Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Víkendový výlet devíti kamarádů na místa, kde kdysi trávili dlouhé roky svého života. Hvězdně obsazený televizní film ze současnosti. Devět kamarádů a jejich rodiny se chystají na víkendový výlet do přírody. Mají s sebou stany, maso na rožnění, dobrou mysl. Všechny pojí dlouholeté přátelství, které vzniklo za zvláštních, dnes už naštěstí neopakovatelných okolností. To přátelství opravdu prověřila léta. Věk našich hrdinů se pohybuje kolem osmdesátky. Ale příběh není jen o dobré pohodě a přátelském vtipkování. Nebo o napínavé záchraně zvídavého kluka, který uvízl na skále. Číhá v něm detektivní záhada, kterou je třeba na místě vyřešit. Nakonec se viník odhalí sám, ale my vidíme, že soudit se má opatrně a se znalostí všech okolností. Film přispívá k posílení paměti národa a je pozoruhodný svým opravdu hvězdným obsazením. (Česká televize)

(více)

Recenze (120)

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

stáří dává lidem mnoho otázek,v tomhle filmu si jednu kladli staří lidé sami - a všichni stejnou...někteří z nich si ji kladli se strachem,co potom,až zjistí,kdo je práskal....ale stáří dokáže dát člověku i dost síly na to,odpustit zlé,hodně zlé skutky,pokud se podaří to zlo oddělit od přátelství...to je to,co jsem si z filmu odnesla,výkony herců tentokrát nehodnotím....ne,že by byly tak hrozné,to ne,ale bylo tam na mne příliš známých tváří a všeho moc škodí,jak známo...no,asi tak ()

IBBY 

všechny recenze uživatele

...silné téma, úcta k hercům a J.Stránský...víc * si film nezaslouží...místy jsem měla silný pocit, že musím odejít od TV, abych mohla celému filmu uvěřit (záchranná akce působila nevěrohodně, některé postavy téměř zbytečně ploše a předvídatelně) méně by bylo v tomto případě určitě více - méně postav, menší stopáž nebo menší snaha dostat tam "všechno"...velká převeliká škoda vzhledem k tématu... ()

Reklama

Candida 

všechny recenze uživatele

AD: quixote: Silné téma, výborní herci, ale velmi diskutabilní scénář *** Ano, nemůžu dát víc hvězdiček, protože scénář místy ujíždí - třeba se mi nechce věřit, že když jsou ve skupině dva mladí chlapi, nechají slaňovat pro spadlé dítě starého ( s prominutím) dědka - a ani se nepokusí mu to rozmluvit... Občas rozvleklé a některé dialogy také skřípaly... Výkony hereckých bardů bez debat výtečné, pravdu má Mylouch, že "Rozehrát takovou řadu rovnocenných postav..." je náročné, ale herci to zvládli takříkajíc "bez ztráty kytičky"...pan režisér ale nikoliv... :-( ()

Ham.and.eggs 

všechny recenze uživatele

Promarněný potenciál. Osmdesátiletý Tříska na laně zachraňuje chlapce, přičemž další dva muži v nejlepších letech (cca 20-40letí) mu spolu s důchodci a dětmi fandí z bezpečí opodál. Pak se staříci nadšeně nechali přivázat lanem jako vězni (poněkud zvláštní styl vzpomínání) a děti je bičovaly větvemi - docela legrační, trochu hloupé, a bohužel i kapku debilní. Těch okamžiků, kdy mi bylo za scénáristy trapně bylo víc. K tomu několik zcela zbytečných (a nedořešených) zápletek. Nicméně komunismus (a jeho obdoby) v Československu (resp. Česku) je potřeba si připomínat a lidem, kteří se k němu i po těch zkušenostech hlásí a vychází z něho, je důležité mazat jejich sračky po obličeji. Až mi bude 70, třeba dám filmu víc... ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

A mě se to líbilo! Odpady a jednohvězdičkové hodnocení jsem očekávala. Také nudu, shazování a poznámky o stále omílaném tématu a tak podobně. Rukopis Stránského byl rozpoznatelný. Tenhle příběh by si zasloužil regulérní celovečerák. Líbilo se mi propojení staré herecké gardy se střední generací, klidně bych tam zapojila i rodinné příslušníky včetně vnoučet. Jistě, průběh i konec byl předvídatelný, přesto nemůžu říct, že bych se nudila nebo se neměla na co dívat. Líbilo se mi právě toto pojetí. Dokument (naštěstí) už natočit nejde. Vzpomínání pěmětníků tu již bylo. Zdivočelá země se pokusila ukázat, jak to asi vypadalo tehdy. Piknik ale nabízí zcela jiný pohled - ukazuje současnost, dnešní dědečky a babičky, jejich děti a vnoučeta. Ti první se stále vypořádávají s minulostí, trpí různými neduhy. Jejich děti pro jistotu nechtějí nic vědět. Vnoučátka se trochu nudí ... Tohle by se při dokumentárním zpracování asi nepovedlo. Tak nějak od počátku bylo jasné, že bonzák je kamarád, co bonzovat nechtěl. A logicky vycházel ten, o kom byli všchni přesvědčení, že to určitě nebude. Prolínání minulosti a současnosti dokreslilo celý obraz. A klobouk dolů před tou starou hereckou bandou! Kdoví, někteří z nich si možná takhle zahráli naposledy. Takové filmy jsou zapotřebí. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (7)

  • Ke konci si na skále při slaňování Šafránek (Jan Tříska) značně ušpiní košili, je na ní i krev. Cestou od skály už má ale košili čistou. (rakovnik)

Reklama

Reklama