Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po oslavě narozenin slepého důchodce Karla Zíchy (L. Pešek) je ráno nalezen ve svém bytě mrtvý jeho přítel Jan Meduna (F. Filipovský), který se často chlubil svými penězi na vkladní knížce. Ta ale zmizela. Nešťastná náhoda v podobě úniku plynu se nakonec ukáže jako dobře promyšlené maskování vraždy. Léky, které bral nemocný Meduna, byly vyměněny za prudký jed. Podezřelých je řada – Medunova nevydařená dcera Věra (E. Balzerová), alibi nemá ani železničář, v podezření je i slepý Zícha, který zřejmě ví ze všech nájemníků domu nejvíc... (Česká televize)

(více)

Recenze (42)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Hodně smutná televizní kriminálka... A v ní excelující Ladislav Pešek.__P.S. V závěrečných titulcích sice nebyl uveden, ale dal bych ruku do ohně za to, že kouzelníka hrál František Budín, známý to partner Felixe Holzmanna, který právě jako varietní eskamotér původně vystupoval. Visící na nástěnce je vidět na druhé fotografii ve zdejší galerii. A je-li to vážně Budín, byl coby kouzelník doopravdy výborný. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Od poloviny jsem doufala, že pointa nebude tak hloupá, jak se obávám. Marně, byla velmi hloupá a nelogická. Takže mi nezbývá než se kochat hereckými výkony, které si něco takového opravdu nezasloužilo. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Smutný příběh slepého důchodce Zíchy a jeho přítele Meduny, který je nalezen mrtev druhý den po oslavě Zíchových narozenin. V první chvíli to vypadá, že Meduna se otrávil plynem, ale po přivolání policie začínají na povrch vyplouvat zcela jiné skutečnosti a samotný Zícha od začátku tuší nějakou nekalost. Pešek skvěle zahrál svou roli slepce a inteligentního zlomeného muže a neméně sympaticky se představil i Postránecký v roli mladého vyšetřovatele. Oddychová poklidná detektivka ze staré školy, která rozhodně neurazí. 70% ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Kriminální epizoda ze série starých inscenací, v nichž se kromě dobrého hereckého řemesla nutně předvádí i dobová tendenčnost. Přesto z toho vystupuje cosi důležitého, co zasahuje i současného diváka – mnohé ty staré příběhy totiž vynikají srozumitelností sdělení, pravdivostí emocí i velkou vnitřní silou neokázalých hereckých výkonů (především Pešek kreslí svého slepce v mistrovských finesách a jemnostech). Žel, inscenace Anny Procházkové doplácí na poněkud slabší hlavní dějovou linku. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Taková ani ne detektivka, spíše smutný příběh muže a jeho okolí, abych nespoileroval. Velká část je věnovaná vztahům, aby nakonec řešení přišlo deset minut před koncem trochu jako deux ex machina (i když to k tomu trochu směřovalo). Potěší pohledy na dnes již přestavěná místa Prahy nebo na staré vlaky, herecky je to slabší. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Smutný příběh to vskutku byl, smutnější ale je, že samotný obsah distributora je klamavý a je v něm nesprávně uvedeno jméno herečky Balzerové (Havránkové) – která tu hrála dceru Peška nikoli Filipovského. Jinak je to ovšem dost průměrné krimi, které stojí hlavně na výkonu hlavního hrdiny a vyšetřovatele. Dívat se na to i přes pomalejší tempo ale dá, ovšem nic extra. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Mi chcete jako říct, že na počátku tuhé normalizace jezdil přímej vlak Praha-Paříž a dneska ne? To za prvé. Za druhé jsem byl natěšenej na mladou krásnou Balzerovou. Jenže ta nebyla ještě ani krásná ani Balzerová, místo toho oplácaná Havránková s příšernou parukou až do prvního patra. Herecky slušné (Eva Jiroušková), dějově divné. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Velmi smutný příběh. Před Ladislavem Peškem musím smeknout. Bylo příjemné sledovat jeho herecký koncert. Také jsem si jako Miroslav Masopust myslela, že se jen za těmi černými brýlemi jen skrývá. Ale to by bylo příliš podlé. Elišku Balzerovou jsem poznala podle očí, i když je měla velmi silně nalíčené a podle úsměvu. Ale nejdřív jsem nevěřila vlastním očím. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Když víte po deseti minutách detektivky, kdo je pachatel tak to celkem otráví. Ladislav Pešek a spol dobré výkony, jinak smutný příběh bez šťávičky. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Ladislav Pešek jako slepý důchodce Zícha před policií zatajuje informace, které vedou k objasnění úmrtí jeho kamaráda Meduny (Frantík Filipovský). Jednu ze svých prvních filmových rolí si zahrála Eliška Balzerová, tehdy ještě Eliška Havránková. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Och jaj. Prochazkova sa zase predviedla, bohuzial, v najhorsom moznom svetle. No ale myslim, ze som videl pani Myslikovu, takze vydalo za 15 % ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na horror o vraždícím domě a místo toho vraždil člověk. Průměrný, téměř stále studiový film je sice hezky obsazený, ale jako kriminálka nefunguje. Vyšetřování je spíše nudné a odhalení vraha nestojí za řeč. ()

HorrFi 

všechny recenze uživatele

Původně jsem teda chtěl dnešní večer strávit rybařením, ale déšt mi to překazil, tak jsem rychle projel čsfd a našel tuhle starou kriminálku a musim říct, že jsem to čekal fakt horší.. Ladislav Pešek toho slepce zahrál skvěle a vrah nebyl až do poslední chvíle jasnej (teda aspon u mě).. silnější 3 hvězdy ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Ladislav Pešek se v tom svém "neviditelném světě" pohybuje jako ryba ve vodě. Asi jsem v průběhu filmu i tušil, proč policistům tak dlouho neříkal vše, co věděl. Jeho závěrečný rozhovor ve vlaku s vlastní dcerou (jedna s prvních rolí Elišky Balzerové/Havránkové) byla sice vcelku stručná ale přesto docela emotivní. Čeho jsem si ve filmu dost všímal byla lidová hospodská hudba v těch jednotlivých retrospektivních scénách, která vytvářila takovou poměrně sentimentální atmostéru (jako by to celé nebyla klasická detektivka). Celkově možná spíše průměr ale už jen kvůli vždy milému a laskavému Ladislavu Peškovi zaokrouhluji na čtyři hvězdičky. ()

Reklama

Reklama