Reklama

Reklama

Le Mans '66

  • USA Ford v Ferrari (více)
Trailer 1
Drama / Životopisný / Sportovní / Akční
USA / Francie, 2019, 152 min

V roce 1959 je Carroll Shelby (Matt Damon) na absolutním vrcholu, vyhrál nejtěžší motoristický závod na světě 24 hodin Le Mans. Po největší triumfu tohoto neohroženého Texasana přijde drtivá rána – lékaři odhalená srdeční vada mu znemožní pokračovat v závodění. Shelby tak začíná novou kariéru jako velmi vynalézavý konstruktér. Spolupracuje s týmem, do nějž patří i vynikající zkušební jezdec a britský šampión Ken Miles (Christian Bale). Miles je nejen špičkovým závodníkem oddaným své rodině, ale je také nesnesitelně arogantní a naprosto neschopný jakéhokoliv kompromisu. A právě tento tým automobilových šílenců si najme Henry Ford II, aby pro jeho automobilku navrhli a postavili dokonalé závodní auto. Ford se totiž rozhodně, že se pomstí Enzo Ferrarimu, za to, že nakonec odmítl domlouvané spojení své automobilky s Ford Motor Company. Vozy stáje Ferrari vítězí na okruhu v Le Mans nepřetržitě od roku 1960 až do roku 1965. Shelby, Miles a jejich malý tým jsou odhodláni tomu učinit s pomocí vozu Ford GT40 rázný konec. Proti nim stojí neporazitelné Ferrari, fyzikální zákony i jejich vlastní osobní démoni. Navzdory překážkám a omezením, které jim do cesty hází i samotný Ford, musí vyvinout revoluční vozidlo, které převálcuje každého konkurenta. Jejich úsilí si ale vybírá nemalou daň – těmto odvážným mužům to ale za vítězství stojí. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 053)

Wally 

všechny recenze uživatele

Úplný filmový orgasmus pro fanoušky závodů a všeho možného dění, příprav a drilu kolem. Ch. Bale i M. Damon hrají jako vždy špičkově...k tomu slizoun J. Lucas... Prostě i po herecké stránce skoro bez chyby...k tomu neskutečná dynamika, která z celého filmu čpí...těch 150 minut uteče jako nic. Takže nakulit repráky, zapnout subwoofer a věřím, že i nefanoušek motoristických filmů bude mít nakonec pocit, že cítí benzín a spálené gumy! ()

Nassau 

všechny recenze uživatele

/++/There's a point at 7,000 RPM where everything fades. The machine becomes weightless. It just disappears. All that's left, a body moving through space and time. 7,000 RPM, that's where you meet it. You feel it coming. It creeps up near you, and it asks you a question. The only question that really matters. Who are you? (9/10) ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Tento film má všetko, čo má tento žáner mať. Má vtip, perfektne zvládnuté a natočené závody, napätie, baví to, všetko precízne - režíjne upravené a samozrejme znovu excelujúceho a hláškujúceho Baleho. ...Treba vidieť ! ()

Ondra16 

všechny recenze uživatele

Je to celé extrémně schematické a místy až nablblé, ale Bale je taková kapacita, že ten film v podstatě sám odtáhne na hřbetu. Nechápu, jak to dělá. Scéna s manželkou v autě je absolutní vrchol filmu. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

Mozna muj zazitek utrpel domaci projekci na male uhlopricce (prece jen obdobne "Rivaly" jsem videl v kine), ale i tak to proste nevidim na plnej pocet. Nema to takovy emotivni tah na branku jako zmineny Howarduv opus o Laudovi. Ani vpodstate nemuze mit. Je to jiny zavodni film, kupodivu od rezisera komiksoveho "Logana". Nejsou zde dva souperi, nybrz je to spise o pratelstvi Shelbyho-konstruktera a Milese-jezdce, kteri pry vytvorili zavodni Ford GT40, aby prerusili snuru vitezstvi automobilu Enza Ferrariho v Le Mans. Ale samozrejme jak to u zivotopisnych filmu byva, par uprav proti realite se zde jako vzdy najde. Ta nejvetsi mi ale vadila dost, i kdyz historicka fakta neznam. Zrejme aby se nezmenil fokus na oba hlavni aktery, design a prototyp zavodniho Fordu zde neni nijak rozveden. Je tu vpodstate prestrehnutelna replika o jakemsi anglickem prototypu a rup, v dalsi scene uz pristava na letisti vpodstate hotovy Ford, ktery pak oba piluji na zavod. To mi prislo hodne zkratkovite, trochu jako deus ex machina. Na wikipedii je to dost obsirne rozepsano, jak je auto zalozeno na britskem Lola Mk6 atd atd., coz (chapu) se do filmu kvuli sve slozitosti nehodilo - na druhou stranu na stopazi jsou 2,5hod znat a urcite by se dalo neco mnohem mene duleziteho strihnout. Ale az na tento velky fail je to jinak dobra filmarina se skvele vybranou dvojkou Damon-Bale (jak herecky, tak castingove), kterym to stare pratelstvi opravdu clovek veri. A take jim veri ten zapal do aut. To je vlastne ten hlavni emotivni naboj...jejich neustaly boj s byrokracii a kravataky z Ford Company, kteri jsou vsechno jen ne nadseni zavodnici. To me na tom bavilo. Ten klukovsky elan delat neco vic. Rychleji, draveji, efektivneji, bez ohledu na penize nebo vlastni zdravi. To ma film spolecne s "Rivaly". I zabery samotnych zavodu byly hodne dobre a asi opravdu vyniknou hlavne na poradnem 4K. Jsem si jist, ze tam je CGI, ale nepoznal jsem ho, fakt ne. Vsechno vypada realne a ma to automobilove koule. Hudba holt neni Zimmer (jako v "Rivalech", sorry za to neustale srovnavani), ale ujde. 4 hvezdy vpohode. ()

Chmur 

všechny recenze uživatele

Nudááá. Tak hrozný to zas nebylo, ale pokud člověk nemiluje automobilové závody, nesjíždí autosalon nebo benzín, tak z Le Mans nějak zvlášť odvařený nebude. Mě, jako člověka, který považuje auto pouze za přibližovadlo z bodu A do bodu B, film příliš neoslovil. Kamera byla skvělá, Bale hrál jako obvykle výborně, ale necítil jsem u Le Mans žádné silnější emoce. To už mě mnohem víc oslovili Rivalové. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Film pro ty, kteří mají rádi závodní auta… ti z něj mohou být skutečně unesení. Pro mě to byl řemeslně výborně natočený film. Navíc přidal dobré obsazení a zábavné charaktery. Ač nemám moc konkrétních výhrad a nepotřebuji je vypisovat, tak se na Le Mans 66 pravděpodobně již znovu nepodívám a film ze mě fanouška rychlých aut neudělá. Zkrátka nejsem cílovka. Nakonec se nelze vyhnout srovnání s filmem Rivalové, který mě napjal mnohem více a už jsem si jej i zopakoval. Mimo ještě lepší gradaci napětí, měli Rivalové úžasný soundtrack, který si stále občas pouštím. Naproti tomu hudbu z Le Mans 66 si už ani nepamatuji. Sice nechávám vysoké hodnocení čtyř hvězd, ale je to jen tak tak… ()

NifKor 

všechny recenze uživatele

Tak už i já jsem se dostal k tomuto skvostu a musím říct, že hodnocení tady neklame a vážně se jedná o neuvěřitelný film z roku 2019, který předčí i samotný Avengers. Film má sice 2h a 30 minut což mě ze začátku trošku vystrašilo, protože jsem si nedovedl představit co chce James Mangold do takového snímku všechno hodit. Spletl jsem se a ta stopáž je perfektní. Asi jediný film, kterým mi James Mangold utkvěl v paměti je samozřejmě Logan, který byl vynikající a kvůli tomuto filmu jsem to samé očekával také od Ford v Ferrari. Film samozřejmě nezklamal a jméno James Mangold si v hlavě zapamatuju i kvůli dalšímu vynikajícímu filmu. Teď ale k filmu. Film má skvěle nastavené tempo, které se žene po celý film. Christian Bale dokáže každou roli zahrát na maximum a tady není vyjímka, Matt Damon jako Shelby je samozřejmě taky skvělý a spolu jako ústřední dvojice filmu hrají bok po boku skvěle. Vedlejší herci jako např. Jon Bernthal nebo Josh Lucas hráli v hodně scénách skvěle a někdy dokonce dokázali zastínit i herce hlavních postav. Příběh je skvěle emotivní a dokáže ihned diváka vtáhnout do děje. Poslouchat zvuky aut, které zněly skvěle a přitom se ještě na ty auta dívat z pěkně natočených, přehledných záběrů bylo blaho. Hudba byla skvělá a do jednotlivých scén se hodila. CGI moc v jistých scénách skvěle nevypadalo, ale když se jelo na opravdovém okruhu nebo byl záběr na samotné auta či na samotnou přírodu, tak to byla slast se na to dívat a užíval jsem si každej moment, každou vteřinu a každou scénu. Je neskutečná škoda, že film nevyhrál Oscara, protože by si ho dle mého zaručeně zasloužil (každý ale víme jak momentálně vypadají oscary). 10/10 ()

Loki_Six 

všechny recenze uživatele

"There's a point at 7,000 RPM... where everything fades. The machine becomes weightless. Just disappears. And all that's left is a body moving through space and time. 7,000 RPM. That's where you meet it. You feel it coming. It creeps up on you, close in your ear. Asks you a question. The only question that matters. Who are you?" ()

adam9 

všechny recenze uživatele

Le Mans '66 má dvě a půl hodiny, a i když si možná řeknete, že je hašteření kolem sestrojování perfektního vozidla trochu moc a nějakých 15-20 minut by se možná dalo ve střižně ubrat, tak film šlape jako hodinky od začátku až do konce. Mangold odvádí řemeslnou práci, scénář je kompaktní, postavy jsou vrstevnaté a audiovizuální prožitek je místy dechberoucí. Po Rivalech, kteří nabízejí ještě osudovější soundtrack, tu máme další hit ze světa závodění, který dojme především svým lidským příběhem. Více v ext. recenzi. ()

ti88na 

všechny recenze uživatele

Čo dodať. Z kina som vyšla s úsmevom od ucha k uchu, sadla som do svojho Suzuki Swift a s patričnou dávkou fantázie a doznievania filmovej eufórie som sa cítila ako za volantom GT 40. Išla som odvážnejšie a aj ten motor znel akosi inak...krajšie a hlasnejšie. A keď vo vás film zanechá takéto pocity nemôžte mu dať nižšie než maximálne hodnotenie. Le Mans ´66 je skvelým zážitkom nielen pre fanúšikov automobilového športu, medzi ktorých ja určite nepatrím. Patrím však k fanúšikom Christiana Bala, Matta Demona, športových drám a tých emócii, ktoré sú pre tento žáner typické a tu sa mi všetkého dostalo v miere vrchovatej. ()

Junglista 

všechny recenze uživatele

Takhle má vypadat film natočenej srdcem. A když je k dispozici fenomenální Bale (ale jako fakt) a standardně dobře hrající Damon, tak už se toho moc zkazit nedá. 2 a půl hodiny utečou jako voda, závodní scény jsou pastva pro oči (a uši), prostě kdo má aspoň trošku rád auta, tak s tímhle filmem nejde šlápnout vedle. ()

Sayko 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla neskutečná jízda! A to i přes fakt, že nejsem zarytým fanouškem aut a závodů. Tudíž vřele doporučuji i lidem, kteří v tomto průmyslu tápou a nezajímají se o auta. Tenhle snímek ve vás totiž rovnou vytvoří řidiče. Neskutečně precizní práce kamery ve scénách na okruhu diváka vnese za volant než by řekl švec, hudba spolu v souznění pálených pneumatik člověku zvedne srdeční tep na 120 a pokles pocítí až při závěrečných titulcích. Sympatie k hlavním postavám si najde snad každý a jsou to právě herci, kteří v divákovi probudí a pořádně promíchají emoce, výborná práce. ()

joshula 

všechny recenze uživatele

Pár motoristických chyb se sice našlo, ale jinak sólo pro Balea. Po dlouhé době motoristický film, které má naději uspět v hlavní soutěži Oskara. ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dost jalový životopis a jednoznačný hype roku. Nejslabším článkem Mangoldova snímku je scénář, který je zkrátka jen průměrný, nezajímavý, až přespříliš americky orientovaný, a přetažená stopáž. Pokud milujete závody, dal bych přednost původnímu snímku Le Mans, který je poctivější. Nový snímek má hezký obal a auta, ale je to konvenční sportovní drama, které je typicky záměrně ploché, umělé a přímočaré, s klišé, bez hloubky či zdramatizování čehokoli... bohapustá limonáda... 55 % ()

bloodline 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ vám v žilách koluje, tak ako mne, od kolísky motoršport, doručili vás na správny okruh. Poézia osem a viac valcových motorov je v kinosále povinnou 2,4 hodinovou jazdou à la Le Mans. Éra ikonických športiakov, ktorí trhali asfalt na legendárnych tratiach s maximálnou spotrebou a nulovou bezpečnosťou, vám rozvibruje vnútro do totálneho filmového zážitku s láskyplným úsmevom. Rush nastavil latku extrémne vysoko, ale zatiaľčo nad týmto klenotom akadémia ohrnula nos čo i len jedinou nomináciou, Le Mans '66 by mohlo tento nepriaznivý stav zvrátiť a nastoliť spravodlivý trend. Mierou vrchovatou by mali na tom zásluhy herecké výkony. Bale a Damon potvrdili výnimočnosť tak ako Ford GT40 a Ferrari 250 LM. Vysoká miera entuziazmu narazila jedine na emočne rozpačitý záver, inak by som z voleja hovoril o filme roku. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Už je to tak trochu klišé, ale Bale na plešouna. Zbytek tak nějak ok, ale chybí tomu ta divácká přívětivost, která by z FvF nedělala jen technicky skvělou (každá jízda v autě - wow), ale zároveň chladnou, předlouhou a emoce míjející podívanou. Slabší 4, s tím, že např Rivaly můžu každoročně, ale tohle mi asi stačilo jen jednou. ()

HonzysKISS 

všechny recenze uživatele

Naprosto překrásně nablýskaná auta, kvalitní režie, dechberoucí zvuk, jenom ten konec byl už moc natáhlej. Jinak to nemělo chybu, ale nejlepší film o závodění to není. 9.5/10 ()

Související novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (více)

Závodní drama s Bradem Pittem kupuje Apple

Závodní drama s Bradem Pittem kupuje Apple

04.01.2022

O chystaný závodní film s Bradem Pittem (Tenkrát v Hollywoodu) v hlavní roli a Josephem Kosinskim (Top Gun: Maverick) za kamerou se v Hollywoodu svedla obří bitva, takřka všechna velká studia a… (více)

O závodní film s Bradem Pittem je velký zájem

O závodní film s Bradem Pittem je velký zájem

05.12.2021

Blíží se nám další velký závodní film a tentokrát si v něm hlavní roli zahraje Brad Pitt (Tenkrát v Hollywoodu). Jakmile se navíc slovo o projektu dostalo ven, strhla se o něj velká aukční bitva mezi… (více)

Hugh Jackman v biografii Ferrariho?

Hugh Jackman v biografii Ferrariho?

21.06.2020

Režisér Michael Mann (Nelítostný souboj) chystá biografii slavného zakladatele automobilky Ferrari Enza Ferrariho už dobré dvě dekády. Nyní se ale zdá, že by se konečně mohlo brzy začít točit. O… (více)

Reklama

Reklama