Reklama

Reklama

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

  • Česko Stoletý stařík, který vyskočil z okna a zmizel (více)
Trailer 3
Švédsko / Rusko / Velká Británie / Francie / Španělsko / Německo, 2013, 109 min

Režie:

Felix Herngren

Předloha:

Jonas Jonasson (kniha)

Kamera:

Göran Hallberg

Hudba:

Matti Bye

Hrají:

Robert Gustafsson, Mia Skäringer, Iwar Wiklander, David Wiberg, Jens Hultén, David Shackleton, Ralph Carlsson, Georg Nikoloff, Alan Ford, Simon Säppenen (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Allanu Karlssonovi je 100 let. V domově důchodců, kde v tomto věku tráví svůj zbývající čas, pro něj chystají velkou narozeninovou oslavu. Ale vitální stařík ještě nechce zůstat v bačkorách v křesle. Má docela jiné plány. Rozhodne se pro útěk. Poté, co vyleze z okna, se vydává na úžasný a naprosto nepředvídatelný výlet... Shodou náhod se mu do rukou dostane kufr plný peněz. Než se naděje, má v patách gang zločinců, sem tam se objeví nějaká mrtvola a mezi společníky, které na své cestě přibere do party, je i velmi neskladná slonice. Kromě toho po něm samozřejmě pátrá policejní sbor v čele s nepříliš schopným komisařem. Pro kohokoliv jiného by to bylo životní dobrodružství, ale s podobnými věcmi už má Allan bohaté zkušenosti. I když se nikdy nezajímal o politiku, byl nechtěně hlavním aktérem mnoha důležitých událostí 20. století. Bezděčně se podílel na vynálezu atomové bomby, stal se dobrým přítelem několika amerických prezidentů a mezi jeho další "známé" se při jeho životní pouti zařadili i Stalin, Churchill, Mao Ce-tung nebo Kim Ir-sen. (Bioscop)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (978)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Překvapení jako hrom. Film bych zařadil někam mezi Byl jsem přitom, s tím rozdílem, že tento švédský snímeček je vtipný a Forresta Gumpa, s tím rozdílem, že tady se dojemných scének a smutného piana nedočkáte. Film je napěchován tmavě černým humorem, přesně tak, jak to mám rád. Nechybí rozhodně zastoupení ani ostatních druhů humoru, a to rovněž v hojném počtu. Robert Gustafsson, když zavzpomíná, jak býval mlád tak dost připomíná pána, který obsluhoval anglického krále. Minimálně z velké dálky. Děj je hrozně jednoduchý, ale nesmírně úžasný. Poselství skrývá snad jediné. Co člověk může v každičkém věku prožít, když mu nebude chybět trošička odvahy a hromada štěstí. Všude je cítit obrovská nadsázka a na každém kroku panuje obrovská pohoda. Knihu jsem nečetl, takže nemohu provést nějaké srovnání, ale z mého pohledu film nemá chybu. Přál bych si více podobných komedií. Musím dát plný počet, dlouho jsem se v podobné míře ničemu tak nezasmál, a to jsem si po přečtení o čem má snímek být, dovolil docela dost očekávat. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Mrzí ma, že tvorcovia nesfilmovali ešte mnoho fantastických Allanových zážitkov z knižnej predlohy, ale zároveň ma teší, že tie, ktoré sfilmovali, stáli za to. Aj keď knižná predloha je o kus ľudskejšia a v človeku zanechá viac než filmové spracovanie, ktoré mi prišlo viac menej stavané na čiernom humore, na čom síce stavia i kniha samotná, ale tá ľudskosť a pohladenie na duši mi predsa len akosi chýbali. Navyše k záveru mohli Allanovi dopriať jubilejnej 100ke už aj trochu ženskej rozkoše (čitatelia vedia o čom hovorím). ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Spíše než k Forrestu Gumpovi, který je zdaleka nejkompaktnější, bych Staříka přirovnal k Bejaminu Buttonovi. Ten koncept je krom mysteriózního nádechu Buttona podobný, bohužel ani jeden z filmů není dotažený k dokonalosti. A je to celkem haluz, protože Button mi přišel šíleně dlouhý a rozvleklý, zato Stařík se na dvouhodinové stopáži zdá být místy příliš zkratkovitý a dané flashbacky do historie vždy vybafne jakoby zpoza rožku. V paralele k současnostní dějové linii je škoda, že si Alan nebere vždy alespoň nějaké ponaučení ze své bohaté životní cesty, takže obě linky ani nepůsobí příliš provázaně. Je třeba ale dodat, že i přes zmíněné drobnosti jde o velmi zábavný film. 75% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych prožít život Allana Karlssona - tři roky školy a pak už jen vyhazovat všechno do vzduchu. To by bylo skvělé. Už se to asi nestane, takže zůstanu u toho, že jsem v roce 1982 uchlastal Leonida Iljiče Brežněva k smrti, v roce 1989 jsem napsal pro Milouše Jakeše projev pronesený na Červeném Hrádku, v roce 1995 jsem odklonil majetek Harvardských investičních fondů na Bahamy, v roce 1998 jsem v přestrojení za Milana Hniličku vyhrál OH v Naganu, v roce 2001 jsem dvakrát ze dvou pokusů trefil letadlem obě věže Světového obchodního centra v New Yorku, v roce 2004 jsem pokropil Thajsko osvěžující vlnou tsunami, v roce 2008 jsem výhodným prodejem derivátů slavnostně zahájil světovou krizi a v roce 2014 jsem svobodně vystoupil z Evropské unie. Takový životopis sice není žádný zázrak, ale v následujících letech hodlám uspořádat koncert Beatles v původní sestavě, proběhnout se po prstenci Saturnu a napsat nejnesmyslnější komentář na CSFD. Pak bych snad mohl zemřít spokojený jako Allan. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Celoživotný príbeh, tak trochu, "na hlavu udereného" starčeka Allana Karlssona, ktorý sa po dovŕšení stých narodenín rozhodol, že "uväznenie" jeho osoby v dome dôchodcov, nie je tým najlepším riešením. Pekný film. Oddychový, ktorý nijak neurazí, ba dokonca miestami dosť slušne, svojim suchým humorom pobaví. Vzájomné prelínanie príbehov malo hlavo aj pätu, no napriek tomu, že pôsobil pomerne ľudsky a seriózne, disponoval situáciami, ktoré s realitou nemali veľa spoločného. Každopádne, tento druh filmu, ktorý má takýto spôsob spracovania, si to môže dovoliť. Veľká spokojnosť. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (11)

  • Natáčení probíhalo v Chorvatsku, Maďarsku, Švédsku a na Bali v Indonésii. (Varan)

Související novinky

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

29.08.2017

Možná si ještě pamatujete na švédský hit Stoletý stařík, který vylezl z okna, jenž to dotáhl až k oscarové nominaci na masky. Jen 4 roky starý film sesbíral chválu od diváků i kritiků, takže nikoho… (více)

Best Film Fest 2014

Best Film Fest 2014

09.12.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 11. do 17. prosince tohoto roku Best Film Fest, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

10.07.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 10. do 16. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama