Reklama

Reklama

Star Wars: Poslední z Jediů

  • Česko Star Wars: Epizoda VIII - Poslední z Jediů (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Ve filmu Star Wars: Poslední z Jediů od studia Lucasfilm pokračuje sága rodu Skywalkerů. Postavy předchozího filmu Star Wars: Síla se probouzí spolu s legendárními hrdiny galaxie prožívají strhující dobrodružství, během kterých odhalí prastará tajemství Síly a šokující události z minulosti. (Falcon)

Recenze (1 662)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Svěží vítr v minule (7. díl) zatuchlém světě Star Wars zafungoval přesně tak jak měl. Nikdo nemá nic jistého, jako divák jsem spokojen a než abych dostával neustále nové a nové vykrádání, tak hlásím že chci inovace. Chci Riana Johnsona u kormidla. Ten člověk udělal pro tuto sérii množství práce, které diváci ocení až s odstupem času. 80% ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Řemeslně jde o skok dolu, oproti předchozímu dílu. Teprve díky Johnsonovi jsem pochopil, co by mohlo být na Abramsovi výjimečného. ___ Nejvíc mě ale zklamalo, jakým směrem se ubírají osudy nastupující a doposud hrozně nezajímavé generace (a lepší to asi nebude) . Backstory Kylo Rena ani Ray nemají náboj ani pochopitelný vývoj a protože hlavní děj se v nové serii objevil jaksi v galaktickopoliticky impotentním vzduchoprázdnu, tak zbývá jen nostalgie po co do počtu docházejících hvězdách původní ságy a neumětelsky podaná a porvchní jakoželevičácká antisystémová linka (i Atlas mraků byl v tomhle lepší, bebebe). __ Johnson na diváka obrazoborecky hrdě křičí "Pryč se starými modlami! K čertu s mudrlanstkými spisy minulosti! Pryč s rigidními strukturami!". No, ale proklamacemi to také končí. Ve skutečnosti totiž i on, byť méně než Abrams, jede z nostalgie a odkazování k minulosti a to nové mu příliš nefunguje. To jen přidávám trochu kritiky do toho všeho (veskrze oprávněného) nadšení. EDIT: doporučuju komentář Kiddo. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

A je to tu zas. Opět jsou nový SW příliš špatný/dobrý/kopírující/moderní/neuctivý/nostalgický... jinými slovy, opět budí moře emocí, takže všechno v pořádku + opět se jim vytýkají věci, jež je provází od prapočátků. Nelogika! Fyzikální zákony! Nesmyslný rozhodnutí! ORLY? Vážně? Spousta diváků zapomíná na fakt, že SW jsou spíše fantasy, než sci-fi. V jejich světě hrají důležité role osud, nadpřirozeno a symbolika. V jejich světě se vesmírem šíří zvuk a kosmické lodě rozstřelují laserem planety. V jejich světě dobrodružný duch schovává pohádkové srdce ve sci-fi kulisách. V jejich světě hraje podstatnou roli černá a bílá, přičemž jedna druhou často lakuje... a osmá epizoda přináší letmý náznak, že by mohla existovat taky šedá. No, řekněme si na férovku, že dokonalý film se přesto nekoná. Jeho největší slabina je v nových postavách, z nichž stojí za řeč pouze Kylo Ren - ten jakožto rozervaný, labilní a nevyzpytatelný záporák tvoří příjemnou změnu proti všem předchozím zloduchům, kteří byly často MEGAEVIL jen proto, aby bylo proti komu bojovat. A je to změna výborná. Rey tvoří dívčí variaci na klasický SW motiv obdařeného šmudly ze zapadákova, který ví, co je správné a chce za to bojovat (přičemž čelí svodům temné strany). Poe vyplňuje kolonku cool frajírka - nic víc, nic míň. Zdaleka nejhůře dopadá Finn, který vyloženě jen přicmrndává - a když jeho poněkud nedomrlá linie s Rose vyvrcholí v křečovitou momentku "zachraňujeme ty, které milujeme", budí to drobátko rozpaky. Dále tu máme linku s lamačem kódů (svým způsobem se jedná o zábavně vychcanou kličku na diváka i hrdiny filmu), prapodivné naložení s Phasmou a Snokem (uvidíme, zda se dočkáme dovětků v další epizodě) a admirálku Holdo, jež si pro sebe ukradla jednu z nejepičtějších chvil filmu. No a jinak... spokojenost. Technická stránka no comment - s majestátní rozpočtovou podporou vypadá každé okénko filmu naprosto dokonale a každý druhý záběr právem skončí na tapetě fandovských mobilů i počítačů. Potěší mininávrat Yody (perfektně stylizovaný do podoby loutky ze starých SW!) i další chmurné updaty osudů slavných, kteří se potkali se Silou. Comeback Luka Skywalkera přináší nějaký ten zvrat i cool moment, navíc si zase jednou potlacháme o filozofii Jediů. Porgové jsou OK (jo, ty malý tučňákoidní potvory); jejich přítomnost je totiž otravná zjevně záměrně (boží momentka, kdy tyhle malý svině kolonizujou Millenium Falcon) a nejsou na plátně tak často, aby je jeden začal nenávidět. Každopádně bacha, děcka budou určitě jednoho chtít. A nejspíš ne tak, jak si ho dopřával Chewbacca u ohně. (: ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Rozporuplné pokračování těžící z Imperium vrací úder mě tentokrát příliš nenadchlo. Bitvy samozřejmě skvělé, vlastně naprosto z celého filmu nejlepší. Útěk na ušatých lamách skvostný. Křišťálové lišky milé. Plyšáci vlezlí, scéna u ohníčku to naštěstí vyvážila. Chápu, že zlo má mít nejstrašnější držku ve vesmíru, proč si ale vybrali dvojníka Václava Klause...A Glum, co dostal nejspíše cihlou do ciferníku, nesahá původnímu císaři ani po kotníky. Ridleyová neumí hrát a sympatická dvakrát není, proč nepohřbili Boyega, když byla možnost, nechápu. Nic proti princeznám a bojovnicím, ale křečovitě feministický film se zastoupením všech základních ras mě prostě nevzal. Na druhou stranu pracuje nostalgie a mé fandovství dělící se rovnoměrně mezi StarTrek a StarWars. Pro mne zatím, z posledních filmů, zůstává nejlepší Rogue One.Tak snad příště... ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Ničím nový příběh, jen se nesmí kopírovat linka z původních příběhů.. Mám rád to, co pro mě SW znamenají, proto na ně chodím, už je v tom jen a jen nostalgie.! ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Nejsem úplně zarytý fanda Star Wars, ale i tak jsem se bavil po celou dobu více než dobře. Možná o něco lepší jak předchozí epizoda. Obstojný příběh a některé opravdu povedené a napínavé scény jsou tím nejlepším, co může film nabídnout. Komické situace jsou zde naopak na můj vkus až moc stupidní, ale to se dá odpustit, ke Star Wars to už tak trochu patří. 80% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Star Wars: The Last Jedi je veľkolepá snímka. Keď začne akcia, je to poriadna jazda. Naviac je tvorcov nutné pochváliť za to, že sa odklonili od očakávaných klišé a v snímke tak nájdeme veľa prekvapujúcich momentov, čo poteší, pretože, kto by chcel príbeh, v ktorom môže všetko predpovedať? A práve to robí z ôsmej epizódy Star Wars tak jedinečnú a originálnu prehliadku, sú to tie nečakané zvraty, ktoré milujeme už od čias epického prezradenia, že Darth Vader je niečí foter. Bezchybná je aj vizuálna stránka snímky. Star Wars unikátne prepája počítačové efekty s tými praktickými. Keď to spojíme so silným hereckým obsadením, klasickými ikonami a skvelou vizuálnou stránkou, dostaneme nezabudnuteľnú prehliadku, ktorá rozhodne stojí za to. Samozrejme nemožno opomenúť ani skvelý hudobný sprievod, o ktorý sa ako vždy postaral John Williams. Ten zložil hudbu ku všetkým epizódam hviezdnej ságy. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Prvý krát čo som odchádzal zo Star Warsu sklamaný. Už sedmička alebo ak chcete The Force Awakens mi prišla dosť slabá, ale toto je ešte horšie. Po vizuálnej stránke je to stále nádherne a rozhodne je na čo pozerať, ale Star Wars iba o efektoch nikdy nebol. Čo sa týka príbehu je to strašne chabé, dlhé, ukecané a miestami aj nudné. Zatiaľ čo prostredné diely v predošlých trilógiách rozohrali perfektnú hru pred zavŕšením (Epizóda II - začiatok vojny klonov, Epizóda V - Ja som tvoj otec), tak Epizóda VIII neponúkne takmer vôbec nič. Možno tak postavy sa posunuli trošku ďalej vo svojom vývoji, inak nič. Luke Skywalker je snáď jediná zaujímavá postava, ak nerátame Rey a Kylea Rena. Jasné, aj Leia tu ma svoj priestor alebo aj Poe Dameron, či Finn, ale je to málo, pretože v tak nevýraznom príbehu, nemajú ako vyniknúť. Postav je tu dosť, ale nemajú čím zaujať a tie čo majú, nezaujmú alebo sa prekvapivo na nich nestavia. Na to, že je to najdlhší diel, by som čakal aj viac akcie, ale ta sa akosi nie a nie dostaviť a už je koniec filmu. Fakt je tu len minimum dobrých akčných scén, dokonca nedostaneme ani (tradičný) súboj svetelných mečov a záporné postavy sú čoraz viac a viac nevýraznejšie. Dokonca ani tie zvraty, o ktoré sa tu Johnson snažil na mňa nezafungovali, boli zlé podané a ani na samotný príbeh to nemalo velky dopad. Hudba stále fajn, aj keď Williams už s ničím novým neprišiel, no na druhu stranu sa mu ani nedivím, film mu ani veľa toho neponúkol, tak ako mne. 70% - 3* ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"Let the past die. Kill it, if you have to." ________ Aneb znásilnění Hvězdných válek s láskou.... Říkejte si co chcete, ale tahle radikální autorská dekonstrukce/anti-teze fikčních konvencí SW mytologie pod inovativní řemeslnou taktovkou Riana Johnsona je přesně ta správná facka, kterou George Lucas, Mickey Mouse, mainstreamový publikum a všichni geekovský panicové odjakživa potřebovali. Samozřejmě, není to dokonalý, ve scénáři je víc děr jak v cedníku, ale přesně takhle si představuju plnohodnotnou vizi celovečeráku z univerza Hvězdných válek. Prvotřídní blockbusterová podívaná. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Zážitek lehce za očekáváním, ale přesto velmi silný a především ..... na SW netradiční! Johnson vede postavy mnohem jistěji než Abrams a snad poprvé v rámci celé ságy jsem cítil osudovost nikoli pouze v poměřování světelných mečů temnoty a světla, ale také v dialozích a vztazích mezi jednotlivými aktéry (okey, asi poprvé od Impéria). S tím souvisí i příběh, který není tentokrát lemován tisíci a jednou lokací, stovkami stíracích střihů a desítkami postav, ale odvíjí se kolem pevně daných tří linií, které jsou vzájemně motivačně propojeny a v závěru nádherně gradují do emocionálně působivého finále. O to více zamrzí, že kromě Luka a do určité míry Rey (u níž je snaha o vývoj nejzdařilejší a navíc pro ni mám prostě slabost) absentuje skutečně silná postava a skutečně pamětihodný okamžik, který by rozježil chlupy na těle a nebyl by dopředu očekávaný. I tak převládá spokojenost nad zkušeně odvyprávěným dílem (ta stopáž mi absolutně nevadila), které skvěle pracuje s deadliny, udržuje pozornost trvalým rozvíjením vztahu mezi aktéry (Luke×Rey, Kylo×Rey, Finn×Rose, Luke×Kylo) a samozřejmě majestátně inscenuje vrcholné akční sekvence, u nichž jsem si poslintal i můj zakoupený kelímek s figurkou Chewbaccy. Poslední třetina je pak možná tím úplně nejvíc sexy ze SW vesmíru, škoda, že se nedostalo na nosnější zápletku s výrazným MacGuffinem, což by Epizodu VIII vystřelilo jednoznačně na post nejlepšího dílu vůbec. Moc se těším na další nášup... ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

A mě to prostě nebaví. Přijde mi, že se někdo furt jenom vozí na něčem, co se vyrobilo před čtyřiceti lety. U spolku trabantistů je to fajn, ale filmový štáb Star Wars by si mohl ve studiu na chvíli otevřít okna, on totiž průvan dokáže udělat divy... ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Pořád si stojím za tím, že Síla se probouzí byla před 2 roky událost- Úžasná nostalgická práce která ukázala, že Star Wars u Disney neztrácí svojí slávu ale právě naopak. Síla se probouzí je podle mně nejlepší Star Wars film- Bez pardonu.Staré postavy potkávají nové, už při rozjetí té slavné skladby nezůstane jedno oko suché a navíc je skvěle vidět, co je tak skvěle na nových filmech Star Wars. Vezmeme to takhle. První Star Wars měli premiéru v roce 1977, což tedy znamená, že nás dělí už 40 let. Víte kolik bylo režisérovi Síly se probouzí J. J. Abramsovi v době premiéry? 11 let. Víte kolik bylo režisérovi Rogue One Garethu Edwardsovi v době premiéry? 2 roky. A víte kolik bylo režisérovi Posledního z Jediů Rianu Johnsonovi v době premiéry? 4 roky. Tudíž vžijte se do situace. V podstatě dostanete nějakých 200 milionů abyste natočili pokračování něčeho s čím jste si jako malí hráli. Je to prostě práce za všechny prachy a stojí za ní i kreativní neshody.. No nic teď se rovnou vydáme k filmu. Takže dle mého... Stejně tak jako byla Síla se probouzí geniální začátek nové trilogie, Poslední z Jediů je geniální prostředek nové trilogie.Ale pozor jsou to trošku jiné Star Wars. A tady si myslím máme čest poděkovat Rianu Johnsonovi od kterého jsme nedostali prostě další Star Wars film ale... pokračování série Star Wars která ale dokáže mít vlastní ksicht a obstát sama o sobě. Na Johnsonovi je vidět, že opravdu chtěl natočit jiné Star Wars. Výrazně temnější s obřím důrazem na postavy a především to co lidé opravdu chtěli: Ne další Star Wars ale něco opravdu speciálního. Johnson napsal i scénář a je vidět, že to není Abrams. Změna režiséra je vidět. Tady je poté spoilerodní tvrdit, která režie je lepší- Abrams udělal to co měl: Představit nový svět Star Wars, zkusit jestli mají ještě diváci zájem. A měli ty diváci vůbec zájem? Myslím, že 2 miliardy mluví sami o sobě. U Disneyho tak mohli zariskovat a Johnson mohl provézt svojí vizi. A je zvláštní, že Poslední z Jediů se Johnsonovi povedla vzhledem k tomu, že jeho prozatimní nejlepší film byl Looper o kterém nemůžu říct moc špatného ale ani nic výrazně speciálního. Mám takový dojem, že Síla se probouzí a Poslední z Jediů by mohli při nějakém maratonu fungovat jako jeden celkový film. Už kvůli tomu, že se ten film odehrává hned po konci minulého dílu. A je to vlastně dobře. Je to dobře hlavně díky tomu, že můžeme postavy vidět ihned po konci Síly se probouzí. Vidíme tak jak postavy plynou: Jak se Kylo Ren vyrovnává s tím, že ho porazila ´´nula´´, jak se Rey sžívá s Lukem Skywalkerem, jak napůl zlomená Leia Organa stále bojuje za odboj........prostě krásně ucelený vývoj postav. Luke Skywalker je zpátky a kdo byl zklamaný, z jeho malé role v sedmičce může být rád.... Dočká se plnokrevného Luka Skywalkera. Hamill si zlomeného Luka hraje velmi dobře. Nedá se o něm sice říct, že by šlo o Oscarový výkon ale jedná se o výborný vývoj charakteru. A jakmile to rozbalí v akci... Darth Vader se může jít zahrabat. Celkově se mi líbí co udělali s Kylo Renem... Nyní je zlomený, místo aby mu vražda blízkého pomohla ho nakonec ještě více zlomila, je jím ještě více pohrdáno a konečně mu dochází, že nikdy nebude jako Vader. Ten film má především spoustu zvratů a odboček které diváka šokují. A většinou příjemným způsobem. A dočkáme se třeba i věcí které bych já osobně čekal až v devítce. Johnson ale především pořád sází na nostalgii. Když Luke vidí Chewieho, když Luke navštěvuje Millenium Falcon, když Luke znovu potká R2-D2, když Luke vidí další staré známé a především když se podívá do dvou sluncí tak jako v Nové naději. Samosebou výborné vymyšlené planety (Crait je planeta s červeným sněhem protože.... Proč sakra ne?!) včetně vesmírné verze Monte Carla, geniální letecké scény a především stále mrazící hudba Johna Williamse. Člověk si tak myslí, že nemůže dostat víc. A ještě více ho zasáhne když si uvědomí, že to je poslední film Carrie Fisher a dojme i její věnování v titulcích. A to je tak vše o Star Wars: Epizoda VIII: Poslední z Jediů. Johnsonovi se to podařilo na výbornou, teď to jenom chce abychom se po geniálním začátku a prostředku dočkali v podobě Epizody IX (Opět pod taktovkou J. J. Abramse) geniálního závěru. A Johnson.... Ať už tu máme tu jeho novou samostatnou Star Wars trilogii! Viděno v kině: 4x () (méně) (více)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Aj keď na rozdiel od E7 to nie je žiadne sklamanie, predsa len mi ostala v ústach zmiešaná pachuť. Je to vizuálne pôsobivejšie, konečne je tu aj nejaká zaujímavejšia planétka (hoci len jedna - tá posledná), príbeh je až kacírsky prekvapivý, dobre variuje motív demýtizácie hrdinstva, je tu veľa epických momentov a recyklovanie motívov tu síce je, no je ho podstatne menej než v predošlom filme. The Last Jedi je ale ešte zásadnejší odklon od základnej logiky sveta a štruktúry rozprávania príbehov Star Wars než predošlý film a nech sa akokoľvek snažím, nedokážem sa zbaviť dojmu, že mi to dosť vadí. Sila tu funguje úplne inak než v hociktorom inom filme, že midichloriany sú oproti tomu šuviks. Z ničoho nič sa tu prepisuje tisícky rokov dlhá história a nie je žiadne vysvetlenie pre takúto zásadnú zmenu vo "fyzike" sveta Star Wars. Rovnaký problém je pri štruktúre príbehu. Pôvodná sága má pomerne priamočiary lineárny koncept a nespomínam si na žiaden flashback (boli tam asi 3-4 snové vízie). To sa narušilo v epizóde 7 a v osmičke je to už nadobro pochované. Ak je flashback príznak niečoho, tak je to neschopnosť vyrozprávať príbeh, čo úplne vidieť na tom, že ani v druhom filme sequel ságy nie je dôveryhodný svet, kde sa nachádzame. V epizóde 4 bolo jasné, že sme v Impériu, ktoré všetkému vládne. V epizóde 1 bolo jasné, že sme v Republike, nad ktorou sa zmráka. Tu? Akýsi Odboj a akýsi Rád sa doťahujú na vyľudnených okrajových častiach galaxie. Úvodný titulok píše o tom, že First Order prevzal moc (pričom sa to odohráva odhadom pár hodín po sedmičke!), ale veci nebudú dôveryhodné len preto, že sú napísané, prípadne povedané alebo ukázané vo flashbacku. A to je vlastne problém väčšiny týchto zásadných zmien. PO DRUHEJ PROJEKCII: OK, všetko vyššie napísané mi stále vadí, ale ako film je to strašná pecka. Geniálne koncipovaný, skvelo ale fakt skvelo pracuje s motívom hrdinstva, má to niekoľko epic momentov, z ktorých mi aj po druhý krát zovrelo hrdlo. Force Awakens oproti tomu pôsobí ako chudobný príbuzný. Zvyšujem na 100%. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Hodně silné 4 hvězdičky. Pro mě osobně nejzábavnější a nejzajímavější Star Wars. Možná proto, že jsem je jako jediné (kromě Epizody I) viděl v kině. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Tak na rozdíl od Force Awakens mě už Last Jedi napodruhé tak nebral. Měl jsem tenhle díl zafixovaný především díky skvělým vizuálním nápadům, pěknému tréninku Rey u Lukea a zajímavému vztahu mezi Rey a Kylo Renem, kteří se navzájem snaží přetáhnout toho druhého na svou stranu Síly. A tohle v tom filmu stále je a stále se mi to moc líbí. Bohužel má ale film skoro dvě hodiny a půl, a ten zbytek už za tolik nestojí. Rebélie Poea je divná, chudák je v tomhle filmu spíš za blbečka, a malé dobrodružství Finna s novou asiatkou je taky průměrné. I v tom méně zajímavém ději se občas vyskytne nějaký ten záblesk kvality a dobrého nápadu (a film je třeba často správně dramatický i smutný), ale už to prostě pro mě není zdaleka tak nabušená a vyrovnaná jízda jako Síla se probouzí.(7/10) ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Staré Star Wars se nám nikdy nevrátí, alespoň, že to není taková vykrádačka jako 7mý díl. Byl jsem spokojenější i přes spousty nelogičností, mělo to staré, známé postavy, zajímavé zvraty, dech mi to nevyrazilo ale šlo to. [IMAX 3D] ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Bylo to fajn ale ze Síly se probouzí jsem byl přeci jenom odvařenej víc. Bylo tam až moc postav a celkem dost z nich mi bylo u řitě. Poe Dameron je slabá náhražka za Han Sola, kterej mi tam prostě chyběl. Naopak super byli DJ a generál Hux. Ústřední trio Kylo / Rey / Finn mi bylo nějak u prdele a bylo mi celkem jedno jak to s nima dopadne. Je to dobrej film, ale zvláštní Star Wars. 80% ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Palčivá otázka zní, co všechno jsou skalní fans SW ochotni zkousnout, aby si připustili, že viděli průměrný, leč safra drahý film. Při sledování jsem byl uchvácen počtem úplně zbytečných postav - Finn, Rose, codebreaker a tak podobně. Podotknu, že i zbytečných scén - výlet do Canto Bight děj posunul kam, když byl k ničemu? Tomu se říká odvaha? Navíc trpím averzí vůči postavám, které údajně se starými hrdiny zažily opravdu hodně a platí za známé, ale nám jsou naservírovány poprvé v životě (Holdo). Asi jedné, co děj posune lehce dál, je čajový dýchánek u Snoka, jenže je to podle mého soudu nejtrapnější K.O. záporáka ve filmových dějinách. Hodně špatný a nudný film, u kterého jsem vydržel jen proto, že vstupné do kina bylo galakticky předražené. A Luke? Takhle se k postavám chováte, disneyáci? Uuuf, hvězdný mor na vás! ()

Související novinky

Dvojka Na nože nabírá Davea Bautistu

Dvojka Na nože nabírá Davea Bautistu

11.05.2021

Tak se zdá, že si dvojce herců ze Spectre Daniel Craig a Dave Bautista zopakují svoji spolupráci. Bautista se totiž čerstvě upsal pokračování detektivky Na nože Riana Johnsona od Netflixu. Režisér… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Vrátí se mladý Han Solo?

Vrátí se mladý Han Solo?

20.07.2020

Asi jste zaznamenali, že film Solo: Star Wars Story nebyl moc úspěšný. Půlroční mezera mezi Solem a fanoušky odsuzovaným Posledním z Jediů způsobila, že v létě na nový díl Star Wars prakticky nikdo… (více)

Reklama

Reklama