Reklama

Reklama

Místo činu: deštný les

(TV film)
  • Německo Tatort: Regenwald (více)

Obsahy(1)

Ekologický špión odhaluje nelegální kácení ebenu a palisandru přímo v národním madagaskarském parku. Závažnější chyba ho může stát život. „Jsem ekologický špión. Je bohužel nutné pracovat v utajení, jako špión odhalovat ty nejhorší věci na světě, aby se tak dalo něco změnit. Lesy pro mě mají obzvláštní důležitost. Vyrůstal jsem v Německu a jako kluk jsem se toulal v mnoha lesích. Les je něco mimořádného a my o něj zanedlouho přijdeme," říká protagonista Alexandr von Bismarck, který se snaží v utajení bojovat proti nezákonnému kácení. Pra-prasynovec Otty von Bismarcka, takzvaného Železného kancléře, vystudoval biologii na Harvardově univerzitě a ví, jaký poklad ukrývají poslední přírodní ráje na světě. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Radko 

všechny recenze uživatele

Environmentálna investigatívna agentúra (skratka EIA) odhalila po celom svete množstvo brutálnych poškodení životného prostredia. Firmy, ktoré zo zásahov proti Zemi profitujú sa navonok prezentujú ako čisté a seriózne spoločnosti, núkajúce špičkový tovar vyrobený v zhode so všetkými eko-normami. Napríklad gitary Gibson, vyrábané zo vzácneho ebenového dreva. Dokument ukazuje, že eben na tieto gitary je nelegálne vyrubovaný v chránených rezerváciách Madagaskaru. Vzácne, stáročia rastúce stromy sa tam rúbu miestni bedári v tisíckach kusov za pár šupov. Madagaskar patrí k veľmi chudobným krajinám a jeho obyvatelia sú vďační hocijakej ponúknutej práci. Kmene sa zamiešajú medzi iné drevo a v obrovských objemoch následne prúdia do Číny a trocha aj do Európy. Papierovo sa všetko vzácne drevo "zakryje" ako čisté. Následne ho v tonách spracúvajú veľké podniky vyrábajúce nábytok, gitary, rezbárske a iné doplnkové ozdobné a úžitkové predmety. Bismarckov potomok putuje v prestrojení za obchodníka Afrikou, Čínou a Európou aby získal dôkazy odkrývajúce pozadie špinavého drevárskeho biznisu. Dokument je šitý horúcou ihlou. Snaha ukázať divákovi zvraty pri získavaní dôkazov v snahe zabrániť ničeniu pralesa rovnako hektickým spracovaním sa ukázala ako nie príliš šťastná. Obsahovo vynikajúci dokument tak formálne utrpel. Potencionálny, nie celkom presvedčený sledovač o tom, že sa niečo naozaj dennodenne poškodzuje, tak môže veľmi ľahko uniknúť od obrazovky. Preto len 60%. Poznámka: Podľa medializovaných informácií firma Gibson sa dohodla s americkou vládou na zaplatení pokuty a uhradení eko škody vo výške takmer 600 tisíc dolárov, potom čo sa aj na základe informácií zistených počas nakrúcania prevalilo, že že "v rozpore so zákonom nakúpila vzácne ebenové drevo na Madagaskare". Tlačová správa napríklad tu: http://www.etrend.sk/firmy/vyrobca-gitar-gibson-zaplati-pokutu-za-dovoz-vzacneho-dreva.html ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Bismarck natočil niekoľko vzácnych vyrúbaných stromov, ale neviem, či tým zachráni „pľúca Zeme“. Masívny výrub a vypaľovanie nezastaví asi nikto a nie veľmi súvisí s výrubom vzácnych drevín. Dokument je amatérsky, aj keď treba oceniť dobrý úmysel priniesť niečo z toho aj na oči verejnosti. ()

mrx.friend 

všechny recenze uživatele

"Pokud chceš něco změnit, musíš být připravený na všechno ... i na to, že třeba zemřeš. Ale nejdůležitější není tvoje tělo, nýbrž lidi, co budou kráčet ve tvých šlépějích. Já se nebojím, že mě zabijou, ale nebude nikdo, kdo by to vzal za mě." (Augustin, ekologický aktivista z Madagaskaru) Smutný, leč pravdivý. Kdy si konečně jako lidstvo uvědomíme, že jsme za poslední století zdevastovali lesní porosty natolik, že při pokračování budeme za několik let čumět jako vrány, až svět teprve půjde od desíti k pěti? Kdy se konečně začneme, podobně jako tamní domorodec, chovat jako hrdinové, kteří proti těmhle prasárnám zbrojí? Vždyť ...když v mém poselství budou pokračovat další, tak je všechno v pořádku. Jasně, to by ale nejdřív chudý země nesměly bejt pod diktaturou těch průmyslových, aby místní nemuseli tyhle zvěrstva považovat za jedinej možnej zdroj, jak si vydělat na živobytí. Jinak, forma dokumentu působí docela chladně a odměřeně, svůj záměr plní, ale chybí tomu jakýsi zápal (vim, vzhledem k obsahu docela paradox). A taky nechápu, proč se zrovna von Bismarck producíruje před kamerama ve snímku, kterej obletí zeměkouli, když je pro jeho práci tolik důležitý zůstat v utajení. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Tak jo. Mám ráda lesy. Jejich marnotratné ničení mě štve. Z toho důvodu považuji tento dokument za velmi důležitý. Oceňuji lidi, co se v oblasti záchrany angažují. Co mi brání v plném hodnocení je velice omezená perpektiva (myšlení i kamery) a tím poněkud nudně až nedůveryhodně působící záběry. Autor toho prostě měl ukázat víc a víc mě přesvědčit. Ne pro záchranu lesů, o tom přesvědčená jsem, ale o čistotě svých úmyslů. O svém nasazení a komplexní práci. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Je vždy dobré, keď sa nájde niekto ochotný riskovať svoj krk pre blaho ostatných. Aj napriek tomu, že je to len zrnko v mori.. ()

987Castiel 

všechny recenze uživatele

Veľmi amatérsky zrežírované aj natočené ale nemienim sa tým zapodievať. Myšlienka silná a edukatívna. Na hudobný priemysel a nástroje sa už nikdy nebudem pozerať rovnako. To isté platí pre Madagaskar ako taký. ()

Reklama

Reklama