Reklama

Reklama

Slavnostní večeři v domě bohaté rodiny naruší inspektor, který vyšetřuje tragickou smrt. Stín podezření z podílu na ní padá na každého z přítomných. (Netflix)

Recenze (10)

honajz 

všechny recenze uživatele

Po zásnubní večeři v rodině bývalého starosty města se náhle objeví inspektor, který se začne přítomných vyptávat na jednu ženu, která spáchala sebevraždu, a každý z nich s ní měl co do činění. Postupně se odkrývají jednotlivé vztahy a viny a společně s nimi i následné reakce jednotlivých postav. V té chvíli začíná být film sociální kritikou nadutosti a nabubřelosti bohatých a začne vyprávět o těžkém údělu chudých žen, které často ani zastání u nabubřelých organizací na podporu chudých žen nemají zastání. Chvílemi to pak připomíná červenou knihovnu, smutný románek pro ženy z 19. století  - naštěstí v závěru zazní, že „mohlo jít o víc žen, ne jen jednu, desítky, stovky“, což je zde ale myšleno opět jako sociální kritika a divákovi má dojít, že nejde jen o jeden případ. Navzdory výtkám je to ale velice dobře zahrané, zvláště postavy inspektora a nezvedeného bratra (pokud není v závěru nucen deklamovat „moudra“). Jinak fantasy to rozhodně není, to na ČSFD upadli na hlavu, že to sem dali jako žánr, a mysteriozní je to jen v posledních asi pěti minutách - ale to mystično se mi líbilo, dokonce sem pasovalo, a ostatně inspektor podle toho byl celou dobu nad věcí. Jen se nemusel jmenovat Pool, ale nějak příhodněji, třeba inspektor Angel. ()

Gastovski 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý kousek o jedné bohaté rodině, které začne deptat svědomí policejní inspektor. Toho s démonickou vizáží supa brilantně vystřihl A. Sim, o kterém jsem přiznávám nikdy neslyšel. Jak je každý člen rodiny retrospektivně konfrontován, atmosféra a napětí houstne do nevídaných rozměrů. Během posledních 10 minut už jsem tahal pětihvězdu, nicméně závěr (respektive poslední záběr) zabrnkal na hodně mysteriózní strunu, která není vyloženě špatná, ale moje očekávání bylo jiné. Tudíž silné 4*. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tváří se to jako klasická detektivka. Ale - ačkoliv proti klasickým detektivkám rozhodně nic nemám - naštěstí to je nakonec něco úplně jiného, zajímavějšího, lepšího. Nezjišťujte si víc, podívejte se a nechte se překvapit. Alastair Sim podává skvělý výkon, na němž stojí atmosféra celého filmu.____P.S: Arthur Young, který hraje pana Birlinga, je neskutečně podobný Bohuši Záhorskému! ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Celkom zaujímavé prerozprávanie osudu jednej ženy a jej spojenie s členmi jednej váženej rodiny. Škoda ale toho fantasy prvku spojeného so zvratom v závere, aj keď samotný zvrat je tiež zaujímavý. Nie je však logicky vysvetlený (ak teda odmyslíme masovú halucináciu) a tak zostáva zbytočná pachuť. Pri bližšom štúdiu sa tiež nájde pár logických nedostakov a zjednodušení, vybičovaná sociálna kritika, ako aj "hádzanie" nepriamej viny a zamieňanie si jej s vinou priamou. Vcelku preto zaujímavé, ale jemne nedotiahnuté. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Mladá dívka spáchá sebevraždu a v domě, jehož obyvatelé mají s ní hodně do činění, se zjeví muž (který se představí jako pan inspektor) a začne zpovídat přítomné lidi a vracet se k událostem z posledních dvou let... Sice toto vyšetřování zde neprobíhá přímo v jekémsi předsmrtním snu sebevražedkyně, ale v reálném časoprostoru, ale stejně jsem si u této zápletky nemohl nevzpomenout na film Jiřího Weisse Taková láska, který sice vznikl až o 5 let později, ale oproti němuž mi INSPEKTOR připadá beztak jako průměrný a málo nápaditý chudý příbuzný. Vzhledem k zařazení do žánrů fantasy / mysteriózní jsem očekával určitě něco jiného, než psychologické drama plné analyz vztahů a hříchů minulosti, ale v tomto směru film nakonec funguje dobře, jen mi občas připadal jakoby bez patřičné atmosféry a některé části (zvláště retrospektiva s milostnou historkou mladého pana Crofta) pak zdlouhavě. Až na velmi netradiční zjevení pana inspektora na začátku tu po většinu času nedochází na nic nadpřirozeného a když se film v cca posledních 5 minutách k mysterióznímu prvku naplno vrátil, připadalo mi to i nadbytečné. Když se tvůrci tohle téměř čistokrevné psychologické drama pak ještě rozhodli v poslední minutě okořenit další a hned dvojitou mysteriózní událostí, která zůstává bez vysvětlení a svým účelem pomystifikovat diváka před závěrečnými titulky by se hodila spíše do komedie, vnímal jsem to ze strany tvůrců jako úlet mimo mísu. Hmm, silné tři hvězdičky za výborný scénář a pěknou černobílou kameru rozhodně. Víc ne. [65%] ()

Galerie (39)

Reklama

Reklama