Reklama

Reklama

Black Panther

  • USA Black Panther (více)
Trailer 1
USA, 2018, 134 min

Film od studia Marvel Black Panther je dobrodružstvím válečníka T’Chally, který se po smrti svého otce, krále Wakandy, vrací domů do odloučené, avšak technologicky vyspělé africké země, aby se stal novým právoplatným králem. Když se však znovu objeví mocný dávný nepřítel, jsou T’Challovy schopnosti jako krále a Black Panthera podrobeny těžké zkoušce, neboť T’Challa je vtažen do konfliktu ohrožujícího nejen Wakandu, ale i celý svět. Tváří tvář zradě a ohrožení musí mladý král zmobilizovat své spojence a využít naplno sílu Black Pantera, aby porazil své nepřátele a zajistil svému národu a jeho kultuře bezpečnou budoucnost. (Falcon)

(více)

Zajímavosti (79)

  • Film překonal milník celosvětového zisku jedné miliardy dolarů během pouhých 24 dnů, čímž se zařadil mezi 33 snímků, které do této doby tuto metu překonaly. Jednalo se současně o 5. film v pořadí z celého Marvel Cinamatic Universe, jenž tuto částku dokázal vydělat. Snímku Avengers: Age of Ultron (2015) trvalo přehoupnutí přes miliardu totožnou dobu. (Tashi)
  • Black Panther byl několikrát mylně označován jako první superhrdinský film s černošskou hlavní postavou. Ve skutečnosti již dříve vzniklo několik filmů, kde hlavní roli ztvárnili herec nebo herečka s tmavou pletí. Jedná se například o trilogii Blade (1998, 2002, 2004), kde se v hlavní roli objevil Wesley Snipes, dále pak film Supertajná zbraň (1997), v němž hrál Shaquille O'Neal nebo částečně parodický snímek Hancock (2008), ve kterém hlavního hrdinu ztvárnil Will Smith (ten se objevil také v ústřední úloze filmu Sebevražedný oddíl – 2016, v tomto případě ale hlavní postavy nejsou považovaní za superhrdiny). Zmínit je také možné filmy jako Spawn (1997), Muž meteor (1993), Blankman (1994), případně i herečku Halle Berry, která si zahrála titulní roli v Catwoman (2004). (Tashi)
  • Kostýmy, které nosí postavy ve filmu, byly inspirovány skutečnými africkými oděvy. Například královna Ramonda (Angela Bassett) nosí vysokou korunu, která je typická pro vdané ženy z kmene Zulu. W’Kabi (Daniel Kaluuya) nosí kolem ramene barevnou deku, což je zase typický znak pro Sothy, obyvatele Lesotha. T'Challa (Chadwick Boseman) zase nosí výrazně barevnou šálu stejně jako Akanové. (NiaWolf)
  • Ve filmu se v cameo roli opět objeví autor komiksů Stan Lee, a to jako hráč v kasinu. (Salgafo)
  • Ve scéně, kdy agent Ross (Martin Freeman) ovládá dálkově stíhací letoun Wakandy, si můžeme všimnout, že ovládací prvky jsou ve skutečností herní joystick Saitek X52 Pro Flight. (UncleMorty)
  • Killmongerovo (Michael B. Jordan) brnění nemá symbolizovat pantera, ale geparda. Můžeme si toho všimnout především ve vzoru jeho obleku, který má typické „flekaté“ zbarvení kůže, jako má právě gepard. (UncleMorty)
  • Domorodý jazyk, který se ve Wakandě používá, je skutečný jazyk původem z Jihoafrické republiky, xhoština. Mluvil jím například i Nelson Mandela. (Candice)
  • Pět kmenů Wakandy bylo inspirováno podobou několika reálných afrických kmenů –⁠ například kmenem Himba z Namibie či kmenem Mursi z Etiopie. (Candice)
  • Black Panther/T'Challa (Chadwick Boseman) je odborníkem na boj beze zbraně. Používá bojovou techniku, která kombinuje postoje kočkovitých šelem s mnoha druhy bojových umění. (Brydnis)
  • Komiks "Black Panther" vyšel v Česku ve 35. čísle série "UKK" ("Ultimátní komiksový komplet") 12. listopadu 2014. Dalším vydáním je "Black Panther: Panterův hněv" –⁠ "UKK", číslo 116 ze 24. května 2017. (comicsMax)
  • Black Panther se poprvé objevil v komiksovém sešitu z roku 1966 s názvem "Fantastic Four Vol. 1 #52". (Bube1)
  • Ide v poradí o 18. film odohrávajúci sa v marvelovskom vesmíre –⁠ Marvel Cinematic Universe. (Paulo)
  • Wakanda je vizuálne založená na dvoch známych vodopádoch: vodopády Iguazu (nachádzajúce sa medzi Brazíliou a Argentínou) a Viktóriine vodopády (nachádzajúce sa v Afrike medzi Zambiou a Zimbabwe). (zajo91)
  • Vo filme sa spomína, že Wakandania posielajú zbrane do Londýna, New Yorku a Hong Kongu - tých istých miest, kde sa nachádzajú "Sanctums" z filmu Doctor Strange (2016). (zajo91)
  • Názov "Wakanda" pochádza z kenského kmeňa Wakamba, tiež známeho ako Kamba. (zajo91)

Související novinky

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

14.11.2022

Přestože z druhého Black Panthera s podnázvem Wakanda nechť žije již není taková masivní společenská událost, jako kdysi při premiéře jedničky, diváci si na pokračování jedné z nejúspěšnějších… (více)

Black Panther: Kina nechť žijí

Black Panther: Kina nechť žijí

13.11.2022

První Black Panther si získal nejen status významné kulturní události jako blockbuster, kde většinu rolí ztvárnili afroameričané, ale také vydělal hromadu peněz. Druhý to přesto neměl tak docela… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

07.10.2021

Pandemie Covidu-19 nadále způsobuje potíže v celé řadě odvětví, a to filmové není výjimkou. Jediným efektivním bojem proti nemoci a jejímu šíření je zatím očkování, a tak je naprosto logické, že čím… (více)

Reklama

Reklama