Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Víkendový výlet devíti kamarádů na místa, kde kdysi trávili dlouhé roky svého života. Hvězdně obsazený televizní film ze současnosti. Devět kamarádů a jejich rodiny se chystají na víkendový výlet do přírody. Mají s sebou stany, maso na rožnění, dobrou mysl. Všechny pojí dlouholeté přátelství, které vzniklo za zvláštních, dnes už naštěstí neopakovatelných okolností. To přátelství opravdu prověřila léta. Věk našich hrdinů se pohybuje kolem osmdesátky. Ale příběh není jen o dobré pohodě a přátelském vtipkování. Nebo o napínavé záchraně zvídavého kluka, který uvízl na skále. Číhá v něm detektivní záhada, kterou je třeba na místě vyřešit. Nakonec se viník odhalí sám, ale my vidíme, že soudit se má opatrně a se znalostí všech okolností. Film přispívá k posílení paměti národa a je pozoruhodný svým opravdu hvězdným obsazením. (Česká televize)

(více)

Recenze (120)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Piknik by si absolutorium v hodnocení zasloužil už jen za to, že v dnešní době ostalgie, relativizace zločinů předešlého režimu a odsouvání disentu na periferii veřejného zájmu někdo něco takového ještě vůbec točí. Na 50. léta se prostě nesmí zapomenout, stejně jako třeba na velmi analogicky vyznívající holocaust. Je důležité uchovat si ony hrůzné události v kolektivní paměti, jinak nás může brzo čekat něco podobného. A připomínat stále, i kdyby formou spíše než uměleckého mene tekel šlo o televizní selanku. Naštestí díky opravdu nevšednímu hereckému obsazení překlene tento televizní film svou televiznost i slabší místa ve scénáři (především dějovou odbočku se slaňováním, díky níž je předem jasné, kdo byl onen udavač...navíc uvázat chudáka pana Třísku v jeho věku na lano a chtít po něm akčně kaskadérské výkony je holý nerozum). Jeden z mála počinů naplňování veřejné služby. Jiří Stránský, vyprávěj! ()

Morien 

všechny recenze uživatele

V rámci produkce České televize velmi příjemné překvapení. Přemýšlím, jestli za to může literární předloha, a nebo je to tím, že Bočan se nestačil zbláznit jako ostatní tvůrci. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

A mě se to líbilo! Odpady a jednohvězdičkové hodnocení jsem očekávala. Také nudu, shazování a poznámky o stále omílaném tématu a tak podobně. Rukopis Stránského byl rozpoznatelný. Tenhle příběh by si zasloužil regulérní celovečerák. Líbilo se mi propojení staré herecké gardy se střední generací, klidně bych tam zapojila i rodinné příslušníky včetně vnoučet. Jistě, průběh i konec byl předvídatelný, přesto nemůžu říct, že bych se nudila nebo se neměla na co dívat. Líbilo se mi právě toto pojetí. Dokument (naštěstí) už natočit nejde. Vzpomínání pěmětníků tu již bylo. Zdivočelá země se pokusila ukázat, jak to asi vypadalo tehdy. Piknik ale nabízí zcela jiný pohled - ukazuje současnost, dnešní dědečky a babičky, jejich děti a vnoučeta. Ti první se stále vypořádávají s minulostí, trpí různými neduhy. Jejich děti pro jistotu nechtějí nic vědět. Vnoučátka se trochu nudí ... Tohle by se při dokumentárním zpracování asi nepovedlo. Tak nějak od počátku bylo jasné, že bonzák je kamarád, co bonzovat nechtěl. A logicky vycházel ten, o kom byli všchni přesvědčení, že to určitě nebude. Prolínání minulosti a současnosti dokreslilo celý obraz. A klobouk dolů před tou starou hereckou bandou! Kdoví, někteří z nich si možná takhle zahráli naposledy. Takové filmy jsou zapotřebí. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Unikátně promarněná příležitost s neskutečně zajímavým tématem, které zůstalo nevyužité, stejně jako někteří kvalitní herci, navíc velká část filmu působí docela směšně, vlastně jakákoliv vedlejší linie sloužící k natáhnutí délky na hodinu a půl, milostný trojúhelník který nemá s hlavním dějem NIC společného je fakt zbytečnej, stejně jako "dramatická" vložka s cgi lanem. Předvídatelná pointa a nuda dějem i řemeslem, pozorovat hlodání bobrů, o kterém jedna z postav mluví by bylo lepší náplní pro jeden a půl televizní hodiny. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Vzpomínání vzpomínaných... moc příjemné vidět všechny ty krásné tváře znamenané životem-stářím.. mně se líbilo.! ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Když jsem se o tomto novém projektu ČT dozvěděl, zaradoval jsem se. Filmů a inscenací tohoto typu je stále málo a bohužel získávám ten dojem, že přichází dost pozdě. Dnešní mladé tahle doba nezajímá. Padesátá léta a komunistické represe jsou jim stejně vzdálené jako Jirásek, maximálně je kvůli tomu prudí někdo z kantorů ve škole. Z nás starších v době celé řady nejistot, které bohužel kapitalismus sebou vždy nese někteří zapomínají na luxus žití ve svobodném a demokratickém světě. Ti ještě starší už to zlé ve většině úplně zapomněli, vzpomínají na recepty na léky za korunu, pobyty v nemocnici zdarma a to že nebyly banány a toaleťák a nesmělo se ven se přeci dalo snést... Zůstávají Ti, které doba semlela. Je jedno zda bojovali na špatné straně fronty proti Němcům, nebo zda ať tak či onak nesouhlasili se zločinným komunistickým režimem či proti němu dokonce bojovali. Tito lidé a jejich rodiny nezapomínají. Bohužel, zdá se, že jich poslední dobou není mnoho. S hrůzou pak sleduji jak členka regulérní parlamentní strany KSČM v rádiu cosi kváká o spravedlivém procesu a popravě Milady Horákové (dyť se doznala!)...Je to tak, komančové postupně po letech trpělivého čekání vylézají z ulit. Nejsou žádnou moderní stranou za kterou se vydávají a která se zřekla zločinů minulosti. Čím dál více je zjevné, že tato zločinecká strana má své tuhé stalinistické jádro. Zle se dělá člověku když tito bolševici zpochybňují okupaci v roce 1968 a když se nějaký novinář ohradí vůči jejich tvrzením, zaštiťují se demokracií a právem na názor! Proto vítám každý takový film. Jenže. Tady se to prostě nepovedlo. Námět sám byl úžasný, ale to zpracování bylo zkrátka příšerné. Ve vší úctě ke všem těm stárnoucím hereckým legendám musím konstatovat, že někteří si tam ten svůj text jen odrecitovali bez emocí. jejich role jsem jim nevěřil. Munzarovy běsy, lezecký zpomalený výkon Třísky, nepochopitelný pláč Bebarové v bunkru... příšerně zpracované flasbacky z padesátých let atd... Zlatá Zdivočelá země říkal jsem si. Je mi to strašně líto. O téhle době ač jsem jí sám nezažil lecos vím, studuji ji a zajímám se o ni. Znám nespočet osudů různých lidí, kteří si prošli komunistickými koncentráky. Snad proto jsem čekal víc a ne jen jakousi inscenaci. Tohle mladším ročníkům pokud na to nedopatřením koukali opravdu nemohlo dát to, co bych od takového filmu očekával. Z úcty ke všem těm perzekuovaným, obětem a k hercům dávám dvě hvězdy, - po filmařské stránce to ale byl průšvih... * * ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 10/10 Děj 6/10 Hudba 5/10 Prostředí 6/10/// PLUS: kdybych měl jmenovat kvalitní herce, kteří hrají v tomto filmu, musel bych prakticky vypsat celé obsazení, takže si budu šetřit řádky a řeknu že mě nejvíce zaujal Munzar, Trojan, Mrkvička, rovněž přes závažnost námětu a situace dokázali někteří herci vykouzlit úsměv na tváři a rovněž pronést několik vtipných dialogů MÍNUS: televiznost a jistý pocit z toho že si chtějí herci udělat společný piknik tu je, navíc některé scény nebyly úplně přesvědčivé (např. závěrečná záchrana)./// Shrnutí: Film by si s klidným svědomím zasloužil i 4*, protože skutečnost že Hynek Bočan dostal před kameru skupinu herců celé jedné generace je ohromná. Rovněž námět je hodně silný a jak už tady kdosi poznamenal, je potřeba si i tuto dobu o které si tu vypravý pamatovat. Bohužel pamětníkům už je mnohdy přes semdesát a jejich řady řídnou. Proto motiv společného výletu s rodinou chválím./// Celkem 65%/// ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Dvojice Bočan - Stránský má v českém filmu na zpracování osudů vězňů z padesátých let takový monopol. I proto jsem se lehce obával určité tématické vyčpělosti, která se, žel přírodo, potvrdila. Vše dorazily vzpomínky na Zdivočelou zemi, v podobě naprosto stejné hudby či tragikomické scény na skále. A co tvůrci nevzali z tohoto seriálu, posbírali ze snímku Bumerang. Hynek Bočan měl herecky nepochybně nabito, ovšem tématicky již střílí naslepo, což mi připomíná výborného Nárožného a jeho skvěle využitý drámo potenciál. Jinak celá herecká elita se beznadějně hledá ve velmi průměrné konverzačce, ale dívat se na ně rozhodně dá. ()

Snorlax odpad!

všechny recenze uživatele

Podprůměrná agitka se snažila stavět na zvučných jménech, ale postavený domeček z karet by svým dechem odfoukl i mravenec. Smutný konec kariéry velkých herců. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tenhle piknik se moc nevydařil. V 50. letech se jistě děly strašné věci, ale tenhle film trpí hlavně neúměrnou snahou o své natahování. Zvlášť akční scéna v podání této sestavy zasloužilých hereckých veteránů působila vyloženě směšně (což není věkem herců, ale tím, jak byla natočena). Jiří Stránský a Hynek Bočan už mě jen stěží pozitivně překvapí. Mají své téma i svůj styl. Budiž jim to přáno (50%). ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Atmosféra filmu odpovídá stejnojmenné povídce Jiřího Stránského. Na malém prostoru se odehrává celkem velký příběh. Děj postupně graduje. Nejsilněji působí návštěva "díry". Herecky kromě staré školy zaujme Tereza Bebarová a Lenka Vlasáková. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Mrzí mě to, ale lepší hodnocení nedám. Ne, že by to bylo úplně špatné a určitým způsobem to i jaksi trochu funguje - zdánlivě velmi vhodný námět na komorní psychologické drama je bohužel slabým scénářem znehodnocen - místo toho, aby se celou dobu řešilo pouze ústřední téma a během těch 80ti minut se ono téma a jeho uchopení a vývoj někam posunuly, se celou dobu řeší podružné věci, jednoduše klasický scenáristický balast na vyplnění dialogů. Ten je samozřejmě potřebný, ale nikdy nesmí jeho množství překročit míru, za kterou se film samotný bez náznaku kamufláže vyjevuje jako zcela bezradný v tom, kam a jak má směřovat. Hezky to ilustruje několikrát se groteskně opakující typ scény, kdy někdo řekne "tak kdo byl teda ten bonzák?!" a někdo jiný odpoví "ale prosímtě nechte už toho!" a tak toho neustále nechávají a pokračuje se v neřešení problému, který si film sám vytyčil jako ústřední. Příznačné je, že aby se celá věc nakonec "vyřešila", musí zapůsobit náhoda. Nevím proč to už dneska nejde, ale když se podívám například na tento televizní film http://www.csfd.cz/film/29334-sedem-svedkov/ , co se týče základního systému ne nepodobný (komorní drama, skupina osob spolu hovoří a vyjevují se nové skutečnosti) připadá mi v porovnání s dnešními jako z jiného světa (teď mě napadá, proč je tam těch postav snad dvacet a ne třeba sedm? proč tam každý bývalý vězeň musí mít manželku, švagra, syny a vnoučata?). V psychologickém filmu mají hrát především tváře v detailech (jako u výše zmíněného snímku) - nejsme přece v divadle a máme možnost pracovat s rámováním dle chuti, Piknik ale s notnou dávkou ironie připomíná filmy Miklóse Jancsóa, protože vidíme krajinou neustále se přesouvající velkou skupinu postav, zabíranou v celcích :). ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Podobné filmy je pro mne těžké hodnotit. Vynikající herci, námět ze života, člověk za tím cítí všechna ta léta strádání a že nejde o nic vymyšleného. Problém je pro mne však v podání. Veškeré dialogy znějí ploše a lacině, film je i přes krátkou stopáž hodně utahaný, mladí herci jsou jen stafáž. V podstatě si už tak nějak dovedeme představit, co se nám film bude snažit říct, a jak. Je dobré si připomínat minulost, ale podobných filmů začíná být příliš, a to již působí spíše kontraproduktivně. Navíc to hlavní bylo mnohokrát řečeno, není co dodat. Natočit film, který by události té doby podal jinak a neotřele, by bylo velmi těžké. Oceňuji snahu o nečernobílost hlavního padoucha, snad to je cesta, jak vést případný jinak podaný projekt. Ale takto je to vlastně jen přehlídka proklamací v podání slavných herců. Hodně to připomíná svým pojetím Magnuskovu Pamětnici. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Snímek, který posbíral snad téměř všechny příslušníky naší současné nejstarší herecké generace. Pánové Stránský a Bočan jsou ve velkém souladu již několik let a z jejich spolupráce vzešel úspěšný film i seriál, Piknik jejich spolupráci korunuje. Děj je velmi poutavě vybudován, divák se jen musí trochu poprat s přiřazením jmen k obličejům. Vedlejší postavy rodinných příslušníků působí vyloženě podpůrně. Jsem spokojen s gradací děje i závěrem, jedna otázka ve mně zůstala nezodpovězena, ta mi trochu vrtá hlavou. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Dokoukáno a o hvězdičku více ohodnoceno jenom z úcty k hercům, ale lehký to nebylo. Škoda, že se na režiséry a (některé) scénáristy nevztahuje povinný odchod do důchodu. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - A to všichni ti kluci jsou stejně staří, tady mladí, jako ty?......... Staří "chlapci" a jejich manželky i děti si udělají piknik a vzpomínají na své krušné mládí. Hlavně jim jde o to, kdo je kdysi dávno udával. Přehlídka starší známé filmové generace v televizním příběhu. CITÁT - No, já chci hlavně vědět, kdo mě udal......... Příjemné posezení a příjemné zavzpomínání. ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

Tento film je opradu filmová lahůdka. Naprosto mě dostal. Na chvíli se u mě objevil desetiletý syn. Zrovna při jedné z nejhorších scén. Koukal na to těma svýma očičkama. A já mu o tom začala něco říkat. Jak to bylo hrozné...A vehnalo mi to slzy do očí. Odnesla jsem si opravdu velký zážitek. Klobouk dolů před tvůrci. A hlavně před lidmi, kteří tohle vše prožili. ()

Reklama

Reklama