Reklama

Reklama

Black Panther

  • USA Black Panther (více)
Trailer 10
USA, 2018, 134 min

Film od studia Marvel Black Panther je dobrodružstvím válečníka T’Chally, který se po smrti svého otce, krále Wakandy, vrací domů do odloučené, avšak technologicky vyspělé africké země, aby se stal novým právoplatným králem. Když se však znovu objeví mocný dávný nepřítel, jsou T’Challovy schopnosti jako krále a Black Panthera podrobeny těžké zkoušce, neboť T’Challa je vtažen do konfliktu ohrožujícího nejen Wakandu, ale i celý svět. Tváří tvář zradě a ohrožení musí mladý král zmobilizovat své spojence a využít naplno sílu Black Pantera, aby porazil své nepřátele a zajistil svému národu a jeho kultuře bezpečnou budoucnost. (Falcon)

(více)

Recenze (1 120)

verbal 

všechny recenze uživatele

„Pitchowina jako swiňa, wakawaka éééé éééé, pitchowina střewa z lewa, dystajmforafryka.“ Být to árijský homix s Kapitánem Homokokotem, neštěkne po tom ani vypelichaná hyena. Ale jelikož jde o negrohomix, tedy sračkoidní, ale jakože děsně kůl, IN a naprosto korektní utopistickou pohádku pro mouchami obsypaná čokoládová miminka s nafouklými bříšky o tom, jak ultrapokroková a technologicky nepřekonatelná Uganda sjednotí všechny černoušky dobré vůle celého světa, postaví jim v Dýtrojtu a jiných ghettech velmi vysoké školy, basketbalová hřiště, odvykací centra a všechny je pak zaměstná na manažerských pozicích, přičemž je k tomu ještě zbaví nenávistných Glumů a jiných zkurvených bílých rasistů, tak na to zdviženou pěst Džády Pičr Kovářové následoval do kina každý, kdo jen o fous překročil povolenou dávku pigmentu, a vydýlovaní prezidenti se jen sypali. A to se ve výsledku jen hodný a zlý KuntaKinte unyle, nudně a naprosto nezáživně poškrábkali drápičkama při kmenové roztržce o Vibrátorium za mohutného potlesku Sdružených barev Benetonu, negři vyhráli, a pokud má být nadále zachovávána rasová korektnost a plnění holyúdských kvót, měl by ihned následovat Žlutý Makak a Hnědý Velbloud!!! Jinak to bylo jen obyčejné plytké a účelové xenofobní svinstvo! ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Další povedená marvelovská sólovka, která z černošského apendixu vyrostla v ambiciózní velkobiják, co vlastně může mluvit za celé etnikum. Tedy za dvě miliardy lidí... a další čtyři se svými východisky konfrontovat. Je to comicsová black power v originálním etno-future podání, které rozhodně je většinu času cool a po kostýmní i výpravné stránce perfektní, i když se má hlavně zpěněžovat po hračkárnách a ukájet dvanáctileté kluky. Zároveň je to ale sytý hrdinský příběh, co výborně funguje i v osobní rovině. Marvel to zase ustál a našel svoji Wonder Woman, jen při dvakrát vyšší řemeslné kvalitě. Instant afro classic, která na rozdíl od Shafta nemusí držkovat na bílý systém zevnitř, ale celý ho převrací ve svůj prospěch. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Téma oddělených světů a snaha o uznání někoho, do koho nejsou vkládány žádné naděje, funguje. Herci jsou vybraní dobře a obzvlášť potěšil Martin Freeman. Ovšem vyprávění o africké zemi, která je ve vývoji téměř před vyspělými státy a o tom všem na začátku 21. století nikdo neví, se zdálo přitažená za vlasy i mě. I přesto, že je film komiksovou adaptací, tímto mu bylo ubíráno na uvěřitelnosti. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Po tom co jsem dneska viděl druhýho Black Panthera jsem navšívil Disney plus a šlehnul si jedničku. Tady musím říct, že se jedná o čistokrevnou zábavu, která není špatně natočená a vizuálně je dobře promakaná, některé fight chorea luxusní, ale že by to mělo cokoli navíc, kvůli čemu bych se k filmu někdy v budoucnu vrátil to opravdu ne. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nenadchlo, ale určite ani neurazilo. Pre mňa jedna z tých slabších marveloviek, ale stále obstojný popcorn. Má to solídny príbeh so zloduchmi, ktorých vedú obyčajné ľudské motívy, nie "priletel som z vesmíru a musím získať blikajúci bazmeg, aby som ovládol galaxiu, tak vám zvalím mrakodrap". Niektorí herci toporní, akčné scény občas neprehľadné (vďaka tým kamerám s obrovským rozlíšením už si niektorí tvorcovia myslia, že v nočných scénach netreba žiadne svietenie) a digitálne triky občas rušivé. Na druhej strane to má dosť parádny dizajn (ako to niekto trefne nazval - afrofuturistický) a vynikajúcu hudbu. UPDATE po rokoch: skoro nepozerateľné blato s nesympatickým hrdinom a začiatok úpadok Marvelu - 4/10 ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Režisérsky solidně zpracovaná Marvelovka s vysloveně výbornými akčními scénami, ale průměrným hlavním hrdinou. Tomu nenahrává jak samotná existence komiksové postavy, tak skutečnost, že se tu Marvel snaží genderově vyvážit lidské rasy. Možná to tak myšleno nebylo, ale rozhodně to tak vypadá. Wakanda je tak strašně nudná a nevtipná země, že se v ní hledá cokoliv pozitivního. Ale jo, beru v potaz, že Black Panther svůj kus v univerzu rozhodně má. Mým oblíbeným hrdinou ale určitě nebude. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Vloni se Marvel rozhodl, že nás zkusí v kinech rozesmát, což se mu sice docela povedlo, ale jsem hodně rád, že Black Panther se nebojí hrát na vážnější notu. I tady se sice občas objeví humor, ale tentokrát dostáváme marvelovku, která je mnohem osobnější, vážnější a serióznější. A funguje to výtečně. Coogler zvládá pracovat chytře s postavami, jejich traumaty i motivy a díky tomu tu máme snad nejlepšího marvelovského záporáka, jehož jednání člověk chápe, rozumí mu a respektuje ho. A vlastně mu nakonec i trošku fandí.A pak je tu samotná Wakanda, vizuálně neskutečně působivý svět plný barevných kostýmů, masek, hudby a stylové kombinace moderní technologie s africkými tradicemi. „Wow“ momentů je tu hned několik a objeví se jak během obyčejného machrování s neokoukaným světem, tak i ve vydařených akčních scénách. Ke konci se to tvůrcům sice všechno malinko vymkne z rukou a dostaneme možná až zbytečnou divočinu. Výsledek je ale pořád vynikající marvelovská podívaná, která se pokouší testovat, jestli by diváci nebyli schopni zkousnout krom už trochu okoukaných legrácek i comicsovku, která by byla malilinko vážnější. Osobně tenhle přístup oceňují mnohem víc než blbnutí a hláškování v Thorovi. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $200miliónovTržby USA $700,059,566Tržby Celosvetovo $1,346,913,161Tržby za predaj Blu-ray v USA $65,079,841Tržby za predaj DVD v USA $28,589,541║ Na to o aký veľký hit na pôde USA sa jedná, neprináša nič preborné, nič extra, čo by okolo tohto filmu malo tak výrazne žiariť. V podstate dejovo klasická schéma o páde a vzkriesení hrdinu, kde to zamáva aj s oponentom aby si na záver padli do náručia. Technicky samozrejme na úrovni, akcia újde, občas niečo pobaví ale len celkovo lepší priemer. /75%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Není to určitě nejlepší marvelovka a velkou roli v hypeu sehrává politická rovina, která mi btw přijde úplně v pohodě, jako když vám černý kluk z Ghetta vypráví pohádku, kterou slýchal od dětství. T'Challa je na poměry MCU podivuhodně pokorná postava, Tony Stark zbavený neřestí a infikovaný směsicí Shakespeara a Lvího krále. Je to kouzelně naivní a osvěžující, protože na rozdíl od dalších marvelovek se Panther skutečně věnuje figurám a třeba padouch v podání charismatického Jordana je tu prokreslený lépe než většina jeho konkurentů. Black Panther zase zmenšuje MCU svět a oklešťuje ho o kosmický rozměr. Řeší vlastně jen velmi povědomé a aktuální problémy a v důsledku proto vyznívá jako o to větší pohádka a eskapismus. Coogler svým způsobem uzavřel svou black trilogy, která vytváří postavy černých světců. Ve Fruitvale byla jeho snaha podkopávaná sociálním realismem, v Creedovi spoustou klišé, Panther při všech problémech s tempem a trikovou stránkou vyznívá jako jeho nejpřesvědčivější film. Škoda, že nedisponuje trochu ostřejším střihem a nabušenějším využitím hip hopového soundtracku. Jinak je tenhle čítankový afrofuturismus fakt velice příjemný společník. Film, který věří v lepší svět a v to, že superhrdina je někdy ten, kdo prostě něco nezištně udělá pro komunitu. Politická korektnost? Já říkám common sense. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Black Panther má docela blízko ke dvojce Kapitána Ameriky – o postavy se řádně pečuje, akce šlape na jedničku a celé je to spíš drama s minimem humoru a skvělým záporákem. Bohužel se ale opakuje i největší chyba „Zimního vojáka“, jíž je uspěchané a přehnaně velké finále, které moc nepasuje ke zbytku filmu. Marvel jako by dal Cooglerovi volnou ruku s tím, že musí na konec prostě přilepit bitvu a superhrdinský duel. Po dvou třetinách stopáže tak přijde dost povědomá řezanice, která působí spíš jako žánrová povinnost než jako nejlepší možné zakončení příběhu. I s ní je ale Black Panther další marveláckou výhrou. Podobně jako Strange totiž úspěšně hájí nové teritorium, s nímž je celý filmový vesmír zase o něco zajímavější. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Emancipace černošského etnika dorazila už i do světa filmového komiksu - škoda, že Black Panther mimo ni pohříchu nenabízí vůbec nic jiného. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„WAKANDA NECHŤ ŽIJE…“ /// Wakanda je pro mě nový téma, proto se bavím při představování týhle bájný země. To ostatní je takový jako vždycky, takže další klasická Marvelovská pohádka, jen tentokrát z černýho kontinentu. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Vobčas mě ve vesnici zaházej antukou. 2.) Myslím, že mým králem je Akeem, král Zamundy. 3.) Thx za titule „urotundy@cbox.cz“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ ne ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

6 návštěva kina a první plná palba.Možná půjdu proti proudu, ale pro mne je Black Panther nejzajímavější a nejlepší Marvelovka po Winter Soldierovi. Poslední dobou mne Marvelovky už příliš nebraly ( Doctor Strange, Strážci Galaxie či nový childish Thor 3,který jsem vyloženě protrpěl). Panter však nasadil můj oblíbený vážný, temný thrillerový tón a ubralo se víceméně na všem, co mi doposud vadilo. Není zde žádný CGI Mess, pouze nádherná a působivá Wakanda, záporákem není žádný alien či mutant, ale člověk a hned z toho máme nejlepšího záporáka v celém Marvel Universu, který má i jiný plán než všichni doposud ( Jordan byl neskutečný frajer) a vlastně chválit mohu i Andyho Serkise,který svou ujetostí připomínal Jokera, nebojuje se ve vesmíru ani v žádné cizí planetě či dimenzi, ale u nás v Korei či Africe a hned to působí nejen reálněji, ale i intenzivněji, velkým plusem je soundtrack R&b a Hip Hop to tu neskutečně válí a nový track od Weeknda, který zazněl v místním baru vyloženě potěšil. K Akci mám jen menší výhrady a to rychlejší střih, ale je dostatečně úderná, efektní a intenzivní, že jsem si ji dokázal užít na plno. Finále je slušně epické a vypjaté, postavy jsou zde super úplně všechny, exceluje i ženské osazenstvo, sestřička Pantera s tváří Rihanny byla velmi vtipná, roztomilá a technologicky nadaná, M´Baku se nám zase postaral o vtipné vložky, které byly naprosto trefné a vhodné a velmi se mi líbily i Africké rituály, obleky a tradice. Po druhém zhlédnutí nadšení opadlo. 80% ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Black Panther je marvelovská postava, která mě nelákala jako celovečerňák. Ale to mě nelákal ani Antman, Spiderman a dokonce ani Strážci Galaxie, a jak jsem se pletla, dneska znovu. Před blížící Infinity War byla povinnost zhlédnout i tento kousek a Marvel mě opět nezklamal. Black Panther nás tentokrát zavedl do Afriky, do Wakandy. A ta mě naprosto ohromila. Propojení starodávné kultury s vyspělou technologií bylo zase něco neokoukaného, svěžího. Města a vesnice úchvatné. Příběhově nic nového, ale to mě neurazí. A postavy, nevybavuji si žádný film, kdy by mě nevadila žádná postava :o) Záporáci skvělý, Serkis a jeho "Prší prachy" pobavila a na Jordana se hezky koukalo (no co, rasistka nejsem :o) Generálka bylo fajn, Frodo opět potěšil, ale úplně nejlepší postava byla Pantherova sestra. Mám slabost pro praštěné osoby. Efekty už nikoho nepřekvapí, tedy asi až na mě. Bitva příbuzných o trůn byla dovedena k dokonalosti. Jsem romantik, ale zapadající slunce u bitvy na život a smrt, ach. Nemůžu najít nic, co bych vytkla, uvidíme při druhé projekci! ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Otec, ktorý syna nepripravil na svoju smrť, zlyhal.“ Boli sme na tom s pani manželkou v kine a hodnotím to bohužiaľ ako vyhodené peniaze. Takmer som tomu dal len 2*. Nevie sa to rozbehnúť... a nakoniec je... koniec. Black Panther sa síce neradí medzi najhoršie marvelovky (Thor 2, Captain 1), ale pravudpovediac veľa mu k tomu nechýbalo. Dokonca i stokrát skromnejší a "obyčajnejší" Ant-Man mi pripadal poctivejší a vynaliezavejší. Každopádne, Chadwick Boseman je dobrá voľba. Má v sebe autoritu, akú kráľ musí mať, no zároveň sa nespráva povýšenecký. Africké ingrediencie (interiéry, exteriéry, kostýmy, masky, zvyky) sú spracované pútavo a to hovorím ako niekto, kto africkú výpravu vo filmoch a seriáloch nikdy nemal v láske. Andy Serkis a Michael B. Jordan sú vydarené záporácke duo, Serkis si to šťavnato užíva a Jordan do toho vnáša realistickú rodinnú tragédiu. Dlhá scéna z Kórei OK, rovnako tak viacero sviežich nápadov (rozhovory s mŕtvymi otcami). Martin Freeman dostal nečakane veľký priestor, porovnateľný s Nickom Furym v Captainovi 2 (ale bohužiaľ ani zďaleka nie je taký charizmatický, ako riaditeľ Shieldu). Výborný je nápad holohlavej ženskej ochranky, v praxi to však nanešťastie nie je spracované tak skvele, ako mohlo (a malo) byť. Palec dole za akciu, ktorá občas použije pôsobivý nápad/záber, ale ako celok je slabá a (pod)priemerná. Scenár predvídateľný (nepresvedčenie sa, že som zabil svojho súpera, ktorého som celý život z duše nenávidel a nakoniec sa uspokojím s tým, že ho nudne zhodím z vodopádu?) a plný klišé (skutočne niekoho prekvapí, keď do boja zasiahne horský národ?). Tešil som sa na vysvetlenie toho, ako je možné, že sa revolučne pokrokovaná Wakanda úspešne ukrýva pred svetom a bol som sklamaný (čo tak dať na začiatok vtipnú scénu s čínskymi turistami v Afrike, ktorí zavítali do Potemkinovej dediny, ktorú má Wakanda vybudovanú pre podobné účely, vrátane komparzistov hrajúcich jednoduchých a megachudobných sedliakov?). Za najhoršiu časť snímky by som označil predtitulkovú pasáž (ktorá je pre dej kľúčová, ale skoro som pri nej umrel od nudy, manželka mi to dosvedčí) a finále ako zo zlého sna SPOILERY pozostávajúce z toho, že sa skupinka desiatich žien mláti na lúke s dvadsiatimi polonahými týpkami, ktorých vodca jazdí na obrnenom CGI nosorožcovi a vyzerá ako Chris Tucker. Nepomáha ani nedovysvetlenie drobností (mám tomu chápať tak, že za posledných 10 rokov nebol Black Panther ani raz v akcii? Lebo neviem si toho starého pána predstaviť v kostýme.) SPOILERY. Cinemax TN 2018 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Mam rozporuplny pocity. Na tenhle MCU film jsem se zatim tesil asi ze vsech nejmin a nakonec to tak spatny nebylo, misty to naopak bylo docela fajn, ale ja mam proste hroznej problem s hlavni postavou. Black Panther je proste naprosto tuctova postava, ktera, kdyby nebyla zasazena do zajimavyho prostredi, tak totalne vysumi. Jako hlavni hrdina cernoch navlecenej v latexu s kocicima usima, jehoz hlavni zbrani jsou drapy? Zdravime Catwoman. To samy se vlastne da rict i o zaporakovi. Killmonger je Black Panther sjetej pres kopirak, akorat, ze misto do fialova je do zluta. Ruce si muzou podat i herecky, protoze Boseman i Jordan jsou tu fakt desny drevaci, nenapada me, kterej superhrdina nebo zaporak mel nizsi charisma za hodne dlouhou dobu. Skoda, ze vic prostoru nedostal Serkis, ten by byl mnohem vic fajn, i kdyz jeho uchylnacka ruka teda taky nic moc. No a k tomu si prictete dost smesny jmena vetsiny postav typu Curo, Chcala a podobne (minimalne s dabingem to takhle dementne zni) a dosti dementni jazyk Wakandanu, kterej je na podobny perly taky bohatej. Co ale naopak musim pochvalit, tak je zajimavy a vizualne skvele udelany prostredi s bezvadnejma trikama a tim, ze se sem nenasrali zadny jiny MCU postavy, pusobi to i drobet originalnim dojmem, navic se tu neresi osud sveta, ale jen boj o trun, coz je taky fajn zmena, i kdyz dej samozrejme buhvijak slozitej neni. Akce je spis prumerna, ono s Kocicakem toho asi moc lepsiho vymyslet neslo, ale je podporena fakt suprovou hudbou, ktera ji dost pozveda. Celkove se tak nejedna o zadnej zazrak, ale ani propadak, takze lepsi 3* to da. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Dal jsem se hecnout vší tou napáleně oslavnou americkou kritikou, dopřál si Atmos™ kino a vcelku vůbec žádný zklamání. Záhy žádná další plochá nahoněná marvelovka, nýbrž i postavy, které mají dost vlastní hloubky a prostoru, africký 808 folk s puncem krásy a výjimečnosti, BLACK PANTHER je navíc přesahový, důležitý a to ne nějaká (čehož jsem se nejvíc obával) prvoplánová liberálská “blackness” ovcoblbovina ke zpytování svědomí pro privilegovaný. Řeknu to takhle - zatímco jinde v Hollywoodu je černoch často pořád do počtu aby se snad neřeklo, tady je důstojný, zásadní a inspirativní. A byť další komiksárna, je tu svým způsobem vážně převratný film, který v jádru sahá daleko za pouhý velkorozpočtový superhrdinský, politicky korektní automaty na peníze, tupý generický zápletky a nudný digitální bordel-akce, ani se otravně nepotápí v nigga sem nigga tam... Kdo chce pochopí, zbytek ať se třeba zalkne žlučí. ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Wakandáááá, pyčo !! Nejčernější marvelovka, kde je černý všechno - Příběh, humor, "hrdina", záporák a i panter shodil růžovou a je černej. Tímto chci podotknout, že už mi vážně chybí žlutá marvelovka, kde bude hlavní hrdinka dokonalá sexy asiatka (třeba já) která přes den bude skládat ve Večerce rohlíky a v noci bude sjednávat právo a pořádek. Ale zpátky k negrů....k panterovi. Ať si kdo chce, co chce říká, ale když je Vám hlavní hrdina kolosálně u prdele nebo diametrálně u pitchi a namísto toho zcela a směle fandíte "záporákovi" kterej si jako jedinej zaslouží Vaše sympatie, tak je něco asi špatně. Každopádně já neváhala ani vteřinu a když jsem měla volit mezi negrem, co vždy dostal všechno zadarmo a sirotkem, kterej se o vše musel zasloužit sám, bez váhání jsem fandila Creedovi Killmongerovi, kterej mít ve svým rohu Rockyho, tak nakopal bubáka i po druhý. Bohužel Balboa je bílej, takže ve filmu hrát nemohl a Killmonger tak na konci filmu dostane, zcela nespravedlivě po hubě a než aby musel denně vídat svýho dementního bratránka, tak to radši skončí sám. Což jsem zcela chápala, každopádně to bylo snad po prvý co sem řvala, když umřel jakože padouch a zplna hrdla křičela na klaďase ať táhne do píči. Takže Black panter je film, kterej umí probudit emoce a jako bonus Vás nasrat doběla, což negři, indiáni a my ťamani asi úplně neoceníme, páč přijdeme o svý krásný barvy. Každopádně kromě tohohle "malinkýho" detailu mě film kurevsky bavil a budu směle doufat, že nějakej zhulenej scénárista časem přivede Killmongera zpátky z hrobu a nechá ho rozsekat toho černýho kokota slyšícího na vypíčený jméno T’Chcal. ()

Související novinky

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

14.11.2022

Přestože z druhého Black Panthera s podnázvem Wakanda nechť žije již není taková masivní společenská událost, jako kdysi při premiéře jedničky, diváci si na pokračování jedné z nejúspěšnějších… (více)

Black Panther: Kina nechť žijí

Black Panther: Kina nechť žijí

13.11.2022

První Black Panther si získal nejen status významné kulturní události jako blockbuster, kde většinu rolí ztvárnili afroameričané, ale také vydělal hromadu peněz. Druhý to přesto neměl tak docela… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

07.10.2021

Pandemie Covidu-19 nadále způsobuje potíže v celé řadě odvětví, a to filmové není výjimkou. Jediným efektivním bojem proti nemoci a jejímu šíření je zatím očkování, a tak je naprosto logické, že čím… (více)

Reklama

Reklama