Reklama

Reklama

Black Panther

  • USA Black Panther (více)
Trailer 10
USA, 2018, 134 min

Film od studia Marvel Black Panther je dobrodružstvím válečníka T’Chally, který se po smrti svého otce, krále Wakandy, vrací domů do odloučené, avšak technologicky vyspělé africké země, aby se stal novým právoplatným králem. Když se však znovu objeví mocný dávný nepřítel, jsou T’Challovy schopnosti jako krále a Black Panthera podrobeny těžké zkoušce, neboť T’Challa je vtažen do konfliktu ohrožujícího nejen Wakandu, ale i celý svět. Tváří tvář zradě a ohrožení musí mladý král zmobilizovat své spojence a využít naplno sílu Black Pantera, aby porazil své nepřátele a zajistil svému národu a jeho kultuře bezpečnou budoucnost. (Falcon)

(více)

Recenze (1 120)

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Wakanda je vizuálně úžasná, o tom žádná. Bohužel jinak mě Black Panther moc nenadchnul. Oceňuji, že zápletka nebyla ta klasická "počáteční", kdy hlavní hrdina objevuje svoje nové síly a učí se s nimi zacházet, jenže ani tak příběh nebyl ničím zvláštní či překvapivý. Je to něco, co jsme viděli už dvacetkrát, akorát okořeněné krásným vizuálem a africkou hudbou. Příběhu navíc ani moc nepomáhaly postavy, které se jednoduše dají rozdělit do tří skupin: a) sympaťáci (př. hlavní hrdina); b) nicneříkající (př. jeho přítelkyně - ta linka tam navíc vůbec nemusela být); c) otravné (př. sestra hlavního hrdiny - skutečně gratuluji, Marvelu se konečně podařilo vytvořit postavu, která mi neuvěřitelně leze na nervy a u které stačí aby promluvila, abych obracela oči v sloup). Vtipných scén je docela pomálu, takže já jsem upřímně docela zklamaná, čekala jsem víc. 3* a ten konec, kdy o Wakandě nikdy nikdo neslyšel a oni pak jen tak přiletí vznášedlem na sídliště a jdou vzdělávat lidi.. to jako vážně? ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Na moje osobné prekvapenie má Black Panther fungujúci príbeh, zaujímavú mytológiu, sympatické postavy a bezchybný soundtrack. Rovnako ako v prípade všetkých marveloviek ide o obyčajnú jednohubku, ale na jedno oddychové zhliadnutie niet čo ľutovať. ()

vteco 

všechny recenze uživatele

Další sólová marvelovka s relativně novou postavou krále T’Chally se rozhodně řadí mezi ty vydařenější kousky a i přes několik ztrát zavedeného tempa, nevyužitého potenciálu hudby a překvapivě i občasným slabším efektům při více osvětlené akci v okolí džungle, se rozhodně nemá za co stydět. Studio opět přineslo nový závan do svého univerza, kde se využívá mnohem komplexnější a divácky zajímavější linka, než klasická kostra s neurputným superhrdinou předvádějícím své nejlepší kousky a bojujícím s neoblomným záporákem s minulostí na dva řádky. Pro fanoušky MCU a černošskou komunitu povinnost, pro ženy tip jak oplatit drahému protějšku utrpení při sledování posledních odstínů. [75%] | Kino ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Že mě pásová výroba Marvelu a DC už několik let unavuje, není nic nového. "Black Panther" přináší díky Africe nový svěží vítr, ale jak my filmoví fanoušci říkáme, nemusí pršet, jen když kape. Zamrzely akorát ohavné efekty (zvířata, zrychlené scény) a málo prostoru pro Andyho Serkise, který byl naprosto božím záporákem + překvapilo hodně prostoru pro Martina Freemana, který byl... řekněme OK. :-D No a pak je tu ta angličtina, kterou mezi sebou domorodci hovoří, ale je to holt film pro Američany... 4*. ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Má to podobné ambice a feeling jako první Thor (utajený svět, family issues), ale když si odmyslíme tu propracovanou etno-future audiovizuální stránku a černošský manifest, vypadne nám z toho podprůměrný produkt, který nestrhne ani akcí, ani scénářem. Je to tak zoufale trapně vážné a uprděné, že i těch pár naroubovaných vtípků nefunguje a působí jako pěst na oko. Tohle nebavilo. [Přesná stopáž: 135 min] ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Samonosný kvalitní příběh na velice dobře propracované osobní rovině jednoho z Avengerů. Který je nezbytný už jen proto, že v ukázkách na Avengers-Infiniti war I. Se armáda Wakanďanů řítí na jednotky Thannose. Přestože je Black Panter celý tak nějak "bokem" od hlavních hrdinů Marvel vesmíru. Je to velice zdařilý snímek, který nahlíží a předkládá divákovy jinou sadu problémů Marvel Země. Za mě 80% ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(56%) Viděno v kině. Byl jsem na verzi 3D s dabingem. Trojrozměrný prostor v posledních letech nevyhledávám, ale z časových důvodů jsem neměl jinou možnost. Nicméně 3D jsem přežil a docela to šlo, i když efektů moc nebylo. Nyní k filmu. Marvelovky beru všema deseti, i když se sem tam objeví nějaká ta slabší, nevýrazná apod. Iron Mana, Thora, Hulka, Captaina Ameriku, Avengers – to já můžu. No nic, takže zpátky k tématu. Postava Blacka Pantehra mě v marvelovce Captain America: Občanská válka docela bavila. Zde v jeho samostatné sólovce to už bylo těžší. Celkově není vůbec snímek špatný, jen mi to moc nesedlo. O akci mi nijak nejde, nebylo jí to moc, zpočátku mi vadili tmavé a ne moc přehledné akční kousky, ale pak už to bylo lepší, zejména finále, které mě po akční stránce moc nebavilo, ale technicky se to o dost vylepšilo. Pochválit můžu ale vizuál, to se režisérovi povedlo. Jako režisér je velmi nadějný, třeba takového CREEDA natočil fantasticky. Zde se také snažil zahrát na dramatickou notu, docela mu to šlo, ale nějak mi ten jeho styl k marvelovkám nesedí. Hlavně tak cca 1/3 snímku mě moc nebrala. Africké rituály, to vše bylo pěkně nastíněné, já se ale u toho chvílemi dost nudil. Michael B. Jordan mě ale bavil, i když se spíš těším na jeho roli v druhém CREEDOVI. Ostatní postavy včetně hl.hrdiny jsou bez problému. Soundtrack je takový optimální. Takže režisér to v podstatě po technické stránce zvládl, ale film jako celek mě moc nechytl. Asi za to může opravdu absence nedostatku akce, ale taky spíš mi to přišlo celé natahované. Jediná akční scéna co mě bavila, byla ta prostřední při automobilové naháněčce. Nebylo to tak zábavné jako předchozí marvelovky. Chápu, je to změna, není to jen o akci, procenta hodnocení jsou tu obdobná jako předešlé komixovky, ale já si nemůžu pomoct, podruhé už bych tak dlouhý film nezvládl a to mi podobné marvelovky s dlouhou stopáží utečou jak voda. U tohoto jsem se už v kině dost kroutil, ale víc kritizovat film nehodlám, dobrý je, ale stylem mě to moc nepřesvědčilo. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Nečekaně silná marvelovka, která ze svého tematického zasazení vytěžila takřka maximum. Hlavní dějová linka je sice neoriginální a celkem snadno dopředu čitelná, ale je dobře podaná a ostatní (pod)zápletky ji dostatečně ozvlášťnují. Pro mě je nemalým plusem i to, že nesledujeme stopadesátou osmou variaci na superhrdinský origin, ale v podstatě jde o jakýsi "shakespeare light" příběh. Black Panther ovšem funguje především díky svému osobitému a náramně vymazlenému audiovizuálnímu ztvárnění. Exotické prostředí a kultura (domorodé) Afriky (včetně jejího zasazení do současného světa a jeho hlavních problémům) ve spojení se všemi těmi ultra hi-tech gadgety dává filmu vlastní tvář (hudbu nevyjímaje). Výraz "afrofuturismus" je zde opravdu na místě. ;-) Navíc tu nepanuje pouze černošská emancipace, ale velkou měrou i ta ženská - jsou zde hned tři výrazné a "silné" ženské hrdinky (nespolupracoval na filmu náhodou i James Cameron?). Netvrdím, že je Black Panther geniální a převratný (velko)film, přece jen má svoje limity a drobné chyby (místy slabší triky, občas mírně nepřehledná akce, také bych uvítal větší drsnost, naléhavost a osudovost), ale vzhledem k tomu, že se mohl stát jen dalším generickým a nepotřebným komiksovým zbožím, je jeho výsledná podoba vlastně velkou výhrou. A ke všemu má asi nejlepšího zaporáka (v rámci MCU) hned po Michaelu Keatonovi ve Spider-Man: Homecoming! 70 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Rozhodne nie dokonalé, pretože sa to nakoniec podarí všetko ustrážiť v rámci toho, aby sa fikčný svet nezosypal tak, ako sa sype v realite a tým pádom spadajúce viac do rozprávky. Ale to je v poriadku, pretože- chvalabohu- mi konečne nejaký komiksový film viac pripomínal napríklad Pána Prsteňov alebo Avathara (čiže rozprávky), než filmy z toho istého univerza. Tie už jednoducho nie som schopný zvládať, pretože čoho je príliš, to sa vám preje. Obávam sa však, že v dvojke už budú všetci známi a pokiaľ áno, tak ju už neuvidím. Ale pokiaľ sa budú riešiť nejaké tajne uniknuté wakandské zbrane v rukách kvázi osloboditeľov, som hneď v kine. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Po homosexuálním spidermanovi jednoznačně další debilní film z dílny Marvelu. Pokud už si tvůrci nedokázali tuhle debilovinu odpustit, tak s ní měli minimálně přijít mnohem dříve, než se objevili na scéně hrdinové, kteří jsou asi tak milionkrát zajímavější. Příběh debilního a totálně nesympatického negra z Wakundy asi jen těžko může někoho příčetného zajímat. První hodina filmu patří k tomu nejnudnějšímu, co jsem ve svém filmově bohatém životě viděl. Celý děj je postaven kolem boje o trůn debilní Wakundy. Za akci, na kterou se místy dalo dívat dávám alespoň jednu hvězdu. Divákům, kteří disponují alespoň náznakem vkusu, nejvřeleji doporučuji se této píčovině velkým obloukem vyhnout. Totálně nesledovatelná sračka a jeden obrovský omyl. Film totálně selhal na nezajímavém ději a nejnudnějšímu "hrdinovi" v rámci Avengers, kterého jsme měli tu smůlu vidět. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

První letošní marvelovka se vážně povedla. Kombinuje v sobě spoustu originálních prvků. Ryan Coogler se pro tento film hodil. Film nám ukazuje, jak se žije v oné bájné Wakandě. Postava Black Panthera nám byla představena už v Civil War. Najdeme tu nádherné wakandské scenérie. Jedním z hlavních témat filmu je boj o moc. Dozvíme se toho hodně o historii Wakandy, jejím fungování i královské rodině. Výběr herců je taky dost povedený. I když téměř jednobarevný. Hodně mě ve filmu zaujala originální hudba. Vizuál je úžasný a akční scény jakbysmet. V Infinity War se Panther rozhodně předvedl. :) Určitě se je na co těšit. Samozřejmě nemůže chybět Stan Lee, jako vždy. "Já mu ty žetony pohlídám." :D Recenze ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Lidi z Wakandy používají angličtinu, ale takovou, že se chcete zabít. A taky jsem u toho málem usnula, takže asi tak. ()

AllShallFall odpad!

všechny recenze uživatele

Tak to jsem se zase po dlouhé době pobavil. Kus nějakého vibratoria přiletí z vesmíru a spadne rovnou do Afriky, kde ještě dodnes skáčou černý ze stromu na strom a žijí v jeskyních. Ale v tomhle filmu je to vyspělá rasa, oplývající technologií, jakou svět neviděl. Létají si v kosmických lodích a podobně. Kurva, to by mě zajímalo, kdo jim to postavil, když každej druhej černej si libuje vyděláváním prodeje drog, natáčení pornografie, kde mimo jiné perverzně przní bílé blbky. Drtivá většina nesáhla na práci.... Už tohle mě strašně rozesmalo. A úplně top byl hlod jednoho negra: když k nám vpustíš uprchlíky, vpustíš sem i jejich problémy, ale kdyby si chtěl dobýt svět, tak to bych se přidal. To jako vážně? :-D:-D:-D:-D:-D To trošku smrdí fanatismem. A hlavně rozhlédnu se po světě, kde všude černý jsou, tam jsou problémy a oni je přitáhli k nám bdo našich zemí. Ale k sobě by je nechtěli. Ale podrobit si ostatní, to ano :-D:-D:-D Tak to je moc. Věděl sem, že to bude rasistického film. Co by kdo čekal už jen z toho názvu, že. Ale že bude i vtipnej, to jsem nečekal :-D Mimo to, film byl fakt nudnej. ()

Geralt z Rivie 

všechny recenze uživatele

Potitulková scéna 1 - T’Challa plní svůj slib a otvírá hranice Wakandy celému světu. Potitulková scéna 2 - Jednoruký Bucky žije ve Wakandě. ()

Související novinky

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

14.11.2022

Přestože z druhého Black Panthera s podnázvem Wakanda nechť žije již není taková masivní společenská událost, jako kdysi při premiéře jedničky, diváci si na pokračování jedné z nejúspěšnějších… (více)

Black Panther: Kina nechť žijí

Black Panther: Kina nechť žijí

13.11.2022

První Black Panther si získal nejen status významné kulturní události jako blockbuster, kde většinu rolí ztvárnili afroameričané, ale také vydělal hromadu peněz. Druhý to přesto neměl tak docela… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

07.10.2021

Pandemie Covidu-19 nadále způsobuje potíže v celé řadě odvětví, a to filmové není výjimkou. Jediným efektivním bojem proti nemoci a jejímu šíření je zatím očkování, a tak je naprosto logické, že čím… (více)

Reklama

Reklama