Reklama

Reklama

Star Wars: Poslední z Jediů

  • Česko Star Wars: Epizoda VIII - Poslední z Jediů (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Ve filmu Star Wars: Poslední z Jediů od studia Lucasfilm pokračuje sága rodu Skywalkerů. Postavy předchozího filmu Star Wars: Síla se probouzí spolu s legendárními hrdiny galaxie prožívají strhující dobrodružství, během kterých odhalí prastará tajemství Síly a šokující události z minulosti. (Falcon)

Recenze (1 662)

Demonic189 

všechny recenze uživatele

Definitívne stanovisko si radšej nechám po druhej projekcií, avšak už teraz môžem napísať, že do príchodu jednej milej postavy malého vzrastu, sa skôr jedná o paródiu a instantnú nudu než sebavedomý príspevok do rodiny Star Wars. Nejaký ten facepalm, silná nelogickosť, otravné postavy (Finn, Číňanka...), veľmi nudná linka v kasíne, ale výborný záver predsa len trocha napravil reputáciu. Obavy o časť s poradovým číslo "9" sú však viac než citeľné... EDIT 5.8.2020 - konečne som sa dokopal k 2.projekcií a v podstate sa podpisujem pod svoje úvodné dojmy. 50% a jeden z tých najhorších Star Wars. A spomínané obavy? Tie boli žiaľ nakoniec oprávnené... ()

Hashirama 

všechny recenze uživatele

Dvouapůlhodinový kolos příběhových, vyprávěcích a charakterových klišé, nikam nevedoucích linií, technické preciznosti a asi čtyř lokací...nejslavnější filmová sága historie svým nejnovějším příspěvkem pokračuje jako tuctová story, která za sebou pálí všechny mosty, představené postavy pohřbívá v charakterovém vakuu a zbytečných "příběhových" liniích, které mají pro celkové vyprávění nulový význam, utápí se v ohraných archetypálních výjevech (zahořklý mentor a jeho finální katarze - završení sedmičky, ve kterém se objeví Luke, skvěle nahrálo této epizodě. Jenže CELÝ film sledujeme, jak odmítá cokoliv dělat a jen zádumčivě bloumá po ostrově a říká, jak to teď všechno stojí za piču...copak se mezi Návratem Jediho a Síla se probouzí stal obětí komunistického režimu?). Progres nové generace byl utlumen nebo otočen o 180 stupňů, díky čemuž se hlavním hrdinou stal Kylo Ren. Adam Driver je zřejmě nejlépe hrající člověk z celého ansámblu a taky vyfasoval nejlépe napsanou postavu. Po obsahové stránce si Poslední z Jediů nezadá s prequelovou trilogií. Na druhé straně mince je technická stránka, která je vrcholem moderního blockbusteru. Osmé Star Wars jsou na pohled to nejlepší, co lze v současnosti v kině vidět a některé scény jsou vyloženě lahůdkové (Rey a Kylo vs rudá garda). Nemůžu s klidem říct, že jsou to pořád TY Star Wars, ale deziluze je to rozhodně... ()

HubertusSK 

všechny recenze uživatele

Hlboko sa ospravedlňujem všetkým silno veriacim fanúšikom filmu. Nevidel som akúkoľvek inú časť a toto je proste môj dojem z toho, čo som mal možnosť na konci roku 2017 vidieť v kine. Áno, pravdepodobne mi chýba predchádzajúci príbeh, ale myslím, že to nie je dôvodom môjho sklamania po skončení filmu (zároveň však prišlo oslobodenie z toho, že moje utrpenie končí). Som zrejme vzácny druh človeka, ktorý nemá bunky pre ságu, ktorú zvyšok obyvateľstva zbožňuje. Ospravedlňujem sa! Z úcty a strachu pred zvyškom populácie hodnotím aspoň za 3. ()

Maximilianus 

všechny recenze uživatele

Napriek všetkým výčitkám, ktoré voči tomuto filmu mám, dávam 4*. Dej je (najmä v prvej polovici) jednoduchý. Druhá polovica je aspoň trochu logickejšia a akčnejšia, ale celkovo je vo filme veľa zbytočných scén. Pochváliť ale musím viacero nečakaných zvratov, kedy niekto, na splnenie misie musí absolvovať inú misu, ktorá dopadne inak, ako sa plánovalo, a nakoniec sú aj tak všetky misie zbytočmé, pretože hlavná misia sa nepodarí. To je najväčšia devíza filmu. Inak je to také ploché. O tom, že niekto dokáže prežiť bez skafandru ani nehovorím. Stále neviem, kto má byť akože pomyslenou náhradou za Han Sola, ale asi to bude Black Solo, o ktorom si začínam myslieť, že je utajeným synom Denzela Washingtona, pretože 70% času mal presne rovnakú mimiku ako Denzel a nosí nápadne podobné oblečenie ako Harrison v predchádzajúcich vojnách. Jednu vec nechápem, prečo všetci predstavitelia iných rás vyzerajú rovnako umelo a amatérsky urobení, ako tomu bolo pred viac ako 30-timi rokmi. Vtedy nebola taká technika, aby vyzerali lepšie, ale teraz to vyzerá smiešne a rušivo, ale na druhej strane ucelene, pretože to budí dojem, že tak mali vyzerať aj pred tými všetkými svetelnými rokmi. Za najzaujímavejší prvok príbehu považujem vzťah a prepojenie Rey s Ben Solom. Adam Driver je pre mňa dobrý herec, ale tak ako jeho postava, ani on v sebe nemá to zlo, ktoré by asi v sebe mal mať, takže mi s výnimkou 2 minút pripadá, ako keby sa na zlého iba hral. Ale možno to tak má byť. Stále mu fandím a verím, že nakoniec prejde na svetlú stranu. S odretými ušami 7/10. ()

Franc1s 

všechny recenze uživatele

Všechno špatně... Tak jak jsem pročítal reakce k filmu, tak někomu se páčí někdo to posílá k šípku a já jsem ten šípek :D Nejsem takovej fanoušek abych musel mít obrázek masky K.Rena na trenkách, ale prostě Star wars jsem v mládí sledoval a užíval si ho, ale tady jsem se nudil. Hodinu si říkám, jo to půjde, dám tomu šanci, bohužel to nešlo... Dvojka Ren a Rey nemají šanci utáhnout sami celý film, ten by rád bečel pokaždé když není v záběru a ta vlastně neví jestli má být naivní či furt hledat kdo jsou její rodiče... A jak naložili s Mistrem Sky? Nekomentuji...Samozřejmě jim to nedávám za vinu, ale režisérovi co natočil výborného Loopera.. Jsem rád, že další díl natočí J.J.Abrams, tak jako první této trilogie a snad to hodí zase nějak do cajku.. I když to bude těžké... Díky R2D2 a spol 7/10, ještě že jsem nebyl v kině.. ()

Khamsin 

všechny recenze uživatele

Pokud bych to měl šmahem shrnout... Příběhově mi tento díl vážně sednul. Vizuál standardně nadstandardní. Nebýt občasných nelogičností, které mi vážně pily krev, bylo by to za mě za plný počet bodů... bohužel tvůrci se naivitě, či doslova hlouposti, v některých scénách nevyhnuli, což je škoda převeliká. >׀ ()

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Síla se probouzí byla fanouškovská verze toho, jak by podle konkrétních fandů mohlo vypadat pokračování (které nemělo vzniknout). Tohle už je čistej plivanec do tváře George Lucase. Jelikož ještě nevím, jaká bude "devítka", tak dávám 1*, abych mohl jít případně ještě níž i když po tomhle těžko. Ps. Devítka je v uvozovkách z toho důvodu, že pro mě končí SW tam, kde ji Lucas zanechal a Disney pokračování neberu. ()

Eventyrer 

všechny recenze uživatele

Nenájdem nič skutočne dobré na tomto filme. Dve hviezdy čisto preto, že milujem svet Star Wars, inak to bola katastrofa. Od katastrofálneho začiatku až do jeho katastrofálneho konca. Dej bol stupídny, scenár akoby nedostatočne premyslený ak nad ním vôbec uvažovali. Hrôza. Celé zle. ()

E lan 

všechny recenze uživatele

No přímým fandou série nejsem a tak jsem se dost ztrácel a tak nějak si domýšlel kdo je kdo a proč je takový jaký je. Ale to je moje chyba. Triky jsou klasicky vynikající, scenérie na planetách nádherná. Herecké výkony neurazí ani neoslní a tak se na pozadí průměrného příběhu docela dobře dívá na to jak to tam sviští, bouchá, mlátí, pípá... ()

BigBang 

všechny recenze uživatele

Hvězdné války jsem nikdy neměl obzvláště rád. Tahle epizoda to nezměnila ani náhodou. Jedna hvězda za pohlednou pí Ridley. ()

Petulka88 

všechny recenze uživatele

Nejnudnější, nejnatahovanější, nejtrapnější a hlavně nejzbytečnější díl v historii Star Wars. 150 minut mého života zmizelo v předaleké galaxii jménem Ztráta času. Díky moc. ()

Pavel82 

všechny recenze uživatele

Nejslabší a nejplošší SW zatím, ale stále SW. Rey a Luke to tu celé drží pohromadě, při čemž u Rey to není překvapením... Jen utvrzením. Mark Hamill mě tu velmi překvapil, protože v původní trilogii sice byl za hlavní postavu, ale herecky byl dosti toporný. Tady si to hodně užíval a jakoby mu tahle mentorská, zahořklá póza víc seděla. Asi do tříčtvrtky filmu se tu kromě výcviku Rey nic zajímavého neděje a víceméně se jede podle šablony... Už ve Force Awakens jsem si všiml značného úbytku hudebních motivů Dark side a Light side a přijde mi to škoda, protože je to jedna z velmi silných stránek SW. Bohužel se mi tu potvrdilo mé tvrzení o genderové a rasové vyváženosti, protože u Rose jsem přesvědčen, že se hledělo hlavně na fakt, že je to žena a asiatka a až poté jaké jsou její herecké kvality. Zachráněno je vše koncem, kde mé SW srdce plesalo a hodně navnadilo na poslední díl. I když mé výtky k Temné straně stále přetrvávají. Ale třeba se stane zázrak a Dark side zase získá svojí zašlou slávu. No, doufejme tedy v zázrak. ()

Baron Noktur 

všechny recenze uživatele

Pre mňa najlepší moderný Star Wars (porovnávať s klasikami sa to nedá, pretože sú to klasiky a nostalgia je nostalgia). The Last Jedi nádherne odsýpava, postavy majú konečne hĺbku a vyvíjajú sa (krásne zvraty, nové myslenia postáv, nečakané rozhodnutia), napriek typicky priamočiaremu deju (každý SW ho taký má) navštívime iné planéty, spoznáme krásnu faunu a zočíme jedny z najlepších monumentálnych záberov z celej série vôbec. Celý The Last Jedi je veľmi temný film, určite temnejší než The Force Awakens, hoci možno tých úsmevných odľahčujúcich momentov tu bolo až príliš, no to je len drobná vada na kráse. John Boyega hrá Fina s prehľadom, úprimne a skromne, Daisy sa konečne vžila s postavou Rey, Oscar Isaac má charizmy na rozdávanie a Mark Hammil sa po tých dlhých rokoch zhostil neľahkej úlohy Luka Skywalkera bravúrne. Len Carrie Fisher v podobe Leii pôsobí ako nemŕtva socha. Každý záber vo filme má svoje dôležité miesto, nič tu nie je navyše, všetko je nasnímané z toho najlepšieho uhla a hlavne prehľadne, čo sa určite počíta, lebo zbesilých akčných sekvencií tu je požehnane. Pre mňa ide o najkompaktnejší Star Wars vôbec. Pád rebelov je vykreslený absolútne reálne a bez prikrášlení, režisér sa jednoducho sa s tým jednoducho nepáre a zobrazuje nám Snokeove ničenie modulov s utekajúcou hŕstkov rebelov akoby o nič nešlo. A to nemyslím v zlom. Diváci sú jednoducho hodení do víru deja a nech sa s tým zmieria ako chcú (to platí prakticky o každej scéne vo filme). Nie je to samozrejme film bez chýb a aj z toho dôvodu udeľujem filmu 85%. Po až príliš na istotu hrajúcom The Force Awakens prichádza The Last Jedi, originálny a nadupaný skvost. John Williams bohužiaľ len rutinná robota. ()

gemi 

všechny recenze uživatele

Tentokrát rozvláčnější (ale ne nesvižné), méně vtipů (ale ne nevtipné). Prostě film, který se drží standardu série. ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Pokračovanie sequel série Star Wars, podobne ako jeho predchodcovia, priamo nadväzuje na udalosti, odohrávajúce sa v predchádzajúcej epizóde. Rey (Daisy Ridley) sa chce stať rytierkou Jedi, Luke Skywalker (Mark Hamill) sa naopak nechce stať majstrom Jedi, a Finn (John Boyega), ktorý s rytiermi Jedi nemá nič spoločné, sa naháňa vesmírom, aby mohli všetci "dobrí" nakoniec prežiť. Hoci je tento popis do značnej miery veľmi zjednodušený, pričom môže tvorcov filmu stavať do pozície, že snímok tak povediac pôsobí "odfláknutým" dojmom, rozhodne tomu tak nie je, práve naopak. Na režisérskej stoličke nahradil J.J. Abramsa Rian Johnson, ktorý dokázal (samozrejme nie sám) s požehnaním samotného Georga Lucasa, nakrútiť o niečo dlhší, a svojím spôsobom možno aj lepší snímok, než akým je jeho predchodca. Veľkoleposťou v spojení s pôsobivým vizuálom určite. Na jednotlivé súboje, ktorých je tu samozrejme, ako sa na snímok zo série Star Wars patrí, dostatok, sa pozerá dobre. Aj menej zaujatého diváka dokážu zaujať a prinútiť ho obdivovať vizuálne čistý svet drsného vesmíru či už na povrchu, vo vzduchu, v exteriéri či v interiéri. Veľkoleposť a sila ohromiť navonok filmu dozaista nechýba. Bohužiaľ, vnútorná stránka, tá príbehová, je na tom už o niečo horšie. Zatiaľ čo snímok z roku 2015 patrí spomedzi všetkých častí ságy k tomu príbehovo najlepšiemu, táto časť v jeho kvalitatívnych šľapajách už nepokračuje. Dôvodov prečo je tomu tak, je hneď niekoľko. Tým najvýraznejším je úbytok skvelo zasadeného humoru, ktorý sa miestami síce vyskytuje aj tu, napríklad v scéne, keď Luke Skywalker trénuje Rey, ale jeho miesto znovu preberá nudne pôsobiaca prílišná príbehová serióznosť. V nej tentokrát postavy nekonajú skupinovo, ako to je z predchádzajúcich filmov väčšinou zvykom, ale každá z nich, minimálne z tých hlavných, dostáva kvázi individuálnu dejovú líniu. Všetky sa pretínajú až v samotnom závere. A hoci týmto spôsobom tvorcovia nechávajú postavám dostatočný priestor na realizáciu, za najlepšiu voľbu to považovať nemožno. Na druhú stranu tak aspoň možno oceniť herecké výkony, ktoré sú vcelku obstojné. Väčší priestor tu okrem dvoch či troch hlavných postáv, dostávajú aj "stará škola" Mark Hamill a Carrie Fisher, vedúci tento vesmírny stret generácií. V konečnom dôsledku by sa dal príbeh zveličene prirovnať k seriálovej epizóde, v ktorej postavy konajú samostatne, aby na záver dosiahli spoločný cieľ. Filmovo však takýto koncept príliš nefunguje, aj keď baviť sa o príbehu ako o nejakom sklamaní v žiadnom prípade nemožno. Star Wars: The Last Jedi tentokrát však ponúka svoju najsilnejšiu stránku v už spomínanom vizuáli, ktorý naplno diváka dostane. Je však škoda, že rovnako dobrá nie je aj príbehová stránka snímku, ktorej tentokrát chýba tak vynikajúco fungujúci humor z predchádzajúcej epizódy. Zároveň film až príliš stavia na individualitu postáv, odbočujúc pritom od konceptu, že na strane dobra všetci spolupracujú na dosiahnutí cieľa spoločne, nie oddelene. V poradí ôsma epizóda ságy Star Wars je tak pomerne rozporuplným filmovým kúskom, ktorý nesklame, ale príliš (až na výnimku vizuálu) nenadchne. Ale ako sa hovorí, po hodoch prichádza bolenie brucha. () (méně) (více)

Luxocculta 

všechny recenze uživatele

Až na pár momentů hodně smutná podívaná. Totální vyprázdněnost. Například zcela chybí záporák a tím i napětí. Ten chlapec, který hraje Kylo Rena, působí temně asi jako Miky Rousek ze Saxány, kterého hrál mladej Kraus. A i v něm bylo víc zla. ()

Související novinky

Dvojka Na nože nabírá Davea Bautistu

Dvojka Na nože nabírá Davea Bautistu

11.05.2021

Tak se zdá, že si dvojce herců ze Spectre Daniel Craig a Dave Bautista zopakují svoji spolupráci. Bautista se totiž čerstvě upsal pokračování detektivky Na nože Riana Johnsona od Netflixu. Režisér… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Vrátí se mladý Han Solo?

Vrátí se mladý Han Solo?

20.07.2020

Asi jste zaznamenali, že film Solo: Star Wars Story nebyl moc úspěšný. Půlroční mezera mezi Solem a fanoušky odsuzovaným Posledním z Jediů způsobila, že v létě na nový díl Star Wars prakticky nikdo… (více)

Reklama

Reklama