Reklama

Reklama

Pozoruhodná cesta planety Země po oběžné dráze

(seriál)
  • Česko Putování naší planety (více)

Obsahy(1)

Planeta Země za jeden rok urazí na své oběžné dráze okolo Slunce 940 milionů kilometrů. Při oběhu se k naší životodárné hvězdě někdy blíží, jindy se zase od ní vzdaluje. Otočky kolem vlastní osy způsobují, že se střídají dny a noci, a nakloněnost osy má za následek, že na obou polokoulích jdou za sebou čtyři roční doby. Kdyby osa, podle které se Země otáčí, byla na plochu jejího otáčení přesně kolmá, v oblasti rovníku by panovalo věčné vedro, nesnesitelné pro všechny formy života, zatímco u pólů by se usadil nikdy netající led. Je třeba dodat, že střídání ročních dob a změny v počasí jsou pro život nejen blahodárné – mají v sobě gigantické síly, které čas od času mohou také přinést nesmírnou zkázu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Výklad v tomto seriáli akoby bol určený pre základnú školu, asi tak 5. ročník. Aj to je tempo extrémne pomalé a všetko sa dookola opakuje. Normálne informácie sú dosť nezmyselne prekladané výjavmi z bežného života, akože keď je vlhko a mráz tak sneží alebo motor sa v silnom mraze ťažko štartuje. Americké dokumenty asi musia byť prispôsobené tamojším divákom. ()

Reklama

Torall 

všechny recenze uživatele

Kdo se trochu kouká na dokumenty, musí uznat, že informace které v tady předkládají, jsou na úrovni trochu lépe informovaného laika... Tento dokument patří mezi nejhorší, které jsem kdy viděl. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Doku-seriál je síce o trochu slabší oproti podobným snímkom BBC, ale pútavost mu určite nemožno poprieť. Aj ked nie sú spomenuté nejaké vedecké novinky, seriál je informačne bohatý a napr. animáciami sa smelo vyrovná britským dokumentom. Menším mínusom je, že seriál chce vtesnat do malého priestoru čo najväčšiu škálu prírodných vied: astrofyzika, klimatológia, geológia, oceanografia a iné, ktoré síce spolu úzko súvisia, ale každé každé je samo o sebe dostatočne široký pojem. Plusom sú nádherné zábery Zeme a života na nej či skvelá kamera. Hodnotenie: 80% ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama