Reklama

Reklama

Black Panther

  • USA Black Panther (více)
Trailer 10
USA, 2018, 134 min

Film od studia Marvel Black Panther je dobrodružstvím válečníka T’Chally, který se po smrti svého otce, krále Wakandy, vrací domů do odloučené, avšak technologicky vyspělé africké země, aby se stal novým právoplatným králem. Když se však znovu objeví mocný dávný nepřítel, jsou T’Challovy schopnosti jako krále a Black Panthera podrobeny těžké zkoušce, neboť T’Challa je vtažen do konfliktu ohrožujícího nejen Wakandu, ale i celý svět. Tváří tvář zradě a ohrožení musí mladý král zmobilizovat své spojence a využít naplno sílu Black Pantera, aby porazil své nepřátele a zajistil svému národu a jeho kultuře bezpečnou budoucnost. (Falcon)

(více)

Recenze (1 120)

Lenka.Vilka 

všechny recenze uživatele

Jednou větou: originální. Dvěmi větami: originální. Relativně. Více větami: film začíná dobře. Úvod byl dobře zpracovaný, aby pochopil i ten, kdo o Black Pantherovi neví vůbec nic, protože film o téhle postavě nemohl být klasický origin. A pravda, moc toho o něm nevyšlo. Moc, číslem dvě. Děj je naprostá klasika, přesto jsem se bavila. A udělalo mi radost, že tam byl jenom Black Panther. Nikdo další. Jenom ty náznaky jednou větou, přesto si film víc užijete, když víte vo co go. Nádhera. Co mi neudělalo radost byla hudba. Není to moje, ale dokonale se to hodilo. Hlavně správné vyvážení mezi tím černým africkým bum bum a tím černým americkým tuc tuc. Jenom jsem se občas ztrácela. Něco jako černoch, když se podívá na dav bělochů, takže to pro mě zachraňovalo oblečení a přehled byl. Mid post credit scene? WTF? Režisér je pěknej kulíšek, to udělal, aby díváky naštval...nebo mu nic jiného z materiálu nezbylo? Post credit scene? Mohli tam být jenom dvě postavy, ale za tuhle jsem raději. Tajně jsem doufala, že to nebude směřovat zrovna tímhle směrem, ale takhle je to taky dobrý... ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Vlastně jsem se u toho dost nudil, což je u filmu vždycky velký problém. Prostředí sice excelentní, ale skoro to nebylo vtipné, postava Black Panthera mě vlastně nezajímá, a vůbec to mělo klasický průběh všech sólovek, kterých už jsem viděl spoustu. Náhled do Wakandy fajn, ale určitě bych se bez něj obešel. 60% ()

moviefreak 

všechny recenze uživatele

A dalsi hype fail!!! Chapem, ze tento film budu urcitou skupinou milovany ako Wonder Woman, ale nie.. To by museli sikovny tvorcovia a herci mat lepsieho scenaristu, lebo pribeh mal naozaj nastartovane na zaujimavy tragicky pribeh.. Triky dalsie mega minus, hlavne v subojoch.. Doslova krok spat.. Vsak v Civilnej vojne mal Panther kazdu jednu fight scenu choreograficky brutalne originalnu.. "Killmonger" by bol zaujimavejsi, keby mal viac priestoru, takto to bol len odtrhnuty zoldnier z retaze.. Za mna jedna z najslabsich Marveloviek.. ()

carly 

všechny recenze uživatele

Jednoducho uzasne. Uzasne postavy. Uzasni herci. Uzasny pribeh. Uzasne kostymi. Uzasne lokacie. Uzasna hudba. Uzasna farebnost. Uzasne akcne sceny. Uzasne bad-ass zeny. Fantazia, do ktorej sa primotava neprijemna realita dneska. Ako hovorim, uzasne. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Nejsem rasista, ale už samotný zrod Black pantera byla úlitba afroameričanům, aby se to v kinech nehemžilo jen bílými hrdiny. Od Bladea uplynula dlouhá doba a já proto tomu nic nemám. Navíc je Black panter jakž takž korektní a zmínek o kolonizátorech a nadřazenosti afričanů/wakanďanů, tam moc není. Takže jsem se převážně soustředil na děj a vizuál. Děj...dejme tomu. Vizuál...akční scény díky střihu docela nepřehledné a až na jeden moment i nenápadité. Hodně lidí tady vychvaluje, jak si tvůrci vyhráli se znázorněním Wakandy a elekrofičurovinek. Lepší průměr, který lehce zahanbí třeba každý díl seriálu Altered Carbon. Ale nevadí. Pořád to mohl dobrý režisér a kvalitní dialogy, vytáhnout do skvělé podívané. Coogler mě ale jako režisér nepřesvědčil a jako scénárista vysloveně zklamal. Nevtipné a dětinské dialogy plné patosu, ostře kontrastují třeba se Strážci galaxie, kde se jasně ukázalo, že díky vtipu mohou být i blbosti prodané jako cool zábava a všichni to scénáristům sežerou. V Black panterovi se s kameným obličejem pronášely dialogy, kdy jsem se občas styděl, že sedím já, dospělý člověk v kině. ()

epicek 

všechny recenze uživatele

Marvel umí své originy stále dělat zajímavě a poutavě. Black Panther mě celou dobu nechávál relativně klidným a žádný velký hype jsem necitíl a ve finále to mému celkovému dojmu dost pomohlo. Wakanda je naprosto fenomální a její zpracování a vizuální stránka byla prostě slast pro oči. Samotný příběh nepatří do škatulky těch, které jsou plné klišé a naprosto kvalitní záporak tohle celé jen podtrhuje. Vážně jsem se bavil a zahýbalo to s mýma marvelovskýma TOP. Wakanda forever! ()

Gaaron 

všechny recenze uživatele

Zlatý střed toliko v rámci stále slabšího MCU, jinak bych hodnocením mířil ještě níže. Na druhou stranu chápu, že tentokrát nejde jen o řemeslné kvality, ale na docenění toho zbytku přeci jen nejsem dost... "of color". ()

necisty 

všechny recenze uživatele

Jakože herci dobrý, ale děj mi přišel jako strašná slátanina. Prostě s klasickým Marvelem těžko srovnávat. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem neměl od Black Panthera, žádná vysoká očekávání a pravděpodobně se to i vyplatilo, jelikož i když se jedná o jeden z těch slabších Marvel originů, tak jsem se poměrně bavil. Líbí se mi klasicky snadno odlišitelný feeling od ostatních originů a nové postavy poměrně slušně bavili. Natolik, že se dalo odhlédnout od přehlídky žánrových stereotypů a klišé. Vlastně žádná část filmu nijak významně nevystupuje a jedná se tak pouze o průměrnou popcornovu zábavu, se kterou na druhou stranu nemůžete šlápnout vedle. ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Tak já nepatřím k fanouškům těchto komiksichtů a tenhle žánr mě nechává chladný. Jen občas když se hodně nudím a chci vidět, ale pořádnou kravinu, tak potom šáhnu. Když nejsem fanoušek, tak to nechci ani hanit, protože sem od toho nic nečekal a docela se bavil a několikrát se dokonce i zasmál. Jenom nechápu, proč ten scénář je už od supermana pořád stejný. Někde nějaká tajemná hornina co propůjčuje nadpřirozené schopnosti a samozřejmě oblek se kterým je hlavní hrdina téměř nesmrtelný. Pokud je cílovka kluci 8.- max do 14. tak je to asi ready. Ale přece jenom by si mohl konečně někdo dát práci a vymyslet něco jiného. Třeba, že když si kluci budou číst normální knížky a pilně se učit, že to v životě můžou dotáhnout daleko i bez obleku a zázračný horniny(byliny). Ve filmu mě nejvíc bavil král „Gorilák“ se svými hlášky. A protože sem zahnal nudu tak tomu napálím u mě nevídaný hodnocení. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Black Panthera jsem neplánoval ani vidět. Podařilo se mi ho ignorovat i když došlo na Infinity War, ale nakonec mi nedala spát nominace na Oscara a chtěl jsem vidět, jestli má film vážně něco víc než jen převážně černé obsazení, které mu tu nominaci vyhrálo. Podle mě patří Black Panther mezi ty průměrné komiksovky od Marvelu a nenabízí nic převratného. Líbila se mi záporákova motivace, žádná z postav mi vysloveně nevadila a celkově to nebylo špatný, jen to prostě nemělo nic extra, čím by mě to strhlo na svojí stranu. A i po shlédnutí se pořád divím oné Oscarové nominaci, kterou se film zapsal do historie. ()

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

Herecky a efektama dobrý, ale zbytek je Marvelovská žumpa úrovně Thora 2, GOTG 2, Cpt. Marvel a dalších generických hoven. 2* a.k.a 25% ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Čakal som, že ma Black Panther bude nudiť, ale prekvapil som sa že nie. Digitálne triky sú skôr rušivé, ale za to má film skvelý dizajn a výbornú hudbu. Film je skôr dráma, čo vôbec nie je na škodu. Pripomína mi to svojou vážnosťou marvelovku ,,Captain America: Zimný vojak". 7,5/10 ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Black panther...napínavá akční podívaná, kde funguje akce, funguje napětí, skutečně jsou chvíle, kdy jsem nedočkavě očekával závěry bitev. To vše doprovázené skvělým vizuálem. Škoda, že příběh je tak někde na půl cesty. Jo a občasné vtipy fungují a opět dvě potitulkovky, takže vydržet, děcka. Za týden druhá projekce, třeba to sedne malinko líp. :-) 70 procent. A hlavně, v druhé potitulkovce se objeví jedná, nám známá postava...a jedna holčina v kině se ptala přítele "kdo to je?". Hanba lidem, co chodí na komiksové filmy jen z hypu! ()

animaxis 

všechny recenze uživatele

Mě osobně Black Panther příjemně překvapil. Trailery lákaly hlavně na tunu akce. Ta tu sice je, ale ten zbytek mi přišel rozhodně zajímavější. Země Wakanda ve filmu vypadá opravdu nádherně a zapůsobila na mě možná stejně dobře jako Asgard v prvním Thorovi. Atmosféra Afriky je tu hmatatelná a její starobylé kouzlo v kombinaci s moderní technologií působí přinejmenším zajímavě. Hlavní postavy tu většinou mají dokonce hloubku a musím říct, že v tomto filmu se musejí vypořádat s mnohem závažnějšími tématy, než většina ostatních členů MCU. Dokonce i záporák je tu opravdu dobrý, bohužel tu objektivně dostal příliš málo prostoru. Film je rozhodně i hodně politický, ale zrovna způsobem, který mi sedl. Jako negativum bych tu viděl humor, který byl místy v pořádku (hlavně sourozenecký mezi T'Challou a Shuri), ale jindy tu prostě příliš nefunguje. Tón tohoto filmu je rozhodně spíš vážný a myslím, že pokusy o humor tu trochu kazí atmosféru, přestože v jiných MCU filmech většinou fungují. Dále bych ještě vyzdvihl kombinaci klasické filmové a africké hudby a rapu. Celkově jsem rozhodně spokojen. ()

fugazi 

všechny recenze uživatele

Marvel opět bez nápadu, bez dynamiky, bez nadsázky, za to s hromadou nudy a nechtěný trapnosti v čele s Martinem Freemanem v lítajícím talíři a Danielem Kaluuya na nosorožci ... 4/10 ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Marvelovka, která nedělá ostudu ani comicsové předloze, ani sérii comicsových filmů od Marvelu. Nepřekonává ty nejlepší z Marvelovek, ale minimálně se řadí k nadprůměru koukatelností i tím lišáckým úsměvem, který se vždycky dobře daří, když je objevován nový schovaný svět uvnitř našeho, který známe jak z Harryho Pottera, tak doma třeba i z Arabely :) Kendrick Lamar v závěrečných titulcích pak zní stejně epicky jako Moby u Bourneova mýtu, to bych podržel. Oddechovka pro všechny, kteří přimhouří obě oči i 3D brýle nad všudypřítomným CGI, zeleným plátnem a studiem snad v každé scéně. V žánru určitě ale to snesitelnější, co bylo natočeno. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Další sériová disneymarvelovka, která se bohužel ke své vlastní škodě snaží být víc než je. Je vlastně příjemné vidět motiv, tak známý z bělošské příběhové tradice (El Dorádo, Tarzan a Opar, Hiltonův Ztracený Obzor atd. - prostě příběh o nalezení ztrácené bohaté civilizace bělochy), rozpracovaný z druhé strany, ze strany domorodců. Potud dobrý. Jenže když se z Black Panthera stává mesiáš černošské komunity v USA, přinášející bohatství a moc ghettům, tak mi to připadá stejně politicky přihlouplé, jako když se Beyonce na SuperBowlu hlásí k teroristické organizaci (zkuste si představit, kdyby se někdo v Německu začal takto hrdě hlásit k RAF ze stejné doby). Do toho ještě ten křečovitě propagovaný návrat ke kořenům... Nu, a najednou je Black Panther na Oskarech, američtí recenzenti se předhánějí v superlativech, a obyčejný divák se diví. Vždyť by to měla být jen pohádka, nic víc. Jenže mnoho lidí chce vidět v Marvelu víc než v něm je. ()

Související novinky

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

14.11.2022

Přestože z druhého Black Panthera s podnázvem Wakanda nechť žije již není taková masivní společenská událost, jako kdysi při premiéře jedničky, diváci si na pokračování jedné z nejúspěšnějších… (více)

Black Panther: Kina nechť žijí

Black Panther: Kina nechť žijí

13.11.2022

První Black Panther si získal nejen status významné kulturní události jako blockbuster, kde většinu rolí ztvárnili afroameričané, ale také vydělal hromadu peněz. Druhý to přesto neměl tak docela… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

07.10.2021

Pandemie Covidu-19 nadále způsobuje potíže v celé řadě odvětví, a to filmové není výjimkou. Jediným efektivním bojem proti nemoci a jejímu šíření je zatím očkování, a tak je naprosto logické, že čím… (více)

Reklama

Reklama