Reklama

Reklama

Black Panther

  • USA Black Panther (více)
Trailer 3
USA, 2018, 134 min

Film od studia Marvel Black Panther je dobrodružstvím válečníka T’Chally, který se po smrti svého otce, krále Wakandy, vrací domů do odloučené, avšak technologicky vyspělé africké země, aby se stal novým právoplatným králem. Když se však znovu objeví mocný dávný nepřítel, jsou T’Challovy schopnosti jako krále a Black Panthera podrobeny těžké zkoušce, neboť T’Challa je vtažen do konfliktu ohrožujícího nejen Wakandu, ale i celý svět. Tváří tvář zradě a ohrožení musí mladý král zmobilizovat své spojence a využít naplno sílu Black Pantera, aby porazil své nepřátele a zajistil svému národu a jeho kultuře bezpečnou budoucnost. (Falcon)

(více)

Recenze (1 119)

venison 

všechny recenze uživatele

Po dějové lince nám "Black Panther" nenabízí nic nového.. Ono se asi už jedná o žánrově standardizovanou strukturu.. Zrození hrdiny, problémy v osobní rovině, ukřivděný padouch, pád na dno, aby v závěrečné superbitce povstal superhrdina jako bájný fénix z popela.. Ale Afriku prostě miluju, je to moje srdcová záležitost, takže marvelovská story zasazená do tohoto prostředí je pro mě pohlazení pro duši.. Trošku mi to kazí obsazení hlavního hrdiny Chadwickem Bosemaem, který mi přijde takový nějaký necharismatický a nevýrazný, ale doslova mne neuráží, tak to ještě jde.. " Black Panther" má dobře vystavěné a propracované charaktery postav, akční scény fungují na výbornou, ale malinko ubírá na kráse větší důraz na dramatičnost s minimem humoru.. Oba záporáci jak bezrukej, tak mladej, byli výborní.. Z kostýmů a zbroje jsem byla nadšená.. Hodně mě bavily kmenové zvyklosti a obyčeje.. Ze scén u vodopádu jsem odtékala.. A osedlat si nosorožce? Výborný nápad! První hodinka se hezky staví a příjemným tempem staví cihličku, po cihličce.. Bohužel druhá polovina na mě působí, jakoby někdo na jednu hromadu složil celý náklaďák cihel.. Příliš uspěchané.. Zmiňuji to jen u málo filmů, ale tady by stopáž klidně zasloužila natáhnout, dvě hodinky utekly jako voda.. Poznámka: Viděno až po "Avengers: Infinity War". ()

ywo666 

všechny recenze uživatele

To co bola za niga parade. De facto sa mi na tom nepacilo nic. Wakunda je krajina kde nemaju radi imigrantov lebo prinasaju problemy, uzkostlivo trvaju na tradiciach ale zaroven maju super technologie ktore s nikym nebudu zdielat. A su tak strasne advanced ze miesto primitivnych strelych zbrani pouzivaju ostepy. Postavy su nudne a maju otrasani prizvuk. Black Panter neprinasa nic zaujimave, jeho sestra je asi najvacsi nerd stereotyp. Kralova straz bola verbovana medzi skinhead feministkami. Jediny kto ma bavil bol Andy Serkis ale moc priestoru nedostal. Hobit na rozdiel od Gluma bol len do poctu. 35% a jedno velke zbytocne mumbo jumbo. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Thor: Ragnarok pro černochy, tentokrát bez humoru, bez sympaťáků, ale zato úzkostlivě korektně. Což znamená, že je to v podstatě zbytečný film. A také to znamená, že to není nijak dobrý film. Tohle má bohužel společné s řadou snímků od Marvelu. Jeho úkolem bylo přidat do universa další postavu. Splnil to klopýtavě, nikterak objevně a ani samotný nový kamarád Avengers nijak nenadchne. Sympatický není a charismatický také ne. Jeho protivník je zajímavější. Má charisma, což není překvapivé, ale má i uvěřitelnou motivaci a to je v tomhle vesmíru unikum. Fandit se jim bohužel nedá. Jeden je elitářský xenofob (ale ano, i černoši mohou být), ten druhý touží spasit svět pomocí hromadného vraždění, takže nic pro normálního člověka. Efekty jsou standardně sterilní, herci zapomenutelní. To neplatí pro výtečnou trojici Serkis, Freeman, Whitaker. Třetí hvězdičku přidávám jenom za ně. Jo a soundtrack je děs běs. Hip hop je hrůza sám o sobě a tenhle je doslova ubíjející. Africké rytmy jsou naopak fajn. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Ano - je to něčím zajímavé - to ano - tím, že se to odehrává nejvíce v oblasti Afriky, většina herců je tmavé pleti a je tam obrovsky vyspělá technologie. To je super. Ale ničím jiným mě to vlastně nezaujalo a není to takovéto "wau", které jsem, ale naštěstí neočekávala. Dalo se na to koukat, bavily mě vymoženosti, které tam byly, byly tam asi 3úsměvné momenty, ale že bych to doporučovala ostatním či o tom dva dny povídala- to ne. ()

Bobik9 

všechny recenze uživatele

Asi nejslabší marvelovka, co jsem viděl. Nicméně jsem očekával něco, co mě víc naštve a bude pro mě valoženě pobuřujícím a trapným "černým" filmem. Je to vlastně lepší než jsem čekal. Chadwick Boseman se mi sice moc do role nelíbí, ale dejme tomu. Solidně mu sekundují jiní (Gurira, Whitaker, Bassett, Freeman, Serkins...). A především herecky oceňuji parádního Jordana! Ten byl opravdu skvělý. Má to opravdu slušný soundtrack a celé je to hrozně krásně udělané. Oscara za kostými bych tomu nedal, ale vizuálně je to fakt pěkné. Co je tedy špatně? No především je naprosto nejšpatněji vyvrcholení celého filmu. 90 minut je to slušná komiksárna, která mě i bavila, ovšm poslední půlhodinka byla utrpením a trapností. Je to hezký film, ale dělat kvůli němu takový humbuk jen proto, že se snaží světu ukázat, že černá rasa dokáže velké věci (v komiksovém světě ještě k tomu!) to mi přijde hodně americky ubohé. ()

mickyreed 

všechny recenze uživatele

Na druhý shlédnutí hrozná tragédie. Nevěřil jsem tomu filmu vůbec nic. Nevěřil jsem tomu stíhačky jak ze Star Treku. Nevěřil jsem tomu tu nenápadnost celé Wakandy. Nevěřil jsem Tchallovi, ani sekundu, že by Klaueho zabil, protože pokud jsem něco nepřehlídl, tak nebyl svědkem toho jeho útoku kdysi před 30 lety, možná ani nebyl na světě, ani mu tam nikdo blízkej neumřel. Takže v téhle scéně konflikt na osobní rovině vůbec žádnej, překvapení nula. Nevěřil jsem hlavnímu hrdinovi, že si zaslouží být král. Nevidíme žádnej jeho vývoj, kdy si vzal tu první kytku, když pak tu sílu musel odložit na souboj o trůn. Žádnej velkej čin, žádný obětování, díky kterýmu by si ty schopnosti zasloužil zpátky, prostě mu tu jedinou zbylou kytku přinesou a dají jenom tak na nepřátelským území, aby neumřel a holt musí být zase králem proto, aby napravil otcův mrdnik. Žádnej technologickej vývoj nebo práci na tom obleku, kterej hned v prvním filmu KDOVÍJAK vtěsnají do jednoho drápu. Hodně zbytečnýho CGI. Děj plyne jenom tak. Žádný tajemství, žádný budování napětí okolo záporáka. Když řekne, že je z rodiny, tak divák už vlastně zná celej backstory. Moment překvapení nula! Nemluvě o otravnejch rádoby vtipnejch vedlejších postavách. Chvilku znamená my people, brothers and sisters = wakanďané jindy zase všichni afroameričani na světě, asi nastrčená snaha o nějakej přesah, ale dost krkolomná a mimo kontext filmu. ()

_DAVE_ 

všechny recenze uživatele

Márvelárna ještě původního střihu, (bez mnohavesmírů), kde ještě postavy umírají a celé to působí podle těch dnešních blitek tak jako příjemně přízemně. Jako bonus alespoň náznak nějakého poselství, náznak rodinného dramatu, kde nikdo není “ten záporák” na kterého lze přímo ukázat prstem. Jako furt je to plochá popcornovka, ale alespoň něco málo ten film opravdu předá ()

aqle 

všechny recenze uživatele

Pro mě asi zatím nejlepší Marvelovka. Audiovizuálně je to nádherné, příběhu nelze příliš vytknout a žádná z postav není úplně černobílá, což je dobře. Efekty, kostýmy, město postavené na nejmodernějších technologiích, domorodá africká kultura a krásná africká příroda, to vše mě bavilo. Jsem spokojen, Black Panther se asi stal mým nejoblíbenějším hrdinou od Marvelu. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Black Panther mě svými trailery nebavil, a moc jsem se na něho netěšil na rozdíl od jiných marvelovských filmů(Doctor Strange, Thor 3, Strážci Galaxie Vol. 2). Ale, i tak jsem snažil přistupovat k filmu bez předsudků. Black Panther je typická marvelovka se vším dobrým a i tím špatným. Můžu sice na to nadávat, ale ve výsledku to ukazuje jistou flexibilitu studia, která dokáže z každého filmu z této série udělat hit a velkou událost. A tou pro některé Black Panther bude, ale pro mě ne. Pro mě je to zajímavý film z hlediska přesahu, který se nebojí poukázat na sociálně etnické problémy, rasismus, problémy Afriky a migrantů, a jakým způsobem řeší vyspělé státy krize v rozvojových zemích. Navíc režisér Ryan Coogler k filmu přistupuje dost odvážně a film je vážnější, než jsem čekal. Coogler si je jako režisér hodně jistý, a v dialogových scénách je to hodně znát. Akční stránka dost zaostává, protože je buď nepřehledná, plná zbytečných digitálních orgií nebo nevýrazná. Celkový dojem z akční scén vylepšují komorní souboje o trůn(jeden na jednoho), které jsou působivé a rozhodně u nich funguje napětí a patřičná atmosféra. Po herecké stránce film funguje dobře. Chadwick Boseman má velké charisma a titulní hrdina je v jeho podání v pohodě. Michael B. Jordan má nejvděčnější roli, a umí toho náležitě využít. Jordanův záporák není jen jednorozměrná postava, má charisma, motivaci a chová se celkem logicky. Líbilo se mi, že ženské postavy jsou pro příběh důležité, a mají co říci, a v akčních scénách se neztratí. A to ať už jde o Lupita Nyong'o, Danai Gurira nebo Letitia Wrighta. Potěšila mě známá dvojka Andy Serkis a Martin Freeman. Nejvíce mě ze všech herců zklamal Daniel Kaluuya, jenž předvádí hrozný výkon. Velkou pochvalu si film zaslouží za vizuální stránku a hudbu se soundtrackem. Po příběhové stránce to žádné velké překvapení není, a fakt mě mrzelo, že film nemá komornější finále, a místo toho tam je nudná digitální akce. Black Panther je dobrý film, který krásně ukazuje to, že s pečlivou péčí jde prodat jakoukoliv postavu, to že to nebude originální je věc druhá. ()

VasaX 

všechny recenze uživatele

Konečně Marvelovka, která trochu vybočuje aktuálnímu trendu. Z počátku spíše komornější s pomalou gradací velkoleposti (jen to finále je taková intenzivní expanze), více drama než (trendující) komedie. Postavy jsou dobré, zejména ty ženské, které mají hodně prostoru, jedná se o silné a emancipované charaktery a velmi dobře v ději fungují. Příjemně dlouhé, bez nepatřičné výplně a s krásnými efekty. Parádní popcornovka, který přišla v nouzi nejvyšší (leden bylo vyloženě blockbusterové sucho), a za to dávám bod navíc :-) ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Funguje to přesně jako "Nespoutaný Django". Navrácení cti lidem, kteří o ní léta přicházeli. Michael B. Jordan je zde s přehledem nejlepší postava a jeho příběh (kostra scénáře) je skvělá. Chytne za srdce. Ani po větě "Burn it all", které jakoby po "Star Wars: Poslední z Jediů" začala navazovat na hláškování záporáků. Ve Star Wars se jednalo o "Kill it". Je fakt, že jsem od Black Pantera čekal o trochu víc, takže zůstanu těsně před vrcholem. No je fakt, že tu další hvězdičku ušetřím pro nadcházející Avangers, které s nadšením očekávám. ()

Timak 

všechny recenze uživatele

Strašně s tím bojuju. Je to skvělé po vizuální stránce, příběhově to taky ujde. Hlavní hrdina i záporák jsou sympaťáci, některé hi-tech věcičky jsou vážně cool, ale nemůžu se zbavit pocitu, že je to úplně zbytečný film. Vůbec se mě to emočně nedotklo. Možná snad na druhý pokus, ale zatím se na to koukám jako na Incredible Hulk. Ne snad, že by to bylo tak špatné jako Hulk a nebo snad kvůli castingu (Norton byl opravdu úplně mimo), ale jenom pro tu absenci citového přesahu. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

80-85% ... Superhrdinovský spin na #blacklivesmatter na vlnách afrických rytmov. Geniálny soundtrack, výborné obsadenie. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Máme tu další povedenou a neokoukanou "marvelovku" s okulahodící výpravou, efektivně kombinující africkou džungli a rituály s hi-tech hračkami, s vybroušeným audiovizuálem v čele s netradiční "domorodou" hudbou, plus samozřejmě se skvělými postavami (u mě vyhráli geniální sestra - vynálezkyně a první ze záporáků, pološílený Andy Serkis). Archetypálně dramatický příběh drhne jen zřídkakdy a nečetné vtípky jej nebanalizují, propírané černošské motivy "osvobození 2 mld. utlačovaných bratrů z osidel uzurpátorů a kolonizátorů" mi ovšem (ze středočeského pohledu :-)) přišly radikálně liché. Také mne nijak nenadchla závěrečná digitální bitva s opancéřovanými nosorožci, jinak palec jasně nahoru! [viděno v kině] ()

lykan9 

všechny recenze uživatele

Black Panther je pro mě jedním z těch slabších filmů projektu Avengers. Důvodem je hlavně nuda a nezajímavost postav. Chadwick Boseman nebyl podle mě tou správnou volbou pro obsazení jinak tak zajímavé postavy a ani ostatní herci mě nijak nebavily. Výjimkou snad jsou jenom Danai Gurira a Andy Serkis. V jejich případě, když byli na scéně, jsem se bavil vždy. Přesto vím, že mi to Marvel určitě zase u jiného filmu vynahradí. Nikdo totiž není dokonalý a nemohou se vždy všem trefit do vkusu :-) ()

Danny F. 

všechny recenze uživatele

Wakanda povedená, dějově tak trochu ohrané a na mě až moc přeplněno černochy. Chápu že jde o rovnocennost a aby náhodou nedošlo na rasismus tak je dávají do všech filmů. Ale v přijatelném počtu. Samotný Black Panther nevýrazný, ale Killmonger by byl skvělý černý panter. Tomu jsem sám fandil a byl středem mé pozornosti. Akce byly šíleně dobré až na samotné triky, které působí dětinsky a trochu trapně. Toto je hlavní negativum filmu. Andy Serkis měl žalostně málo prostoru. Kdyby se mohl řádně rozjet, byl by to nabušený a perfektní film. Ten je hrozně a zbytečně přeceňovaný. 85% ()

Trustme 

všechny recenze uživatele

Je to marvelácký, afročernošský, jednoduchý, dlouhý a vůbec jsem to nechtěl vidět. Ale když už jsem jednou ten filmový ČSFD kritik a komentátor, tak mi nic jiného nezbývá. Já ten Marvel moc nemusím, respektive jeho postavičky mi přijdou pubertální a umělohmotný (sorry děcka) a je to prostě furt dokola. A najednou se objeví tenhlentenc Black Panther a mě se splní sen o poctivém opravdovém komixu, jaké pamatuji z Ábíčka (ano, ten legendární časopis). Primitivní kultůra mísící se s vyspělou technologii a úžasným designem jejich světa, hierarchií, válečníky a combat outfity a vše je propojeno s přírodou a tradicí. A do toho trochu jiná akce, čisté hrdinství, sympatické postavy (skvělá Letitia Wright jako rozverná Shuri či Andy Serkis troufale téměř bez CGI) a stravitelnost. Spolu s prvním Iron Manem a posledním Loganem je tento film ze stáje MCU překvapivě hoden mé nadšenosti a pochval. ()

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele

Měl jsem co dělat, abych nedal plný počet, dlooouho mě komiksovka takhle nebavila. Tribe vs technology a do toho křovácký správňáctví a supr vizuál. ()

Související novinky

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

14.11.2022

Přestože z druhého Black Panthera s podnázvem Wakanda nechť žije již není taková masivní společenská událost, jako kdysi při premiéře jedničky, diváci si na pokračování jedné z nejúspěšnějších… (více)

Black Panther: Kina nechť žijí

Black Panther: Kina nechť žijí

13.11.2022

První Black Panther si získal nejen status významné kulturní události jako blockbuster, kde většinu rolí ztvárnili afroameričané, ale také vydělal hromadu peněz. Druhý to přesto neměl tak docela… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

07.10.2021

Pandemie Covidu-19 nadále způsobuje potíže v celé řadě odvětví, a to filmové není výjimkou. Jediným efektivním bojem proti nemoci a jejímu šíření je zatím očkování, a tak je naprosto logické, že čím… (více)

Reklama

Reklama