Reklama

Reklama

Black Panther

  • USA Black Panther (více)
Trailer 1
USA, 2018, 134 min

Film od studia Marvel Black Panther je dobrodružstvím válečníka T’Chally, který se po smrti svého otce, krále Wakandy, vrací domů do odloučené, avšak technologicky vyspělé africké země, aby se stal novým právoplatným králem. Když se však znovu objeví mocný dávný nepřítel, jsou T’Challovy schopnosti jako krále a Black Panthera podrobeny těžké zkoušce, neboť T’Challa je vtažen do konfliktu ohrožujícího nejen Wakandu, ale i celý svět. Tváří tvář zradě a ohrožení musí mladý král zmobilizovat své spojence a využít naplno sílu Black Pantera, aby porazil své nepřátele a zajistil svému národu a jeho kultuře bezpečnou budoucnost. (Falcon)

(více)

Recenze (1 119)

LasT_Olt 

všechny recenze uživatele

Viděli jste to lidičky? Tohle byla vyloženě veřejná poprava. Přitom si vzpomínám, jak jsem byl na premiéře Občanské války z Panthera naprosto nadšený. Je to jedna z těch mega přehypovaných Marvelovek, co víc říct. btw. nevím co ti američani fetují, ale jak můžou říkat, že je Black Panther nejlepší černošskej superhrdina? To už všichni kurva zapomněli na Wesleyho? Ať se stane cokoliv, pro mě bude vždycky nejlepší černý superhrdina jedině Blade! ()

URBAN 

všechny recenze uživatele

Je to čistě jen můj emocionální prožitek , ale toto se mi nelíbilo a superhrdina mi nesedl. Nehledě na to že film jako celek ze světa marvelu nepřihází takřka s ničím jiným a i přes krásnou atmosféru a jedinečně vykonstruovaný svět nedokázal mě jako fanouška marvelu oslnit, ale myslím si že pro svátečního návštěvníka kin to jistě zaujme a nemyslím si že toto je film ve kterém se budete nějak zvlášť ztrácel pokud jste ostatní filmy neviděli. Pokud by jsem měl něco opravdu pochválit kromě audiovizuálního zážitku, který je tu už nějakým standardem, jsou to záporáci u kterých mě mrzí že se jim nevěnovalo trochu více času, jelikož scény s nimi byly to nejlepší co film nabízel. ( 18.2.18/Cinestar:Dolby Atmos sál ) ( 23.1.18/TV ) ()

bk81 

všechny recenze uživatele

Marvelovky z poslední doby (nebo vlastně asi celkově ve většině případů) jsou spíše průměr. Čest výjimkám jako jsou perefktní Avengers 1 či Strážci Galaxie vol.1. Každopádně Black Panther spíš řadím k těm slabším kouskům. Je to spíš mezi 2-3*. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Nemám rád asijské a černošské filmy protože ty postavy nejdou moc rozeznat a je v tom guláš. Tohle je ten druhý případ. Rozeznal jsem akorát Foresta Whitakera, toho z Get Out, a toho co měl modrý tácek ve rtu. Jinak tam jsou akorát dva běloši a jeden z nich k tomu brzy zemře. Každopádně poměrně slušná Marvelovka, má to docela nepředvídatelný děj, slušnou akci a černoušci mají dobrý slang (vynechal bych dabing). Rozeberem to a prodáme ()

Vitow 

všechny recenze uživatele

Přijde mi že Black Panter by byl super sidekick k nějaké výraznější osobnosti, na to že je král... No děj byl docela meh, ale vizuál to zachránil. ()

Deyw 

všechny recenze uživatele

nvm no..moc me to nebavilo..ale to je tim ze tam je furt cerno.. :-( PS: Nahodou jsem si to dal znovu a ten vizual je naprosto bozskej, rip black panter -- docela me to nalakalo na wakandu // jo a ps- WAKANDA !!! ps: creed tu dostal pres drzku 😂🥺 asi posledni dobra marvelovka >> jako fakt tvle.. 🫳 ()

alchac odpad!

všechny recenze uživatele

Nominace pro tento audiovizuální exkrement? To jako fakt?? Demonstrativně odebírám i tu jednu pracně vypocenou a splachuji... ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Na to, kolik je tam černochů a kolik černochů tam jakože chcípne, nenajdeme tam skoro ani kapku černošské krve. Ono ani toho zabíjení tam moc vidět není. A to je pro marvelovku trochu nuda. Jo, prostě mě tohle nasralo a v podstatě ani moc nebavilo. Samotnej nápad s technologicky vyspělou Wakandou skrytou kdesi v pralese pod rouškou clony podobné z té v Inhumans na měsíci, mě moc nenadchnul. Nečekal jsem prostě, že to tvůrci tak přeženou, že to bude jak ze sci-fi filmu. Ani ty postavy nemají potřebné charisma a co je nejhorší, není to sranda. Ale vůbec. Jinak nějaké velké řešení rasové otázky jsem v tom neviděl. Jednu hvězdu přihazuju za Andyho Serkise, jehož postava Ulyssese Klaueho se superrukou je tam asi nejvíc cool. PS: i když přijmu tu myšlenku technologicky vyspělé země, africkej soundtrack to vyloženě kazí. Ale i ty ostatní věci a zvyky inspirované Afrikou - oblečení, ozdoby, malování po obličeji, účesy, rituály a tance, oštěpy a jiné zbraně (dokonce i útoční nosorožci) nebo primitivnost některých věcí, to z toho dělá takovou sci-fi frašku. ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Já vím, že to tu zmínila kupa lidí, ale stejně si musím rýpnout taky ohledně Afriky, která je tu nejvyspělejším kontinentem na Zemi, se samými suprčupr technologiemi, což ve světle toho, že ve skutečnosti tam černouškům musí jezdit lidi z jiných kontinentů pomáhat kopat studny, přičemž po opětovném příjezdu po pár měsících se zjistí, že studny jsou nefunkční, protože buď se o ně nestarali, nebo jim je trhani z vedlejších vesnic ze závisti zasypali, působí neuvěřitelně SRANDOVNĚ a zoufale. Kontrast nejmodernějších technologií a neandrtálských kmenových ozdob a zvyků je taky těžký fail. Pak je ještě nutno podotknout to, co tu jeden uživatel už zmínil - tedy ten skvělý "stejný metr" na to, že se nikdo z aktivistů neozval, že v té Africe nejsou žádní běloši. Takže když se ve hrách, nebo filmech, kde černoši historicky nebo lokačně nemají co dělat, žádný černoch neobjeví, je oheň na střeše, ale když je to v Africe mezi africkými kmeny samý černoch, tak už tam absence bělocha nevadí? Tam už se ta logika před korektoností upřednostní? Na pěst. Superschopnosti Pantera jsou nemastné neslané, s čímž souvisí standardně hnusné pohyby CGI panáčků při souboji. O čem to bylo, už si nepamatuju, jediné, co mi utkvělo výrazně v paměti, je nechtěně vtipné finále, které se chce tvářit strašně epicky, ale ono to nějak nejde, když tam máte "nařachanou" jízdní jednotku se třemi nosorožci, jeden kmen o 20ti lidech, epickou armádu protivníků o 20ti lidech a mega epickou armádu jiného kmene, který přišel hrdinům na pomoc, čítající 15 lidí. To bylo grandiózně tragikomické. Ten film je katastrofa a jedna z nejhorších Marvelovek a je zralá na odpad, ale jednu hvězdičku dávám za hlavního představitele, který byl sympaťák. Škoda ho. ()

miguel_111 

všechny recenze uživatele

Trošičku zmena oproti ostatným Marvel filmom po všetkých stránkach od hudby, prostredia, záporákov a samozrejme vynikajúcej akcie, ktorá bola občas trochu neprehľadná, ale v rámci Marvels Universa nijako nezaostávala. Hlavný záporáci od Michael B. Jordana až po Andyho Serkisa, ktorý bol fantastický len dostal veľmi málo času k využitý svojho potenciálu. Páčila sa aj netradičná hudba na Marvel pomeri a samozrejme hlavne prostredie africkej Wakandi veľmi potešilo a bola vítanou zmenou po všetkých ostatných Marvelovkách. Humorných scén nie je tak mnoho v porovnaní s posledným Hulkom, ale sú podarené a samotný Black Panther ušiel, ale nijako nevynikal. Pre mňa 75 %. ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Black Panther je kultúrny míľnik. Minimálne v USA a dosť možno pre černochov (alebo aj iné menšiny) kdekoľvek na svete. Tento aspekt by nestačil bez technických, príbehových, hereckých či iných kvalít, avšak film s ním pracuje a je v zásade nemožné ho pri hodnotení celku ignorovať. Biely našinec si asi nevie predstaviť aké je to vyrastať v prostredí, kde kultúre aj verejnému životu s prehľadom dominuje biele etnikum. Batman, Superman, Spider-Man, Thor, Iron Man, atď. - všetko do posledného belosi zastupujúci našu kultúru, naše tradície, našu históriu, súčasnosť či budúcnosť. Malý černoušek, ktorý sa do kina posadí so svojimi rodičmi si za hrdinu nemôže zvoliť nikoho iného než bieleho muža. Black Panther je hrdo "africký" spôsobom, ktorý vo filmovom mainstreame nemá obdoby. Z projektu dýcha snaha o reflektovanie kultúrneho a historického dedičstva čierneho kontinentu a posilnenie jeho identity, s maximálnym využitím drahej a luxusnej platformy, ktorú tvorcovia majú k dispozícii. Superhrdinovia a ich komunity (povedzme napr. Krypton) majú svoje pravidlá a dynamiku, ale nikde zatiaľ nebola cítiť taká spolupatričnosť, komunitárnosť, rešpekt k tradícii ako práve tu. Technologické vychytávky sú čisté sci-fi, ale aj tie vo fiktívnom svete Wakandy nie sú realizované na úkor rešpektu k ľudskej podstate. Výprava a kostýmy sú krásne, nápadité. Štýlom film miestami neskrývane evokuje Jamesa Bonda (scéna v kasíne je čistá vykrádačka Skyfall), akčné scény prehľadné a zábavné. Skrátka pozerať sa je na čo. Herci sú dobrí a Marvel hrá tentokrát na vážnejšiu nôtu viac ako obvykle. Zloduch má ľudskú motiváciu a vyústenie jeho dejového oblúka pre Marvel po prvý krát v sebe nesie určitú nejednoznačnosť či myšlienku. Je to samozrejme stále farebná rozprávka a nie Dostojevskij, ale ambície povedať niečo viac sú a vychádzajú celkom dobre. Je Afrika zasľúbená krajina snov? Ani nie, je to do veľkej miery zaostalá diera, kde je technologický či iný vývoj pomalší ako inde vo svete. Sú černosi v USA len kolekcia správnych chlapcov/dievčat, ktorých utláča zlý systém? Ťažko. Ale je potenciál na viac? Je dobré, aby černošská mládež mala hrdinu, s ktorým sa môžu stotožniť? Aby mali od detstva vštepované, že keď sa chce, možnosti jedného etnika nemusia mať strop? Podľa mňa áno, resp. minimálne to neuškodí. Black Panther zrejme bude po rokoch pre afro-američanov (a nielen ich) veľkou klasikou. Film ma napriek svojej precíznosti miestami nudil a Goransson síce odviedol dobrú prácu, ale africké bubny mi naozaj nemuseli mlátiť do ucha každú minútu. ()

VaHo 

všechny recenze uživatele

Marvelovský standart, nové a originální prostředí. Jen to africké zasazení mě nedokázalo tolik zaujmout. Je to zkrátka hodně vzdálené prostředí, když už tedy něco originálního, tak radši Thora nebo Strážce galaxie. ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele

Pro mě dost příjemné překvapení. Poslední Marvel sólovky již začali upadat do otravné repetitivnosti a podávali vám skoro stále dokola ten samý origin příběh. Zde samozřejmě najdete také spoutu pobodných styčných bodů, avšak u Panthera fungují zaručeně. Film má zajímavé postavy (Andy Serkis aka Ulysses Klaue si získal všechny svoje scény) a vydařené akční momenty. Vše je zabaleno v líbivém kabátku spolu s funkčním příběhem. BP je další zábavný počin, a rozhodně si ho raději pustím než kupříkladu druhé GotG či Doctora Strange. 70% ()

griph odpad!

všechny recenze uživatele

ᴰⁱˢ ˢʰⁱᵗ ᵐᵉʲ ᵏᵒⁿᵗᵉʲⁿ ˢᵃᵐ ᵒᶠ ᵈⁱ ⁱⁿᶠᵒʳᵐᵃᵗⁱᵒⁿ ʲᵘ ʷᵒⁿ'ᵗ ᵗᵘ ⁿᵒᵘ ᴶᵘ ʰᵉᵛ ᵇⁱⁿ ʷᵒʳⁿᵈ  Černej panter? Vibranium? Máme tady nějakou tu černou kočku, které chcípne tatík, který je asi píča, protože jinak by nebyl námět na film že? Kterej odkopl svého bratha a získal z toho maximálně tak píču pro svého kočičáka, kterému se to náhodou hodí, na co by pak vibráč byl, ne? ..no vlastně ještě, je tam nějakej fajt s druhým kmenem, kterej se rozhodl bejt anevejlabl, jelikož ztratil čest si zajezdit na vibru.. no jo holky, tak to chodí, občas jeden vibráč nestačí, ale musí se uznat, že stále bojujete o to, aby vaše zadky nesmutnily.. Takže kočičák si odskočil k nějaký kašičce a stromku, kde asi chčijou nebo aspoň nějaký nejmenovaný psy, by to udělaly.. tam je nedůležité info, po kůl infu, že je nějakej kočka bodigárd, mu prozradí ten kuchtík kašičky, že je strašnej egojista a musel bratha chcípnout, nebo mu pravděpodobně vykouřil.. avšak mezitím mají kdesi in Jurop nebo kde kšeft o vibráč cetky, které našel náš baskeťák v muzeuí, a teď pozor, sou baskeťák to chce prodat s nějakou bílou mrdkou, co prej ví o Wakandě, avšak baskeťák ho hart vošuká, aby se dostal do svého starého houmu, dle svého označkovaní ho identifikuji, nevím kterej psyko se mu tam podělal, ale to je jedno.. Každopádně to pěkně zavaří blek kočce, protože si na ní bude muset zase pochutnat, eddickted.. Baskeťák má totiž zájem o rychlovku pod vodopády. Když kočka konečně "sdolá" - jak by mohla chcípnout, když má 7vn lajvs ne? ..bat to baskeťákovi nedošlo a kočičák se po muchlovačce ve sněhu dostal do náruče vibráč-brathum a rozhodl se získat vibráč zpátky! .. Jo ještě mu holohlavky přenesly nějaký listí, které ho zase poslalo k pokropenýmu stromu, tam si dali trochu do těla a hon na vibráč mohl započit! Vzal si svou vylepšenou srst a vibráč s sebou, když po opravdu “náročném“ fajtu win fapoval.. Jo vlastně ještě mu pomohl ejžnt, kterej byl celkem chudák, hah.. Ještě by se mohlo dodat, že ten kuchtík, co přežil stejně chcípl, takže to stejně nedává senz xD Pak tam byla ještě jedna taková ovečka, která nakonec taky chcípla snad na nosorožci nebo na čem.. Ještě jsem si vzpomněl, že tam ještě koupil tu geng stríd, kde zemřel bratha. A tak nějak to skončilo, prostě takovej šajt na dvě hoďky. Tady máte něco podobnýho a lepšího. :) ()

Script 

všechny recenze uživatele

Když film se teprve chystal do kin, tak jsem nejprve odsoudil film podle traileru, který mě utvrdil, že film bude blbost. Mýlil jsem se. Přijde mi že film je mnohem propracovanější než filmy ostatních hrdinů (Kromě Captain America: Občanská válka, Iron Man 3). Problémem bylo to, že jsem film viděl až po filmu Avengers: Infinity War a díky tomu jsem si nevychutnal plný zážitek filmu, protože jsem věděl co a kdo tu přežije. To byla chyba a díky ní tento film určitě klesl pod červenou linii. Dle mého si tento film zaslouží lepší hodnocení. Dle mého by film více uspěl, kdyby Avengers: Infinity War přišel do kin později. Chybělo fakt málo k dokonalosti. 4 hvězdy. ()

Související novinky

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

14.11.2022

Přestože z druhého Black Panthera s podnázvem Wakanda nechť žije již není taková masivní společenská událost, jako kdysi při premiéře jedničky, diváci si na pokračování jedné z nejúspěšnějších… (více)

Black Panther: Kina nechť žijí

Black Panther: Kina nechť žijí

13.11.2022

První Black Panther si získal nejen status významné kulturní události jako blockbuster, kde většinu rolí ztvárnili afroameričané, ale také vydělal hromadu peněz. Druhý to přesto neměl tak docela… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

07.10.2021

Pandemie Covidu-19 nadále způsobuje potíže v celé řadě odvětví, a to filmové není výjimkou. Jediným efektivním bojem proti nemoci a jejímu šíření je zatím očkování, a tak je naprosto logické, že čím… (více)

Reklama

Reklama