOCE, JE TO ZELENINA." ()

Fraktální 

všechny recenze uživatele

Znám i originál (ne z papírové , nýbrž a audioknihy)... Zatím dávám neutrálně pozitivní hodnocení 4 * a sám jsem zvědav jak film budu hodnotit z delším odstupem... ()

Ferguson 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus těch nápadů bylo až příliš. Trochu přeplácaná kombinace Forresta Gumpa, Podfucku a severských road movie v balkánském trendu je obrovskou "komerčárnou". Pro mě byla paradoxně nejlepší postava letargický detektiv - asi jediná opravdu člověčí postava tohoto filmu. ()

lineker 

všechny recenze uživatele

No švédové umí nejen drsné, temné kriminálky či dramata, ale dokáží i řádně podráždit bránici. Z naprosto banální situace dokáží vytřískat notně černou komedii, která si nic nezadá se špičkou v tomto stylu točených filmů. Nechybí prakticky nic z panoptika postav na kterých jsou tyto komedie postaveny. Debilní parta zloduchů, flegy připitomělý policista. A potom již stačí namíchat situační koktejl, který umí pobavit. A to seveřanům určitě povedlo. ()

Miisha24 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů a půlku království pro spisovatele Jonassona, který něco takového dokázal vymyslet. Neskutečná fantazie! Super snímek! ()

hujerita 

všechny recenze uživatele

Fajn som sa bavil úplne kráľovsky aj keď mi to hneď na začiatku pripomenulo Foresta a bolo jasné ako a kam to dopadne, vždy som sa len smial a veľmi dobre zabavil. Odporúčam vrelo. ()

Don_Grinch 

všechny recenze uživatele

Bohužel nic moc. Hlavní hrdina vypadá už v 15 letech na 40? Trochu divné? Asi bych neobsazoval na celý film jednoho herce 40letého, když má stárnout do 100 let. Výběr vedlejších herců se jim taky moc nepovedl, ten věčný student? Autoři si vymysleli i "velkého" bose, který se v knize nevyskytoval. Zkrátili to na 114 minut, vynechali tunu věcí, tunu věcí zkazili a stejně mi přišlo, že ten film je nekonečný. ()

elery 

všechny recenze uživatele

Jestli nějaký film můžu s nadšením doporučit, je to Stoletý stařík, který... podle slavné knižní předlohy. Takhle povedený film jsem neviděl dlouhá léta! A zrovna tak dlouho jsem se od plic tolik nezasmál, byť se nejedná zrovna o komedii. Je to filmový kříženec mezi Forrest Gump a Amarcord, v závěru malinko líznutý rozuzlením Po přečtení spalte :-) Ale to jsou jen taková přirovnání. Vím, že bychom tím zvoláním v komentářích měli velice štřit, nicméně tady je to skutečně na místě: Nutno vidět! ()

Verilla 

všechny recenze uživatele

Střeštěná komedie ze Severu o staříkovi, který vyleze z okna a tím vše začíná. Celá eskápada dobrodružství ze současné doby ve Švédsku a v druhé dějové linii vzpomínání na to, co zažil hlavni hrdina v minulosti. Něco jako Forrett Gump v evropském formátě, ale mnohem inteligentnější. Prostě je to komedie k popukání, kterou není radno opomenout, a u které se divák ani na chvíli nenudí, i přes délku snímku. Docela mě dojala chvíle na konci filmu, kdy přistáli na Bali a dostali druhou šanci v životě. Tuhle atmosféru dokáží vykreslit snad jen švédští režiséři. ()

Rob318 

všechny recenze uživatele

Ne, očekávání film prostě nesplnil.Udělaný je chytře plyne si a určitě si najde spoustu fandů.Jenže pro mně to byla nuda,nuda a zase nuda. ()

zzuuzzuu 

všechny recenze uživatele

Přesně podle mých představ, akorát jsem četl knihu dříve než jsem viděl film ,proto mi některé scény ve filmu chyběli. Jinak 100% ()

vanikka22 

všechny recenze uživatele

Film se točí okolo stoletého staříka Allana Karlssona, značně připomínající Járu Cimrmana. Začátek filmu vykresluje Allana jako pána žijícího na samotě se svým kocourem Molotovem, kterého v prvních minutách filmu zabije liška. Allan se velmi brzy vybarví jako pyroman a lišku pomocí párku kombinovaných s dynamitem odstřelí. Následný střih nás přivede do domova důchodců, kde by měl Allan oslavit své sté narozeniny. Z toho jej ovšem vyruší chlapec, který nedaleko odpaluje petardy a Allanova celoživotní vášeň ho přinutí vylézt z okna a tím nastartuje staříkovo dobrodružství, která se průběžně prolínají s událostmi z minulosti. Po opuštění domova důchodců se Allan dostane s pár drobnými na místní stanici, kde se příběh začne proplétat se zástupci motorkářského gangu, vedoucím nedaleké železniční stanice, věčným studentem a dívkou Gunilou, kteří společně cestují a zažívají spoust až neuvěřitelných situací, které dokáží pobavit. Nenáročný divák by mohl ocenit nepříliš složitý humor a někteří z nás i ledově chladný přístup Allana k situacím, které by nejednoho člověka značně rozladily. ()

Chillik 

všechny recenze uživatele

Výsledek křížení mezi Forrestem Gumpem a Bláznivou střelou. Hlavní hrdina proplouvá historií od španělské občanské války po gulagy a s diktátory se seznamuje jako na běžícím páse, ale zároveň vás nepřekvapí krádeže slonů, hlavy poletující vzduchem ani mrtvoly cestující do východní Afriky. Kombinace je to zajímavá... ale na můj vkus ani dost nepředvídatelná, ani dost dojemná. Na film se podívejte, milujete-li výbuchy, prudké dějové zvraty a drobné romantické linie. Na film se nedívejte v případě, že vám vadí nepřetržitá řada mrtvol, ostřejší slovník nebo hledáte film s hlubokým poselstvím. ()

tomkat 

všechny recenze uživatele

Tak lakonický, nemluvný (přitom výmluvný) a ledově ulítlý, jak jen severská tvorba může být. Tohle jsou momenty, kdy si uvědomíte, jak skvělá je pestrost světové kinematografie. Pozn.: nesrovnávám nijak s knihou, kterou jsem nečetl. ()

Flashback 

všechny recenze uživatele

Ne, není to Forrest Gump. Je to hloupoučká "komedie" většinu času připomínající svou ubohou produkcí některý shit od Trošky. Není to vtipné, nemá to styl ani kouzlo. Zcela bez přehánění film na úrovni Kameňáků a Poledňákové. ()

Související novinky

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

29.08.2017

Možná si ještě pamatujete na švédský hit Stoletý stařík, který vylezl z okna, jenž to dotáhl až k oscarové nominaci na masky. Jen 4 roky starý film sesbíral chválu od diváků i kritiků, takže nikoho… (více)

Best Film Fest 2014

Best Film Fest 2014

09.12.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 11. do 17. prosince tohoto roku Best Film Fest, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

10.07.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 10. do 16. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama