Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legendární inscenace Smetanovy opery v nastudování Divadla DRAK. Opera Bedřicha Smetany Prodaná nevěsta měla v královéhradeckém Divadle DRAK premiéru v květnu 1986. Režisér Josef Krofta ji připravil s týmem svých nejbližších spolupracovníků – dramaturgem Miloslavem Klímou, hercem a muzikantem Jiřím Vyšohlídem, jenž byl i autorem originální úpravy Smetanovy hudby, a scénografem Petrem Matáskem. A zrodila se tak jedna z nejlepších inscenací, které se v té době hrály na českých divadelních scénách. Impulsem k jejímu nastudování bylo setkání studiových divadel, kde se mj. probíralo téma Karla Sabiny a jeho osudu, jež silně rezonovalo ve společnosti. Zatímco tvůrci z Divadla na provázku a HaDivadla se tehdy ve svých inscenacích věnovali přímo Sabinovi, Kroftův mezinárodně proslulý loutkařský soubor sáhl právě po Prodané nevěstě, k níž Sabina napsal libreto. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Já si to užil. Daleko lepší, než těžkotonážní opera, tady to bylo lehké, spádovité, opravdu až "cirkusácky" zahrané. Bavil jsem se.. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Roztomilá adaptace loutkovým divadlem Drak, divadlem, v němž se nikdy od jeho vzniku v roce 1958 nepodařilo založit ZO KSČ. 1) Nepatřičnost tvorby divadla Drak bila v období reálného socialismu do očí - ani loutkové představení, ani klasická opera a vůbec už ne socialistický realismus. Zglachšaltování společnosti se brání inscenace i v dnešních konzumeristických dnech. 2) Pravda, půlku úspěchu dělá geniální Smetanovo dílo, ale i skvělá scénografie (Petr Matásek) a svižná režie (Josef Krofta) potěší dnes stejně jako před třiceti lety. ()

Reklama

Reklama