Reklama

Reklama

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

  • Česko Stoletý stařík, který vyskočil z okna a zmizel (více)
Trailer 2
Švédsko / Rusko / Velká Británie / Francie / Španělsko / Německo, 2013, 109 min

Režie:

Felix Herngren

Předloha:

Jonas Jonasson (kniha)

Kamera:

Göran Hallberg

Hudba:

Matti Bye

Hrají:

Robert Gustafsson, Mia Skäringer, Iwar Wiklander, David Wiberg, Jens Hultén, David Shackleton, Ralph Carlsson, Georg Nikoloff, Alan Ford, Simon Säppenen (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Allanu Karlssonovi je 100 let. V domově důchodců, kde v tomto věku tráví svůj zbývající čas, pro něj chystají velkou narozeninovou oslavu. Ale vitální stařík ještě nechce zůstat v bačkorách v křesle. Má docela jiné plány. Rozhodne se pro útěk. Poté, co vyleze z okna, se vydává na úžasný a naprosto nepředvídatelný výlet... Shodou náhod se mu do rukou dostane kufr plný peněz. Než se naděje, má v patách gang zločinců, sem tam se objeví nějaká mrtvola a mezi společníky, které na své cestě přibere do party, je i velmi neskladná slonice. Kromě toho po něm samozřejmě pátrá policejní sbor v čele s nepříliš schopným komisařem. Pro kohokoliv jiného by to bylo životní dobrodružství, ale s podobnými věcmi už má Allan bohaté zkušenosti. I když se nikdy nezajímal o politiku, byl nechtěně hlavním aktérem mnoha důležitých událostí 20. století. Bezděčně se podílel na vynálezu atomové bomby, stal se dobrým přítelem několika amerických prezidentů a mezi jeho další "známé" se při jeho životní pouti zařadili i Stalin, Churchill, Mao Ce-tung nebo Kim Ir-sen. (Bioscop)

(více)

Recenze (978)

Edge_666 

všechny recenze uživatele

Jasně, kniha je výpravnější, vtipnější, více rozebírá postavy a já nevím co všechno je víc, ale ... Ale sakra ten film je skvělý. Drží základní linii příběhu, ačkoli některé části změní nebo zkrátí. Ono to ani jinak nejde, pokud by nebyl stařík natočený na stopáž tak pěti hodin. Parádní a luxusní klenot v kinematografii. Pokud chcete znát celý Alanův příběh (a jeho přátel), přečtěte si knihu nebo si ji, jako já, poslechněte jako audioknihu. Budete se královsky bavit. Stejně jako s tímto filmem. ()

JancakV 

všechny recenze uživatele

Hmmm. No. :-( Neuvěřitelně špatně překopaná knižní předloha. A vše co bylo (do zkrácené verze knihy) přidáno :-o bylo prvoplánové a vedměs hloupé. Trpěl jsem od prvních vteřin až do konce. Jdu si pustit audioknihu pro vylepšení nálady. ()

stret 

všechny recenze uživatele

Niekto si povedal, že humor bude, a to za každú cenu. Takýto druh humoru pokladám za násilný. Vlastne skôr za znásilnenie humoru. ()

Dominique55 odpad!

všechny recenze uživatele

Horší film jsem snad nikdy neviděla, jedna velká nuda! Nemělo to ani hlavu, ani patu. Oproti knize se to prostě srovnat nedá a je vidět, že národ Český více čumí na bednu než do knihy...A počítám s tím, že když se bude zpracovávat Analfabetka, tak to dopadne obdobně... ()

Lyshitski 

všechny recenze uživatele

Johohó. Kdyby jste to náhodou nevěděli, tak pan Stalin je takový starý hodný pán. Hodný do té doby, než se mu rozhodnete sdělit, že jste pařili na párty u generála Franca, toho zasraného fašisty, který tančí jako holka. Potom hold skončíte v gulagu s bráchou Alberta Einsteina. Allan se nám pomalu vysoukal z okna domova důchodů a rozjel něco, co tady dlouho nebylo. Absurdita střídá absurditu a já jsem si zcela jistý tím, že to poslední co bych chtěl vidět před smrtí je sloní anál. Skvělý Švédský klenot, který by byla škoda nechat si ujít. Allan se řadí po bok akčních hrdinů, jakými bez pochyb byli velikáni jako Jára Cimrman a Forest Gump. U mně si Allan vybojoval výbušných 86%. ()

Final 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se dá popsat jediným slovem: Haluz :) Film trochu připomíná Foresta Gumpa, ovšem v trochu více gerontím kabátku. A to bych nevěřil, že se stoletým staříkem si užiju víc srandy, než se všemi posledními rádoby komediemi z Hollywoodu. A jako bonus, tenhle film byl natočen v Evropě. Tohle je prostě klenot, který se musí ocenit, protože další jen tak brzo nebude. ()

pekos 

všechny recenze uživatele

Allan Karlsson je stelesnením prostoty, naivity, ale najmä zdravého sebavedomia. Ako hlavný hrdina príbehu rozpráva zážitky celého svojho 100 ročného života s ľahkosťou a bravúrnosťou. Zaoberá sa len tým, čo bolo v jeho živote najdôležitejšie. Skvelá zábava pre každého a podobnosť s Cimrmanom, Forest Gumpom alebo s niektorými postavami Quentina Tarantina je čisto náhodná. Opakovateľne pozerateľné. ()

soulless 

všechny recenze uživatele

Skurvené lišky :-) Sice jsem čekal víc, ale i tak velmi zábavná průprava (ne)historií evropského kontinentu. Asi se budu muset na tu severskou kinematografii víc zaměřit, protože humorem mi velmi sedí. 7/10 ()

nelde 

všechny recenze uživatele

Asi nejsem tou pravou cílovou skupinou, ale vadil mi neustálý deus ex machina. A trochu ten film drhl, jak v dialozích, tak ve směrování. A jakoby se nemohl rozhodnout, jakým typem filmu vlastně bude. Kromě Allana byly všechny postavy trochu ploché. ()

Sumichalek 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý mi príbehom pripomínal iné filmy. Prvé čo mi napadlo bolo: "jasné to bolo vo Forrestovi Gumpovi". Mám tým na mysli tie rôzne náhody, ktoré hlavného protagonistu priviedli k rôznym osobnostiam politického a iného života, asi hlavne toho politického. Ďalší film, na ktorý som si pri pozeraní spomenul bol Benjamin Button, pretože aj tam bol dedko/človek ktorý chodil po svete a ocital sa v rôznych situáciách, ktoré zaváňali nebezpečenstvom a hlavne dobrodružstvom. Aj napriek týmto mojim návratom sa dá povedať, že film ma pobavil, trochu ma aj nudil ale nie až tak veľmi. Tri a pol hviezdičky, to je hodnotenie, ktoré mám teraz pred očami :-D. Originálne bolo ........ hmmmm....určite niečo áno ale neviem si spomenúť. ()

clive3 

všechny recenze uživatele

Nejak nemohu prijit na to proc je ten fil tak vysoko hodnoceny. Knizni predloha jde mimo mne, ale je to dalsi s prapodivne radoby vtipnych a sarkastickych severskych filmu. Vse co je v tomto filmu jiz bylo ve filmech jako Forrest Gump nebo Podivuhodny pribeh Benjamina Buttona. Starej chlap a pribeh jak byl znamej se vsema a vsem pomohl. Jak pisu vyse. Uz to tu bylo. Na film se asi da podivat. Je vicemene vtipne jak se zbavi jednoho tela a prijdou k druhemu. To ano, ale jinak je to takove prapodivne. Je to spis Crazy komedie ale jaksi malo vtipna. ()

anniesek 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem nejdříve četla knihu a až pak viděla film... Film se skoro vůbec nedrží předlohy (až na hlavní postavy a pár scén). Všechny ty scénky, kterým jsem se tak nasmála v knize, ve filmu vůbec nejsou (což samozřejmě chápu, jinak by film trval 5 hodin.. ale proč chybějí postavy, scény a zápletky..?). Bohužel se nedokážu od knihy oprostit, tedy proto hodnotím film tak špatně.. Protože kniha je nadprůměrná, vtipná, promyšlená, geniální. Film nevyjádřil ani procento humoru, který byl v knize... ()

juanpera 

všechny recenze uživatele

Tak na tenhle film jsem se nechal zlakat vesmes pozitivnima recenzema a vcelku dobrym procentem a taky tim, ze evropska kinematografie natoci bud naprostou bombu a nebo straslivy propadak (vyjma ceskych, to jsou vetsinou inteligentni zachmurele pru...y). A bohuzel tenhle film je tim druhym pripadem. Je to nehorazna slatanina o nehoraznych lidech, kteri jsou ucastniky nehoraznych nehod a nahod a vse tak nejak plyne. Bohuzel jsem se ani nesmal. Spis jsem nekde uprostred filmu premyslel, zda mi to stoji za to a dokoukam to, nebo rovnou udelam stop a delete... Dokoukal, bohuzel, ztrata casu. Opravdu mi na tom nepripadlo nic smesneho a ani jinak zajimaveho. Vsechno je pritazene za vlasy bud moc a nebo prave malo. Neznam knizni predlohu, nemohu tedy hodnotit, kdo to takhle zpusobil, ale vcelku je mi to jedno. Prece jen je to hodnoceni filmu. Jedine co na tom bylo hezke, tak priroda a to kouzlo svedska, ktere alespon trosku prosvitalo, misty. Takze za tu prirodu davam... NELIBI 10... ()

jiri88 

všechny recenze uživatele

Stoletý stařík je tak šílený mix nespojitelných lidí, situací a historických událostí, až se mi nechce věřit, že jako výsledek to bylo tak dobrý! Rozhodně hodně příjemný překvapení, zajímavý sarkastický humor, já se teda bavil! ()

smoukii 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem četla knížku, takže jsem se na ten film nemohla podívat zcela objektivně „jen" jako na film. Nebyl špatný a samozřejmě chápu, že by nejspíš musel být dvojnásobně dlouhý, aby se ta kniha dala zfilmovat pořádně, rozhodně se to podle mě dalo udělat lépe - když už si filmař musí vybrat jen něco, mohli si vybrat lépe, a když už si vybrali, co si vybrali, rozhodně to vybrané měli lépe podat. Co mě mrzelo nejvíc, ve filmu úplně zmizela celá asijská i blízkovýchodní část knihy, díky které by bývalo bylo vidět, že byl Allan opravdovým hybatelem dějin napříč kontinenty. No, každopádně pokud se někomu film líbil, rozhodně doporučuji přečíst si knížku :-) ()

Indio 

všechny recenze uživatele

Vždy dokážu oddělit vyprávění filmové s vyprávěním knižním.Zde ale jsem v pasti, je tu jen třetina děje z knihy což mmě mrzí i když vím že na plnohodnotny rozpravění by zabralo šikovnym filmařům minimalně 3 hodiny. Nakonec si myslím, že duch předlohy se zachoval což je nejdůležitější. ()

BR23 

všechny recenze uživatele

Kniha je síce celkom dobrá (našťastie som ju čítal skôr ) ale film bol veľká slabota, slabý odvar, napodobenina, nemastné neslané .... Som čakal niečo lepšie... Ako tak čítam komenty tuná tak väčšinou ste spokojní s filmom tí, ktorí ešte nečítali knihu... to je zrejme dôvod prečo sa Vám páči film. i mne by sa možno viac páčil keby som nevidel ten kvalitatívny rozdiel medzi knihou a filmom. ;) V podstate súhlasím s Maemi ()

marcelita 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání...nápad nebyl špatný,ale nějak mě to neuchvátilo a kolem 50minuty jsem se přistihla,že nevnímám,protože mě to nebavilo. Chtělo to víc lumpáren,a šílených sitaucí,které by vtipně gradovali. Ze slušnosti jsem se teda dodívala noo,ale už nikdy si jej znovu nepustím. ()

Související novinky

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

29.08.2017

Možná si ještě pamatujete na švédský hit Stoletý stařík, který vylezl z okna, jenž to dotáhl až k oscarové nominaci na masky. Jen 4 roky starý film sesbíral chválu od diváků i kritiků, takže nikoho… (více)

Best Film Fest 2014

Best Film Fest 2014

09.12.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 11. do 17. prosince tohoto roku Best Film Fest, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

10.07.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 10. do 16. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama