Reklama

Reklama

Black Panther

  • USA Black Panther (více)
Trailer 10
USA, 2018, 134 min

Film od studia Marvel Black Panther je dobrodružstvím válečníka T’Chally, který se po smrti svého otce, krále Wakandy, vrací domů do odloučené, avšak technologicky vyspělé africké země, aby se stal novým právoplatným králem. Když se však znovu objeví mocný dávný nepřítel, jsou T’Challovy schopnosti jako krále a Black Panthera podrobeny těžké zkoušce, neboť T’Challa je vtažen do konfliktu ohrožujícího nejen Wakandu, ale i celý svět. Tváří tvář zradě a ohrožení musí mladý král zmobilizovat své spojence a využít naplno sílu Black Pantera, aby porazil své nepřátele a zajistil svému národu a jeho kultuře bezpečnou budoucnost. (Falcon)

(více)

Recenze (1 120)

Script 

všechny recenze uživatele

Když film se teprve chystal do kin, tak jsem nejprve odsoudil film podle traileru, který mě utvrdil, že film bude blbost. Mýlil jsem se. Přijde mi že film je mnohem propracovanější než filmy ostatních hrdinů (Kromě Captain America: Občanská válka, Iron Man 3). Problémem bylo to, že jsem film viděl až po filmu Avengers: Infinity War a díky tomu jsem si nevychutnal plný zážitek filmu, protože jsem věděl co a kdo tu přežije. To byla chyba a díky ní tento film určitě klesl pod červenou linii. Dle mého si tento film zaslouží lepší hodnocení. Dle mého by film více uspěl, kdyby Avengers: Infinity War přišel do kin později. Chybělo fakt málo k dokonalosti. 4 hvězdy. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Nejhorší film od studia Marvel. Dokážu si představit, že na tento film chodí do kinosálu pouze afroameričané a hnědočeši. Jinak absolutně nechápu, pro jakou jinou sortu lidí je podobný nesmysl určen. 31% Celosvětový příjem k 31. 7. 2018: $1,346,629,186, což je 6,73 násobek rozpočtu ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Veľmi sympatické postavy a neopozerané prostredie, akcia svižná, no na druhej strane scenár je moc prehľadný. (zase) Na to aké strašné prachy film zarobil, až tak strhujúci nie je. Jedna z tých lepších marveloviek, ano. Niečo vybočujúce a originálne, nie. Black Panther je ďalšia naivná, no stále zábavná komiksová záležitosť čo doručí divákovi presne to čo očakáva. Jordan ako záporak sa mi páčil, finálny súboj bol ale jeden z tých menej zapamätatelnych a vlastne aj dosť tuctový (problém drvivej väčšiny marveloviek) ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Nech mi všetci priaznivci Marvelu odpustia, ale pre mňa to bola nuda! Páčilo sa mi herecké obsadenie (Martin Freeman) ako vždy skvelé efekty, ale to je všetko. Pekná príroda a dobrá hudba. Wakanda bola krásna krajina kdesi v Afrike. A to je asi všetko, čo mi tento film o boji zloduchov voči klaďasom dal... ()

Trenslation 

všechny recenze uživatele

🐾🐾 Tohle fakt za mě ne-e. 👉CGI nosorožci v brnění? 🦏 👉Rádoby stereotypní cool humor? #Yowassup 🤔 👉Přeplácaná hypermoderní metropole aka Asgard volume 2 uprostřed pralesa? 🏙🌴 👉A k tomu všemu, mně nesympatický Chadwick Boseman jako král Wakandy.👑 👉Hm,nějak mi ty filmy od Marvelu už prostě splývaj.💆🏻‍♂️ ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Pohodová sólovka. Motivy klaďasů a záporáků jsou na můj vkus moc primitivní a založené čistě na morálce, což ale dorovnává fantastický, ukrytý svět, propojující kořeny klasické kultury a moderních technologií. Hrdinové sympatičtí, akce intenzivní. 70% ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Můj popis celého filmu bude sice znít rasisticky, ale do stejného pytle házím i Andyho Serkise a jeho postavu, takže barva kůže zde nebude to hlavní (ne u herců, ale nejspíš u režiséra). Celý film jen sledujeme uřvané negry. A to postava Černýho pantera a jeho sestry! mi je více než sympatická díky dříve zkouknutým Avengers Infinity war. Tady jsou ale všechny postavy okolo tak uřvané, tak hloupé, tak uječené, tak nudné a v neposlední řadě tak uvřískané. Na filmech ze světa Marvelu mám nejradši scény, které vyplňují mezery mezi akcí. Tady je to přesně naopak. Bojové scény jdou. Alespoň oproti té hloupé a rádoby vtipné vatě okolo. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

V rovině, kterou si letos vybudovaly třetí Avengers, se pohybuje velmi málo výjimečně briliantních komiksových kousků. Black Panther mě svým charisma i nevšedními proporcemi a schopnostmi mezi populárními postavami Marvelu zaujal již ve třetím Capovi a na jeho sólový nájezd do kin jsem se těšil od prvních ukázek. Dlouhou dobu jsem však nechtěl naskočit na vlnu toho názoru, že další urvaný prostor pro jednu pouhou postavu bude jen vyplněním času při čekání na masakr jménem Infinity War. Přesně k tomuto faktu ale došlo a až na krutopřísného Andyho Serkise a neočekávaně delší pobyt Martina Freemana před kamerou jsem se nedočkal žádné perly, která by jednu z nejnovějších marvelovek povznášela nad ty ostatní. Sequelu se bránit nebudu, jen si T’Challu raději užiju po boku ostatních Avengerů než domorodého kmene z prostředí fiktivní, poněkud vyspělejší Tanzanie. ()

Dado 

všechny recenze uživatele

Z pôvodných troch hviezd napokon musím zísť ešte o stupienok nižšie. S odstupom času si totiž začínam čoraz viac uvedomovať vážne nedostatky Čierneho pantera. Postupne stále výraznejšie preráža trpká pachuť z toho, že sa scenár snaží tváriť novátorsky, hoci v skutočnosti pôsobí možno ešte naivnejšie ako väčšina produktov, ktoré zahŕňa MCU. Nechýbajú ani typické snahy o humor, ten však príliš nefunguje a sestra hlavného hrdinu, ktorá zrejme mala byť ťahúňom odľahčených pasáží, je vo výsledku natoľko otravná, že sympatickejším dojmom pôsobí dokonca i samotný antagonista. Ten je na pomery nielen tohto filmu, ale i celého univerza vykreslený až prekvapujúco kvalitne a vierohodným spracovaním pohnútok dokáže zaujať. To je však stále veľmi málo na film s absolútne nepočúvateľným hudobným sprievodom a vizuálnymi efektami, ktoré v niektorých okamihoch ani náhodou nezodpovedajú 200-miliónovému rozpočtu. (45%) ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Film tak zbytočný, jak celá Afrika. Opäť si Marvel vybral oddychový čas a vypustil do sveta toto, Bez ladu a skladu, len tak pozliepané scény aby sa dej posúval, dialógy písané na pľaci, bojovky chabé, digitál od mladšieho a lacnejšieho brata. Ne. 1 z 5 ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Za mě společně s Hulkem a Doctorem Strangem z nejslabších MCU filmů. Stylizaci rozumim a problém s ní nemám, ale tady to na mě působilo jen nepatřičně - ať už vyběleně, digitálně a vyretušovaně (k vizuální stylizaci - a to vč. animací, předevšim zvířat), nebo jen trapně (ke koncepční stylizaci - třeba takový ty rádoby tajemný nebo patetický hu-hu momenty, kdy si tam černošký kmeny navzájem prezentujou svou intelektuální úroveň). Příběh byl nezajímavej a jsem přesvědčenej, že za měsíc si nebudu pamatovat vůbec nic, nezajímavý až ochotnický byly i postavy a jejich repliky (kromě teda Bosemana a jedinejch výrazně zábavnejch postav, Freemana a Serkise) - třeba ta jeho žoviální ségra mě teda iritovala až na půdu. Hloupě a šroubovaně na mě působilo i to prostředí - třeba celá (dokonalá a navoněná) Wakanda, berličky typu "dáme jim vysílačky s neomezenym dosahem!", nebo třeba scény typu představování Pantherovskýho obleku, jehož hlavní funkcí má bejt kumulace přijatý energie - proč teda o 10 sekund pozdějc máme bejt překvapený a pobavený zábavností scény, kde se to prezentuje jako šokující překvapení? atd. Rozumim tomu, že Afrofuturismus může pro někoho bejt velký téma (byť já jsem o tom slyšel poprvý až tady), nevim ale, proč kvůli němu připisovat filmu zásluhy na něco, co s nim nesouvisí - jakejkoli válečnej film taky přece nebude do nebes vynášenej jen proto, že se týká šoa. Vzhledem ale k tomu, že na rottentomatoes má film skoro 100%, tak je to asi rovina, která mi nějak uniká... Nicméně ve výsledku mě Black Panther prostě jednoduše nebavil, nepřipadal mi autentickej a znovu si ho určitě pouštět nebudu. A ten dvojí "konec záhadných úsměvů" mě taky moc nepřesvědčil - první tajemnej úsměv je na basketbalovym hřišti po otázce, kdo že vlastně T'Challa je, a druhej je na konferenci v OSN jako reakce na otázku, co může světu rozvojová země nabídnout - jako fakt, tohle někomu přišlo super? No, tak mně ne. ()

Qitek 

všechny recenze uživatele

Z politického hlediska jistě úspěch a fandím, ok. Z filmového hlediska průměr a šeď a taky bohužel nuda. ()

karlik4801 

všechny recenze uživatele

Ona sama myšlenka Black Panthera není špatná. Ale.. T’Challa se musí stát králem, možná na to nemá, musí se tomu všemu čelit jako správný král-superhrdina pro svůj lid, rodinu a tak dále. Neznám to už odněkud? Proč mi to ale vadí zrovna u Black Panthera. Je to totiž zpracováno podle stylu života ani nevím koho, nerad bych jmenoval, snímek je totiž velmi citlivý. Nevím jak je tomu v komiksech, mne ale časté "huhá" a podobně moc neoslovilo, spíš mě to velice rychle odradilo. Respektoval jsem styl filmu a zasazení děje, takže jsem ho o půl roku později přeci jen dokoukal. I přes respekt je ve filmu spousta zbytečných a rušivých elementů, které pro mě prostě nejsou vůbec atraktivní. U marvelovek vždy čekám svižnou jízdu a výborné vizuální zpracování, bohužel nevím kde kdo bere, že to je a má i Black Panther. Aby tomu nebylo málo, film mi pak ještě totálně znechutila ta přehnaná většino-menšino kampaň. Z toho mi bylo opravdu zle, jelikož to a zase bohužel pro Black Panthera vypovídá, že to není dobrý film, je prostě "jiný" a to američani žerou, protože se mají čeho chytit a myslí si, že zase bojují za správnou věc. Ano, film je to opravdu revoluční, jako když Abraham Lincoln zrušil otroctví v USA. Ještě, že to natočili. Nicméně Marvel vždycky věděl jak na to a proto podle plánu vydělali opět obrovský balík. Nakonec si ještě štípli pár oscarů a nominací.. Abych pořád jen nekritizoval. Jako origin superhrdiny je to docela fajn změna, herci jsou taky většinou příjemní. Díky dobrému záporákovy a pár zvratům dávám takto vysoké hodnocení. ()

Homer Simpson 

všechny recenze uživatele

By mě zajímalo, kde je v tomto filmu ta úžasná americká gendorová vyrovnanost. Zatímco v Assgardu překvapivě najdeme černouška, v Africe není ani jeden bílej kolonista... ()

Yoshimitsu 

všechny recenze uživatele

Sólo akce Black Pantera se dosti vydařila hlavně díky krásnému světu Wakanda, rituálním soubojům a nemilosrdnému černému záporákovi, který ukradl multifunkční oblek Prorokovi z Crysis, ale na nejlepší marvelovku tohoto roku si budu ještě muset chvíli počkat. Dávám 80% ()

MikyAff 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jedna z těch slabších Marvelovek. Lidé už jsou tolik přehlcení těma epickýma bitvama s Avengers, že když se vyskytne takovýhle komornější snímek, místy je spíš nudí. Naopak někteří si v tou budou rochnit, že se neděje tolik bojů a dramatických pohledů. Black Panther nabízí po dlouhé době sympatického záporáka, na kterého se dá koukat (hlavně pro dámy). Ono celkově nahlédnout do světa Wakandy bylo skvělý. Ta vizualizace a triky ohromný. Co ale ve mně zanechalo největší dojem byl skvěle zvolený soundtrack, který dokázal naprosto podtrhnout atmosféru! K postavám se dá vytvořit i celkem slušný vztah. Za mě lepší než Ant Man, ale na loňského Thora to nemá. ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Mírně nadprůměrná marvelovka, která zaujme snad jen vizuálem a triky, ale , když to odstraníte máte prázdný příběh o nalezení sama sebe a pomstě. Black Panther mě už nezaujal v Ciwil War kde nedokázal vést vyrovnaný souboj ani s jedním avengerem a tady je to ještě horší jelikož ve 2 soubojích kde figuruje v obou málem umře. O nějakém scénaři ani nemluvím chlápek ví kde leží Wakanda a dokonce má mapu a místo toho, aby tam šel a pomstil se tak jezdí a zabíjí lidi v Iráku a Afghánistánu a bůhví kde o tom, že ten pád z vodopádu by bez schopností Black Pantera nepřežil ani nemluvím. Záporáci Klaw je absolutně nevyužitý a objeví se tam tak 20 minut a nepředvede nic a Killmonger též bída. P.s. tohle je snad první marvelovka kde nenajdete ani jeden easter egg a snad první marvelovka, která má absolutně o ničem potitulkové scény (pokud si teda nestříknete z toho, že se tam objeví Bucky) P.s . 2 Proč ta členka wakandských legií říkala něco o věrnosti panovníkovi, když při druhé příležitosti Killmongera zradila? ()

ivan bohatyr 

všechny recenze uživatele

Nebylo to špatny, ale úplně mimo mě. Já jsem tak na nějaké vikingy apod., tady nějaké oštěpy, vyholeny hlavy, bubnování, hrozny pisničky... zkrátka černošský styl opravdu není pro mě (musím se přiznat že jsem docela fandil gollumovi, ikdyž byl jako záporák, ale fakt se mi líbil). ()

Související novinky

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

14.11.2022

Přestože z druhého Black Panthera s podnázvem Wakanda nechť žije již není taková masivní společenská událost, jako kdysi při premiéře jedničky, diváci si na pokračování jedné z nejúspěšnějších… (více)

Black Panther: Kina nechť žijí

Black Panther: Kina nechť žijí

13.11.2022

První Black Panther si získal nejen status významné kulturní události jako blockbuster, kde většinu rolí ztvárnili afroameričané, ale také vydělal hromadu peněz. Druhý to přesto neměl tak docela… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

07.10.2021

Pandemie Covidu-19 nadále způsobuje potíže v celé řadě odvětví, a to filmové není výjimkou. Jediným efektivním bojem proti nemoci a jejímu šíření je zatím očkování, a tak je naprosto logické, že čím… (více)

Reklama

Reklama