Reklama

Reklama

Black Panther

  • USA Black Panther (více)
Trailer 3
USA, 2018, 134 min

Film od studia Marvel Black Panther je dobrodružstvím válečníka T’Chally, který se po smrti svého otce, krále Wakandy, vrací domů do odloučené, avšak technologicky vyspělé africké země, aby se stal novým právoplatným králem. Když se však znovu objeví mocný dávný nepřítel, jsou T’Challovy schopnosti jako krále a Black Panthera podrobeny těžké zkoušce, neboť T’Challa je vtažen do konfliktu ohrožujícího nejen Wakandu, ale i celý svět. Tváří tvář zradě a ohrožení musí mladý král zmobilizovat své spojence a využít naplno sílu Black Pantera, aby porazil své nepřátele a zajistil svému národu a jeho kultuře bezpečnou budoucnost. (Falcon)

(více)

Videa (19)

Trailer 3

Recenze (1 120)

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Wakanda je vizuálně úžasná, o tom žádná. Bohužel jinak mě Black Panther moc nenadchnul. Oceňuji, že zápletka nebyla ta klasická "počáteční", kdy hlavní hrdina objevuje svoje nové síly a učí se s nimi zacházet, jenže ani tak příběh nebyl ničím zvláštní či překvapivý. Je to něco, co jsme viděli už dvacetkrát, akorát okořeněné krásným vizuálem a africkou hudbou. Příběhu navíc ani moc nepomáhaly postavy, které se jednoduše dají rozdělit do tří skupin: a) sympaťáci (př. hlavní hrdina); b) nicneříkající (př. jeho přítelkyně - ta linka tam navíc vůbec nemusela být); c) otravné (př. sestra hlavního hrdiny - skutečně gratuluji, Marvelu se konečně podařilo vytvořit postavu, která mi neuvěřitelně leze na nervy a u které stačí aby promluvila, abych obracela oči v sloup). Vtipných scén je docela pomálu, takže já jsem upřímně docela zklamaná, čekala jsem víc. 3* a ten konec, kdy o Wakandě nikdy nikdo neslyšel a oni pak jen tak přiletí vznášedlem na sídliště a jdou vzdělávat lidi.. to jako vážně? ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Mam rozporuplny pocity. Na tenhle MCU film jsem se zatim tesil asi ze vsech nejmin a nakonec to tak spatny nebylo, misty to naopak bylo docela fajn, ale ja mam proste hroznej problem s hlavni postavou. Black Panther je proste naprosto tuctova postava, ktera, kdyby nebyla zasazena do zajimavyho prostredi, tak totalne vysumi. Jako hlavni hrdina cernoch navlecenej v latexu s kocicima usima, jehoz hlavni zbrani jsou drapy? Zdravime Catwoman. To samy se vlastne da rict i o zaporakovi. Killmonger je Black Panther sjetej pres kopirak, akorat, ze misto do fialova je do zluta. Ruce si muzou podat i herecky, protoze Boseman i Jordan jsou tu fakt desny drevaci, nenapada me, kterej superhrdina nebo zaporak mel nizsi charisma za hodne dlouhou dobu. Skoda, ze vic prostoru nedostal Serkis, ten by byl mnohem vic fajn, i kdyz jeho uchylnacka ruka teda taky nic moc. No a k tomu si prictete dost smesny jmena vetsiny postav typu Curo, Chcala a podobne (minimalne s dabingem to takhle dementne zni) a dosti dementni jazyk Wakandanu, kterej je na podobny perly taky bohatej. Co ale naopak musim pochvalit, tak je zajimavy a vizualne skvele udelany prostredi s bezvadnejma trikama a tim, ze se sem nenasrali zadny jiny MCU postavy, pusobi to i drobet originalnim dojmem, navic se tu neresi osud sveta, ale jen boj o trun, coz je taky fajn zmena, i kdyz dej samozrejme buhvijak slozitej neni. Akce je spis prumerna, ono s Kocicakem toho asi moc lepsiho vymyslet neslo, ale je podporena fakt suprovou hudbou, ktera ji dost pozveda. Celkove se tak nejedna o zadnej zazrak, ale ani propadak, takze lepsi 3* to da. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Black Panther je v podstatě rasistický film:) Hrají v něm pouze dva bílí herci. Zato však duo Serkis & Freeman patří k tomu nejlepšímu, co další superhrdinský epos ze stáje MCU nabízí. A scény, v nichž se objeví, ať jednotlivě, či společně, jsou dokonalé. Z jejich strany tady dochází k tomu, čemu se říká "Steal the Scene." Scéna ve výslechové místnosti, do níž Everett Ross přichází, zatímco Ulysses Klaue pěje "Baby don't hurt me, no more..." je ikonická. Chadwick Boseman disponuje patřičnou dávkou charismatu a Black Pantherovi tak dokázal propůjčit auru tajemna. Michael B. Jordan si zase střihl parádního záporáka, jehož vnitřní pohnutky a skutky jsou hnány obyčejnou lidskou pomstou. Pohltila ho pomsta, jak říkal T’Challa v Civil War Zemovi. Lupita Nyong'o je kráska, Letitia Wright coby Shuri je boží a Forest Whitaker mi v tomto filmu, jež se odehrává na africkém kontinentě, připomněl svého krutého diktátora Idi Aminiho. Black Panther přináší do MCU zcela jiný typ snímku. Jiná kultura, prostředí, lidé. Scénáristicky má spíše blíže k Doctoru Strangeovi. Časté šustění papíru je zde přítomno:) Spousta diskuzí a proslovů o hrdinství, pomstě, chybách a podobně. Ale nijak mi to zde nevadilo. K prostředí to vlastně patří. Film jsem zhlédla v kině s dabingem a jediný zádrhel přinášelo obsazení mě neznámého a dle dabingfóra nezkušeného dabéra, který namluvil Michaela B. Jordana. Docela mi jeho hlasový projev připomínal ten, kterým v dabingu disponoval Hayden Christensen ve Star Wars. Hodně slabý, spíše jakoby amatérský výkon. Jen s tím rozdílem, že Haydenův mizerný výkon tak nějak souzněl s jeho dabingem. Naproti tomu B. Jordan ukázal, že herecky rozhodně umí. Opět nás čekají dvě "after credits scene." Srdce mi tlouklo, když jsem si v diskuzích přečetla, že se na konci end credits má obejvit i Bucky...:) A vidět před samotným promítáním na plátně pouhý trailer na Infinity War, mi přineslo mrazení po celém těle. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Není to určitě nejlepší marvelovka a velkou roli v hypeu sehrává politická rovina, která mi btw přijde úplně v pohodě, jako když vám černý kluk z Ghetta vypráví pohádku, kterou slýchal od dětství. T'Challa je na poměry MCU podivuhodně pokorná postava, Tony Stark zbavený neřestí a infikovaný směsicí Shakespeara a Lvího krále. Je to kouzelně naivní a osvěžující, protože na rozdíl od dalších marvelovek se Panther skutečně věnuje figurám a třeba padouch v podání charismatického Jordana je tu prokreslený lépe než většina jeho konkurentů. Black Panther zase zmenšuje MCU svět a oklešťuje ho o kosmický rozměr. Řeší vlastně jen velmi povědomé a aktuální problémy a v důsledku proto vyznívá jako o to větší pohádka a eskapismus. Coogler svým způsobem uzavřel svou black trilogy, která vytváří postavy černých světců. Ve Fruitvale byla jeho snaha podkopávaná sociálním realismem, v Creedovi spoustou klišé, Panther při všech problémech s tempem a trikovou stránkou vyznívá jako jeho nejpřesvědčivější film. Škoda, že nedisponuje trochu ostřejším střihem a nabušenějším využitím hip hopového soundtracku. Jinak je tenhle čítankový afrofuturismus fakt velice příjemný společník. Film, který věří v lepší svět a v to, že superhrdina je někdy ten, kdo prostě něco nezištně udělá pro komunitu. Politická korektnost? Já říkám common sense. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný výlet do nitra Afriky se podařil na výbornou. A vůbec nevadí, že Wakanda vypadla odněkud ze StarWars, že se jedná vpodstatě o bondovku bez Jamese, ale s Q, a že tentokrát nevylétla půlka New Yorku do vzduchu. Zastavený vodopád, jedovaté bylinky ve tvaru srdce a vibranium. S generálkou Okoye bych se do křížku dostat nechtěl. Místo zdí je třeba stavět mosty. Přesně tak. ()

Galerie (108)

Zajímavosti (79)

  • 60 % ľudí vo Wakande nenosí topánky - išlo o úmyselné rozhodnutie kostymérov. (zajo91)

Související novinky

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

14.11.2022

Přestože z druhého Black Panthera s podnázvem Wakanda nechť žije již není taková masivní společenská událost, jako kdysi při premiéře jedničky, diváci si na pokračování jedné z nejúspěšnějších… (více)

Black Panther: Kina nechť žijí

Black Panther: Kina nechť žijí

13.11.2022

První Black Panther si získal nejen status významné kulturní události jako blockbuster, kde většinu rolí ztvárnili afroameričané, ale také vydělal hromadu peněz. Druhý to přesto neměl tak docela… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

07.10.2021

Pandemie Covidu-19 nadále způsobuje potíže v celé řadě odvětví, a to filmové není výjimkou. Jediným efektivním bojem proti nemoci a jejímu šíření je zatím očkování, a tak je naprosto logické, že čím… (více)

Reklama

Reklama