Reklama

Reklama

Black Panther

  • USA Black Panther (více)
Trailer 10
USA, 2018, 134 min

Film od studia Marvel Black Panther je dobrodružstvím válečníka T’Chally, který se po smrti svého otce, krále Wakandy, vrací domů do odloučené, avšak technologicky vyspělé africké země, aby se stal novým právoplatným králem. Když se však znovu objeví mocný dávný nepřítel, jsou T’Challovy schopnosti jako krále a Black Panthera podrobeny těžké zkoušce, neboť T’Challa je vtažen do konfliktu ohrožujícího nejen Wakandu, ale i celý svět. Tváří tvář zradě a ohrožení musí mladý král zmobilizovat své spojence a využít naplno sílu Black Pantera, aby porazil své nepřátele a zajistil svému národu a jeho kultuře bezpečnou budoucnost. (Falcon)

(více)

Recenze (1 119)

Ivoman 

všechny recenze uživatele

Nejslabší Marvelovka. Výrazně tomu pomohlo 3D, ty záběry z letu jsou nádherné. Opět potěšil Stan Lee. Bohužel byl film účelově natočen s černochy pro černochy a s posláním, kterému neuvěří nikdo na světě ani na vteřinu. ***** Kupodivu z toho bude velmi populární dílo mezi rasisty. Negři se mlátí mezi sebou a netahají do toho bílou podřadnou rasu. :-) A když si černoch nasadí masku opice a vydává u toho skřeky, tak teda podle mne, uráží sám sebe a nemůže se pak divit, že je s opicema někdo srovnává. S tím jsou spojený i ty tanečky a "zdobení" pysků apod. Také šíleně působí scéna, kdy jen tak král přijme další výzvu na souboj, aniž by ho k tomu někdo nutil a když prohraje, tak se ostatní hned jen tak podrobí naprostému cizinci s jasnými nepřátelskými úmysly. Proto nikde nefunguje na světě přímo černošský stát, který by byl samostatný a plně funkční. ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Na tenhle Marvel jsme neměli v plánu se někdy v brzké době podívat, ale teď je situace úplně jiná .... Před několika dny byl předán 91. ročník Oscarů a my byli živě v noci u televize, jak nejen Black Panther vyhrál 3 sošky, ale stal se také první komiksovkou, která byla nominována na hl. cenu .... Nakonec, jak jsme se obávali, je to zase jen obyčejný Marvel, který je sice trošku temperamentnější a kostymérnější, ale pod závojem toho je to pořád to samé. Tohle velké přecenění bylo způsobeno jen tím, kolik to vydělalo $ v amerických kinech (pořádná suma:) 65% ()

MyrnaAlec 

všechny recenze uživatele

Taková slátanina hitem ?! To black komunita musí mít sebevědomí na nule, když se jí tohle líbí. Black is beartiful, ale Spike Lee to umí mnohem líp. ()

Kanalizato odpad!

všechny recenze uživatele

Vyslovene dementni. V Africe, kde stale lidi umiraji na nedostatek potravin a pitne vody maji Hi Tech a bohatstvi o ktere se nechteji rozdelit aby si nesnizili zivotni uroven, ale zaroven chteji pro sve bratri delat vice?... Maji tradice, pravidla a ritualy ktere vykonavaji, ale zaroven je moc nedodrzuji, a nikomu to vlastne nevadi...dulezity je, ze hlavni postavu hraje cernoch, takze cokoliv dalsiho je irelevantni. ()

RafaKrakal 

všechny recenze uživatele

Co se týče akčních scén a filmových efektů, tak filmu nelze absolutně nic vytknout, neboť v tomto směru je film naprosto skvělý. Co se týče děje, jedná se o naprostý průměr, který ničím nevybočuje z marvelovského universa. Jako oddechovka dobré, nicméně sám o sobě film žádnou přidanou hodnotu nemá. ()

Hawkey15 

všechny recenze uživatele

Nenadchne....vyloženě neurazí...vlastně velice průměrná marvelovka (a.k.a. Lví král po marvelovsku), která si nedala tu práci, aby vymyslela něco navíc. ()

Hawaj 

všechny recenze uživatele

Prapodivná splácanina, jakože Afrika, jakože hitec, jakože druhej svět, no prostě holywůdskej prasopes. A přitom když se řekne Afrika tak si představime dech beroucí autentičnost a život. Todle je teda taková dost chtěná hollywůdská utopie s plonkovejma dialogama. Má to bejt africkej superman a přitom jedou podle šablony Jamese Bonda. Trochu divné. Vůbec postava Černýho pantera byla dost nevyvážená se svýma schopnostma a bežné super síly až po nějaké mapegashopnosti, ale to zrovna v moment kdyz se to scénáristům hodilo do krámu a absolutně kašlali ne nějakou minimální logiku. Ale jakmile přisli triky v automobilové honičce tak to už svojí nesmyslností dostihlo bolywůdské superptákoviny. No a jakmile se tam začali řezat mezi sebou, tak ta stupidita už dosáhla úrovně Power rangers a začal jsem uvažovat vo odpadu. Hrůza. Vona i ta Wakandská vložka v Avengerech taky stála za pendrek. To mě mělo varovat. S tímhle filmem jsem zjistil že Lupita Nyong'o je fakt nádherná. Hlavně Černý pantera měl ten hlavní záporák. To byl kluk kterej měl charisma a ještě super vypadal. Akorát bych mu zakázal pár měsíců cvičit aby nebyl až tak nesmyslně nabušenej. ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Ďalší z marvelovských originov prináša do tejto série, podobne ako napríklad Doctor Strange, mierny punc originality. A to najmä z dôvodu, že ponúka úplne nové prostredie, postavy, a taktiež sa akoby dištancuje od ostatných marvelovských hrdinov. Prostredie Wakandy je výborne spracované, pričom kombinácia tradičného kmeňového života s futuristickými technológiami je premyslene prepojená. V tomto prípade bol vhodne zvolený aj zaujímavý tribálny soundtrack, hoci na Oscara to fakt nebolo. Coogler sa ukázal ako prekvapivo zručný režisér, ktorý dokáže efektne podať nejaký emotívny dialóg, ale aj vygradovanú akčnú scénu. Čo sa týka postáv, s Bosemanom sme sa už mohli stretnúť v Civil War, takže v tomto prípade nebolo nutné zvykať si na nového hrdinu. Trošku ma ale sklamal záporák Jordan, ktorý mi prišiel pomerne nevýrazný, pričom keby sa tejto úlohy v celom filme chopil Serkis, nebolo by v tomto smere čo vytknúť. Takže opäť solídna práca Marvelu, ale v mojich očiach film zhadzujú tie protekčné a nezaslúžené nominácie na Oscarov. 75%. ()

mrclTV 

všechny recenze uživatele

Dafuq? Dobre a teraz vážne, nielen, že tento film je tragický fantasy blábol (o zázračnej krajine-nekrajine za siedmymi horami a dolinami, o ktorej nikto, ale fakt nikto, nič nevie, kde je kráľ zároveň aj James Bond/Spider-man. Pričom tento národný hrdina krásne zjednotí svoju rozmanitú krajinu, vybojuje si právoplatný trón popri tom bude bojovať za "náš" národ (čo sa neustále mení podľa potreby situácie, raz to znamená Wakandu a raz zase všeobecne černošskú populáciu) a na záver sa samozrejme stane z neho spasiteľ sveta a Ghándi v jednej osobe, keď sa krásne vyrozpráva na pôde OSN.) - ten moment keď je aj Super-man reálnejší (viem toto kritizovať pri komixe, ale nejaké hranice súdnosti by mohli existovať...)... Navyše, oči sa mi prevracajú ako si film vo svete (hlavne teda v USA) vydobíl nálepku - prvý černošský superhero film. Hancock, Bladeova trilógia, Catwoman s Halle Berry alebo Steel ľudom (presnejšie súčasnej snowflake generácii) nič nehovoria? A to som si spomenul len na tie, čo som videl, bohvie koľko ďalších tam môže byt... ()

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele

Tak si nám černošina zahrála ve velkém filmu a bude od nich zas na chvíli pokoj. Dělám si srandu. Pro mě je to jen další tuctový film podle komiksu, který neznám a je mi šumák. Postava Black Panthera ale nevypadá špatně. Nejhorší je ten druhý souboj, protože to je klišé jak prase. Úplný Rocky IV. Jako černá agitka mi to teda moc nepřišlo. Když se ten druhý týpek dostane na trůn, tak to trošku smrdí, ale naštěstí to nikam dál nepokračuje. Kecy má opravdu pěkné, ale je třeba si uvědomit, že snad nikdo ve filmu není přímo z Afriky. Všichni jsou to Afroameričani a ti už mají k původní rase docela daleko. Ono to ale ani ve vztahu k původním Afričanům nedává moc smysl. Dnešní Afričané jsou pořád opice, které nejsou schopné (a ještě dlouho nebudou) se něčemu, jako je ta Wakanda, ani přiblížit. Stačí se podívat na "Why are you gay?" a Pastor Ssempa. Taková je realita prostě. 3+* ()

ac1976 odpad!

všechny recenze uživatele

Marvelovskonegrorasistickofeministický hnoj! Do toho sprosté kecy a nudný dej. Našich bratov šikanuje polícia. Fuj! Keby to bolo natočené v bielom to by bolo kviku o rasizme. Po dopozeraní som dostal chuť zájsť vyrabovať obchod a podpáliť pár áut. Na tom čo som ráno vytvoril na záchode záleží. Zaujímavé komentáre: FauSSt, Maxim, velrybar.sk ()

brzozin 

všechny recenze uživatele

Filmy, kde hlavním tématem je rasa, jsou z podstaty ujeté. S dostupem několika dní musím dát hvězdu za super vizuální efekty. Více k tom nemám co dodat. Snad jen Wakanda nechčije! ()

JosefTomas 

všechny recenze uživatele

97% na Rotten Tomatoes? Co se to sakra děje? Bohužel, žádný boom efekt se nekoná. Není to špatný film, ale je to jen OK film. Očekávání byla až příliš velká a já se i divím, že po tak svěžím Thorovi, který vytřel zrak nevyzpytatelností, svěžím humorem a já jsem měl pocit, že se blýská k lepším časům Marvelu, tak mi to zkazí tento film. Scénář je natolik předvídatelný a místy nudný, že ho berte jen jako třetí housle. Bohužel to, co měla nahradit akce, nahradili místy nepřehledné záběry. Například první akce se odehrává v noci a vy z ní vidíte opravdu málo, ne-li nic. Některé záběry jsou sice pěkné, například ty souboje na vodopádu, či co, ty jsou celkem k světu, ale body jim sráží střihy blízko těla. Štěstí, že už tam není ta roztřesená kamera a i střihy se mírní v akci, ale ty záběry jsou dost k vzteku. Ničemu nepomáhá ani finále, ve kterém musí být úplně všechno klišé, které existuje. Co, tedy naopak nemohu vytknout jsou herci, minimálně casting je dosti povedený a soundtrack, který krásně podtrhuje exotickou Wakandu s tak specifickou kulturou, na jakou nejsme ve většině filmů zvyklí. Bohužel ani ta nedokáže zachránit již zmíněné nedostatky. PS možný spoiler: Nenapomáhá ani trailer na Infinity War (který byl skoro naschvál pouštěn před filmem), jenž zajistí, že se nemusíte bát o hlavního hrdinu, protože se stejně toho Infinity War dožít musí, no ne. ()

Rayen1 

všechny recenze uživatele

Spolu s Captain Marvel jedna z nejslabších marvelovek. A ne kvůli tomu, že se jedná o prakticky černoškou marvelovku, s tím nemám absolutně žádný problém, vadí mi spíš to, že celý film tak nějak vyšumí do ztracena a nemá nic moc do říct. Když se totiž film bere až moc vážně, a kor marvelovka, nějak mě to přestane bavit (skvělý případ je Thor, kdy mě první díly vůbec neberou, ale třetí, kdy se konečně přestal film brát pekelně vážně a nasadil i trochu toho humoru, změnil jsem na kladivouna názor). Kdyby se mě někdo teď zeptal, o čem Black Panther vlastně byl, nebudu schopný mu to odvyprávět. Tak malý dojem ve mě tenhle film zanechal (na rozdíl třeba od Strážců Galaxie, Iron Mana nebo i té přihlouplé Captain Marvel, kterou jsem viděl jednou v kině). O to víc nechápu nominaci na Oskary. A přitom BP je v komiksech celkem zajímavá postava... ()

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

Film sa snaží byť viac ako obyčajná marvelovka-reprezentuje černochov a feministky. Dejovo je film slabší ani hlavný hrdina nie je moc zaujímavý. Akčné scény a efekty podarené. Film získal ocenenia a nominácie,  ale to je podľa mňa len politická korektnosť. ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

Tak tentokrát pro nás Marvel připravil Black Panthera a Wakandu. Následník trůnu je podroben těžké zkoušce a sražen se bude muset pokusit o návrat, protože v sázce je příliš. Samotný příběh by byl asi celkem OK, je zde více vážnosti a méně vtipu, což by nevadilo. Ale hlavní hrdina mě příliš nedostal a za mě to je jen průměr a film bych přiřadil někam ke slabším polovině marvelovských filmů - asi k Hulkovi. ()

adamix 

všechny recenze uživatele

Najviac preceňovaná marvelovka, nespravodlivo (a nepochopiteľne) ocenená oscarmi a miliardovými tržbami. Boseman je ale sympaťák a do role wakandského kráľa sa hodí aj svojou charizmou, ale v podstate nemá aj tak čo ponúknuť. Záporáci (Klaue, Killmonger) sú chabí, nehľadiac na to, ktoré známe herecké tváre ich hrajú. Emócie nefungujú a občas aj chýba trocha logiky a pútavejšie scény. A niektoré triky vyzerajú, akoby sa robili v poslednú chvíľu a nedoladené ich vpustili do plnej verzie filmu. Kostými sú krásne a tú Goranssonovu hudbu, za ktorú dostal zlatú sošku, tu nepočuť. Dve hviezdy tomu nedám, pretože skrz všetku klišovitosť a nezaujímavosť to má stále svoj štýl a pôsobí to lepšie, ako tie marvelovské nepodarky, ktoré vznikajú v súčasnosti. Za mňa 55%. ()

Související novinky

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

14.11.2022

Přestože z druhého Black Panthera s podnázvem Wakanda nechť žije již není taková masivní společenská událost, jako kdysi při premiéře jedničky, diváci si na pokračování jedné z nejúspěšnějších… (více)

Black Panther: Kina nechť žijí

Black Panther: Kina nechť žijí

13.11.2022

První Black Panther si získal nejen status významné kulturní události jako blockbuster, kde většinu rolí ztvárnili afroameričané, ale také vydělal hromadu peněz. Druhý to přesto neměl tak docela… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

07.10.2021

Pandemie Covidu-19 nadále způsobuje potíže v celé řadě odvětví, a to filmové není výjimkou. Jediným efektivním bojem proti nemoci a jejímu šíření je zatím očkování, a tak je naprosto logické, že čím… (více)

Reklama

Reklama