Reklama

Reklama

Obsahy(1)

"Vieš, vôbec to nie je šialenstvo, zabíjať ľudí. Deje sa to každý deň..." Október 2002 bol začiatkom najdlhších troch týždňov washingtonskej metropoly. Nikto nechcel uveriť tomu, čo sa deje a že to bude mať vplyv na tisícky životov. Čo sa spočiatku zdalo ako náhodné vraždenie rozzúreného šialenca, sa neskôr ukázalo ako súčasť pripravovaného plánu, ktorý si vyžiadal životy nevinných ľudí vo Washingtone, Marylande a Virgínii. Alexandre Moors natočil film inšpirovaný skutočnými udalosťami, ktorý vošiel do dejín ako Prípad Beltwayského snipera. Toho v Blue Caprice stvárňuje Isaiah Washington a v úlohe jeho adoptívneho syna sa objaví Tequan Richmond. (sochoking)

(více)

Recenze (30)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,POMOHL JSEM TI. PŘIVEDL JSEM TĚ SEM. DAL JSEM TI TOHLE VŠECHNO. NA TO JENOM SLOVA NESTAČEJ. MUSÍŠ DOKÁZAT, ŽE SI TOHO VÁŽÍŠ. MÁŠ MĚ RÁD? POTŘEBUJU, ABYS PRO MĚ NĚCO UDĚLAL“.… /// Hráči hry ,,ŽIVOT NENÍ FÉR“, pro který je Amerika podělaná země. Hodina a půl sraček o negrech, kteří jsou nasraní (vlastně jen jeden) už jen proto, že je nikdo nemá rád. Jinej důvod tam prostě není! Jasan, žádnej důvod taky důvod. Prostě TAKHLE TO BYLO! Když vona je to kurevská nuda. Čekám na střelbu – a pak zase nuda. Nebavěj mě. Jsou nudní a film vo nudnejch idiotech zřejmě velkým bijákem logicky nebude. ,,STVOŘIL JSEM MONSTRUM!“ Gratuluju, a něco zábavnějšího tam nemáš? Že vo to právě jde? Jasně, chápu, ale každej příběh, kterej hledá odpověď na otázku PROČ?, musí útočit na emoce. Čekám jestli aspoň závěr to nevytáhne vejš…. kurva, asi bych těm zvědavějším doporučil nějakej dokument. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen filmy podle skutečnosti. 2.) Přemejšlím, jestli zvládnu rychlokurz na snajperku. 3.) Uvědomím si, že život je jen domeček z karet. 4.) Thx za titule ,,Jezeqsbitch“ a ,,ADMIN_VIDRA“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Blue Caprice se tónem a částečně i vyzněním podobá 30 minutám po půlnoci, navíc stejně jako film od Bigelow pojednává o reálných traumatických událostech týkajících se USA. Oba snímky pracují s nedořečeností, znemožňují plně proniknout do myšlení postav a odmítají na problémy dávat jednoznačné a snadné odpovědi. Moorsův film je také svým způsobem procedurálním dramatem, jen místo vyšetřovatelů sleduje výhradně zločince a proces, který je dovedl k vraždám. V tomto ohledu se proto Blue Caprice neblíží konvenčním dokudramatům, které nejčastěji vychází z dostupných zdrojů (film naštěstí nezačíná titulkem "podle skutečných událostí" ani nekončí stručným shrnutím osudů postav), ale ve vztahu otce a syna se nutně dopouští určité fabulace. Svojí zdrženlivostí, soustředěním se na relativně běžné situace a důsledným odmítáním jakéhokoliv dramatizování jednotlivých vražd (vše je podávané s maximální mírou úspornosti) snímek drží mrazivé napětí pod pokličkou až do konce. Nejpůsobivější tak není (krátký) pohled na ležící zkrvavené oběti, ale sled zlověstných záběrů na pomalu jedoucí modrý Chevrolet. Hodnotím vysoko i proto, že jde o formálně nadmíru zvládnutý debut, který vedle zmíněného oddramatizování mimo jiné překvapí i působivým zapojením dvojí fokalizace. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

(12) O dementovi, ktorému komplet prejebalo zo sociálneho systému, ktorý sa mu otočil chrbtom. Dnes už je zaslúžene hore kopytami. Ja nechápem len jednu vec. Prečo si to vždy odjebú nevinní ľudia. Čo sa filmu týka, je to pomalá, viac menej nezáživná dráma (rozhodne nie pre každého), ktorá okrajovo vysvetľuje okolnosti, ako sa z jedinca, ktorý cíti krivdu, stane šialený vrah, pričom kompletne zmagorí téénegera tak extrémnym spôsobom, že ho v jeho činoch nasleduje. Neobdivovať, zatratiť, no je to rozhodne na zamyslenie. Škoda, že sa v úvode viac neunúvali vysvetliť motív jeho (ich) konania. Ale inak dobre. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Mimoriadne silna tema znicena nudnou a tradicne povrchnou festivalovou formou. Obrovska skoda, pretoze toto mohol a aj mal byt strhujuci a dolezity film. Takto je z toho iba klasicke artove hnojivo 4/10 ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jedná se film inspirovaný událostmi roku 2002 v souvislosti s tzv. D.C.Sniperem. Mooreovo zpracování jistě stojí za podívání, ale je dobré vědět, co od filmu očekávat. Režisér se na velmi příjemné stopáži zabývá především vykreslením psychiky postav a zrodu vrahů, kdy se ještě jak takš drží faktů a udržuje i slušnou atmosféru a znepokojení, no vyobrazení samotných zločinů (střeleckých útoků) už pokulhává jak z faktického hlediska, tak co hůř i z hlediska filmového zpracování. Tady se Moore dle mého názoru mohl pustit do efektnější podívané, na kterou rozhodně prostor měl a která by vyvolala v divákovi daleko větší pocit znepokojení. Jakýkoliv pohled na tápající policii nebo zachycení všeobecného strachu v tomto období ve scénáři zcela chybí. Konec filmu působí dost useknutě, za nedostatečné a ne zcela s realitou korespondující považuji také objasnění motivů obou pachatelů, speciálně potom mladšího Lee Boyda Malvo neboli Johna Lee Malvo. Byť jsem neočekával žádnou akční jízdu, údernost filmu vyplývající ze znepokojujícího odstřelu civilistů bez rozdílu se dostavila jen v malé míře. 69% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Snímek, snažící se přiblížit důvody, které vedly k nepochopitelným masakrům nevinných obyvatel v USA (sniper, který střílel náhodné oběti z kufru auta). Popravdě se toho o vinících mnoho nedozvíte a film moc nevysvětlí, ale na druhou stranu mu nechybí vtahující atmosféra a působivá hudba. Škoda, že to vše je v takto nezajímavém a zbytečném příběhu. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dobře zahraná charakterová studie, která zaměřuje lepší či horší pozornost na na vztahy mezi postavou otce a kvaziadoptivního típka a jak je ovlivnil teror v oblasti Washingtonu/Marylandu/Virginie spíše než jejich vzájemná nevraživost. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Pro mě naprosto zbytečný film, u kterého lituji, že jsem s ním zabil hodinu a půl. Celou dobu jsem se nudil a připomínal si pořád dokola, proč se na něj vlastně dívám. Holt jsem se nechal zlákat zajímavým plakátem a nepídil jsem se dále po tom, do čeho jdu. Někdy to vyjde, někdy ne. Zde dávám jednu hvězdu pouze proto, že to je podle skutečné události, to jediné mě na celém filmu zaujalo. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi, že tenhle film netlačí na pilu, prostě popisuje události, které vedly ke zmasakrování nevinných lidí. Proč? Částečně jen tak, částečně díky celkem úspěšnému vymývání mozku. Tak umřeli, a co, on by to stejně udělal někdo jiný, ne? Drsné a smutné, když se nad tím trochu zamyslíte. Hlavní postavy jsou skvěle zahrané. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

na režijní debut velmi dobře zvládnuté.Snímek zachycující známé události by se dal uchopit mnoha způsoby a Moors si nakonec vybral celkem osobitý a ve finále asi nejméně očekávaný.Prakticky do poloviny filmu by divák neznalý věci nepoznal,že film míří tam kam míří,což nakonec za mě zabránilo vyššímu hodnocení.Ve chvíli kdy se film zlomí a je jasné kudy se bude vydávat a co se bude dít začne operovat s mrazivou atmosférou a určitě by si zasloužil vyšší hodnocení,bohužel první půlka má několik hluchých míst,které ne každý musí zkousnout...70% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa dosť nezvládnutý film, vzhľadom na to akým námetom sa to inšpirovalo. Tento teror z roku 2002 si ešte celkom pamätám aj z televíznych správ, ale vtedy som sa moc o to nezaujímal. Prvá hodina filmu sa doslova vliekla a dej sa točil stále okolo toho istého, no ja som dúfal, že aspoň tam budú vykreslené dôvody, ktoré donútili túto dvojicu k tej ich strielacej hre na nevinných ľudí. No neviem, nechápem to. Len tak si vybíjať zlosť týmto spôsobom mi príde celkom absurdné. Ale vyzerá to tak, že ani oni nevedia, prečo to vlastne robili. Posledná pol hodinka už síce bola oveľa lepšia, ale celkový dojem z filmu už sotva napravila. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Film má v popisku krimi,a tak sem se těšil.Krimošky jsou docela nedostatkový zboží,takže sem po tom skočil,a těšil se .ale nuda je to tak těžká,že mi půlhoďka stačila..Blbost.10%. ()

Icefist 

všechny recenze uživatele

Jednoznačné osobní zklamání, kdy jsem čekal vtažení do tématu, které mě zajímalo, ale teď můžu označkovat jen jako nudu a šeď. Postavy nesympatické a především nezajímavé, děj o ničem, obsazení na prd, a tak jsem se těšil už jen na ten konec. 30 % Oblíbená část- setkání s Rayem v lese při běhu ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

John (Isaiah Washington) je naštvaný na celý svět. Nejvíce na svoji bývalou, která mu zamezila přístup k dětem, a na všechny sociální pracovníky, soudce, policisty - prostě všechny. Nejraději by jednoho po druhém postřílel. A heleme se, von to není až tak špatnej nápad? Ale aby v tom nebyl sám, adoptuje mladého Leeho, a veškerou svoji nenávist mu vsugeruje - a právě Lee se stává jeho prodlouženou rukou v sérii vražd. Inspirováno skutečným případem... Ne nebavilo. Říkejte si co chcete, ale pokud už film na toto téma, tak aspoň s trochou akce - tohle rozjímání o nesmrtelnosti brouka (a smrtelnosti náhodných kolemjdoucích) mne fakt nebavilo, a já vytouženě očekával závěrečné titulky - a předtím možná trochu vysvětlení o tom "proč to všechno". Titulků jsem se dočkal, vysvětlení nikoliv... ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Takový to mohl být úžasný film. Kdyby se ovšem tvůrci nerozhodli zvolit suchopárný, téměr dokumentaristický film. A tak si říkám - proč Blue Caprice vznikl, co měl divákovi dát? Smysl mi uniká. Zpackat zajímavé téma, to se neodpouští. ()

Gore 

všechny recenze uživatele

Pouze takový výkřik do tmy, kdy nám to nejzajímavější zůstává skryto a šeď je nám ukázána. ()

jafuska 

všechny recenze uživatele

Co se stane, když mladý kluk nez rodiny se dostane do rukou muže, který mu sice pomůže a má ho jako vlastního syna, když se z něho stane to co se stalo, a navíc je děsivá představa, když nikdy nevíte, jestli jste na ulici nebo doma v bezpečí, líbí se mi, že je vše natočeno podle skutečné události, tak jak se to v Americe událo, a to má pro mě určitě i lepší hodnocení, líbilo se mi to ()

SMilan 

všechny recenze uživatele

Neviem, do akej miery bol film inšpirovaný skutočnými udalosťami, pretože som tie udalosti v roku 2002 nijako zvlášť nesledoval. Možno práve preto ma film tak zaujal a držal v napätí. Navyše to bolo dobre zahrané. Spokojnosť. ()

Reklama

Reklama