Reklama

Reklama

Black Panther

  • USA Black Panther (více)
Trailer 3
USA, 2018, 134 min

Film od studia Marvel Black Panther je dobrodružstvím válečníka T’Chally, který se po smrti svého otce, krále Wakandy, vrací domů do odloučené, avšak technologicky vyspělé africké země, aby se stal novým právoplatným králem. Když se však znovu objeví mocný dávný nepřítel, jsou T’Challovy schopnosti jako krále a Black Panthera podrobeny těžké zkoušce, neboť T’Challa je vtažen do konfliktu ohrožujícího nejen Wakandu, ale i celý svět. Tváří tvář zradě a ohrožení musí mladý král zmobilizovat své spojence a využít naplno sílu Black Pantera, aby porazil své nepřátele a zajistil svému národu a jeho kultuře bezpečnou budoucnost. (Falcon)

(více)

Videa (19)

Trailer 3

Recenze (1 120)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Režisérsky solidně zpracovaná Marvelovka s vysloveně výbornými akčními scénami, ale průměrným hlavním hrdinou. Tomu nenahrává jak samotná existence komiksové postavy, tak skutečnost, že se tu Marvel snaží genderově vyvážit lidské rasy. Možná to tak myšleno nebylo, ale rozhodně to tak vypadá. Wakanda je tak strašně nudná a nevtipná země, že se v ní hledá cokoliv pozitivního. Ale jo, beru v potaz, že Black Panther svůj kus v univerzu rozhodně má. Mým oblíbeným hrdinou ale určitě nebude. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Black Panther má docela blízko ke dvojce Kapitána Ameriky – o postavy se řádně pečuje, akce šlape na jedničku a celé je to spíš drama s minimem humoru a skvělým záporákem. Bohužel se ale opakuje i největší chyba „Zimního vojáka“, jíž je uspěchané a přehnaně velké finále, které moc nepasuje ke zbytku filmu. Marvel jako by dal Cooglerovi volnou ruku s tím, že musí na konec prostě přilepit bitvu a superhrdinský duel. Po dvou třetinách stopáže tak přijde dost povědomá řezanice, která působí spíš jako žánrová povinnost než jako nejlepší možné zakončení příběhu. I s ní je ale Black Panther další marveláckou výhrou. Podobně jako Strange totiž úspěšně hájí nové teritorium, s nímž je celý filmový vesmír zase o něco zajímavější. ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

| Rozpočet: 200 miliónov $ | Tržby: 1347 miliónov $ | Kôli brutálne prehustenému trhu s komixovkami sa ani Black Panther nevie vyhnúť schematizmu, ale mne osobone sa páčil návrat k ľudským zloduchom, komornejším scénam, a k pokusu o hlbší presah. Práve pre vymenované kvality som bol fanúšíkom prvých dvoch Thorov, a tak som rád, že sa ich spôsob podania aspoň čiastočne vrátil. Všeobecne si myslím, že daný smer by sa viac páčil aj širšiemu publiku, a preto dúfam, že sa bude panterovi finančne dariť, aby vyslal jasný signál producentom, že toto je tiež dobrá cesta, a nie len pestrofarebné, vtipné cgi... ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Musím sa priznať, že som s čierneho kocúra trošku sklamaný alebo možno nie sklamaný, ale určite to nesplnilo moje očakávania. Príbeh je fajn, pekne pokračuje a veľmi dobre zapasoval ako záporák Michael B. Jordan, ale úplne ma to až tak nevtiahlo a v niektorých pasážiach nudilo. Tak isto ani akcia za veľa nestojí, čo ma vlastne sklamalo (miestami moc tmavá a nepriehľadná alebo zas nezáživne digitálna) a niečo poriadne sa rozbehne až na konci. Black Panther bol v Civil War oveľa lepší a zaujímavejší ako v samotnej solovke a po akčnej stránke nepredvádza vôbec také super akcie ako v tretom kapitánovi. Tak či tak sa jedná o fajn popkornovku, aj keď od Marvelu jeden s tých slabších filmov. Na druhú stranu Wakanda je spracovaná fakt super a je sa na čo pozerať a po hudobnej stránke aj čo počúvať. P.S.: pochopiteľne neodchádzajte a počkajte si na postavu s Civil War za titulkami. Obľúbený soundtrack: United Nations/ End Titles. 65% - 3* ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Mam rozporuplny pocity. Na tenhle MCU film jsem se zatim tesil asi ze vsech nejmin a nakonec to tak spatny nebylo, misty to naopak bylo docela fajn, ale ja mam proste hroznej problem s hlavni postavou. Black Panther je proste naprosto tuctova postava, ktera, kdyby nebyla zasazena do zajimavyho prostredi, tak totalne vysumi. Jako hlavni hrdina cernoch navlecenej v latexu s kocicima usima, jehoz hlavni zbrani jsou drapy? Zdravime Catwoman. To samy se vlastne da rict i o zaporakovi. Killmonger je Black Panther sjetej pres kopirak, akorat, ze misto do fialova je do zluta. Ruce si muzou podat i herecky, protoze Boseman i Jordan jsou tu fakt desny drevaci, nenapada me, kterej superhrdina nebo zaporak mel nizsi charisma za hodne dlouhou dobu. Skoda, ze vic prostoru nedostal Serkis, ten by byl mnohem vic fajn, i kdyz jeho uchylnacka ruka teda taky nic moc. No a k tomu si prictete dost smesny jmena vetsiny postav typu Curo, Chcala a podobne (minimalne s dabingem to takhle dementne zni) a dosti dementni jazyk Wakandanu, kterej je na podobny perly taky bohatej. Co ale naopak musim pochvalit, tak je zajimavy a vizualne skvele udelany prostredi s bezvadnejma trikama a tim, ze se sem nenasrali zadny jiny MCU postavy, pusobi to i drobet originalnim dojmem, navic se tu neresi osud sveta, ale jen boj o trun, coz je taky fajn zmena, i kdyz dej samozrejme buhvijak slozitej neni. Akce je spis prumerna, ono s Kocicakem toho asi moc lepsiho vymyslet neslo, ale je podporena fakt suprovou hudbou, ktera ji dost pozveda. Celkove se tak nejedna o zadnej zazrak, ale ani propadak, takze lepsi 3* to da. ()

Galerie (108)

Zajímavosti (79)

  • Ide v poradí o 18. film odohrávajúci sa v marvelovskom vesmíre –⁠ Marvel Cinematic Universe. (Paulo)
  • Jazvy na tele Erika/Killmongera (Michael B. Jordan) sú formou umeleckého spôsobu zdobenia - skarifikácie. Ide o zanikajúcu tradíciu vykonávanú niektorými africkými kmeňmi, ktoré ju používajú ako formu identity, či spoločenského postavenia. Jazvy tiež môžu označovať medzníky dosiahnuté v živote. Pre Killmongera každá jazva predstavovala osobu, ktorú zabil. (zajo91)

Související novinky

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

14.11.2022

Přestože z druhého Black Panthera s podnázvem Wakanda nechť žije již není taková masivní společenská událost, jako kdysi při premiéře jedničky, diváci si na pokračování jedné z nejúspěšnějších… (více)

Black Panther: Kina nechť žijí

Black Panther: Kina nechť žijí

13.11.2022

První Black Panther si získal nejen status významné kulturní události jako blockbuster, kde většinu rolí ztvárnili afroameričané, ale také vydělal hromadu peněz. Druhý to přesto neměl tak docela… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

07.10.2021

Pandemie Covidu-19 nadále způsobuje potíže v celé řadě odvětví, a to filmové není výjimkou. Jediným efektivním bojem proti nemoci a jejímu šíření je zatím očkování, a tak je naprosto logické, že čím… (více)

Reklama

Reklama