Reklama

Reklama

Black Panther

  • USA Black Panther (více)
Trailer 1
USA, 2018, 134 min

Film od studia Marvel Black Panther je dobrodružstvím válečníka T’Chally, který se po smrti svého otce, krále Wakandy, vrací domů do odloučené, avšak technologicky vyspělé africké země, aby se stal novým právoplatným králem. Když se však znovu objeví mocný dávný nepřítel, jsou T’Challovy schopnosti jako krále a Black Panthera podrobeny těžké zkoušce, neboť T’Challa je vtažen do konfliktu ohrožujícího nejen Wakandu, ale i celý svět. Tváří tvář zradě a ohrožení musí mladý král zmobilizovat své spojence a využít naplno sílu Black Pantera, aby porazil své nepřátele a zajistil svému národu a jeho kultuře bezpečnou budoucnost. (Falcon)

(více)

Videa (19)

Trailer 1

Recenze (1 119)

Cival 

všechny recenze uživatele

Další povedená marvelovská sólovka, která z černošského apendixu vyrostla v ambiciózní velkobiják, co vlastně může mluvit za celé etnikum. Tedy za dvě miliardy lidí... a další čtyři se svými východisky konfrontovat. Je to comicsová black power v originálním etno-future podání, které rozhodně je většinu času cool a po kostýmní i výpravné stránce perfektní, i když se má hlavně zpěněžovat po hračkárnách a ukájet dvanáctileté kluky. Zároveň je to ale sytý hrdinský příběh, co výborně funguje i v osobní rovině. Marvel to zase ustál a našel svoji Wonder Woman, jen při dvakrát vyšší řemeslné kvalitě. Instant afro classic, která na rozdíl od Shafta nemusí držkovat na bílý systém zevnitř, ale celý ho převrací ve svůj prospěch. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Black Panther je v podstatě rasistický film:) Hrají v něm pouze dva bílí herci. Zato však duo Serkis & Freeman patří k tomu nejlepšímu, co další superhrdinský epos ze stáje MCU nabízí. A scény, v nichž se objeví, ať jednotlivě, či společně, jsou dokonalé. Z jejich strany tady dochází k tomu, čemu se říká "Steal the Scene." Scéna ve výslechové místnosti, do níž Everett Ross přichází, zatímco Ulysses Klaue pěje "Baby don't hurt me, no more..." je ikonická. Chadwick Boseman disponuje patřičnou dávkou charismatu a Black Pantherovi tak dokázal propůjčit auru tajemna. Michael B. Jordan si zase střihl parádního záporáka, jehož vnitřní pohnutky a skutky jsou hnány obyčejnou lidskou pomstou. Pohltila ho pomsta, jak říkal T’Challa v Civil War Zemovi. Lupita Nyong'o je kráska, Letitia Wright coby Shuri je boží a Forest Whitaker mi v tomto filmu, jež se odehrává na africkém kontinentě, připomněl svého krutého diktátora Idi Aminiho. Black Panther přináší do MCU zcela jiný typ snímku. Jiná kultura, prostředí, lidé. Scénáristicky má spíše blíže k Doctoru Strangeovi. Časté šustění papíru je zde přítomno:) Spousta diskuzí a proslovů o hrdinství, pomstě, chybách a podobně. Ale nijak mi to zde nevadilo. K prostředí to vlastně patří. Film jsem zhlédla v kině s dabingem a jediný zádrhel přinášelo obsazení mě neznámého a dle dabingfóra nezkušeného dabéra, který namluvil Michaela B. Jordana. Docela mi jeho hlasový projev připomínal ten, kterým v dabingu disponoval Hayden Christensen ve Star Wars. Hodně slabý, spíše jakoby amatérský výkon. Jen s tím rozdílem, že Haydenův mizerný výkon tak nějak souzněl s jeho dabingem. Naproti tomu B. Jordan ukázal, že herecky rozhodně umí. Opět nás čekají dvě "after credits scene." Srdce mi tlouklo, když jsem si v diskuzích přečetla, že se na konci end credits má obejvit i Bucky...:) A vidět před samotným promítáním na plátně pouhý trailer na Infinity War, mi přineslo mrazení po celém těle. ()

Reklama

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Vloni se Marvel rozhodl, že nás zkusí v kinech rozesmát, což se mu sice docela povedlo, ale jsem hodně rád, že Black Panther se nebojí hrát na vážnější notu. I tady se sice občas objeví humor, ale tentokrát dostáváme marvelovku, která je mnohem osobnější, vážnější a serióznější. A funguje to výtečně. Coogler zvládá pracovat chytře s postavami, jejich traumaty i motivy a díky tomu tu máme snad nejlepšího marvelovského záporáka, jehož jednání člověk chápe, rozumí mu a respektuje ho. A vlastně mu nakonec i trošku fandí.A pak je tu samotná Wakanda, vizuálně neskutečně působivý svět plný barevných kostýmů, masek, hudby a stylové kombinace moderní technologie s africkými tradicemi. „Wow“ momentů je tu hned několik a objeví se jak během obyčejného machrování s neokoukaným světem, tak i ve vydařených akčních scénách. Ke konci se to tvůrcům sice všechno malinko vymkne z rukou a dostaneme možná až zbytečnou divočinu. Výsledek je ale pořád vynikající marvelovská podívaná, která se pokouší testovat, jestli by diváci nebyli schopni zkousnout krom už trochu okoukaných legrácek i comicsovku, která by byla malilinko vážnější. Osobně tenhle přístup oceňují mnohem víc než blbnutí a hláškování v Thorovi. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Že jsou čerňoši nejlepší, nejhumánnější, nejhezčí a nejrychlejší jsme již tak nějak.... po pár desítkách let informačních kampaní věděli, že, ale že až takhle? Sbohem, euroatlanticentrisme, vítej pravdo pravá. Zaplať pánBů, že se v Africe počet obyvatel dvojí co generaci, neboť brzy na světě převládne pralesní kultura. A všem nám bude dobře, neboť misionáři lidství riskují své životy a vyrážejí po milionech šířit lásku všemi směry. I když by jim doma bylo tak hezky. Lidumilové prostě jako. Takže vpřed do kin, zajisté nás čekají další a další filmíky, v nichž uhelní obyvatelé země za zrcadlem střídají vynalézání pokročilých technologií (styl Myšpulín křížený se Snůpydogem) s opičími tanci na skále Lidských obětí. No... někde ta kultura musela vybublat na povrch, ne? ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Nebýt africkokulturní přidané hodnoty, byl by Černý Panter velice tuctovým komiksovým velkofilmem, který existuje hlavně proto, aby mohl existovat. Je uměle vytvořena nějaká zápletka - nějaký problém jen proto, aby mohl být vyřešen. Ovšem díky zase trošku jinému filmovému prostředí je vnoření do Wakandy docela příjemný zážitek. Zjevně drahá produkce a špičkové efekty jsou již samozřejmostí, střih však jako obvykle mohl být přehlednější. Osobně mě asi nejvíce zaujala hudba, vše ostatní se mi zdá snadno zapomenutelné. 6/10 ()

Galerie (108)

Zajímavosti (79)

  • Dne 25. března 2018, tedy 38 dní od svého uvedení do kin, překonal tento snímek ty nejvýznamější komerční milníky. Po řadě rekordů se tohoto dne s celosvětovými tržbami přibližně 1 237 300 000 USD zařadil na první místo historicky nejvýdělečnějšího superhrdinského sólového filmu. Současně se stal 3. nejvýdělečnějším superhrdinským filmem hned za týmovkami Avengers (2012) a Avengers: Age of Ultron (2015)... a na domácím území v USA se dokonce stal vůbec nejvýnosnějším superhrdinským filmem, když s částkou 630 milionů USD předběhl zmíněné dva díly Avengers. (Tashi)
  • Vo filme sa spomína, že Wakandania posielajú zbrane do Londýna, New Yorku a Hong Kongu - tých istých miest, kde sa nachádzajú "Sanctums" z filmu Doctor Strange (2016). (zajo91)

Související novinky

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

14.11.2022

Přestože z druhého Black Panthera s podnázvem Wakanda nechť žije již není taková masivní společenská událost, jako kdysi při premiéře jedničky, diváci si na pokračování jedné z nejúspěšnějších… (více)

Black Panther: Kina nechť žijí

Black Panther: Kina nechť žijí

13.11.2022

První Black Panther si získal nejen status významné kulturní události jako blockbuster, kde většinu rolí ztvárnili afroameričané, ale také vydělal hromadu peněz. Druhý to přesto neměl tak docela… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

07.10.2021

Pandemie Covidu-19 nadále způsobuje potíže v celé řadě odvětví, a to filmové není výjimkou. Jediným efektivním bojem proti nemoci a jejímu šíření je zatím očkování, a tak je naprosto logické, že čím… (více)

Reklama

Reklama