Reklama

Reklama

Black Panther

  • USA Black Panther (více)
Trailer 1
USA, 2018, 134 min

Film od studia Marvel Black Panther je dobrodružstvím válečníka T’Chally, který se po smrti svého otce, krále Wakandy, vrací domů do odloučené, avšak technologicky vyspělé africké země, aby se stal novým právoplatným králem. Když se však znovu objeví mocný dávný nepřítel, jsou T’Challovy schopnosti jako krále a Black Panthera podrobeny těžké zkoušce, neboť T’Challa je vtažen do konfliktu ohrožujícího nejen Wakandu, ale i celý svět. Tváří tvář zradě a ohrožení musí mladý král zmobilizovat své spojence a využít naplno sílu Black Pantera, aby porazil své nepřátele a zajistil svému národu a jeho kultuře bezpečnou budoucnost. (Falcon)

(více)

Recenze (1 119)

Axis 

všechny recenze uživatele

Jak říkal Brian v FMG: "Rád bych koupil farmu, všechny si tam vzal, nechal je tam pobíhat a dovádět" Mkey...na půl černej Kapitán Amerika a napůl klasická 80s arénovka o tom jak hloupý princ musí zaplatit za chyby svého otce a zmoudřet. Horších 6/10 ()

Jigy odpad!

všechny recenze uživatele

Wakanda brak. Nic jiného mně nenapadá, trapné, umělé, nevtipné. Herecky hrozné, scénáristicky pitomé (na to jsem si u Marvela už zvykl), ale celý koncept je prostě o ničem. Jen další postava, dojička na důvěřivce pod značkou Marvel. ()

Jango_Fett 

všechny recenze uživatele

Marvel opět nezklamal a servíruje nám další nápaditý origin svého hrdiny. Tentokrát z prostředí Afriky, aneb skryté high tech město Wakanda o kterém skoro nikdo neví. Akce je fajn, hlavně automobilová honička ve městě byla super. Občas nějaký ten humor. Zase tolik ho tu není, asi tak jako v každé Marvelovce která na něj není vysloveně zaměřena. Hudba neurazí. Sem tam v ní zazní nějaké ty africké bubny atd...ale nějaký super výrazný motiv se nekoná. Co se týče vizuálu tak jsem spokojený. Město vypadá jako Kashyyyk ze Star Wars říznutý s technikou. Snové sekvence byli taky parádní. Propojení s ostatními filmy taky moc nečekejte, krom pár flashbacků z Civil War a jedné potitulkovky. Takže žádná nějaká extra příprava na Infinity War. Herci hrají dobře. Za zmínku určitě stojí velitelka stráží Okoye, nebo Black Pantherova sestra Shuri. Hlavní záporák Killmonger je velice výborně ztvárněn, jelikož není tak černobílý, vzhledem k tomu že za to co se z něj stalo prakticky může Wakanda. Aneb klasické hříchy minulosti které dopadají na hlavního hrdinu. Ano nějaký extra nápaditý děj plný zvratů nečekejte. Ono to v dnešní době ani nejde. Každopádně to co nám tu režišér servíruje, je podáno velice dobře a funguje jo. Nedovolím si zde ale ani jednu výtku a to ohledně druhé záporné postavy Klaua, kterého ztvárnil Andy Serkis a mohli jsme ho již vidět v Avengers 2, kde nás prakticky připravili na to co z něj bude zde. Za tu chvíli co byl v předešlém filmu podal Andy výborný výkon a člověk si hned řekl, jo ten bude v Black Pantherovi skvělý! Je vidět že si herec užívá že nemusí hrát CGI postavy a je konečně vidět. Hereckým výkonem převyšuje celý ansábl tohoto filmu a jeho postava je tu opravdu výrazná že si prakticky každou scénu ve které je krade pro sebe. Je škoda že Andyho neobsazují do normálních rolí více, protože fakt umí. Bohužel ho režisér snížil na postavu typu Crossbones, Strucker či Batroc. Sice má stále více prostoru než ti co jsem zmiňoval, ale i tak si ho moc neužijete. Což je velká škoda, zahodit charakter s takovým potenciálem. Na druhou stranu kdyby tam byl do konce tak by si asi celý film ukradl pro sebe :D. Takže jaký je vlastně Black Panther? Těžko říct, v záplavu hormady Marvelovek je to pro ně již jako bych si koupil další číslo komiksu. Jsem fanda space opery a druhý Guardiani či Thor: Ragnarok bude u mě již těžké něčím překonat (možná Infinity War?). Milovníci Afriky si určitě přijdou na své, stejně tak věřím že si film oblíbí i hromada lidí kteří neujíždí na vesmírné akce jako já. Za sebe mám těžko překonatelné top 4 filmy od Marvelu pak je zbytek těch dobrých co si rád kdykoliv pustím a potom.....je Hulk :D. A Black Panther patří do té prostřední kategorie. ()

Havaj8 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale i v průběhu, i na konci jsem byl mírně zklamanej. Skoro jako kdyby to nebylo od Marvelu. Výpravou a příběhem to spíš připomínalo DC universum. Jednoznačně tomu chyběl ten typickej Marvel humor. Ok, snažilo se to jít serioznější cestou, ale takhle Marvel filmy prostě moc nefungujou. To bohatství a technologie Wakandy byly šílený a díky tomu si mohli dovolit ty akční sci-fi pasáže, aniž by si kdokoli mohl stěžovat. Ale zas na tu druhou stranu si tě nikdo nedokázal získat. Dokonce ani ten hlavní hrdina. Za mě se prostě tenhle origin moc nepovedl. Ta samotná postava Black Panthera třeba není až tak zajímavá. V Civil War byl super, protože dostal trošku prostoru a dokázal ji využít, ale na celovečerák to prostě nebylo. Druhej díl se snad nemůže ani plánovat. Horší 3 hvězdy a Infinity War to snad vyžehlej. ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Origin nového hrdiny, které jsme poznali jen na moment v Civil War, se povedl. Oproti nedávnému Ragnaroku je zde minimum humoru, což já oceňuji. Objevovat Wakandu mě bavilo a poznávat nové postavy a pochopit jejich smysl v tom všem mě rozhodně nenudilo. Potěšil mě Martin Freeman, který jako vždy zabavil. Jediný problém jsem měl se závěrečnou bitvou, která se mohla natočit zcela jinak. Je to jednoduše klasická marvelovka, která ale zas ukazuje něco jiného a i když je příběh skutečně jednoduchý a šablonovitý, jednoduše to diváka baví. ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Marvel v jiným přebalu! Ono vlastně kdyby člověk nevěděl, že jde o Marvelovku, tak to snad ani nepozná. A to už je to kouzelný na Black panterovi! Asi už byla potřeba natočit nějakou pořádnou černošskou komiksárnu a za mě teda JO! Děj a příběh stojí za to! Krajinky, okolí, příroda, celkově celá Afrika je vizuálně nádherná! Nemluvě o bezva rituálech doprovázených africkou hudbou s tanečky! Pecka! Celej filmek je krásně pestrej a barevnej (tou barevností nechci vůbec rejpat do nikoho ve filmu). Prostě je to další parádní kousek Marvelu! Jediný co vytknu je, že je to celkově na můj vkus až moc hodně upovídaný... To jediný mě odrazuje od plnýho počtu hvězd! 80% ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

film dvou tváří...zhruba do poloviny jsem byl ze solového Pantera nadšený a extrémně mě bavil.Krom standardně parádní akce naplno využíval neokoukané prostředí,svěží nápady,boží soundtrack a hlavně zajímavý etno-tech mix,který má svoje kouzlo.Pak přijde ale půlka druhá,která sice také není špatná,ale už není ničím víc než klasickou marvelovkou a část prvotního okouzlení vyfičí komínem.Každopádně jako seznamovačka s dalším hrdinou opravdu povedené a úspěchu který Pantera provazí se nedivím...80% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Chadwick Boseman /42, Bohove Egypta/ bol vybrany dobre, mal charizmu, otazkou uz len ostava, ci vie hrat. Kazdopadne pre mna je Boseman otaznik. Kecy o vyspelej africkej krajine na mna nezabrali, vyslovena umelina, afrikanistiku milujem, preto sa vyznam. CGI hnusny bordel - az prilis vela, no a aspon chceli tam zabranit vojne, ne jak v tej srajde tusim Dzastis Lig, kde priletelo z vesmiru nejake bubu yntergalakticke zlo a herci potom namleli tak akurat kopu hoven. Pardon, ja sa ospravedlnujem, to mi proste uletelo a chcel som napisat, ze viedli bezobsazne dialogy, ktore ma vobec neoslovili! John Kani /Divoke Husy, Lovci Lvu/ na stare kolena este hraje a  to taha na 80 -ku 77 % ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Když jsem zaslechl, že Black Panther bude bojovat o Oscara, vzpomněl jsem si, že jsem jej ještě neviděl. Včera jsem to napravil. Ale nadprůměrné ohromení se nekonalo. .. Proč byl vůbec nominován? To bylo v roce 2018 tak moc málo dobrých filmů ? Ne... Ale narozdíl od ostatních je zde Afrika, černoši, náznakem ghetto a ženy válečnice. Nýbrž se už pozapomnělo na to, že ve filmu je zvrhle a jednoduše vytvořeno Africké kulturní prostředí(jako by jste u nás muže oblékly do ženského kroje, protože tak to bude mít větší feel), ta hudba je jak od pracovitého brigádníka, kamera od klasického brigádníka a kulisy či animace od špatně placeného brigádníka. + nemluvě o tom, že se téměř všichni chovají jak s Los Angeleského ghetta. .. Proč tedy tohle bojuje o sošku? ... Ale co, jinak škoda, že zemřel hlavní záporák, ten byl fajn, sice trochu dychtící po krvy, ale s dobrým srdcem. Naopak hlavní bílej záporák byl jak parodie na Jokera z Temného Rytíře. .... HODNOCENÍ: 55% (3*) ()

Darth Revan 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se chce tvářit jako průkopnická záležitost, ale vychází mi z toho jen to, že Panther se většinu stopáže chová jako padouch, Jordan je největší rasista světových dějin a zbytek ansámblu včetně kmene, který připomíná opice je naprosto k ničemu. Nad tímto cirkusem pak ční dva bílé body, tedy Freeman a Serkis, kteří si s celým snímkem vytírají prdel a zvedají jej aspoň na dvě hvězdy. ()

ProNotor 

všechny recenze uživatele

Opět a zase Marvel nezklamal, velice povedený film, sic mírně slabší děj, když porovnám, co v poslední době natočili, ale zase posunuli efekty na další level. Prostě super akční podívaná s trochou klasického marvelovského humoru, film mě držel stále v pozoru, aby mi náhodou něco neuteklo a takové filmy mám nejraději, bohužel tentokrát byl děj krajně předvídatelný, nejen díky hře, ale i komiksu, takže člověk už těžce věděl, co bude dál. Nicméně ve výsledku jsem rád, že jsem na film šel a užil si ho. Krásné 4*! ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Marvel se v poslední době dost vyrovnává DC, bohužel v tom špatném mínění, naposledy mě skvěle pobavil Thor, ale Black Panther nemá nic moc co nabídnout. Nápad tam nějaký je, ale zpracování příběhu není vůbec zajímavé nebo poutavé. V polovině filmu samé rituály a boje, záporák filmu pak není vůbec hlavní záporák a pak má nastat ten "strašně nečekaný zvrat", který nakonec dopadne tak, jak všichni diváci očekávají. Nejvíce se mi ve filmu líbila Danai Gurira za ní ta jedna hvězda určitě je, ale jinak jsem filmem docela zklamaná. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Tím největším nezdarem se pro mě stala předvídatelnost děje, která mě vytrhávala z jinak poutavého příběhu, nádherných lokací a osobních názorových konfrontací. Obával jsem se totiž, že jím v první řadě bude to, že film bude pouhou dvouhodinovou předehrou Infinity War. Naštěstí se to nenaplnilo a místo zbytečného předkrmu, jsem dostal plnohodnotný chod, ve kterém byla vidět péče věnovaná postavám. V tomhle ohledu odvedl Marvel na blockbusterový film dobrou práci. A kupodivu mi občas přišlo, že triky nebyly úplně dotažené. (Brno, Velký Špalíček) ()

DA_NO 

všechny recenze uživatele

Chybí mi originální a zajímavé filmy s Iron Manem a Captainem Amerikou. Tohle recyklovaní všeho známého nemá absolutně čím zaujmout. Plus jsou tady nepřehledné souboje a nezajímavé postavy. Vlastně jsou postavy největší problém celého snímku. Jak to již u Marvelu bývá, záporáci jsou dost upozaděni. Jsme ale zvyklí na to, že jsou zde vyborné kladné postavy. To ale v tomto filmu neplatí. Když opomenu zaporáka, bezcharakterního černocha, který chce pomstít svého otce a zničit svět (viz. Iron Man 2 a dalších 100 filmů), přičemž to vše souvisí s otcem hlavního hrdiny, ani kladné postavy nejsou dobře napsané. Black Panther je sice postava velmi autoritativní a dokonalá, ale kvůli tomu, že nemá ani chybičku absolutně nezajímavá. Tak to pokračuje i jeho ex přítelkyní, opět silnou ženou, ale absolutně neoriginální a tím pádem nezajímavou. A vše to dovršuje Martin Freeman jako jediná bílá postava toho filmu. Naštěstí se tu našli aspoň nějaké postavy s aspoň náznakem charakteru jako T'Challova sestra nebo velitelka gardy. Je tady také jeden absolutně šokující zvrat, desivá pravda, ale ten film je tak předvídatelný, že to ani nepřekvapí. Všude to bylo absolutně precpané klišé, každý krok se dal odhadnout. Vážně mi chybí stáří známí superhrdinové. Takže, nový film Black Panther je absolutně neoriginální snímek s nevýraznými postavami a předvídatelným příběhem se spoustou klišé. 53% ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Ničím nenadchne a unudí. Multikulty a feministky sice potěší, protože tam hrajou černý a ženský a černý ženský, ale jinak nemá film čím zaujmout. Zpracování, kdy je v chudé Africe najednou stát, který je technologicky vyvinutější než cokoliv ve vesmíru, dost nedomyšlené, plné děr. Dvě hodiny se táhnou jak 4 a jediný náznak záporáka zmizí s Andy Serkisem. Akce nějaká je, ale bez pořádné choreografie. Víc tu opravdu není. V rámci MCU postava do počtu. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Jak se celej děj přesunul na Vakangu,trochu to ztratilo.Ale stejně je toho moc,už se to začíná zajídat.Ne že bych se na tyhle filmy nekouknul,ale vodvaz je tak jeden z pěti.60%. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Když jsem se na to díval, přišlo mi to docela dobrý, ale víte co? Uplynulo 24 hodin a já si z toho nepamatuji skoro žádnou zajímavější sekvenci. Ten film přešel, aniž by ve mě zanechal nějaký památný moment, důvod se z něj nějak zpětně těšit. Je to jen jakýsi další zářez na poli X dalších comicsovek a jedeme dál. Ano, je na něm vidět že stál peníze a není ani nijak marný. Nicméně platí u něj to samé jako o 90% všech ostatních márvelovkách.... je zaměnitelný s kterýmkoli jiným filmem z tohoto univerza. Ano, tento je více akční, méně komický, ale víte co? Z těch 22 marvelovek bylo takových už vícero. A to mě prostě asi už nudí. 65% ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Fialová Wakande pristane a Black Panther by si tu zaslúžil červenú (aktuálne modrá). Black Panther ma skutočne veľmi milo prekvapil🙂. Vizuál je úžasný, hudba super, špeciálne efekty na vysokej úrovni, kamera veľmi zaujímavá, výprava a kostýmy paráda a čo je ešte dôležitejšie má to pútavý príbeh a veľmi dobré herecké výkony. Black Panther lives, tu bolo povedané, len škoda, že Chadwick Boseman musel odísť taký mladý a druhé pokračovanie už muselo byť bez neho. Bonus pre mňa je Sterling K. Brown z môjho najobľúbenejšieho seriálu na svete This Is Us, potešilo ma to. Veľmi pekné 4*. ()

Související novinky

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

14.11.2022

Přestože z druhého Black Panthera s podnázvem Wakanda nechť žije již není taková masivní společenská událost, jako kdysi při premiéře jedničky, diváci si na pokračování jedné z nejúspěšnějších… (více)

Black Panther: Kina nechť žijí

Black Panther: Kina nechť žijí

13.11.2022

První Black Panther si získal nejen status významné kulturní události jako blockbuster, kde většinu rolí ztvárnili afroameričané, ale také vydělal hromadu peněz. Druhý to přesto neměl tak docela… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

07.10.2021

Pandemie Covidu-19 nadále způsobuje potíže v celé řadě odvětví, a to filmové není výjimkou. Jediným efektivním bojem proti nemoci a jejímu šíření je zatím očkování, a tak je naprosto logické, že čím… (více)

Reklama

Reklama