Reklama

Reklama

Black Panther

  • USA Black Panther (více)
Trailer 3
USA, 2018, 134 min

Film od studia Marvel Black Panther je dobrodružstvím válečníka T’Chally, který se po smrti svého otce, krále Wakandy, vrací domů do odloučené, avšak technologicky vyspělé africké země, aby se stal novým právoplatným králem. Když se však znovu objeví mocný dávný nepřítel, jsou T’Challovy schopnosti jako krále a Black Panthera podrobeny těžké zkoušce, neboť T’Challa je vtažen do konfliktu ohrožujícího nejen Wakandu, ale i celý svět. Tváří tvář zradě a ohrožení musí mladý král zmobilizovat své spojence a využít naplno sílu Black Pantera, aby porazil své nepřátele a zajistil svému národu a jeho kultuře bezpečnou budoucnost. (Falcon)

(více)

Recenze (1 120)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Vizuálně a řemeslně klasicky vysoký standard přesně tak, jak je u marvelovky zvykem, ale jinak to patří mezi to nejslabší, co se dá v MCU nalézt. Nikdy bych si netipnul, že mi nějaká marvelovka přijde utahaná a místy až nudná. A to se tady děje dost často. Záporák je poměrně nevýrazný a 10x zajímavější Andy Serkis mizí ze scény nepochopitelně brzy. A hlavně, dějově to prostě netáhne. Naopak musím vyzdvihnout vymakanou hudbu složenou z afrických motivů. Za mě slabší trojhvězdí. ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Žiši, ten film vlastně ani neví, jaký jsou jeho postoje. Nejprve chce Ameriku kritizovat, ale nakonec je vlastně pořád "ta dobrá". Že obyvatelé (a králové v první řadě) Wakandy jsou vlastně kokoti, kteří nechají celej svět kliďánko trpět, zatímco sami mají technologie schopné vyléčit prostřelený obratel během jednoho dne, se scénáristé snažili zakrýt tím, že z padoucha udělali - dost nelogicky - ještě víc vraždícího psychopata. Přitom to mohlo být o TOLIK lepší. "Marvel to zase ustál a našel svoji Wonder Woman, jen při dvakrát vyšší řemeslné kvalitě," píše Cival a na to jde říct zhruba toliko: Ha ha. Nebýt druhýho Thora, mohla tohle nakrásně být Marvelovka s nejméně naplněným potenciálem. (Proto subjektivně ještě hvězda dolů.) ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

BLACK PANTHER je zatiaľ politicky najangažovanejší snímok od Marvel Studios. Chcú tu ( hlavne v dnešnej pohnutej dobe ) presadiť morálne posolstvo o spolunažívaní všetkých rás a národov, ako jedného kmeňa. Hovorím, chválihodné. Ale pri všetkej tej zaujatosti voči mierotvorbe, sa zabudli baviť. Ide o klišé, z comicsových stránok akoby vytrhnuté, ale na tých niekoľkých stránkach je viac zábavy, ako v celom dvojhodinovom spektákli. Má to všetko, akciu, humor, napätie, ale poskladané do nemastného neslaného celku, ktorý sa utopil v zbytočnom politikárčení. Z lojality a solidarity slabšie 4. ()

Revanx 

všechny recenze uživatele

Vizualne uzasne, s vybornym soundtrackom a (hlavnym) obsadenim. Avsak ten pribeh bol este horsi ako v Guardians of the Galaxy 2. Skoda nevyuziteho Serkisa. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Nevěřte tomu, co píšou na internetu (obvzlášť pokud se jedná o parlamentky nebo Sputnik), Black Panther nepatří mezi nejlepší marvelovky ani zdaleka. Má prvoplánové postavy, které jsou jedno chodící klišé, zápletku, která, obzvlášť v porovnání s ostatními marvel kousky, působí poněkud průměrně, plus divnou hudbu. Vizuálně je to úchvatná podívaná, plus akční sekvence jsou docela nadupané a pro oko zábavné. Marvelovky mají většinou slabého hl. záporáka, zde se jim však povedl. I když je to hajzl, člověk ho dokáže pochopit a krapet se s ním i ztotožnit, ovšem kalibr Thanose to není. Že by ale Panther přinesl na stůl něco nového a lahodného, to se říct nedá, je to opět zábavná a jednoduchá podívaná, která nebude nudit, ale pár takových už z Marvelu vyšlo, takže člověka to může omrzet. Psina (nebo spíš panteřina) to je, ale ničím příliš pamatovatelná. S odřenýma ušima – Lepší 3* ()

Lama.Lama 

všechny recenze uživatele

Mmmm tak já nevím. Mělo to fajn vychytávky, ale přistihla jsem se, že se vlastně strašně v tom kině nudím. Takový film o ničem. Potrhlého záporáka mi zabili moc brzo a zůstal už jen takový nijaký negřík, který ani neměl moc prostoru ukázat, co vlastně jako tak záporného umí. Ehm, ehm. Za mě nuda, pruda. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Black Panterovi jsem věřil, protože na mě už z trailerů působit vážnějším dojmem. A co nabídly trailery, to film vypiloval do parádní, celkem temné atmosféry, kdy se tvůrci vyprdli na dětinsk a až otravné všudypřítomné vtípky. Celkově mi teď MARVELversum připadá jako dvě různorodé skupiny. Jedna vážnější okolo Captaina Ameriky a druhá zbytečně připlácaná vtipem viz Thor Ragnarok, Avengers (hlavně první) a druzí Strážci Galaxie. Poslední dobou mi spíše vyhovuje ta vážnější část. Co se týče audiovizuálu, tak je to opět pastva pro oči i poslech. Efekty výborné, akce hodně, příběh pěkný a herecky bezchybné. Film střídá parádní akci s pomalejšími pasážemi a přišlo mi to pěkně vyrovnané. Na 3D jsem nebyl, tak nevím jak dopadlo, ale i bez něj sem si film náramně užil. Dávám 100% :) ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Mám rád podstatu Black Panthera, jeho svět i hrdinu jako takového, ale celovečerák mě trošku minul. Je to fajn, je to hezky barevné, je to osobité tím, jak je to šoupnuté celé do Afriky v kombinaci s moderní technologií a africkým hudebním podkresem, má to dobré herce a parádní lokace. Jenže co se týče emocí, akce a celkového dopadu na mě jako diváka, tak z toho cítím podivný balanc na hraně, kdy jsem několikrát čekal, že přijde něco velkého, ale nikdy to nepřišlo. Sestříhal bych nelítostně o 20 minut. Jsem z toho mrzutý, ale tohle byla první marvelovka za dekádu, u které jsem se fakt nudil. Nejlepší herec na place jednoznačně Andy Serkis. ()

berny2468 

všechny recenze uživatele

Nic převratného, prostě klasický Marvel sázející na jistotu. V tom je opravdu dobrý, téměř každý si v něm to své najde. Tohle vyjímkou není. Afroamerické téma je zde vyjádřeno jasně. Není divu proč je to také pro ně takový hit, říká to co chtějí slyšet a způsobem,který mají rádi. Nic víc v tom není,než další zajímavě natočený americký Blockbuster, který ani nechce být něčím víc,protože to je přirozeně nemožné. Hudba zajímavá, herci zvoleni dobře. Vizuální stránka perfektní. Ale je to ta klasická pohádka, která je v kině zajímavá, ale jinak po něm neštěkne pes (krom těch kterým ke spokojení toto stačí a že těch lidí je)...70%. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Svet vo svet znie celkom zaujímavo, ale túto myšlienku tohto filmu čiastočne vyfúkol už v roku 1864 Jules Verne a jeho svet má bavil a baví rozhodne viac. Na mna ten svet Wakandy  pôsobil strašne prečačkano, cukríkovo a aj keď to vyzeralo dokonale, moje pocity boli trocha ine a to, že niekedy menej je viac a mne tento svet k srdcu neprirástol. Tak do stredu filmu som mierne trpel, tam neukázal vobec nič zaujímavé a aj keď mi pripomenul Daredevila, na jeho zábavnosť sa nechytal. Keď sa príbeh presunul do Wakandy už to bolo lepšie, keďže tej akcie tam bolo oveľa viac. Keď to najprv vyzeralo ako Daredevil, teraz to nabralo podoby odľahčenej Star Wars a aj keď SW má ťažkých zaporakov i v tomto svete sa jeden našiel. I keď ma neskutočne nasieral tým celkovým pohŕdavým postojom, ako sviňa bol presvedčivý. Okrem akcie ma v tomto filme prakticky nezaujalo nič, slabé 3*. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

I přesto, že to byl můj první zážitek s perfektního Gold Classu a i přesto, že soundtrack byl perfektní, celý film se tak nějak prapodivně táhl. Za mě filmově spíše zklamání, ale GC byl super zážitek. ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Jako správný komixový barbar jsem o nějakém Black Pantherovi neměl potuchy, dokud jsem ho nezahlíd v Captain America 3 a i tak jsem měl pocit, že je to trochu druhořadá postava, jež si o sólo filmu může nechat zdát. A pokud, bude to béčko jak noha. To jsem se zase jednou nechal napálit vlastním úsudkem a neznalostí popculture. Na holej pupek a s klidným svědomím můžu říct, že Black Panther je naprosto svébytnej, životaschopnej film s nebývalým přesahem nejen napříč marvelovským universem, ale jisté také se zajímavou společensko-etickou otázkou (či spíše otázkami). BP je zcela jiná marvelovka. Přírodní a přirozený, inspirativní koktejl s lokálně kulturní a etnickou barevností, který díky minimu velkoformátových super-hrdinů neomezených možností je jakýmsi současným návratem ke kontaktnímu akčnímu filmu. Aneb dej do rukou nezkaženého afrického kmene nástroj ke změně světa a doopravdy jej změní. Nebývlae pokorná hlavní postava (a skvělí vedlejší herci) je něco, co v marveloském macho podání super hrdinů pro geeky nemá obdoby a skvěle kontrastuje s charismatickým padouchem, který je vlastně jen produkt sociální a rasové nespravedlnosti. Nezvyklá a svěží problematika ve filmu takového druhu otvírá nový přístup k etickým aspektům ve společnosti, stejně jako vypořádání elitářskou vyzvou vůči světu. Vizuál který osciluje mezi domorodou autenticitou, krásou a moderním orgasmickým potenciálem futuristického designu vám nejednou veme dech. Humorem se kupodivu šetří, ale když, tak to stojí za to. Je to svěží a svým způsobem unikátní film. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Nevím, asi jsem fakt z jiné galaxie nebo co, ale jestli tahle břečka trhala rekordy v tržbách a chvále kritiky, tak už asi nerozumím vůbec ničemu. Jebat, neřeším, že je to tendenční záležitost pro uspokojení černošského publika, ale doprdele, to jako fakt stačí takové velké nic po povrchu namalované jakože africkýma barvama aby se z toho svět zvencnul? Vždyť je to snad tupější než Avengeři. A to už je co říct.. Nudil jsem se ve chvílích kdy to má být jakože akční. Bylo mi trapně ve chvílích kdy se mělo celé kino jakože kolektivně smát "nenucenému vtipu".... Snad jen ten Opičák z hor měl hezkou masku-to jsem ocenil... ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

Chvílemi se dostavovalo nadšení, ale to po skončení filmu docela rychle opadlo. Wakanda je opravdu nádherná, tvůrci nám ji představili mnohem lépe než třeba Asgard v Thorovi, kombinace tradic, kostýmů a nejmodernější techniky je zajímavá až okouzlující. Postavy jsou ok a některé z nich mile překvapily, zvlášť Everett K. Ross, Freeman vypadal, že si to užíval. Záporák je dobrý, ale k těm nejlepším bych ho asi úplně nepřiřadila, na konci mi jeho chování přišlo trochu divné. Akce je tam vzhledem k trailerům dost málo, ale díky pohodlnému tempu a všemu ostatnímu jsem se nenudila. Zároveň to ale nechci vidět znova, není tam nic, co bych potřebovala vidět podruhé a mimo kino bych asi víc viděla nedostatky, které se v kině ztratí. 6/10 ()

VojinRyan 

všechny recenze uživatele

Priznam sa, ze s casoveho hladiska som kino nestihol, tak som sa k tomu dostal az 4 mesiace neskor. A vsade som cital, ako to trha rekordy v sledovanosti, ako je to super a podobne. A to bola mozno chyba, pretoze som ocakaval nieco super a bol som navnadeny. A vo vysledku som bol trosku sklamany. Nebolo to zle. Herci boli vyborny, pacila sa mi viac ta Africka tematika, hudba a podobne klany proti sebe, kde sa nakoniec daju dokopy. Zial scenar ma az tak nepohltil ako tomu bolo u inych Marvelovkach. Humor je samozrejmostou u Marvelu a nebolo tomu inak ani tu. Ale zaporak mi prisiel trosku slabsi (Co je zatial problem Marvelu - vynimka je WS a Thanos.) A hlavne som ocakaval vacsi priestor na predstavenie Wakandy a jej zakuti. Nakolko ide o zem tretieho sveta, ktora je velmi vyspela a nikto ju nevidel, ked sa schovava. A chybalo mi aj urcite cameo, co som ocakaval a nedostavilo sa. Sumar je, ze film to nie je zly, ale po recenziach som ocakaval viac. 82% - 4*. ()

faceboy 

všechny recenze uživatele

Tak jsem tento film viděl znova, po několika letech od jeho premiéry v kinech. Pro spoustu Čechů je to přímo odpad či jeden  z nejhorších filmů, jaké kdy Marvel Studios vydalo. To je zapříčiněno různými důvody.... Ať už oprávněnou kritikou na aspekty filmu, které lidem nesedli či jen bezduché plývání kvůli tomu, že jsou daní uživatelé rasisti a film, kde jsou víceméně jen černoši v hlavních rolích, tak nedokázali zkousnout. Avšak pro mě je, tento film něčím unikátní. Je to totiž první film z MCU, na kterém jsem byl v kině a to ještě z donucení moji sestrou. Jasně viděl jsem pár jiných filmů  z MCU už předtím, ale až tento mi plně ukázal proč je lepší vidět filmy z tohoto studia v kině. Dodává  to vskutku jiný rozměr. Dle mě je ještě nutně podtrhnout, že tento film byl zlomový pro afromerickou kulturu a až on měl kuráž/odvahu vskutku obsadit téměř celý film Černochy.  Může se to zdát triviální, ale až po něm a jeho úspěchu, jak finančním, tak kritickém začala další studia obsazovat Černochy do hlavnější rolí. obecně se začali prosazovat jednotlivý Afroameričtí herci mezi ty nejlepší herce a byli jim nabízený zajímavější role. Teď už k samotnému filmu. Ten sice využívá zdaleka nejvíce zavedené a osvědčené postupy, které se MCU osvědčili a proto mu někteří vyčítají, že extrémně šablonovitý. Avšak já si troufám tvrdit, že nejenom, že tu šablonu využívá výtečně a dokáže nám prodat, jak hlavní postavu, tedy krále Tćhallu, ale i s přehledem vedlejší postavy, kdy je každá něčím unikátní a zajímavá... Shuri, nebo Nakia. Tak k tomu všemu dokáže ještě obměňovat ve většině směrů děj, který sledujeme... Máme tu značné zaměření na Africkou kulturu. To můžeme vidět na poli prostředí.... Je nám tu odkryt nový stát jménem Wakanda, který sice není dle mého vkusu dostatečně probádán a prokreslen, avšak přesto dokáže překvapovat svoji technologii, která splynula s přírodou do harmonického spojení. Hudba, která je tu jedna z nejvýraznějších  a nejlepších v celém MCU, jen podtrhuje nejrůznější scény a hlavně dodává naším uším pomyslně exotiku a závan něčeho nového a dosud neslyšeného. Ludwig G. je prostě jinde. Samotný příběh v mnoha ohledech překvapí a na poprvé musí jistě být poměrně neodhadnutelný. Soudím dle určitých úmrtí či skrytým Flasbackům, které si film nechává na finální zúročení. A i když párkrát scénář opravdu zaskřípe, tak jinak ve  výsledku funguje dobře a dokáže být vskutku emotivní.  Určitě je ještě potřeba zmínit záporáky tohoto filmu, kteří jsou bezesporu jeho největšími klady ! Což je nestandardní a pokud to nějaký film dokáže, tak má minimálně u mě, vždy velké +, protože jak se říká... Dobrý film je jen tak dobrý, jako jeho záporák. Zde jsou dva, ve vedlejší roli Ulysses Klaue, kterého hraje fenomenální Andy Serkis. Ten zde tedy hraje řekněme pošuka/ šílence, ala přízemnějšího Jokera. Tuto roli zahrál skvěle a bavil mě, vždy když byl na scéně. Hlavní nemesis našeho Black Panthera si, avšak zahrál Michael B. Jordan v roli Killmongera, který je dodnes jeden z nejoblíbenějších MCU záporáků a já se vůbec nedivím. Nejen, že dodal postavě tolik potřebné charisma a role mu padla, jak ušitá na míru, ale i z něho jde velký respekt napříč celým filmem. Na konci ho vám může být snad i líto lehce. On sám o sobě nemá, ani tak pochopitelnou motivaci, zvláštně pro nás Bělochy. Spíš má tak tragicky a nespravedlivý origin story, že plně chápete, proč se z něho stalo to co se stalo a tím, že režisér promítá určité rasové témata do celého jeho příběhu, tak se s ním mohou do určité míry ztotožnit někteří Černoši. Pro mě ukázkový vynikající záporák na jeden film. Akce, kterou zde mnozí kritizují, je mimochodem dle mě v naprosté většině případů skvělá a i originální. To jsou, tak nějak dle mě  všechny pozitiva filmu a i když jsem tu už zmínil pár negativ, tak musím vypíchnout zdaleka nejvíce jedno. Tím jest CGI. To je tu vskutku často dost nedodělané a bije to do očí. Obzvláštně finále v dole to schytalo nejvíce a musí to trknout i ty, kteří obdivují CGI u tohoto skvostu. Moc mě mrzí, co se stalo Chadwickovi RIP, protože bych moc rád viděl jeho postavu i v dalších pokračováních.  Zpětně tomu tedy stále dávám slabších 8 z 10. () (méně) (více)

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Jiný, osobitý, energický a nesmírně zábavný. Black Panther zvládá kromě etnického vymezení prodat také jednu z nejdivočejších, nejrozmáchlejších a také nejzábavnějších komiksovek, která byť operuje v rámci Marvelu, zvládá se vymezit snad proti všem filmům a ukázat, že i touhle cestou to jde (a nemusí to působit uměle). Silné postavy (především pak ženské hrdinky, které strčí i Wonder Woman s klidem do kapsy), divoká výprava, neokoukaný/neoposlouchaný audiovizuál a dvě a čtvrt hodiny zábavné komiksovky která má spád a nápad. [80%] ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Průměrná představovačka nového techniologického leadera v Marvell světě, majícího vynahradit končícího Starka? Nevím, ale ta průměrnost do toho sedí. Nijak extra zvláštní, klasická tragédie, obalená komiksem. Vypadalo to hezky, ale lpění na barbarských tradicích v době jejich technologické vyspělosti bylo nesmysl, který zavdal existenci děje filmu. Pak se to tam pomlátilo hi-tech kopíma a do světa se vyexportovala dobrota a láska. Prostě takový "OK" film. ()

pools 

všechny recenze uživatele

Nechápu jak může být v roce 2018 Black Panther černoch?! A jaktože je Wakanda v Africe? Neměla by být někde v Grónsku? ()

Související novinky

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

14.11.2022

Přestože z druhého Black Panthera s podnázvem Wakanda nechť žije již není taková masivní společenská událost, jako kdysi při premiéře jedničky, diváci si na pokračování jedné z nejúspěšnějších… (více)

Black Panther: Kina nechť žijí

Black Panther: Kina nechť žijí

13.11.2022

První Black Panther si získal nejen status významné kulturní události jako blockbuster, kde většinu rolí ztvárnili afroameričané, ale také vydělal hromadu peněz. Druhý to přesto neměl tak docela… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

07.10.2021

Pandemie Covidu-19 nadále způsobuje potíže v celé řadě odvětví, a to filmové není výjimkou. Jediným efektivním bojem proti nemoci a jejímu šíření je zatím očkování, a tak je naprosto logické, že čím… (více)

Reklama

Reklama