Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nesmělému filmaři Jasonovi (Alain Chabat) se může splnit sen. Bohatý producent Bob Marshall souhlasí, že zafinancuje jeho hororový film. S jedinou podmínkou: Jason má 48 hodin na to, aby objevil nejlepší výkřik v historii filmu. Jeho hledání se však postupně mění v noční můru... Osobitý režisér Quentin Dupieux naplnil Realitu absurdním humorem, snovými pasážemi i hudbou Philipa Glasse. Do české distribuce film vybrala stovka filmových nadšenců v rámci projektu Scope100. (Aerofilms)

(více)

Recenze (95)

dubinak 

všechny recenze uživatele

Réalité bude asi o fous divácky vděčnější, než třeba Lynch, na jehož filmy potřebuju tak dva doktoráty z věd, které neexistují. V tomto francouzském případě možná najdete ještě nějaké náznaky toho, že možná víte, co se děje a nepřipadáte si tak ztraceni. To ale neznamená, že nejste. Pracuje se tu s několika liniemi, bůhví jestli jsou reálné nebo snové a Dupieux je docela blízko tomu, aby jste si o něm řekl, že diváka umí zmást dokonale. Smůlou ale je, že konkrétně ve mně nezanechal jakýsi jiný další dimenziální pocit, který by mě nutil zabývat se tímto scénářem více než pár chvil a třeba se pokoušet rozluštit alespoň jeden motiv, který jsem v tom našla. Tunel do hlavy mi to zkrátka třeba jako Lynchova starší díla nevyvrtalo, protože se o obdobný mindfuck jen tak otírá na povrchu. Snahu ale cením a třeba dostaneme od Dupieuxe ještě něco mimozemštějšího. ()

campix 

všechny recenze uživatele

[Scope 100 - 2015] Co jiného čekat od Quentina Dupieuxe (někteří znají jako Mr. Oizo) než totální mindfuck, když je to ten samý chlapík, co natočil drama o vraždící pneumatice. Hrdý nástupce Lynche a sortě jemu podobných. Chvilku si myslíte, že víte o co jde a kdo se z jakého snu probudil, když pak zjistíte, že nevíte vůbec nic. Občas mám takovéto hrátky rád, ale tady mě Realita nijak neuchvátila. Můžeme pochválit originalitu a hudební stránku. Film, který si určité své publikum najde, já do něj ale asi nepatřím. ()

Bush13 

všechny recenze uživatele

Film doslova "neskutečný"... realita (Realita) postupně míchaná se snovostí; rozpadající se skládačka, která se znovu slepuje. To vše kořeněné subtilním humorem a nebojím se říct i špetkou geniality, která může způsobit za hudebního doprovodu Philipa Glasse menší filmový orgasmus. ()

P.L.U.C.K. 

všechny recenze uživatele

Geniální film, který nás chce zmást a taky se mu daří. Film, který o nás říká, že jsme blázni.. Film, který nás neudrží v realitě. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Zábavný a s dětskou hravostí odvyprávěný příběh, který si jen tak nevypočitatelně kličkuje mezi skutečností a snem. Nic jsem neřešila, popustila uzdu fantaziii a skvěle jsem se bavila. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

S přehledem nejhorší film který jsem za poslední měsíce viděl. Realita je do sebe zahleděná rádoby umělecká onanie a vykrádačka Lynche. Jenže ne vrcholného Lynche, ale pozdního, reprezentovaného ubíjejícím Inland Empire. Gupieux se inspiroval zápletkou, kamerou, námětem, nenávistí k televizi a kupodivu i postavami. Naštěstí se neinspiroval délkou, takže místo úděsných 197 minut nudy přede mě vyvyrhl téměř snesitelných 87 minut. ()

Yoda sama 

všechny recenze uživatele

Tá pravá náuka o snoch (sorry Gondry), pretože presne takéto sú. Nemajú začiatok, priebeh je chaotický a nezmyselný, koniec je náhly a necítite, že to tak malo byť. Bravo Dupieux, vytvoril si najlepší mindfuck tohto roka, udržal si ho vcelku a ešte dokázal pobaviť, čo je vzácnosť. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Myslím, že ona proslulá vyrážka, o které se ve filmu tolik mluví, vyrazila směrem dovnitř do hlavy nejen jedné z vedlejších postav, ale v podstatě všem, kteří se na tomhle veledíle podíleli. Režiséra evidentně postihla tvůrčí krize, tak ji vyřešil osvědčeným způsobem po vzoru maxipsa Fíka - zfilmoval svoje zmatený sny. Kdyby je alespoň vyložil podle Frojda, že jako každej sen je splněný přání a zároveň má sexuální základ, tak by to mohlo bejt možná zajímavý, ale takhle? Jedinou pochvalu ode mě získává producent Bob, neboť jak ten mohl zbohatnout, když produkoval takový filmy, který jsou ve snímku naznačeny, tak to je fakt umění. ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Skvělý film. Logiku sice moc nehledejte (kdo najde, ať mi napíše :-)), ale jinak je Realita originální a velmi zábavný film. Mix komedie a psycho-thrilleru je namíchán bravurně a koktejlík je to výživný. Rozhodně film vhodný pozornosti. ()

iantomasik 

všechny recenze uživatele

V hlavě po francouzsku, konfrontující diváky se Sodeberghem a spol a potom rozjímající nad tím, co se v nich děje. A co se vlastně děje s celou společností a vesmírem. Jinak asi souhlasím s tidwellem až na to, že věřím, že jde Dupieumu přeci jen i o něco víc.. ()

Fox85 

všechny recenze uživatele

Po Humrovi další projekce v rámci Naslepo v Biu Centrál a zase solidní úlet. "Hudba" byla neuvěřitelně otravná a zbytek byl tak těžko uchopitelný, že to ještě budu dlouho vstřebávat. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

No ja vám kurva neviem... :( Nejakí raw-vegan intelektuálni hipsteri mi to musia prísť vysvetliť. Ale svojim šialeným spôsobom sa mi to predsa len páčilo. Minimálne môjmu filozofickému "ja"... 55 %!! ()

JamesSi 

všechny recenze uživatele

Kdyby Inception a Monty Python měli dítě tohle je scénář, které by napsalo ve vypolstrovaném pokoji. Asi nejlepší Dupiexův film, ale logiku zde nehledejte. Rozhodně jedna z nejpovedenějších komedií za posledních několik let. Gagy jsou skvělé a smál jsem se každých deset vteřin. Zaslouží si vaší pozornost. Jediná výtka: Možná kdyby film skončil o cca 40 sekund dříve tak by to bylo lepší. ()

misstake 

všechny recenze uživatele

Dupieux má vyrážku zevnitř hlavy, jeho filmy jsou stejné jako jeho hudba, buď je milujete a nebo vám nic neříkají. A stejně jako jeho zběsilé Mr. Oizo techno elektro se mu někdy povedou a někdy nepovedou, nebo spíš někdy zhruba pochopíte, co chtěl básník říct, nebo naleznete vlnu, na kterou chtěl naladit a někdy prostě ne. Pro mě byla realita případ, kdy jsem se asi nenavlnil. Sen, realita, film ve filmu, sen ve filmu, film v realitě, noční můra v realitě a nakonec všechno dohromady a nic nikde nekončí ani nezačíná. Zapadá to nakonec? Jen mě udivuje, že Realita, která je v podstatě o ničem, má lepší hodnocení než film o vraždící pneumatice... ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Quentinovi hratky s divakem opravdu muzu a zde je dotahl ad absurdum. Film naprosto otevrene hranici s genialitou a odpadem. Ja se priklanim k te genialite, protoze takovehle absurdni, surrealisticke a smesne divadlo jsem nikdy nevidel. ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Ta knížka se mi líbí." Tak si tak říkám, že nejenom Quentin Tarantino, ale i Mr. Dupieux má talent a i když s tím určitě někdo nebude souhlasit, tento film nemusí chápat, stačí ho jen vnímat. Bylo by totiž opravdu skvělé, kdyby se filmoví režiséři mohli na svá díla podívat ještě dřív, než je natočí. Určitě bych tu pak neviděl ty černé či modré čtverečky. ()

Reklama

Reklama