Reklama

Reklama

Black Panther

  • USA Black Panther (více)
Trailer 3
USA, 2018, 134 min

Film od studia Marvel Black Panther je dobrodružstvím válečníka T’Chally, který se po smrti svého otce, krále Wakandy, vrací domů do odloučené, avšak technologicky vyspělé africké země, aby se stal novým právoplatným králem. Když se však znovu objeví mocný dávný nepřítel, jsou T’Challovy schopnosti jako krále a Black Panthera podrobeny těžké zkoušce, neboť T’Challa je vtažen do konfliktu ohrožujícího nejen Wakandu, ale i celý svět. Tváří tvář zradě a ohrožení musí mladý král zmobilizovat své spojence a využít naplno sílu Black Pantera, aby porazil své nepřátele a zajistil svému národu a jeho kultuře bezpečnou budoucnost. (Falcon)

(více)

Recenze (1 120)

earthworm 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem o dost víc, ale extrémní zklamání to není, Marvel si to umí pohlídat, aby měli určitý standard - každopádně tohle je jeden z jejich nejhorších kousků. Obecně mi to přišlo primárně jako přehlídka technologie z Wakandy, aby bylo vidět, že příště budou mít aspoň malou šanci bojovat proti Thanosovi. Když odečtu akční scény a ty futuristický vychytávky/vizuál, tak na mě většina scén ve Wakandě moc nefungovala. Hlavně spousta dialogů v královské rodině byla napsaná až směšně, stejně tak mi připadaly idiotské kmenové rituály v první cca třetině filmu. Když se ale na scéně objevili záporáci, tak se film šíleně zvednul a v jednu chvíli jsem seděl na okraji sedačky. Finále ale působilo dost divně a hlavně se postupně zase vracely dialogy kdy jsem roloval očima. Celkově bych to viděl tak na 55%, pro marveláky asi povinnost ale jinak v klidu možno vynechat. ()

Bumkybunny 

všechny recenze uživatele

Dost pěkný film. Líbilo se mi, že nešlo o typického marvel hrdinu, který byl pokudmožno bohatý génius nebo pokusný králík, ale osoba, která se tak narodila a přesto si svou slávu musela vybojovat. Také je mi hodně sympatické prostředí a krajina, v jaké se děj odehrává. Hlavní hrdina mi sice úplně nesedl, ale myslím si, že je tam spousta vedlejších postav, které si zamiluje snad úplně každý. ()

AmunRa 

všechny recenze uživatele

Takže tohle je ten politicky korektní snímek skvěle vykreslující africké hrdiny? Za devatero horami a devatero řekami je země, kam kdysi spadl meteorit se superkovem, který je zároveň pancíř s kouzelnými parametry a čistý zdroj bezpečné energie. Několik kmenů doby kamenné se o něj pobilo a nakonec vytvořili harmonickou zemi míru a blahobytu, která technologicky předstihla zbytek světa o sto let. Tedy mimo jednoho kmene, který živoří v horách, pořád v době kamenné a v klidu a míru se dívá do údolí na ostatní žijící v luxusu. Hodný král umře a hodný princ převezme jeho žezlo, pokud vyhraje volby po africku, tj. výběrem z místní šlechty, který prověří morálně volní vlastnosti, inteligenci, vzdělání, zkušenosti a jiné vladařské plusy - prováděný soubojem na kopí. Děkujeme za lekci pokrokové demokracie. Kvalitní scénář nás krmí jednou perlou za druhou: Zlý král hodlá rozpoutat celosvětové povstání černých bratrů proti bílým otrokářům pomocí supermoderních zbraní (podruhé děkujeme za lekci pokrokové demokracie), občanská válka se v kraji supemoderních zbraní a technologií se vede na kopí a sekyrky, obrněné vozy nahrazují obrnění nosorožci (aspoň stihačky jsou kovové a ne kanón přimontovaný na supovi), kouzelné bylinky dělající z lidí superhrdiny a samozřejmě skutečnost, že o této zemi nikdo na světě neví (mimo jednoho pašeráka). Herecké výkony nenadchly s výjimkou Michaela B. Jordana, který svého záporáka zahrál obstojněji než jiní a Martin Freeman působil herecky jako hvězda NHL v okresním přeboru. Vychvalovaného prokreslení postav jsem se nedočkal s výjimkou zmiňovaného záporáka. Celkově by příšerný scénář s druhořadými herci možná obstál jako pohádka, ale u Marvelu bych očekával alespoň vzdálený vztah k reálnému světu. ()

CHYREN 

všechny recenze uživatele

Kdo Ho má většího? Jeden nigga, druhej nigga, každej nigga. Ženský nejsou o nic méně pozadu, takže i ony mají koule. A to mi věřte, že s imitací falusu, jenž disponuje vibratiovým hi-tech paprskem, si to rozdá jen opravdovej kamikadze. Tenhle film by měl být hezká, okrasná záplata na černý mindráky. Není. Příběh o tom, že si černoušci postavili někde v africké džungli technologicky vyspělou civilizaci, která by dala na prdel i kdejakýmu E.T. je hodně ujetej.Čekal jsem nějakou nadsázku, něco co by odlehčilo smrtelně vážně se tvářící přepjaté herecké výkony. Nic.A tak jsem se dokoukal do konce jen proto, že jsem čekal jediné: Z tý obrovský hory meteorického vibránia mohli dělat nejlepší robertky na světě. Nikoliv. Takže dávám dvě hvězdy za to, že to docela hezky vypadá a virtuální architekti se nemají celkem za co stydět. Nic víc. je to trapné, ubohé a nedůstojné i pro niggas comunity kdekoliv na světě. ()

FauSSt odpad!

všechny recenze uživatele

Film ktorý smrdí....smrdí politikou, tak len pevne verím že Marvel urobí niekedy niečo nech je to v rovnováhe....niečo ako “Rytier Ku Klux Klanu povstal”....len neviem či na tých vašich vysokých hodnoteniach sa mám smiať alebo plakať....OVCE!...Skúste si milovníci filmu naštudovať čo je to Black Panthers‼️☠️ ()

Pythonator 

všechny recenze uživatele

Nejhorší Marvelovka s nejnudnějším hrdinou. Čekal jsem o dost víc. Nemá to příběh a nemá to ani zajímavý děj, až na nějaké ty bitky s nosorožcema. Za ostatníma Marvelovkama to zaostává tak rapidně, že se až divím, jak to tady blázni tlačí do rudých čísel. Film je to těžce rasistický, protože zatímco v Thorovi tlačili nesmyslně černocha do Asgardu, tady v Africe jsem si nevšiml ani jednoho bělocha. Zjevně další globalizační multikultimasáž zaměřená na budoucnost bez bílé rasy. Vyspělost Wakandy je těžce k smíchu, vzhledem k tomu, že černá Afrika nikdy žádnou fungující společnost nevybudovala (natož vyspělou) a její lid není schopný ani zemědělčit, ale zato se umí velice dobře zabíjet v nikdynekončících kmenových válkách. Film se snaží nejspíš naprogramovat americkou mládež k představě, že Afričani jsou strašně cool a jsou mnohem víc než běloši. Chudák Tony Stark. Kdo by si to kdy pomyslel, že všechny ty jeho hračičky Marvel potopí jako méněcené v jednom jediném rasistickém filmu, kde Wakanďané udělají z hovna kosmickou loď. Dvě hvězdičky a víc ani prd. Jednu za krásnou africkou přírodu, které si divák ovšem moc neužije. A druhou za nečekaně vynikajícího záporáka v podání Gluma. Nejsem rasista, ale s politovánihodným konstatováním musím přiznat, že tento film zachránili dva bílí hobiti. Bilbo a Smeagol jsou jedničky. DODATEK: nominace na Oscara za nejlepší film je smutný vtip, kterému se nemůžu zasmát, protože nejsem rasista, narozdíl od rasistické filmové akademie, která sprostě utlačuje bílé filmy. ()

Radim98 

všechny recenze uživatele

Ne. Rozhodně si to nezaslouží takový ohlas ani peníze, jaké to získalo. Je to solidní, baví to celkem obstojně, ale jako člen MCU to selhalo na celé čáře. Ten film se urputně snaží být soběstačný, ale není a to v žádném ohledu. To, že dějové napojení na ostatní filmy MCU je naprosto zanedbatelné (což je s podivem u filmu, který přímo předchází kataklyzmatickému Infinity War), je Panterovi spíš ke škodě,protože absolutně nemáte pocit, že jste pořád ve stejném světě, kde poletuje Iron man se Spidermanem a v galaxii daleko odsud bojuje Thor s Lokim, a tak si uprostřed filmu občas řeknete, proč na to teda vlastně máte koukat?! Chadwick Boseman je slušná vedlejší postava, ale na hlavního hrdinu naprosto nestíhá, jeho filmová sestřička ho strčila do kapsy, což je trochu k smíchu. Vzhledem k nepochopitelným výdělkům je už jistá v podstatě i trojka, nad čímž z mého pohledu nejde nepozvednout obočí, protože ruku na srdce, Black Panther bez stamilionového rozpočtu se rovná jen dokonalému béčkovému akčňáku. ()

Camel91 

všechny recenze uživatele

Jsem fanoušek MCU, sleduji filmy, čtu o komiksech, postavách a neustále se s přáteli pouštím do různých teorií tématu o superhrdinech. Film o BlackPanterovi kde mě tato postava štavnatě navnadila v Civil War, jsem si tedy nemohl nechat ujít. Musím uznat že na konci filmu jsem měl pocit že jsem šel na Star Wars 1 a že se tento film tímto snímkem inspiroval. Wakanda pěkná neexistujicí země kde se střílí díky vibraniu laserovými zbraněmi a lítá se pěknými letadly a výzbroj o které si strážci galaxie můžou nechat zdát mi příjde trochu moc (samozřejmě v nadcházejicím filmu se to bude trošičku hodit), závěr filmu, který mi vlastně celkové dojmy trochu poslal dolů, mi přijde právě převzat od Star Wars kdy chaoticky skáčou záběry z future boje Killmonger vs Panter (Dart Moula s Jediaji) na souboj Wakandských kmenů (robotů s gungany). I přesto že Film se stal vcelku výdělečný a samozřejmě jsem ho podpořil v kině tak pro mě je po prvním kapitanovi nejhorší film, kllišovitý, předvídatelný a ničím nový, co v posledni řadě musím vyzdvyhnout je Killmonger byl to charismatický záporák.. Tento film je pro mě za 3 hvězdy. ()

breckakamil 

všechny recenze uživatele

Silné je to v tom, že po tých rokoch je to zmena. Černošský slang je dobrý, ale po pol hodine tiež vám príde .. taký no. Záporák dobre vyvažuje strany, nie je to len o jednom chlápkovi v kostýme ktorý je fakt že trochu prestrelený. Hudbička ok. Aj scenéria. Ale najhoršie je, že ja si ten film vlastne už nechcem pozrieť. A to je teda, no panečku, běda. 65% ()

Peter.Guba 

všechny recenze uživatele

Uf....chapem ludi s jednoduchym vnimanim sveta. Im tieto primitivne "filmy" sedia. Absolutne bahno. Nuda. Zanrova sracka. Sorry, ale radsej budem zapasi s krokodilom v Amazonke ako este raz zhliadnut tento megabrak. Uroven filmov sa posuva kazdym desatrocim silne do ...... A ludia cim dalej, tym menej potrebuju na to, aby ohodnotili film ako dobry. ()

v0jt1s3k 

všechny recenze uživatele

Není to špatné, ale takhle vyhypovaný průměrný film s tunou až přehnaných stereotypů, mixu tribal lore a bro kultury a do toho street wisdom? Srsly? A cg někdy na úrovni slabších herních cinematics? Chápu, že to je významná postava Marvel světa, ale přijde mi, že v tomto případě bez jakéhokoliv přesahu, který žádné deklamování papírem šustících mouder neposouvá nikam. Ale abych jen nehaněl - design od kostýmů až po tech naroubovaný na kulturní odkazy se fakt povedl ()

Doffy 

všechny recenze uživatele

Black panther je přesný opak Thor: Ragnarok. Míň humoru, míň akce. Naopak větší důraz na kvalitu příběhu. Tohle experimentování Marvelu s mísením těhle prvků se mi zamlouvá. Marvel zkusil, jak by vypadal další film který by míň tlačil na pilu a víc se soustředil na pozadí. A zřejmě se mu to vyplatilo. Narozdíl od třetího Thora je tohle "inteligentní" film který nesází na přemíru vtipných hlášek. Jen tak dál. ()

Poryv 

všechny recenze uživatele

Black Panther je klasická Disney povrchovka, Marvel Nemarvel. Naplněný klišovitý vzorec, který je revoluční maximálně tím, že už by snad milióntýšestý strategicky vybalancovaný průměr mohl být chápán jako nový, plnohodnotný umělecký směr Disneysmus. Jak Disneysmus definovat na základě příkladu? Násilí? Ani ne hodně, ani ne málo. Prostě zobrazit tak, aby nevystrašilo děti, které chroupají předražený popcorn, ale zároveň tak, aby uspokojilo akce chtivé, kteří chroupají předražený popcorn. Opulentní pohledy do kýčovité krajiny je třeba vytunit pasáčkami ovcí, kteří jsou v zenovém klidu, neboť v top high technology světě pěstují vědomou oldschool chudobu z lásky k tradici černého kontinentu. Black Panther je tak víc než co jiného zabitý potenciál proměněný ve vykalkulovaný metafilm, v němž figuruje láska pro lásku, souboj pro souboj, triky pro triky a hluboká message pro hlubokou message. Hlavně nepřekvapit, neznérvóznit, nevykolejit a na konci pohladit po srdíčku. Zhlédnout a zapomenout! ()

RavenSpector 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalá demonstrace neschopnosti stvořit něco nového, zajímavého, originálního. Učebnicová vykrádačka Matrixem počínaje a Jupiterem konče. Dle traileru v kině jsem čekal dospělý, temný sci-fi film s nějakým tím uberhrdinou. Očividně Marvelí vlna dosáhla svého vrcholu a zřejmě už nemá dál čím překvapit a zaujmout. Podotýkám, že jsem zhruba v polovině usnul a vzbudil se ke konci této záležitosti. Zaplaťpánbůh za to. ()

RoyBatty444 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá hudba, pár silných scén napr. príchod Jabariov a naháňačka v Južnej Kórei a idea silnej Afriky. Myšlienka vytvorenia silnej jednotnej ľudskej rasy pekná ale....Herecky len priemerné ako príbeh, ktorý sa mi zdal roztrhaný čomu nepomáhal aj rôznorodý hudobný doprovod. ()

Yamatosan 

všechny recenze uživatele

Příšerný rasistický hype mě předem negativně naladil. A celkem právem. Ve skutečnosti je to prostě další Marvelovka, akorát s hodně černochů, kteří se ale chovají jako běloši v afrických kulisách. Ano, visuelní zpracování Wakandy je vskutku působivé, ale jen jako kulisy. A jako fakt volba krále hypervyspělé země soubojem na smrt? Vždyť to vlastně tyto supervyspělé černochy ukazuje jako že jsou stále jen primitivní barbaři! That's racism! A co je nejhorší - je to dost často nuda. Fakt někomu N'Jadaka přijde jako konečně zajímavý záporák? Škoda, že nechali umřít nejzábavnější postavu, Klueho. ()

stalkicz 

všechny recenze uživatele

Nato abych pochopil vysoke trzby tohoto filmu jsem asi malo cernej. Marvel objevil diru natrhu, ktery zadoni po cernych hrdinech a bude rad za cokoli. Velmi slabe 3 hvezdy. ()

ondra.p 

všechny recenze uživatele

Nebyl to špatný film, ale nemůžu říct, že bych z něj odcházel nějak nadšený. Asi jeden ze slabších filmů od Marvelu. Beru ho opět, stejně jako druhého Thora, jako spojovač děje. Vysvětlí nám pár otazníků, přidá pár nových. Necharismatický záporák + protivné některé hlavní postavy, což je vždycky průser. Film zachraňuje topový vizuál a super akce. Další věc, proč tomuhle filmu ubírám - mám z něj politický a rasový (až rasistický) pocit, který v komiksovém světě nemá co dělat. Hodně black supremacy hlášek, což být obráceně, tak film okamžitě na pranýřují různí aktivisti. Proto 45%. ()

Mejkby 

všechny recenze uživatele

Člověk je už tím marvelem tak přesycen, že jeden v hrdina je ve filmu málo. Není to špatný, spíš průměr. ()

Související novinky

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

14.11.2022

Přestože z druhého Black Panthera s podnázvem Wakanda nechť žije již není taková masivní společenská událost, jako kdysi při premiéře jedničky, diváci si na pokračování jedné z nejúspěšnějších… (více)

Black Panther: Kina nechť žijí

Black Panther: Kina nechť žijí

13.11.2022

První Black Panther si získal nejen status významné kulturní události jako blockbuster, kde většinu rolí ztvárnili afroameričané, ale také vydělal hromadu peněz. Druhý to přesto neměl tak docela… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

07.10.2021

Pandemie Covidu-19 nadále způsobuje potíže v celé řadě odvětví, a to filmové není výjimkou. Jediným efektivním bojem proti nemoci a jejímu šíření je zatím očkování, a tak je naprosto logické, že čím… (více)

Reklama

Reklama