Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Víkendový výlet devíti kamarádů na místa, kde kdysi trávili dlouhé roky svého života. Hvězdně obsazený televizní film ze současnosti. Devět kamarádů a jejich rodiny se chystají na víkendový výlet do přírody. Mají s sebou stany, maso na rožnění, dobrou mysl. Všechny pojí dlouholeté přátelství, které vzniklo za zvláštních, dnes už naštěstí neopakovatelných okolností. To přátelství opravdu prověřila léta. Věk našich hrdinů se pohybuje kolem osmdesátky. Ale příběh není jen o dobré pohodě a přátelském vtipkování. Nebo o napínavé záchraně zvídavého kluka, který uvízl na skále. Číhá v něm detektivní záhada, kterou je třeba na místě vyřešit. Nakonec se viník odhalí sám, ale my vidíme, že soudit se má opatrně a se znalostí všech okolností. Film přispívá k posílení paměti národa a je pozoruhodný svým opravdu hvězdným obsazením. (Česká televize)

(více)

Recenze (119)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Mohl to být film, na kterém by si něco našla každá věková generace. Krásně mohl něco přinést mladým a zahřát u duše seniory. Potenciál v sobě měl obrovský a já jsem byl prvních 15 minut nadšen z toho, co Česká televize dokázala vytvořit. Jenomže postupně se film začne stávat plytkým blábolem, který se nedá vůbec brát vážně. Některé scény se vážně nepovedli a na jejich opodstatnění ve příběhu by nepřišel ani Sherlock Holmes. Tím mám na mysli hlavně velkou záchranou akci. Pan Tříska byl formát, ale i tak je ta scéna naivní a okatá. Vůbec se mi taky nelíbilo provedení těch flashbacků. Ty úplně bili do očí. Film ale dokonce místy sklouzavá do vztahovky a přinaší milostnou zápletku, která není vůbec vyřešena a vyzní do prázdna. Snorlax to vystihla přesně. Piknik je jako domeček s karet. Vůbec nedrží a nefunguje. Přinaší jen hromadu klišé, kterými ale trpí mnoho současných českých filmů. Dvě hvězdy dávám jen kvůli staré gardě českého filmu, která si natáčení určitě moc užila. Bylo prostě fajn, se na tu naši plejádu koukat. Dokonce jsem cítil, že film prostě chtěl i něco sdělit a přinést. Škoda, že nic nevyšlo. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Tak silné téma tohoto televizního příběhu bych si představovala zpracované jiným způsobem. Čeho si ale cením, jsou herci, kteří jsou zde obsazení, co jméno, to herecká legenda, pokud tedy opomenu ty mladší herce, kteří tu jsou více méně jen do počtu. Místy mi to ale přišlo trapné. Povídku Jiřího Stránského jsem nečetla. ()

..Lucas.. 

všechny recenze uživatele

Kvalitní český televizní film s dobrým dějem. Vzpomínání hlavních hrdinů dokázalo přinutit vžít se do jejich osudů a postupně čekat, co přijde dál a vyvrcholení bylo asi nejlepší možné. Jediná scéna filmu, která mi přišla zbytečná, byla s tím mladým klukem a jeho záchrana. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Pan Stránský vykrádá sám sebe a pan Bočan mu nikterak nepomohl. Nechápala jsem k čemu bylo dobré natočit zabouchnuté dveře, kluka na trubce, vztahovku Vlasáková - Mrkvička, starosti podnikatelky. To film roztříštilo a totálně zazdilo dobrou nosnou myšlenku celého příběhu. Bravo Luděk Munzar. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Dramatické hledání pravdy ve skupině kamarádů - bývalých politických vězňů, kteří se po létech sešli, aby mezi sebou odhalili práskače, který je v 50. létech udával, se zvrhlo zřejmě v nechtěnou frašku, ale bohužel to celé tak vyznělo. I naproti kvalitnímu hereckému obsazení se zázrak neudál a celé zpracování vyznívá hodně křečovitě a herecké výkony tomu i odpovídají. Špatná režie Hynka Bočana by ho už měla v dalším filmování zastavit (přitom to byl jeden z nejnadanějších režisérů Nové vlny). Zbytečné byly i další postavy ženských rolí nebo dětí. A ta scéna zachraňování chlapce na skále byla absolutně zbytečná a vytržená z kontextu. Tohle se opravdu nepovedlo. ()

Katarine 

všechny recenze uživatele

Jako někdo, kdo píše o literárním díle Jiřího Stránského svou diplomovou práci, nemohla jsem si ani tohle nechat ujít. Předlohu jsem samozřejmě četla, ač se musím přiznat, že si ji už tak nevybavuji, takže těžko mohu srovnávat. Herci, přestože většina již v důchodovém věku, se zhostili rolí svých postav s úctou, i to přidalo na určité autentičnosti děje. Zbytečné scény (milostný trojúhelník či záchranná akce) holt musely být. Jak jinak byste udělali z povídky, která se dá přečíst i za 20 minut, televizní film na 80 minut? Ač si pana Stránského za jeho dílo a především za to, co vše si ve svém životě prožil, vážím, nemyslím si, že omílání minulosti a hledání "sviní" stařeckými postřehy a vzpomínkami, je zrovna optimální. Podle mě má mnohem zajímavější povídky, které se hodí k filmovému zpracování. Třeba se ještě časem dočkáme. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Tak teda Hynek Bocan /bumerang, S certy nejsou zerty, Svatebni cesta do Jilji/ nekoci az tak spatne. Celkom slusny oddychovy film o starsich ludoch /mam uctu k starsim ludom a ne ze ne/ a o vylete do prirody. Starsi herci spominanju nielen na normalizacny rezim, dialogy su pohodove, uvolnene, ba dokonca aj zachrana mladeho ludskeho zivota sa tu najde. Super, oddychovka ako stvorena pre takeho obstarozneho mentalneho invalida ako som ja. Obcas to pripomina cervenu knihovnu, to je ale vec tolerancie : 65 % ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Velice silné téma, podané v unikátní herecké sestavě. Nesmíme zapomínat a proto autorům děkuji. Plné hodnocení ale nedám kvůli zbytečné milostné odbočce a hlavou jsem kroutil nad kaskadérskou akcí ke konci, jež byla prostě směšná. ()

Joges 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu je povedená, druhá polovina filmu je hůře uvěřitelná. Ale i tak je dobře, že tento film vznikl. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Hodne brzy mi bylo uplne lhostejne, kdo je ten bonzak. Ono, resit situaci po sedesati letech, kdy uz si malokdo neco pamatuje je vicemene zbytecne. Vice se meli radovat ze sveho posledniho srazu... Spise nez silou tematu mam pocit, ze cely film byl kaukul, jak udelat film s tak sirokym zaberem nasich byvalych hereckych hvezd. Asi ty duchody hercu nebudou nejvetsi, protoze podobnych "seniorskych" filmu je posledni dobou vice nez dost. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

To mě Hynek Bočan trochu zklamal...když pominu přepisování historie (Bytíz byl pracovní tábor, nikoliv koncentrák, jak postavy zmiňují), tak je to nudné a chování postav nelogické....spoilery...nechápu, proč se za záchranou kluka spouští Tříska, když stačilo jen, aby se ten kluk chytil spuštěného provazu...mohli ho v pohodě vytáhnout...ale dobře, pak aspoň chápu Třískovu motivaci, že nepráskne Jindru (Munzar), ačkoliv dobře ví, kdo bonzoval. A tak nejlepší na celém filmu (Munzar teda hraje dobře), tak je milostný trojúhelník Mrkvička, Vlasáková, Neužil. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Námětem velká šance na poklonu obětem lágrů 50.let, kterou zúčastněná herecká generace může brát jako generační splátku, pro někoho ovšem také šance pokračovat v zajetých tvůrčích kolejích, pro televizní dramaturgy pak na splněnou veřejnoprávní čárku. Rozehrát takovou řadu rovnocenných postav v rozsahu jednoho filmu s náročnou retrospektivní složkou je cestička z příkrého svahu, něco vychází, častěji se noha smekne. Dialogy a stylizace promluv občas tahají za uši, blýskne se nevtíravá prolínačka a slunečné exteriéry. Co ale při tradici vážné televizní tvorby v minulosti nedopadne na 4*, je vlastně selháním a propadákem, nad kterým při zbytnělém tvůrčím egu filmařů nejde pokaždé mávnout rukou. 2-3* z úcty k tématu. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Ty 4 hvězdy jsou za víc, než jen za kvalitu filmu... televizní film "Piknik" se natáčel v blízkosti Příbrami, a to přímo v autentickém prostředí komunistického lágru u hald na Bytízu a dále v Památníku Vojna v Lešeticích. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Od začátku jasné všechny pointy a až na vyjímky příšerné herectví. Že malé děti v českých filmech takřka nikdy nikdo nedonutí vypadat přirozeně je bohužel jasná věc. Že takhle staří herci už nedají to co dřív, je s ještě větším bohužel také častý fakt (snad jen Tříska s Kostkou za něco stojí). Horší je to ale s dějem, který je tak akorát pro televizi. Kdo je práskač je jasné po pár minutách, když se člověk zamyslí nad tím, kdo a proč se srazu účastní. Ještě než se pravda vyjeví, je to aspoň trochu rozumnému divákovi potvrzeno scénou tak trapnou, že by se neztratila ani v různých ordinacích a ulicích. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Že nejde o detektivku s hlavní otázkou "kdo tehdy práskal" bylo jasné skoro od začátku. Jiří Stránský má své téma a někdo, kdo neviděl Zdivočelou zemi a Bumerang, možná "zavadí" o tuhle povídku.... protože jak píše uživatel(ka?) WILLOW66 - "Kdyby filmy o bolševicích dávali denně, bylo by to málo"!!! ()

Blacks 

všechny recenze uživatele

Nehledě na námět filmu - nespravedlnost a utrpení, kterým si hrdinové museli projít, nehledě na to, že je to třeba neustále připomínat musim dát jen jednu hvězdu - Hloupé dialogy a nerealističnost nezachrání ani na naše poměry hvězdné obsazení, ani to, že místa, kde se film odehrává vcelku dobře znám. ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

stáří dává lidem mnoho otázek,v tomhle filmu si jednu kladli staří lidé sami - a všichni stejnou...někteří z nich si ji kladli se strachem,co potom,až zjistí,kdo je práskal....ale stáří dokáže dát člověku i dost síly na to,odpustit zlé,hodně zlé skutky,pokud se podaří to zlo oddělit od přátelství...to je to,co jsem si z filmu odnesla,výkony herců tentokrát nehodnotím....ne,že by byly tak hrozné,to ne,ale bylo tam na mne příliš známých tváří a všeho moc škodí,jak známo...no,asi tak ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nie je piknik ako piknik. V blízkosti uranového komunistického lágra má grilovačka inú atmosféru, naviac detektívnu s pátraním po zradcovi spomedzi priateľov. O detektívku ale nejde, tá nefunguje, a slabšie je to aj s obžalobou komunistického režimu. Jedine tie flashbacky a pár myšlienok pripomínali, o čom film má byť. A samozrejme pobyt v bunkri, to je asi najsilnejší moment filmu, nie tie akčné scény zo skaly. Staršie herecké legendy sa pričinili o to, aby film dopadol aspoň priemerne, ale scenár je jeho veľmi slabou stránkou. –––– Ale on si tím zachránil život. A pořád je to můj kamarád. ()

Reklama

Reklama