Reklama

Reklama

Black Panther

  • USA Black Panther (více)
Trailer 10
USA, 2018, 134 min

Film od studia Marvel Black Panther je dobrodružstvím válečníka T’Chally, který se po smrti svého otce, krále Wakandy, vrací domů do odloučené, avšak technologicky vyspělé africké země, aby se stal novým právoplatným králem. Když se však znovu objeví mocný dávný nepřítel, jsou T’Challovy schopnosti jako krále a Black Panthera podrobeny těžké zkoušce, neboť T’Challa je vtažen do konfliktu ohrožujícího nejen Wakandu, ale i celý svět. Tváří tvář zradě a ohrožení musí mladý král zmobilizovat své spojence a využít naplno sílu Black Pantera, aby porazil své nepřátele a zajistil svému národu a jeho kultuře bezpečnou budoucnost. (Falcon)

(více)

Recenze (1 120)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Andy Serkis zahrá každé zviera aj príšerku, ale tá amputovaná ruka sa mu príliš často pohybovala ako celá ;-) Ale inak ma to fakt dosť bavilo. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Opět jedna velmi svěží komiksová podívaná. Téměř celá se odehrává v Africe, takže výprava je podle očekávání nádherná a divák se dočká spousty super nápadů na téma Jak skloubit folklor se sci-fi. Všemu navíc pomáhá naprosto perfektní hudba Ludwiga Göranssona - dost možná nejnápaditější soundtrack ze všech marvelovských filmů. T’Challu nám dostatečně představila Občanská válka, takže příběh na ni může plynule navázat a ačkoliv vlastně vypráví o dalším zrodu dalšího superhrdiny, dělá to alespoň poměrně neokoukaně, po svém a se skvělými herci. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Že jsou čerňoši nejlepší, nejhumánnější, nejhezčí a nejrychlejší jsme již tak nějak.... po pár desítkách let informačních kampaní věděli, že, ale že až takhle? Sbohem, euroatlanticentrisme, vítej pravdo pravá. Zaplať pánBů, že se v Africe počet obyvatel dvojí co generaci, neboť brzy na světě převládne pralesní kultura. A všem nám bude dobře, neboť misionáři lidství riskují své životy a vyrážejí po milionech šířit lásku všemi směry. I když by jim doma bylo tak hezky. Lidumilové prostě jako. Takže vpřed do kin, zajisté nás čekají další a další filmíky, v nichž uhelní obyvatelé země za zrcadlem střídají vynalézání pokročilých technologií (styl Myšpulín křížený se Snůpydogem) s opičími tanci na skále Lidských obětí. No... někde ta kultura musela vybublat na povrch, ne? ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

X-tej komiksovej film ze stejný stáje, a zase dokázali přijít s něčím novým (Afrika, tradice kmene, soundtrack), hele jako nelze nemilovat. A prej že přehnaný finále, nesedící ke zbytku "komornějšího" filmu? Nemyslím si, vyvrcholení bylo naopak logické v souvislosti s odpovídajícími kulisami a šíří záběru. No prostě jen houšť, Marvele, zase se opakuju! ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Dobré, ale už prosím.... dosť. Black Panther sa veľmi dlho snaží kráčať v šľapajach Winter Soldiera. Je vážnejší, ambicióznejší a má túžbu aj niečo povedať o fungovaní súčasného sveta. Táto snaha však dostáva na frak od tradičných trademarkov štúdia, ktoré nie sú rozosiate počas celej stopáže, ale koncentrované do veľkolepého vyvrcholenia. 7/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Uznávám že Marvel má recept na úspěšné komiksovky. Dvojice záporáků Jordan/Serkis nemohla být snad vybrána ani lepší. 70% ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Standardní marveláckej skoro-origin (část zrodu Panthera se odehrává v Civil War), který není ani nejlepší, nejnapínavější, nejosudovější, nejvtipnější, nebo snad nejdůležitější, ne, je jen perfektně vysoustružený a body dolů sráží především příliš zběsilý střih a kamera závěrečného souboje a body nahoru zas zaručuje perfektní Andy Serkis, jehož What is love je ... Interesantní. A pokud někomu vadí, že je tam spousta čestných černochů... Tak proč do pakoně chtěli vidět komiksovej film z Afriky? Ale jo, všem nám tím chtějí vymejt mozky, bojte se děti! Pomáhaj jim v tom dokonce i ještěři z temnejch světů, co nás chtěj vočipovat!!!; ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný výlet do nitra Afriky se podařil na výbornou. A vůbec nevadí, že Wakanda vypadla odněkud ze StarWars, že se jedná vpodstatě o bondovku bez Jamese, ale s Q, a že tentokrát nevylétla půlka New Yorku do vzduchu. Zastavený vodopád, jedovaté bylinky ve tvaru srdce a vibranium. S generálkou Okoye bych se do křížku dostat nechtěl. Místo zdí je třeba stavět mosty. Přesně tak. ()

paascha odpad!

všechny recenze uživatele

odloučená, avšak technologicky vyspělá africká země :-D Asi Atlantida :-D Primárně kokotina pro barevné, aby měly menšiny svého hrdinu. Sekundárně ultradebilita, určená idiotům, kteří touží po jiném těle :-D ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

To som iba ja mal pocit, že sa dívam na nového Bonda? Perfektné vychytávky ako od "Q", auto naháňačka zo Spectre, znovuzrodenie údajne mŕtveho hlavného hrdinu ako v Skyfall, na chlp totožná "ázijská herňa" zo Skyfall, Halle Berry bondgirls všade kam sa len pozriete, absolútne typické Bond intro nenápadne posunuté ako záverečné titulky, no a zo stoličky som definitívne spadol pri poslednej vete: "Čierny panter sa vráti v.." ..Ale k samotnému filmu. Ja som sa príjemne bavil a nenudil, začnem však chybami. Prečo sa aj súrodenci "králi Afriky" správali ako typickí negri z Brooklynu? (podávanie rúk, ukazovanie prostredníka..) A tiež čierna hip-hop hudba sa mi veru do Afrického prostredia nehodila. Inak ale príbeh bol veľmi dobrý, dokonca som viac fandil "zlatému panterovi" pretože som naozaj necítil, že by náš panter ochránil celú Wakandu. Naopak plán Killmongera sa mi zdal lepší, takže ma film veľmi nedonútil fandiť dobru. ..Marvelovka, ktorá ma bavila milión krát viac, než napríklad Thor: Ragnarok či Captain America: Civil War. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Musím sa priznať, že som s čierneho kocúra trošku sklamaný alebo možno nie sklamaný, ale určite to nesplnilo moje očakávania. Príbeh je fajn, pekne pokračuje a veľmi dobre zapasoval ako záporák Michael B. Jordan, ale úplne ma to až tak nevtiahlo a v niektorých pasážiach nudilo. Tak isto ani akcia za veľa nestojí, čo ma vlastne sklamalo (miestami moc tmavá a nepriehľadná alebo zas nezáživne digitálna) a niečo poriadne sa rozbehne až na konci. Black Panther bol v Civil War oveľa lepší a zaujímavejší ako v samotnej solovke a po akčnej stránke nepredvádza vôbec také super akcie ako v tretom kapitánovi. Tak či tak sa jedná o fajn popkornovku, aj keď od Marvelu jeden s tých slabších filmov. Na druhú stranu Wakanda je spracovaná fakt super a je sa na čo pozerať a po hudobnej stránke aj čo počúvať. P.S.: pochopiteľne neodchádzajte a počkajte si na postavu s Civil War za titulkami. Obľúbený soundtrack: United Nations/ End Titles. 65% - 3* ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"In my culture, death is not the end. It's a new journey." ___________ RIP Chadwicku 🖤💔 (kvůli lítosti změněno z 1* na 2*, ten film je stále nehorázná sračka) ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Black Panther mě překvapil. Bál jsem se, že to bude ušmudlaný hybrid avengerovské pestrobarevnosti a povinné etnické přednášky pro širší (dvoumiliardové) publikum, ale nakonec je z toho jeden z nejvydařenějších MCU zářezů. Příběh šlape jako lehce oděné společnice, divák je promyšleně seznamován s novým světem a jeho možnostmi, balanc mezi vážným přístupem a chvilkovým odlehčením funguje perfektně a především je tu skvělý a rozumně motivovaný záporák, jehož postupné zapojení do hry, kdy se dostane ke slovu na úkor dosavadního grázla numero uno, nemá chybu a v rámci marvelu ani obdoby. Dvě hodiny utekly jako voda a jestli se mi něco nelíbilo (jakože jo), jsou to spíše maličkosti - konkrétně jen pár dějových nedotažeností (těžké zjednodušení dopadení Ulysse, který přitom unikal asi 30 let; nevěrohodný psychický přerod W'Kabi; průhlednost děje navzdory narativu opřenému o vysvětlující flashbacky). Jinak ale těžká blockbusterová kvalitka s pár vtipnými odkazy na Jamese Bonda, dobrými herci (hlavně Serkis, Jordan a opět zábavný vedlejšák Freeman), přehlednou akcí často v dlouhých záběrech a sympatickým scénářem, který nepodává Wakandu jako sexy blbku představenou pro krátké randění se zazobanou Infinity War, nýbrž jako vtahující kulisu k soběstačnému ději, jejíž pravidla divák ochotně přijme a nechá se jimi strhnout (souboj o trůn emocionálně nejsilnější za hodně dlouhou dobu). Dvojku sem. 80% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

A to zase co bylo toto? Radši budu v kině čuchat popcorn a smradlavý ponožky než prachy. Mně vůbec nevadí, že Marvel vrhá superhrdiny jako kočka koťata nebo že jediná bílá postava tady byl nosorožec. Mně vadí třeba to, že zábavu jsem během filmu nenašel ani pod sedačkou, že příběh měl míň nápadů než kolik má žížala nohou a že závěrečná bitka byla asi tak o hodinu delší, než by bývalo bylo zdrávo. Až doma najdu pastelky a ořezávátko, namaluju si taky komiks. (Banff, Kanada) ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Marvel Cinematic Universe nekončí. Právě naopak teprve se (dle slibů o dalších minimálně 25 filmech) rozjíždí. Black Panther je už jejich 18 filmem. Každé série se ale občas člověk přejí a nikoho nemůže bavit několikrát to samé. Proto se MCU snaží své filmy každé dělat jinak. Ať už se jedná o heist movie v podobě Ant-Mana nebo o space operu v podobě Strážců Galaxie vždy je to jiné. Vždy se filmu ujme specifický režisér a ten film díky tomu dostává nějaký ksicht. Black Panthera se ujmul Ryan Coogler který naposledy zaujmul zajímavým Creedem. A právě Creed asi přemluvil hlavouny MCU aby otěže od Pantera předali právě Cooglerovi. Black Panther ale dle mého názoru není jen prostě další MCU film. Jedná se podle mně o důležitou událost. Jedná se o vyvrcholení vzestupu Černého obyvatelstva. Ten lid se od zrušení otroctví hrozně posunul. Ano i po jeho zrušení neměli úplné světle chvíle vše to ale změnil Malcolm X. A pak Martin Luther King. A pak Barack Obama. Black Panther je prostě událost už kvůli tomu, že se jedná o první superhrdinský drahý blockbuster ve kterém je v hlavní roli černý superhrdina. Ten film bude především brán z tohoto důvodu. Měl by být ale především dobrý aby se potom nehudrovalo, že se dělalo spoustu povyku pro nic. A naštěstí to vyšlo. Black Panther je opravdu něco dosud nevídaného. Vizuální stránka celé té africké zemičky jménem Wakanda je úžasná. Celá ta země prostě fascinuje a nutí diváka sledovat každičký detail. Wakanda je speciální v tom, že se jedná o míchanici země budoucnosti a při tom se stále drží afrických kořenů. To znamená spoustu rituálních soubojů, klanových sporů a především víra v to, že předkové v nás žijí i po své smrti. Jedná se o skvělou kombinaci. Chadwick Boseman dostává jako T´Challa více prostoru a jestli jste si ho v Captain America:Civil War oblíbili tady si ho zamilujete. Je úžasný charakter který Wakandu nebere jenom jako svojí rodnou zemi ale celou jí bere jako součást rodiny. Ženské postavy v tom filmu mají význam. Nejsou to jenom bezduché loutky ale každá má svojí duši. Ať už je to T´Challova láska Nakia v podání Lupity N´yongo, jeho sestry Shuri v podání Leticii Wright, jeho matce Ramondy v podání Angely Basett či vůdkyně jeho ochranky Okoye v podání Danai Guiriro o každé postavě se dá něco říct, má svojí vlastní duši, nejde o šablonovitou postavu. Martin Freeman taky dostává jako Everett Ross více prostoru a ve své roli dost připomíná jakéhosi polo Jamese Bonda. Více prostoru dostane i Andy Serkis a jeho šílený Ulysses Klaue jenž je zábavný už svojí šílenosti. Herec který si ale ukradl celý film pro sebe je bezpochyby Michael B. Jordan AKA Eric Killmonger. Nechci teď zahazovat ty skvělé záporáky od MCU ať už se jedná o Lokiho, Ultrona, Zema či Vultura ale nebál bych se říct, že je Killmonger všechny strká do kapsy. Ten zlosyn má duši. Není zlý jenom proto, že měl ve scénáři v závorce napsáno jsem zlej. Geniálně mu to myslí a zároveň se o něm dá říct, že je šílený. Není to jenom nějakej náhodný CGI ňouma který si z ničeho nic přijde a řekne chci zničit svět. Killmongerova motivace i občas dává smysl a při scénách kdy si dávají T´Challa a Killmonger po držce jsem měl fakt problém říct komu vlastně fandím. Nebál bych se ho dokonce porovnat s Jokerem Healtha Ledgera. Ano až tak je to výborný záporák. Akční scény Black Panthera uprostřed občas připomenou Jamese Bonda, v celém to filmu je cítit Macbeth od Williama Shakspeara či Lví král a celé je to prostě opravdu úžasný zážitek. A už kvůli tomu, že nejde o žádnou velkou akci ale spíše opravdu o komorní rodinný příběh uvnitř rozděleného království kde se bojuje o trůn. Marvel prostě vedle nešlápl a dokonce bych Black Panthera klidně strčil Do TOP 5 celého Marvel Cinematic Universe. A chci dvojku spíše než Ant-Mana 2, Doctora Strange 2 či Spider-Mana 2! Viděno v kině:2x () (méně) (více)

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Jak psal Červeňák, Panter má dvě velká pozitiva: zajímavý design (a celé to roubování futuristických prvků na africkou půdu a s ní spjatými tradicemi) a pak lidského záporáka s lidskými pohnutkami, žádné to "priletel som z vesmíru a musím získať blikajúci bazmeg, aby som ovládol galaxiu, tak vám zvalím mrakodrap". V rámci MCU lehký nadprůměr, ve kterém mně hlavně chybělo víc akce. 75 % ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Vizuálne pôsobivá no pomerne nudná povinná jazda predvídateľných scén zabalených do fádneho hávu bez silnejšieho autorského rukopisu. Najväčšou devízou Black Panther je tak jeho predloha, ktorá poskytuje osviežujúci svet mixujúci africký folklór, modernú architektúru a sci-fi vychytávky a to celé v spleti žiarivých ostrých farieb. Naopak kameňom úrazu je mizerný scenár, ktorý sa do dvoch hodín snaží natrepať materiál, ktorý by stačil na tri filmy alebo aj osemdielny seriál. Tým pádom má napríklad úhlavný záporák v celom filme len pár súvislých viet a jeho charakter je formovaný dvoma flashbackmi, v ktorých viac menej ani nefiguruje. Zaujímavá línia s radikalizmom je udupaná do zeme, lebo sa nachádzame v uhladenom, korektnom, mládeži prístupnom MCU, kde nie je priestor na žiaden komplikovanejší presah, politiku či skutočne rozporuplné postavy. Keď začne byť (konečne) štandardom, že veľkorozpočtové filmy majú černošských hercov, scenáristov i režisérov a že nemusia riešiť len menšinové témy, bude Black Panther zabudnutým filmom. ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Klasická Marvelovka se vším všudy. Na jednu stranu jeden z nejprovařenějších příběhů v historii, ošklivá CGI pantera v soubojích a ta osudovost ( Winter Soldier, první Guardians of the Galaxy, Doctor Strange a vlastně i Infinity War) tam prostě těžce chybí... na stranu druhou skvělý prostředí a atmosféra, zajímavě zmixovaná hudba, sympatické postavy a celé to i přes neduhy působí velmi zábavně. Jinak řečeno - dalo se z toho vytřískat víc, ale taky to mohlo dopadnout mnohem, mnohem hůř. ()

Související novinky

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

14.11.2022

Přestože z druhého Black Panthera s podnázvem Wakanda nechť žije již není taková masivní společenská událost, jako kdysi při premiéře jedničky, diváci si na pokračování jedné z nejúspěšnějších… (více)

Black Panther: Kina nechť žijí

Black Panther: Kina nechť žijí

13.11.2022

První Black Panther si získal nejen status významné kulturní události jako blockbuster, kde většinu rolí ztvárnili afroameričané, ale také vydělal hromadu peněz. Druhý to přesto neměl tak docela… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

07.10.2021

Pandemie Covidu-19 nadále způsobuje potíže v celé řadě odvětví, a to filmové není výjimkou. Jediným efektivním bojem proti nemoci a jejímu šíření je zatím očkování, a tak je naprosto logické, že čím… (více)

Reklama

Reklama