Reklama

Reklama

Země Kadidlové stezky

(seriál)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2012, 3 h 40 min (Minutáž: 20–40 min)

Scénář:

Martin Kratochvíl

Hrají:

Pavel Soukup (vypravěč), Renata Volfová (vypravěč)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Desetidílný epický dokumentární seriál o 5000 let trvajícím obchodu s kadidlem. Seriál ukazuje vzácné plantáže kadidlovníků v ománském Dofaru i v Etiopii a jinde. Filmařský tým se vydá po stopách tisíce let staré karavanní stezky spojující naleziště bosweliové pryskyřice se západním světem. Mapuje nejen trasu stezky, ale i historické peripetie jejího fungování, logistiku obchodu, řadu válek o kadidlo i vlastní postupy dlouhých karavan mezi opevněnými městy a karavanserai. Na scéně vystupují vzácní hráči: Královna ze Sáby, Alexandr Makedonský, Král Nabuchodonozor, Džingischán, Caesar, Plinius Starší, Theofrastos a další. Seriál se pokouší o hlubší vhled do strategie obchodu s kadidlem během tisíciletí. Poslední díl přináší pohled na kadidlo očima dnešní farmacie, botaniky, medicíny, aromaterapie i parfémářství. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Mně se to moc líbí, nechápu nízké hodnocení! Nudné? Roztahané? No já nevím...to má být jako videoklip nebo co? To přece není reklamní spot rozjuchané cestovky na rozjuchanou Ibizu, to je normální klasický dokument s krásnými záběry (akorát na můj vkus moc těch malých usmrkánků s nádhernýma očima), spoustou faktů (třeba roční spotřeba kadidla ve starém Římě mě ohromila) a krásným hlasem Renáty Wolfové. Hlavně tam nestrká pořád šňupák nějaký chytrák jako čím dál častěji v dokumentech BBC, kdy mu k tomu ještě kamera kouká do ne moc pěkných úst. U mě dobrý:-) ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Líbilo se. Zažil jsem daleko horší cestopis.dokumenty.!! Zajímavé kultury nám tak odcizené, že je nesnášíme a oni nás... :-( ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Dvojdisk Země kadidlové stezky totiž nabídne cestu po starých obchodních trasách s kadidlem od Sýrie a Turecka až po Indii a Nepál. Na obalu DVD se dočteme, že se natáčelo v Jordánsku, Sýrii, Etiopii, Saudské Arábii, Ománu, Jemenu, Indii, Pákistánu, Turecku, Izraeli a v Nepálu. Každý disk pak nabízí pět dvacetiminutových dílů seriálů. První disk díly Tříkrálový dar, Kadidlo v dějinách, Arabia Felix, Po souši i po moři, Cesta na západ; druhé DVD pak části Na druhém břehu, Obchod a obrana, Na hranice Římské říše, Před branami Západu, Kadidlo dnes. Přičemž první dva díly seriálu působí poněkud staticky – dozvídáme se o historii pálení kadidla, jednotlivých stromech kadidlovnících v různých oblastech, a to vše je podloženo v podstatě neživotnými záběry stromů, archeologických vykopávek, částí budov, a v podstatě zcela bez lidí. Teprve další díly nám představí i obyčejné současné obyvatele městeček a měst, tržišť, a to někdy i poněkud samoúčelně v přímých, a evidentně oněmi lidmi nechtěných detailech. Velká část jednoho dílu je věnována i archeologické památce Petře, kde je tentokrát skutečně zajímavé podívat se na množství detailních záběrů z tohoto architektonického skvostu. Seriál je autorským dílem Martina Kratochvíla, který držel v ruce i kameru a nakonec k němu složil i hudbu. Je uveden i jako autor scénáře. Ale popravdě – hudba je neustálá a časem vlezlá, a komentář (čte jej Renata Volfová a Pavel Soukup) tak hutný a nezáživný, že pobrat všechna ta data divák stejně nestihne. Možná to chtělo méně textu, méně hudby, více autenticity, a v komentáři vypíchnout jen nejdůležitější a nejzajímavější body. Nebo nějaké historky, jež by dokázaly zaujmout. Navíc je znát, že vše bylo točeno na digitální kameru – takže jas je přepálený, hrany budov či věcí nepřirozeně ostré, chybí perspektiva. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Občas se nechám rychle odradit. V tomto případě se o to postaral pan Halík (už zase) a jeho monolog, v němž nepochopitelně dokáže spojit kadidlo starověku se vztahy novověku. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama