Reklama

Reklama

Black Panther

  • USA Black Panther (více)
Trailer 10
USA, 2018, 134 min

Film od studia Marvel Black Panther je dobrodružstvím válečníka T’Chally, který se po smrti svého otce, krále Wakandy, vrací domů do odloučené, avšak technologicky vyspělé africké země, aby se stal novým právoplatným králem. Když se však znovu objeví mocný dávný nepřítel, jsou T’Challovy schopnosti jako krále a Black Panthera podrobeny těžké zkoušce, neboť T’Challa je vtažen do konfliktu ohrožujícího nejen Wakandu, ale i celý svět. Tváří tvář zradě a ohrožení musí mladý král zmobilizovat své spojence a využít naplno sílu Black Pantera, aby porazil své nepřátele a zajistil svému národu a jeho kultuře bezpečnou budoucnost. (Falcon)

(více)

Recenze (1 120)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nuda k nepřežití. Zapomněl jsem, jak unylé byly vlastně MCU originy první fáze - Panter je jejich ozvěnou svou mechanickou čitelností (plus divadelní načasovaností scénáře). A dokonce zatím nejvíc ze všech Marvel filmů tomu chybí i náznak rukopisu. A když se budeme bavit o přesahu, tak je to film o bílém světě (Wakanda je paralelní víc než k jakékoliv zemi k USA), mluvící k bílému publiku (check your privilege) řešící bílé otázky (přijímání uprchlíků, pozici privilegované kultury) - černo je tu jen na povrchu, skoro jako by to bylo připsáno na poslední chvíli, a za vším tím afričaněním nevidím sebemenší snahu reflektovat realitu - naopak se jí co nejvíc vzdálit. Vykreslení Wakandy a interakce postav nejsou reflexí černochů, ale opět jen bělochů jakoby překrytích exotickou barvou (viz už zmíněné nesmyslné uchovávání kmenových tradic u takto vyspělého národa, které je očividně jen copypastou, ne budováním funkčního světa). Další věc je, že vypjatě se vyhýbat klišé není totéž jako něco aktivně tvořit. V důsledku by Black Panther nemohl být vanilkovější, což ale nepočítám do hodnocení, jen podotýkám na okraj. Mně prostě jen vadí, že to je klišé nuda - nějakým řečem o progresivitě a odvaze se fakt z vysoka směju. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Nebýt africkokulturní přidané hodnoty, byl by Černý Panter velice tuctovým komiksovým velkofilmem, který existuje hlavně proto, aby mohl existovat. Je uměle vytvořena nějaká zápletka - nějaký problém jen proto, aby mohl být vyřešen. Ovšem díky zase trošku jinému filmovému prostředí je vnoření do Wakandy docela příjemný zážitek. Zjevně drahá produkce a špičkové efekty jsou již samozřejmostí, střih však jako obvykle mohl být přehlednější. Osobně mě asi nejvíce zaujala hudba, vše ostatní se mi zdá snadno zapomenutelné. 6/10 ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Chirurgicky přesné, ale ani ťuk navíc. Pefektní, dokonale vycizelovaný blockbuster, profesionálně natočený, perfektně napsaný a zahraný, u něhož někdo přemýšlel, než ho pustil do výroby (práce s přízvuky postav je skvělá) a někdo si mimořádně vyhrál s výpravou, kostýmy, designem... Ale ANI ŤUK navíc.. Chybí mi právě riskantní drzost třetího Thora, Ant-Mana, nebo Strážců Galaxie. Čímž neříkám, že jsou nezbytně lepší, ale mají hmatatelnější duši. Black Panther je "jen" precizní produkt. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Díky africké výpravě, africké hudbě, africkým kostýmům, svalnatým polonahým Afričanům a krásným polonahým Afričankám byl film zábavný i pro ty, kterým je přes 20 a nerozeznají Marvel od DC (např. já). ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Kdybych už nechtěla být Gina Carano a v druhém pořadí Noomi Rapace, tak bych určitě chtěla být Danai Gurira. Kvůli obrovskému hype jsem se velmi obávala zklamání a ze strachu jsem dlouho shlédnutí odkládala, takže jsem se vlastně dočkala samých příjemných překvapení. Sice mě mírně zklamala občas dost genericky znějcí "hrdinská" hudba a pro správnou údernost by to potřebovalo být o pár (desítek) minut kratší, ale tím tak moje výtky končí. Scénář se mi zdá o něco propracovanější, než je to u průměrného miliardového blockbusteru v dnešní době zvykem, zvlášť se mi dost líbí, jak umně propojeně zároveň vypráví origin story i samostatný aktuální příběh. Záporák má výtečnou motivaci, ale jakmile se mu podaří dosáhnout dílčího úspěchu, trochu se zase promění na klasického klišé "zničím/ovládnu-celý-svět" panáka. Ale na konec se stejně musím vrátit k tomu, že jsem si extrémně užila komando smělých žen bojovnic. Oujé oujé oujé. A ještě P.S.: Po jistém časovém odstupu a důkladném zvážení to spolu s The Winter Soldier prohlašuji za moji nejoblíbenější marvelovku. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Ta etnická rovina je samozřejmě osvěžující a příjemná, nicméně nerad bych se přidával k názorům, že právě ona je hlavním důvodem kladného přijetí tohoto snímku. Tím je pro mě jeho naprostá jednoduchost a nekomplikovanost. Příběh je jasně čitelný, stejně tak jednotlivé postavy. U těch je podstatné, že mají věrohodné a pochopitelné motivace. U podobných snímků se velmi často mluví o důležitosti záporáka. A ten se tady mimořádně povedl. Skvělý je jak ďábelský a šílený Ulysses v podání Andyho Serkise, tak i nesmírně cool - včetně cool hudebního tématu - Killmonger. Celkový dojem však bohužel kazí závěr, který spadá do klasického superhrdinského finále a opouští veškerou civilnost. Tyhle komixové CGI bojůvky naprosto postrádají emoce a ve své velkoleposti a nabubřelosti jsou neskutečně nudné. Škoda, že jsme se toho museli dočkat i tentokrát. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

I vzhledem k společenským náladám byl vznik Black Panthera nevyhnutelný a o to víc pak překvapuje, s jak zjednodušující a ve své podstatě na hlavu postavenou ideologií se vytasil (černí chtějí být bílí, bílí se mají stydět). Černé komunitě, která není primárním cílem Hollywoodu, to ale prý posiluje identitu a zároveň narušuje osvojené negativní stereotypy o etnických skupinách. Fajn, ale co ta skupina, co unesla v úvodu dívky a nutila je nosit hidžáb? Nenamočili jsme se zase trochu do islamofobie? Cpát politiku do komerčních komiksových adaptací je nevděčný úkol.. Potěší pošahaný gauner Serkis, drobné krádeže z bondovek (pusanské kasino nápadně připomínalo to v Macau ve Skyfallu) i skutečnost, že tentokrát žádný mocipán z vesmíru nedemoluje metropole za účelem pokleknutí lidstva, ale jinak se jedná o klasický marvelovský produkt (infantilní vtipy, chvílemi mazlavá nuda), jehož poslední akční pětina se zmítá v obligátním digi-sajrajtu. A někdy během něho, pokud vám tedy není dvanáct a méně, začnete Thanosovi vyčítat polovičatost jeho řešení. Myšlenky Isaacha De Bankolého, jehož jediný úkol byl mít celou dobu v hubě zelený popelník, se dle mého také stáčely tímhle směrem.. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

| Rozpočet: 200 miliónov $ | Tržby: 1347 miliónov $ | Kôli brutálne prehustenému trhu s komixovkami sa ani Black Panther nevie vyhnúť schematizmu, ale mne osobone sa páčil návrat k ľudským zloduchom, komornejším scénam, a k pokusu o hlbší presah. Práve pre vymenované kvality som bol fanúšíkom prvých dvoch Thorov, a tak som rád, že sa ich spôsob podania aspoň čiastočne vrátil. Všeobecne si myslím, že daný smer by sa viac páčil aj širšiemu publiku, a preto dúfam, že sa bude panterovi finančne dariť, aby vyslal jasný signál producentom, že toto je tiež dobrá cesta, a nie len pestrofarebné, vtipné cgi... ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Black Panther je v podstatě rasistický film:) Hrají v něm pouze dva bílí herci. Zato však duo Serkis & Freeman patří k tomu nejlepšímu, co další superhrdinský epos ze stáje MCU nabízí. A scény, v nichž se objeví, ať jednotlivě, či společně, jsou dokonalé. Z jejich strany tady dochází k tomu, čemu se říká "Steal the Scene." Scéna ve výslechové místnosti, do níž Everett Ross přichází, zatímco Ulysses Klaue pěje "Baby don't hurt me, no more..." je ikonická. Chadwick Boseman disponuje patřičnou dávkou charismatu a Black Pantherovi tak dokázal propůjčit auru tajemna. Michael B. Jordan si zase střihl parádního záporáka, jehož vnitřní pohnutky a skutky jsou hnány obyčejnou lidskou pomstou. Pohltila ho pomsta, jak říkal T’Challa v Civil War Zemovi. Lupita Nyong'o je kráska, Letitia Wright coby Shuri je boží a Forest Whitaker mi v tomto filmu, jež se odehrává na africkém kontinentě, připomněl svého krutého diktátora Idi Aminiho. Black Panther přináší do MCU zcela jiný typ snímku. Jiná kultura, prostředí, lidé. Scénáristicky má spíše blíže k Doctoru Strangeovi. Časté šustění papíru je zde přítomno:) Spousta diskuzí a proslovů o hrdinství, pomstě, chybách a podobně. Ale nijak mi to zde nevadilo. K prostředí to vlastně patří. Film jsem zhlédla v kině s dabingem a jediný zádrhel přinášelo obsazení mě neznámého a dle dabingfóra nezkušeného dabéra, který namluvil Michaela B. Jordana. Docela mi jeho hlasový projev připomínal ten, kterým v dabingu disponoval Hayden Christensen ve Star Wars. Hodně slabý, spíše jakoby amatérský výkon. Jen s tím rozdílem, že Haydenův mizerný výkon tak nějak souzněl s jeho dabingem. Naproti tomu B. Jordan ukázal, že herecky rozhodně umí. Opět nás čekají dvě "after credits scene." Srdce mi tlouklo, když jsem si v diskuzích přečetla, že se na konci end credits má obejvit i Bucky...:) A vidět před samotným promítáním na plátně pouhý trailer na Infinity War, mi přineslo mrazení po celém těle. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Nezáživný příběh a ubozí záporáci, tak by se dal ve zkratce popsat tento zatím nejslabší výtvor superhrdinské ságy. Ve filmu byla jediná scéna, která mne doopravdy bavila a ta byla docela krátká. Nelze se tak ubránit srovnání s ostatními filmy tohoto žánru jako je například Thor, v jejichž stínu je film tak slabý, že jsem chtěl dát pouze hvězdy 2, ale chci zachovat objektivnost a 2 jsou možná příliš málo. Za mě 55% edit 05.06.2021: Vracím se ke dvoum hvězdám. Druhá šance, když dílo právě běželo v televizi můj celkový dojem ještě zhoršilo. Hlavně že produkce zaměstnala každého černocha v galaxii a obdrželi (nespravedlivě) několik Oskarových sošek! 43% ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Měla jsem opravdu velké problémy tohle dodívat do konce. Ne-sku-teč-ná blbost! ... Mé utrpení umocňoval i hodně hodně hodně amatérský dabing a já jinak s dabingem problémy nemívám. Jsem docela pyšná na naše české dabéry, ale tohle bylo čiré diletantství! Skrz slzavý závoj jsem spolu se zástavou dechu doslova padla pod konferenční stolek, když jsem viděla, jak čilý dokáže být někdo, kdo má nezničitelný superoštěp zapíchnutý hluboko v hrudi! Samozřejmě, že jsem v tom viděla i světlé momenty jako miláška Gluma, létajícího kamikadze Bilbo Pytlíka nebo pro ucho velepříjemné africké rytmy. Škoda toho námětu ... takový propadák, ach jo. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Doufám, že nebudu označen za rasistu, když vyjádřím spokojenost nad filmem, ve kterém jsou bílí pouze dva Hobiti ;). Vážnější a světové problémy komentující styl Panterovi sedí, je poznat že jeho kořeny jsou v Občanské válce, které se dočkáme i zde. Coogler dokáže zaujmout to správné stanovisko a těží z něj právě Killmonger Michaela Jordana v zajímavé variaci na antihrdinu. Boseman jen upevňuje svou pozici po skvělém nástupu ve třetím Kapitánovi a jeho T’Challa sbírá trumfy v rodinném zázemí (skvělá linka se sestrou). Civilnější rozjezd s výbornou honičkou v Jižní Koreji hravě překonává opulentní bitku ve finále, která jede možná až zbytečně na jistotu. Rozhodně neurazí - spíš jen nepřekvapí. Vizuál je fantastický. Wakanda je fantastická a už se nemůžu dočkat až se do ní znovu podíváme. Kapitolou samou o sobě je hudba od Ludwiga Göranssonona ze které prýští africké etnikum a bije se moderními černošskými rytmy. Rapovací skladby jsou naštěstí na minimu a většinou neruší. WAKANDA FOREVER! ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Příběh o sirotkovi z ulice, který šel z oaklandské nuly na wakandské sto cestou trnitou... a pak ho sejme bratranec s charakterem rohlíku z Alberta, který vše v životě dostal na stříbrném podnose. Pokud divák sympatizuje s „údajným” záporákem a naopak nejvíce mu je proti srsti ústřední superhrdina, tak je něco špatně. Snaha uspokojit etnické publikum napříč kontinenty žalostně selhává, ať už v minimálním využití potenciálu africké kultury či pokusu o silnou „message”. Největším překvapením o to víc zůstává, že Disney přesto úspěšně dokázal Cooglerův mišmaš profilovat jako Svatý Grál černošské komunity. Ano, i takhle se dá dělat marketing a PR. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Wow. První Marvelovka, co se nasnaží mít na všechno vtipnou hlášku a díky své uzavřenosti a designu působí i jako komiksový film. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Počítá ještě někdo ty marvelovky? Máme tu další origin a já mám poněkud rezervovanější pocity. Na začátku jsem se notnou dobu rozkoukával a opravdu dlouho trvalo, než jsem se začal pořádně bavit a orientovat v tom všem digibordelu. Ryan Coogler , který se tak osvědčil u Creeda, i u dlouho očekávaného Black Panthera nezklamal, odvádí velmi dobrou práci a jestli je někde opravdu nejsilnější, tak jsou to akční sekvence, které jsou patřičně hravé, kinetické a zábavné a neomrzí ani ke konci. Já se spíš nemohl dostat do příběhu a více jsem si užíval ty příběhové sekvence mimo Wakandu (hlavně Andy Serkis v nich vyloženě září). Samotné nově promítnuté centrum Wakandy je patřičně futuristické (možná až moc), nádherně vymodelované a dobře se na něj kouká (film vypadá dráž než třeba loňský Ragnarok), na druhou stranu člověka, co už za život viděl desítky jiných blockbusterů, tahle barevně vymodelovaná paleta nijak extra nestrhne. A ono velké cílení na početnou afroamerickou základnu taky třeba v Evropě moc díru do světa neudělá, my můžeme hlavně děkovat za Martina Freemana, jehož Everet Ross zde má překvapivě opravdu hodně prostoru a zajímala by mě jeho další působnost v MCU. Z nově představených charakterů mě určitě nejvíc bavila Shuri, která by mohla získat více prostoru i mimo tuhle subsérii, ovšem těch charakterů v Avengers už je prostě tak moc, že bych čekal max cameo. No a kupodivu mě překvapil i Michael B. Jordan, jehož jsem doposud moc nemusel, ale musím uznat, že dlouholetá spolupráce s režisérem mu svědčí. Ne, že bych zaujímal nějaké hodně vysoké postavení v zástupu komiksových záporárů, ale určitě se neztratí a byli tu mnohem horší, respektive zaměnitelnější. Nevím, jestli se bude čekat ještě druhá projekce, hlavní postavu Black Panthera jsem si oblíbil už v Civil War, ale raději jej uvidím po boku Avengers než třeba v druhém díle, ovšem vzhledem k závěru by druhý díl mohl být podstatně kosmopolitnější. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Černo už dlouho nebylo tak cool. Chlapci a dívky v Marvelu asi pochopili, že x krát ředěná záchrana světa s tunou vizuálních efektů aplikovaná nejlépe při ničení nejakého velkého amerického města už znovu neobstojí. Tedy respektive minimálně do dalších Avengers ne (kteří imho tahají za trochu jiné nitky zábavy). A tak se rozhodli na to jít chytře od lesa a využít aktuální geopolitické (uprchlické) problematiky ve světě. Naroubovali národnostní a rasové diskrepance do cool hrdinského příběhu plného morálních hodnot a fajn myšlenek, okořenili zdravě ambiciózní výpravou a je z toho ne možná nejlepší Marvel, přece jen Avengers, nebo cpt. America to utlučou svojí hyper přestylizovanou pózou cool borců a množstvím TOP figur na jednom placu, ale jedna z nejchytřejších komiksovek to je zcela jistě. Navíc s hrdiny, kteří kupodivu nechtějí zničit svět, ale osvobodit jej. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Znáte tu rétoriku. Marvel fan boy ječí na DC fan boye, že jeho hrdinové jsou ukotvení v realitě. Není možné fandit někomu, kdo je tak bohatý jako Bruce Wayne, božský jako Diana z Themysciry nebo takový Mirek Dušín jako Superman. A pak najednou tu má Marvel fan boy africkou Atlantidu s kralevicem v hlavní roli. Hm. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Black Panther na jednu stranu dostál svým ambicím, ale na druhou stranu potvrdil mou obavu, že Marvel směřuje všechny ambice k Infinty War a na efekty k souběžně točeným snímkům už prostě nezbývá čas. Začalo se to projevovat už o Thora, ale Panther na to doplácí mnohem více. Některé scény jsou až překvapivě vizuálně nedotažené (dejme tomu závěrečná bitva nebo vznášedla), což filmu dost škodí. T´Challa totiž představuje postavu, se kterou jsme se ještě nikdy nesetkali - pokorný a vnímavý vládce Wakandy, která sama o sobě stojí za prozkoumání. Za zmínku stojí absolutně sympatické vedlejší postavy (Everetr Ross, Okoye, Nakia, Shuri, M´Baku), které jsou krásně vykresleny. Killmonger je ostatně povedený taktéž a Ullyses v podání Serkise delikátní. Hudba navíc podtrhuje prostředí a skvěle pasuje. Nicméně jsou tady pořád ty efekty. Takhle to prostě nejde a ač nerad, jednu hvězdu za ně musím strhnout... ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Neosobitý průměr s chatickým střihem v soubojích a povinnou velkolepou víceúrovňovou bitvou na konci. Španý film to není, ale možná by bylo líp, kdyby byl. ()

Související novinky

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

14.11.2022

Přestože z druhého Black Panthera s podnázvem Wakanda nechť žije již není taková masivní společenská událost, jako kdysi při premiéře jedničky, diváci si na pokračování jedné z nejúspěšnějších… (více)

Black Panther: Kina nechť žijí

Black Panther: Kina nechť žijí

13.11.2022

První Black Panther si získal nejen status významné kulturní události jako blockbuster, kde většinu rolí ztvárnili afroameričané, ale také vydělal hromadu peněz. Druhý to přesto neměl tak docela… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

07.10.2021

Pandemie Covidu-19 nadále způsobuje potíže v celé řadě odvětví, a to filmové není výjimkou. Jediným efektivním bojem proti nemoci a jejímu šíření je zatím očkování, a tak je naprosto logické, že čím… (více)

Reklama

Reklama