Reklama

Reklama

Valentine Road

(festivalový název)
  • USA Valentine Road
všechny plakáty

Obsahy(1)

12. únor 2008 začal stejně jako kterýkoli jiný den na střední škole E. O. Green Junior High School v kalifornském městě Oxnard. Než však den dospěl ke svému konci, bojoval patnáctiletý Lawrence "Larry" King, kterého dvakrát střelil zezadu do hlavy jeho spolužák Brandon McInerney, na zemi o svůj život. O dva dny později - na svatého Valentýna - Larry zemřel. Stal se obětí nenávistného zločinu, který ovládl titulky celostátního tisku a dramaticky změnil životy studentů, učitelů i celého města. Valentine Road je působivý dokument, který rozplétá tragickou smrt mladého homosexuála, jenž si právě začal uvědomovat svou sexuální orientaci. Film odhaluje okolnosti, které vedly k šokujícímu zločinu, stejně jako jeho složité následky - vyvolává naléhavé obavy o bezpečnost dospívajících lesbiček, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT) a zároveň zpochybňuje účinnost amerického systému vzdělávání a soudnictví ve věcech mládeže. (HBO GO)

(více)

Recenze (7)

Disk 

všechny recenze uživatele

Velmi komplexní dokument od HBO se silným tématem, jenž se snaží vyslechnout všechny strany smutného případu, který byl ve Spojených státech silně medializován (čtrnáctiletý kluk při vyučování zavraždil svého spolužáka den poté, co ten spolužák mu vyznal lásku). Hodně to vypovídá nejen o americké společnosti, ale i o lidech jako takových. Viděno na queer filmovém festivalu Mezipatra 2013. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Nepremyslené následky svojich činov skončili tragickou smrťou osoby, ktorá dva dni pred Valentínom vyznala lásku svojmu milovanému. “Problém” je, že to bol 14 ročný chlapec, ktorý vyznal lásku 14 ročnému chlapcovi, ktorý daný krok vnímal ako poníženie, keďže sa oná “love” vyznávačka odohrala pred zrakmi “drsnej” partie. Bez pochýb, hrozná tragédia. Tento dokument však nie je žiadna strhujúca thriller dráma, plná prekvapení, záhad či twistov. Ide o ľudskosť, ktorú v sebe buď máte, nájdete, alebo nemáte a nenájdete, pričom dokážete súcitiť s obeťou či osobami s opačnou orientáciou. Dokument popisuje osudný den z pohľadu oboch zainteresovaných rodín, blízkych, spolužiakov či učiteľov. Približuje život ako obete tak páchateľa, pričom z miesta činu a vyšetrovania sa toho divákovi až na krátke autentické výpovede pod kamerov príliš nedostáva. Ťažko sa to hodnotí. Smutné to je, no nie je to dokument podľa môjho gusta, žiadna gradácia, iba čistá jemnosť, ako spomienka na zosnulého. Uznať musím ale zámer, a teda hlbšiu myšlienku vyvolať pochopenie voči ľuďom opačnej orientácie, ktorá je čisto ušľachtilá. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

"Vytáhl zbraň a zastřelil ho, prostě jen řešil problém, muselo by to být mnohem víc závažnější, aby za to strávil zbytek života ve vězení", takové perly a ještě další pronášely americké porotkyně a vlastně tak charakterizovaly celou kauzu. Může se to vůbec stát někde jinde než v USA , že čtrnáctiletý kluk ve školní hodině vstane a zezadu promyšleně střelí spolužáka do hlavy za to, že se cítí být více dívkou než klukem....a z vraha byla najednou oběť a mně z toho bylo na blití. ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Dressed to be killed - Spousta lidí má obavy o Brandona, místo toho, aby měli obavy z něj. Je to tím, že Brandon zapadá do systému, ze kterého bychom měli mít obavy. Učitelka se rozplývá nad tím, jaké má Brandon výtvarné nadání, když do svého sešitu pečlivě vykresluje hákové kříže a značky SS, jaký má zájem o historii, když je tak posedlý Hitlerem a nacismem. Pro danou učitelku byly hajlující děti něčím přirozeným a nevinným. Obhájkyně Brandona si na vnitřní stranu zápěstí nechala vytetovat "Zachraňme Brandona". To porotkyně a porotci z prvního soudního procesu v televizi hrdě ukazují své náramky na rukou se stejným heslem. Forenzní psycholog fatálně prohodí role oběti a agresora. Podle něj to byl Larry, kdo se dopouštěl extrémní sexuální šikany na Brandonovi. Brandon tento problém vlastně jen chtěl řešit. Dokonce Brandona líčí, jaký vnitřní boj musel svádět, když šel do školy se zbraní a rozmýšlel se, zda to má udělat. Ale Larry zasadil poslední ránu tím, že si začal říkat dívčím jménem. To už Brandon neměl na vybranou. A takový postoj má i škola, která se cítí obětí Larryho, ne Brandona. To Larry porušil řád. Ne ten školní (make-up nebyl zakázán pro studentky, a dle přijatého zákona byla zakázána genderová diskriminace, Larry tedy mohl make-up mít). Odlišoval se, a to byla chyba. Ne nesnášenlivost okolí. Nikdo se neptá, proč to, že je něco spojováno se ženami (podpatky, make-up, dívčí jméno), je natolik ohrožující, že je to pro někoho šikana. Litují Brandona… který během vyučování ve své školní třídě v počítačové učebně zastřelil svého spolužáka zezadu jednou ranou do hlavy kvůli vyznání lásky. ()

angeline 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný příběh o neuvěřitelném rasismu a xenofobii. Normální učitelka přijde o práci, skončí ve Starbucks a pokusí se o sebevraždu. Rasistická učitelka lituje vraha a přijde jí normální, že děti ve škole hajlují. Nelituje ho, může si za to sám, byl to přece gay a provokoval, co měl Brandon dělat? Já si na něj taky byla stěžovat. Agresivnímu chudáčkovi je jenom čtrnáct a kreslí si svastiky pro radost. Jeho taková škoda, bílého hodného kluka. Měla jsem velký problém vydržet v kuse a nechtít obhajobu ubít tupým předmětem. ()

Reklama

Reklama