Reklama

Reklama

Řád a chaos

  • Velká Británie Order & Disorder
Velká Británie, 2012, 2x60 min

Obsahy(1)

Nezastavitelný profesor Jim Al-Khalili odhaluje, jak se lidstvu podařilo objevit pravidla vesmíru a ovládnout dva nejdůležitější pojmy moderní doby – energii a informace. Energie je životně důležitá, ale co to přesně je? Ve snaze odpovědět na tuto otázku se Jim zabývá zvláštními fyzikálními zákony, které spojují dohromady stroje, člověka i hvězdy. Přitom zjišťuje, že energie nezbytná pro naši každodenní existenci nám pomáhá uchopit podstatu celého vesmíru. V pokračování filmu Řád a chaos se Jim zaměřuje na to, jak se lidstvu daří využívat moc symbolů – ať už pomocí první abecedy, elektrického telegrafu nebo posledních výstřelků techniky dnešní moderní doby. Navíc se dozvídá, že síla informace nespočívá jenom v lidské komunikaci, ale je neoddělitelnou součástí samotné reality. (TV Prima)

(více)

Recenze (6)

honajz 

všechny recenze uživatele

Myslím, že než Řád a chaos by se měl dokument jmenovat třeba Dějiny energie a entropie. Ani se nedivím, že "objevitel" entropie trpěl depresemi a nakonec spáchal sebevraždu. Navíc mi ani neseděl styl vyprávění - zdlouhavé záběry a jeden zajímavý údaj za deset minut. A přišlo mi, že mnohé informace se omílají pak pár minut dokolečka, aby pochopil i ten největší ignorant. Podkres tvoří opět depresivní hudba. Jinak dokument v podstatě tvrdí jen to, že zde sice panuje nějaký řád a zákony, ale vše se nakonec změní v chaos - takový trošku nihilismus. Pro ctitele tohoto vyznání jistě velmi podnětný dokument. Problém je, že se pořádně nepracuje s neustále fungujícími zákony a řády, třeba gravitačním zákonem, případně se nic nedozvíme o magnetismu či dokonce elektromagnetismu, pojem paralelních světů se rovněž neobjeví, takže jde o jednoduše jednostranný dokument. A nevím, jak komu, mně průvodce tak trochu připomínal upíra, omlouvám se. :-) ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Další vynikající dokument z dílny BBC. Order and Disorder považuji za jeden z nejlepších dokumentů vůbec. Skvělá audiovizuální stránka spolu s krásnou angličtinou dělá ze sledování tohoto počinu čirou radost. ()

IXOXI 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument posunující slovo kvalitní na novou úroveň. Kéž by bylo více takových dokumentů. Neobjevuje se zde žádné zbytečné opakování každých pět minut, naproti tomu je zde vše s určitou dávkou zjednodušení prezentováno pomocí jednoznačných počítačových animací, případně skutečnými pokusy. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Entropie - o té je první díl, data/informace -- o nich je díl druhý. Zajímavostí je, že zde jsou vidět úplně ty první zaznamenané informace na hliněných destičkách od Sumerů. A jak spolu souvisí entropie a informace? Na začátku stál Maxwell a jeho rovnice. A pak přišel Alan Turing a další... a kolik je potřeba energie na vymazání jednoto bitu? Mě jako laika tyhle věci prostě fascinují. ()

Reklama

Reklama