Reklama

Reklama

Poslední vrchol

  • Španělsko La última cima (více)
všechny plakáty
Trailer

Není dnes lehké najít v mediích modely dobrých kněží. La Ultima Cima ukazuje typ kněze, o kterém nikdo nemluví: anonymní kněze, kteří slouží Bohu tím, že slouží druhým. Pablo Domínguez Prieto - španělský kněz překypující radostí s velkou zálibou v horolezectví - věděl, že zemře mladý a přál si, aby to bylo v horách. Odevzdal svůj život Bohu a Bůh přijal jeho nabídku. Ve 42 letech umírá při sestupu hory Moncayo. Pablo byl znám a milován velkým počtem osob, které o tom svědčí po jeho smrti. (Infinito más uno)

(více)

Recenze (20)

Mariin 

všechny recenze uživatele

S velkými rozpaky dávám dvě hvězdičky. Jde vlastně o poloamatérský dokument v takovém tom stylu amerických evangelikálních videí, kterých se v USA točí tisíce. Nechci snižovat kvality toho kněze, ale přece jen na mne superlativy fanoušků z jeho "fanklubu" působily nepříjemně a některé výroky zněly až sektářsky. Nevím, proč by známkou nějaké velikosti (a svatosti) mělo být to, že tragicky zemřel (se svou přítelkyní) v horách atd... Zcela vážně a odpovědně mohu konstatovat, že tento film bych svým "hledajícím" bližním nedoporučoval, či přesněji řečeno raději bych ho pominul. Neb podle mého názoru je dosti plytký a nese v sobě nebezpečí kultu člověka, jeho schopností a aktivismu. Jeden z nejvíce nadhodnocených titulů z žánru náboženských dokumentů, jaké jsem kdy viděl (ke dni 30.5.2014: 79%!). ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Už jen když uvážím, že jsem přes 80 minut koukal na zcela pozitivně laděný dokument o španělském knězi, tak na tom filmu musí něco být. Když se nad tím zamyslím, tak potkat někoho takového ve správném věku, byl bych dnes nejspíš také věřící. Ale i jako neznaboh jsem pro různorodost a dokumenty by se neměly točit jen o pedofilních kněžích (70%). ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Film si vzal za úkol rozšířit povědomí o jednom neobyčejném knězi, a tak i vrátit lidem důvěru v církev. Otec Pablo byl podle natočených výpovědí charismatický, skromný, optimistický, zapálený do víry, atraktivní, vždy ochotný pomoci, se smyslem pro humor, byl to velký myslitel a teolog. Samé superlativy. Celý dokument se skládá převážně z chvály blízkých osob kněze. Nechci zpochybňovat, že je všechno pravda, ale pro dobrý dokument je to málo. Poslední vrchol byl natočen posmrtně takže o otci Pablovi víme jen to, co řekli ostatní a to jsou jen dál rozvíjená pozitivní slova. Poslední vrchol otce Pabla tak nepomáhá lidem přiblížit, ale naopak z něj dělají téměř světce a tím ho od nich vzdalují. Možná je problém v tom, že v Česku neexistuje tak pevná křesťanská základna a lidé se na kněze neobrací tak jako ve Španělsku, a tudíž ho nikdy nemůžeme ocenit, tak jako v rodné zemi. Ke konci na mě začal snímek působit až strašidelně. Ve chvíli, kdy žena vykládala, jak ji rozmluva s otcem zabránila přerušit těhotenství, když věděla, že dítě má vývojové vady, jsem si říkala, že je něco špatně. A když malý chlapec do kamery říká, že se chce stát taky knězem jsem si uvědomila, jak nebezpečné je, když vás o něčem přesvědčuje tak charismatická osoba, byť s dobrými úmysly. Nakonec stejně neděláte to, co považujete za správné vy, ale to, co považuje za správné ona osoba. A uvědomuji si, jak jednoduché je potom přesvědčit i celé davy. Jsem zvědavá, co by otec Pablo říkal, kdyby viděl, jakou reklamou je film o něm. Škoda, že film nenabízí na kněze více pohledů, ale je to jen opakování téhož od různých lidí, a to ještě v nezměrné délce. Podle mě by Poslední vrchol měl mít tak poloviční stopáž. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na člověka a na víru. Hned v úvodu je zmíněna poměrně smutná skutečnost, která utváří celý pohled filmu, a i když víte, kam směřuje, je vám to líto. Víra není špatná věc, fanatismus ano. Přemýšlet o víře je záslužné, i když si pořád myslím, že lidem se dá pomáhat i bez bible a křesťanství či jiného náboženství. ()

Misericordia 

všechny recenze uživatele

Film plný svedectiev o kňazovi, ktorý miloval človeka a Krista, a ktorý objavoval krásu i tajomstvo kňazstva...Dostali ma slová jeho otca po udalosti jeho smrti.... Po filme sme s priateľmi ďakovali za kňazov, ktorých sme mali možnosť spoznať. ()

Jaccobos 

všechny recenze uživatele

Dokument, který je o knězi, jako katolík bych jej měl ocenit, nicméně nejsem jenom katolík, jsem i divák a jako takový musím film ze všech stran okousat kritikou, že z něj nezbude víc než 1-2 minuty času. Tak hrozně nadhodnocený dokument jsem neviděl. 2x jsem usnul a tak 4x chtěl odejít ze sálu, jak jsem se kousal nudou. Má kritika se vztahuje pouze k filmu nikoli k postavě Pabla Dominigueze, který byl nejspíš velmi fajnový chlapík. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Byla jsem na tomto filmu v kině Metropol v Olomouci. V kině už jsem pět let nebyla, tak už si asi nevybavím, jestli jsem někdy zažila větší ticho (špendlík by bylo slyšet spadnout) v průběhu celé projekce i po ní. Toť tedy konkrétní zážitek - a nejen můj, ale asi mnohých, kdo byli se mnou ve filmovém sálu. Inspirativní životní příběh kněze, který můžete následovat, ať už jste kdokoliv a kdekoliv. Láska Kristova konkrétně žitá v životě člověka dnešní doby. Svědectví o zajímavém člověku i o kráse a potřebnosti kněžství a kněží. Pablův bratr se mu svěřil o problémech, které má s člověkem, se kterým si vůbec nerozumí. "A modlíš se za něj? Zkoušel jsi pro něj něco udělat, zkusil si mu dát nějaký dárek?" Taková byla Pablova odpověď. A on sám takto skutečně žil. Zajímavé komentáře: texa, Fido. ()

argentina 

všechny recenze uživatele

Dokument není dokonalý - sama bych něco poupravila, vyměnila některé věty za zajímavější svědectví, přidala pár minut, ale tyto drobné výhrady vůbec nehrají roli - je to film, na který člověk nezapomene. Film, který hovoří o tom, co všichni chceme slyšet... ()

texa 

všechny recenze uživatele

"První objev je objevit Boha." Neskutečně inspirativní, plné skutečných vzpomínek na člověka skrz jeho přátel, rodiny či lidí, které stačil potkat za svůj krátký, leč bohatý život. Trochu smutné a zároveň plné optimismu. Z těch lidí to úplně sálá a ten konec s květinami úplně dojal:)) ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Pozitívne naladený dokument, s myšlienkami, ktoré diváka zasiahnu. Dokument, ktorý svedčí o človeku, ktorý našiel svoje miesto, svoje povolanie a vykonával to na výbornú. Filmársky mi vadí, že režisér nevyvážil dokument a sústredil sa len na výpovede a zábery z minulosti. ()

neo93 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý film, který zaujme svým obsahem ne svým stylem. Jako dokument je natočen v celku nudně a nezáživně a ničím zvláštním nepřekvapí. Formou rozhovorů lidí, kteří se sním setkali, tak i náhodných kolemdoucíh na které padá otázka na víru či samotné kněze, a také záběrů z minulosti. Ale tím, co ukazuje a o kom vypráví je skvělý. Kde uvidíte normálního muže (kněze), který se dokáže rozdat pro každého, který stále hýří optimismem a dobrou náladou a který pomůže, kde jen může. Škoda, že filmařsky není natočen lépe, protože takový to snímek by mělo vidět více lidí, aby pochopili, že může i v dnešním světě existovat někdo, kdo s radostí rozdává lásku všem ostatním. ()

hero_bk 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, ale hodilo by se spíš na ČT2 odpoledne, nebo na ČT Art, než do kina... Navíc nedokoukáno, sekl se disk 20 minut před koncem a vracelo se vstupné... ()

jirin_cz 

všechny recenze uživatele

Jsem křesťan-katolík. Jsou mi blízcí kněží stylu otec Pablo, a přijde mi, že mám na ty mladší a pozitivnější celkem štěstí. Jsem optimista a věřím, že tohoto ražení je kněží čím dál více. Očekával jsem spíše film na motivy života kněze, tady jde spíše o dokument. Celkem by mě zajímalo, kde brali ty respondenty - i když pravda, asi stačí vyjít jen ven a poptat se i v ČR a ten názor na církev je holt asi všude stejný. ()

HrudkaJ 

všechny recenze uživatele

Je to sice trochu blbost, ale neobyčejně vtipná, dost dobrý jako profil výjimečné osobnosti, ale vlastně dost smutný. ()

HorstFuchs odpad!

všechny recenze uživatele

Asi nejvice nadhodceny film co jsem kdy videl. Vetsina komentaru a hodnoceni pravdepodobne pripada na ortodoxni krestany, avsak pro normalniho divaka se jedna spise o silnou nabozenskou propagandu. Formou je dokument take spise na urovni studentskeho filmu. Nedoporucuji. ()

wallabia 

všechny recenze uživatele

Jen houšť, jen houšť...takových lidí, životů, příběhů a návštěv kin. Bezesporu nejsilnější filmový zážitek za hodně dlouhou dobu. Hltala jsem každičké slovo a chvílemi přemítala o vlastních postojích, které jsou mnohdy tak omílané těmi středoproudy, až se skoro stydím...když vidím, že to jde. Ovšem právě výčitky jsou to, co bych cítit neměla, když přece všechno může být a JE skvělé! Nemám ve svém okolí tak zářivé světlo, jakým Pablo uměl být, nicméně někde uvnitř jej máme všichni a právě takové snímky, jako Poslední vrchol, dokážou tu bránu k němu pootevřít a nechat ono světlo svítit. Takže, jednoduše - DÍKY! ()

Tobias_Sin 

všechny recenze uživatele

Pro mě až příliš nábožensky založený film, který pojednává o otevřeném, přátelském, vlídném a láskou naplněném muži, které dokázal svým slovem i činem pomáhat druhým. Film neobjasňuje příčiny jeho smrti, je vyprávěním jeho známých, přátel a příslušníků rodiny o životě tohoto muže. ()

Reklama

Reklama