Reklama

Reklama

Black Panther

  • USA Black Panther (více)
Trailer 1
USA, 2018, 134 min

Film od studia Marvel Black Panther je dobrodružstvím válečníka T’Chally, který se po smrti svého otce, krále Wakandy, vrací domů do odloučené, avšak technologicky vyspělé africké země, aby se stal novým právoplatným králem. Když se však znovu objeví mocný dávný nepřítel, jsou T’Challovy schopnosti jako krále a Black Panthera podrobeny těžké zkoušce, neboť T’Challa je vtažen do konfliktu ohrožujícího nejen Wakandu, ale i celý svět. Tváří tvář zradě a ohrožení musí mladý král zmobilizovat své spojence a využít naplno sílu Black Pantera, aby porazil své nepřátele a zajistil svému národu a jeho kultuře bezpečnou budoucnost. (Falcon)

(více)

Recenze (1 120)

everything 

všechny recenze uživatele

Kdyby tam nehrál Bilbo, tak by to byla meganuda.. Na druhou stranu to mělo vše co by černošský film měl mít, začíná to plánováním zločinu dále pak ukradnou auto a celkově to bylo k smíchu :D Gang přivítání se sestrou, nebo to že kolem velkých budov měli napíchané kůly asi aby si měli po čem ve volném čase skákat. Zvuk vydávající zimní kmen, tak to jsem pomalu zajel pod sedačku jak jsem se smál. Nebyl jsem si jistý, jestli jsem rasista já, nebo ten režisér :D Ten film byl tak černý, že mi ukradl kolo... Tak či tak ho nařknu, že je nedostatečně diverzní kvůli nedostatku bílých herců a taky né dost LGBT protože jsem neviděl ani náznak ničeho takového ve Wakandě. Nejsem si jistý jestli to nebyl záměr naznačit že ve vyspělé společnosti tento odpad není, kdoví. ()

Pavlo 

všechny recenze uživatele

Veru príjemné prekvapenie. Poslednú dobu Marvelovky naberajú nový a svieži dych. Z trailerov sa mi to zdalo obyčajné, nič extra. No po zhliadnutí, musím uznať, ako som sa veľmi mýlil. Dej, lokalita, výprava a zápletka sú na vysokej úrovni a kvalitné obsadenie tomu dodáva ešte lepší, netradičný a exotický šmrnc. Asi som ešte nevidel blockbuster, kde je 95% černochov a belosi tu hrajú len vedľajšie husle. :) Ak budú pokračovať aj ostatné Marvelovky (filmy - seriály sem moc nerátam) rôznorodými a chytrými spôsobmi ako doposiaľ, tento svet len tak skoro nezanikne. :) ()

KuceraJohny 

všechny recenze uživatele

Pro mě docela zklamání. Film to není špatný, ale přijde mi to furt stejný. Film nenabídl nic jiného než předchozí filmy. Samozřejmě nabídl odlišnou kulturu, nová místa a nové postavy. Ale já měl na mysli něco jiného ve stylu natáčení, něco přelomového, něco co by mi řeklo jo tohle je skvělý film. Film je dobré vyplnění čekání na avengers, ale nijak vyčnívající nad snímky z univerza marvelu. Jinak některé herecké výkony jsou dobré. Mám na mysli Martina Freemana nebo Andyho Serkise. U druhého zmiňovaného je mi líto jak ve filmu dopadl, čekal jsem mnohem víc. ()

mrGhostly 

všechny recenze uživatele

Po delší době zase trochu jiný Marvel. Nápaditější, jistější, o něco temnější... Tak se mi to líbí. T’Challa a obzvlášť Wakanda přišli s něčím novým a i když film tentokrát postrádá charakteristický rukopis, rozhodně má díky tomuto světu a jeho hlavnímu hrdinovi co nabídnout a čím se zapsat do paměti. Velmi dobré byly akční pasáže, vizuál, efekty tradičně na dobré úrovni a potěšil hudební a zvukový podtext. Africké rytmy smíšené s "moderní" hudbou - to byl luxus. Vůbec celkově se v tom odrážela Afrika a její tradice, myslím že to určitě byl i záměr a ten vyšel na jedničku. Skvěle hrál Andy Serkis, škoda že neměl víc času, protože jakožto záporák byl famózní, skoro bych jej připodobnil k Jokerovi. Bylo i dost věcí co mi vadilo - v první řadě postava Everetta Rosse, který se na plátně zjeví jako nějaký jouda v říši divů, aby v zápětí zachraňoval Wakanďanům zadek, jako kdyby to byla jeho denní práce. Byl to pro mě rušivý element a možná za to z části může i sám M. Freeman, u kterého jsem si chvílemi nebyl jistý, jestli je zrovna na Wakandě nebo ve Středozemi (hrál dobře, ale vůbec mi sem svým stylem nějak nezapadl). Taky mi místy přišly vtipné "neočekávané" dějové zvraty, kde scénáristé volili opravdu nejlínější cestu nejmenšího odporu. Šablonovité to tedy bylo až až, což byl značný nepoměr, vhledem k originalitě fiktivního světa. Do třetice mi přišlo docela iracionální rozuzlení, i když chápu motivace T’Chally k jeho rozhodnutí. Pokud se s Wakanďany setkáme i podruhé, tak jsem zvědavý jak se to bude vyvíjet, protože já jim jaksi tu světovou utopii nevěřím. --- Shrnul bych, že Black Panther má dobré i špatné stránky, ale co se týká Marvel universa, tak se podle mě vydává správným směrem rovnováhy mezi tím brát se příliš vážně nebo příliš sebeparodicky. Stojí za to jej vidět nejenom kvůli rozšíření povědomí o jeho zasazení v Avengerech, ale i (a možná především) kvůli nápaditosti a originalitě místa a postav. // IMAX // orig. znění // 20. 2. 2018 // 80% ()

lenkqudx 

všechny recenze uživatele

Ako fanúšik Marvelu som sa do kina rozhodne tešila. Ako filmový fanúšik som sa trochu obávala, či film až prehnane nebude podsúvať černošskú tématiku a ženskú emancipáciu, čo síce v USA rozhodne oceňujú, ale u nás sa nestretávajú s takým pochopením. Nakoniec dávam predsa len päť hviezdičiek za vizuálne spracovanie, skvelé herecké obsadenie a najmä asi najlepšiu hudbu od Marvelu, ktorú sme mohli v ich filmoch počuť. Scenár by bolo treba ešte trochu vybrúsiť, pretože také "tuctové" dialógy ako vo filme zazneli nájdeme dosť často v o triedu horších filmoch, ale predsa len to bol silný zážitok a nakopnutie pred Infinity War. ()

HororSamael 

všechny recenze uživatele

Marvel opět nezklamal. Nebylo tak dobré, jako poslední Thor, ale ani tak zlé, abych hodnotil negativně. Co bylo SK ele, byla mladá princezna. Ta mě opravdu bavila. No a teď už jen budu čekat na Avengers.... ()

Michal118 

všechny recenze uživatele

Ten film je v pohodě. Ovšem ten děj je tak strašně předvídatelný až to hlavně ke konci vážně bolí. Jakoby tvůrci nebyli schopni vymyslet jediný originální zvrat nebo něco nečekaného. Moc bych si přál, aby například záporák aspoň jednou vyhrál, protože ten jeho plán mohl být solidní masakr. Prostě Black Panther neurazí, ovšem když se na něj podívám objektivně bez toho, abych hodnotil jeho význam pro Afroameričany tak je to jen další klasická marvelovka, která pobaví, ale příliš nenadchne. 80% ()

Sathine 

všechny recenze uživatele

Jelikož se jedná o další film z marvelovského universa, tak bylo jasné, že je potřeba na něj jít do kina :) Nemůžu ale souhlasit s některými názory, že se jedná o jeden z nejlepších filmů z tohoto světa. Nebylo to špatné, ale něco navíc tomu prostě chybělo. Snažili se až moc někdy přiblížit ostatním filmů, hlavně třeba rádoby vtípky, které ale nevyzněly úplně nejlépe. A celá ta zápletka mi přišla docela hodně předem jasná a i když se rozehrávala první 2/3 filmu, tak nakonec se všemi byli velmi rychle hotovi... Velké plus ale za hudbu, ta byla opravdu vynikající. ()

Verure 

všechny recenze uživatele

Tohle byla první marvelovka u které jsem se opravdu místy nudila. Neustálé vyzdvihování, že Wakanda je to nejlepší na světě, ale svět o ní nesmí vědět mě místy opravdu nebavilo. Na druhou stranu musím oceni umění ukázat africkou kulturu ve filmu, která je vskutnu úžasná a ve filmu ukázaná v krásných barvách. Film sám o sobě špatný ale není, jen na mě působí jako Spider-Man v režii Marvelu. Ukažme novou postavu, ale doufejme, že do budoucna bude mít lepší "využití". ()

Ado.Erdelyi 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica filmu ma fakt nebavila všetko bolo temné , kopec CGI ktoré aj tak neboli dobre vidno , záporak Klaue ma tiež nebavil neprišiel mi niak zaujimavy , jedina postava ktorá ma bavila bol Ross ostatne ma niak nezaujinali , Wakanda je spravena nadherne len škoda že je celá spravena zo CGI potom to troška kazí zažitok , Michael Jordan mi zasa prišiel luxusny aj ked jeho motiv bol zase to kliše a nebolo ani niak dotiahnute do konca ale každy jeho dialog s Black Pantherom mi prišiel luxusny a hltal som každe jeho slovo , hudba mi zase prišla v určitych momentov fajn a v inych zase niak neoslovila , v druhej polovici som si zase začal viac zvykať na Shuri alebo na tu Bojovničku (už neviem ako sa vola) , niektore klany vo Wakande nedostali zase tak moc priestoru ale nevadi možno zase nabuduce ;) , no a finaly suboj je zase v tme takže som asi tak polovicu nevidel a je dosť postaveny na CGI efektov takže som si ho až tak neužil tiež by si mohli odpustiť aj niektore tie CGI efekty trebarz tie auta alebo aj starši oblek Black Panthera mi prišiel vizualne krajši a to len preto aby sme mali asi niaky lepši zažitok v kine čo na mňa nepôsobilo , tož môj názor na film :) ()

gezko 

všechny recenze uživatele

Hi-tech super trooper film, kde sa skĺbila technologická dominancia Tonyho Starka a naivita Steeva Rodgersa. Z tohto mixu sa potom cez bublikového záporáka vykľul výživný trhák. Black Panther podobne ako tretí Kapitán Amerika je postavený z veľkej časti na politike. Hlavný hrdina je postavený medzi výber zla, menšieho zla, alebo prizerania sa. Nie je to samozrejme na škodu veci. Niekto by samozrejme mohol namietať, že tento koncept sme tu už videli viackrát u Marvela, ale mne to nevadí. Veľké plus a palec hore za presun hlavnej dejovej linky mimo USA....konečne. Z Afriky (aj keď len digitálnej) zavial svieži vietor. Kvitujem aj výber hercov. Za kasting by mal byť oskar. Každému rola sadla ako riť na šerbel. A hlavne Chadwik Boseman sa panterom už hádam aj narodil. Ten jeho prízvuk a lámaná angličtina boli parádne. Idi Amin a hlavná poradkyňa prezidenta, ktorého chcú stále zabiť potešili. Čo dodať na záver? Kde všade sa ešte dá napchať vibranium? Aj do koláča? ()

terordemon 

všechny recenze uživatele

Marvel konečne po dlhšej dobe natočil superhrdinský film a nie superhrdinskú komédiu. Veľmi dobre napísané a zaujímavé postavy medzi ktorými to funguje a dobre obsadený herci. Andy Serkis bol úplne úžasný. Evidentne si toho záporáka poriadne užil. Je to pekne natočené s dobrou akciou aj efektami. Lenže ten dej je tak strašne okato predvídateľný, že som sa až za hlavu chytal. ... 68% ()

Stinger78 

všechny recenze uživatele

Chvilkami jako Cesta do Ameriky ze Zamundy, pak zase souboj jako měl Alex v Madagaskaru, ale celkově povedená Marvelovka, která měla tempo od první do poslední minuty a závěrečný megafight na zelené louce tomu perfektně sedl. Marvel prostě tohle umí, ten by vytáhl povedený příběh snad i z vietnamské večerky na rohu, kde právě došla levná zelenina. hodnotím za čtyři a zhluboka jsem si oddechl, neboť trailery mě vůbec nenadchly. ()

Zeta_ 

všechny recenze uživatele

Tahle Marvelovka se opravdu nepovedla. Nekonečnou nudou vás bude provázet nesympatický hlavní hrdina, jeho otravná sestra, nemastná-neslaná ex/partnerka, Teal'c v ženském provedení a agent Bilbo Pytlík. Nudné a nikam nevedoucí dialogy střídaly nikam nevedoucí a nepřehledné bojové scény. Když už padl nějaký ten vtip, nedokázala jsem se donutit zasmát. Dokonce i CGI je provedené mizerně. Pokud máte zbytečných 134 minut svého života a rádi se podíváte na něco předvídatelného a nezáživného, Black Panther je tou pravou volbou pro vás. Za mě jeden z těch horších filmů ze studia Marvel... ()

Paulie2 

všechny recenze uživatele

Po dlouhe dobe konecne poradna Marvelovka. Neni to jako ten priserny tryhard Thor: Ragnarok, humor je vkusny a pusobi mnohem lip. Postavy jsou zajimave, akce na jednicku, Kdyz Marvelovku, tak Black Panther. ()

Denzen 

všechny recenze uživatele

Film, pri ktorom sa tvorcovia mohli chopiť toľkých šancí na vytiahnutie tém ako imigrácia, ale neurobili to. A to je dobre. Black Panther si ide svojou vlastnou cestou a aj cez otrasné dialógy prezentuje funkčné postavy (konečne aj záporák), ktoré majú vlastné problémy a majú rozdielné názory, ako by sa malo vládnuť vo Wakande. Oproti tradičným originom iných marvelovských hrdinov je to pokrok. ()

Související novinky

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

14.11.2022

Přestože z druhého Black Panthera s podnázvem Wakanda nechť žije již není taková masivní společenská událost, jako kdysi při premiéře jedničky, diváci si na pokračování jedné z nejúspěšnějších… (více)

Black Panther: Kina nechť žijí

Black Panther: Kina nechť žijí

13.11.2022

První Black Panther si získal nejen status významné kulturní události jako blockbuster, kde většinu rolí ztvárnili afroameričané, ale také vydělal hromadu peněz. Druhý to přesto neměl tak docela… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

07.10.2021

Pandemie Covidu-19 nadále způsobuje potíže v celé řadě odvětví, a to filmové není výjimkou. Jediným efektivním bojem proti nemoci a jejímu šíření je zatím očkování, a tak je naprosto logické, že čím… (více)

Reklama

Reklama