Reklama

Reklama

Le Mans '66

  • USA Ford v Ferrari (více)
Trailer 3
Drama / Životopisný / Sportovní / Akční
USA / Francie, 2019, 152 min

V roce 1959 je Carroll Shelby (Matt Damon) na absolutním vrcholu, vyhrál nejtěžší motoristický závod na světě 24 hodin Le Mans. Po největší triumfu tohoto neohroženého Texasana přijde drtivá rána – lékaři odhalená srdeční vada mu znemožní pokračovat v závodění. Shelby tak začíná novou kariéru jako velmi vynalézavý konstruktér. Spolupracuje s týmem, do nějž patří i vynikající zkušební jezdec a britský šampión Ken Miles (Christian Bale). Miles je nejen špičkovým závodníkem oddaným své rodině, ale je také nesnesitelně arogantní a naprosto neschopný jakéhokoliv kompromisu. A právě tento tým automobilových šílenců si najme Henry Ford II, aby pro jeho automobilku navrhli a postavili dokonalé závodní auto. Ford se totiž rozhodně, že se pomstí Enzo Ferrarimu, za to, že nakonec odmítl domlouvané spojení své automobilky s Ford Motor Company. Vozy stáje Ferrari vítězí na okruhu v Le Mans nepřetržitě od roku 1960 až do roku 1965. Shelby, Miles a jejich malý tým jsou odhodláni tomu učinit s pomocí vozu Ford GT40 rázný konec. Proti nim stojí neporazitelné Ferrari, fyzikální zákony i jejich vlastní osobní démoni. Navzdory překážkám a omezením, které jim do cesty hází i samotný Ford, musí vyvinout revoluční vozidlo, které převálcuje každého konkurenta. Jejich úsilí si ale vybírá nemalou daň – těmto odvážným mužům to ale za vítězství stojí. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 053)

perko 

všechny recenze uživatele

Už při prvním zhlédnutí v kině jsem byl tímto snímkem naprosto uchvácen, při druhém jsem se k tomu ještě tetelil blahem. Jedna z úvodních scén, kdy se Caroll Shelby řítí v noci okruhem Le Mans, je perfektní a běhal mi z ní mráz po zádech, při druhém zhlédnutí to bylo po celém těle. To, co následuje, je směsicí silného dramatu o přátelství dvou geniálních závodníků/konstruktérů a skvěle zpracovaných závodů. Přestože se jedná o zcela jiný příběh z jiného prostředí, často jsem si vzpomněl na svoje oblíbené Rivaly. Tohle není film jenom pro nadšence závodění, nebo pro fanoušky silných dramat, tohle je film pro každého, kdo to s filmem myslí vážně. ()

Zombi 

všechny recenze uživatele

Parádní film, skvěle natočené, skvěle zahrané. Příběh jsem hltal a držel palce při testování vozů, při závodech jsem fandil jak kdybych tam byl, přátelství Damona a Balea jsem fandil stejně tak. Velmi silné 4 hvězdy. ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Zvuk! Že to je dobrý film celkem nikdo nepochybuje. Co ho ale staví na bednu, to je zvuk - harmonie ruchů, převodovek, a motorů, ale i zvuků v dialogových pasážích. Plus dobrá hudba. Chce to vidět tam, kde umí pustit parádní (ne uřvaný) zvuk. ()

TwoFace 

všechny recenze uživatele

Filmařsky precizní zážitek, který svým stylem a atmosférou připomíná film Rivalové. Má však o něco pomalejší tempo, je ale stejně poutavý a plný napínavých momentů. Skvělá práce s kamerou a fantastický zvuk dokáží diváka lehce vtáhnout a posadit za volant závodního auta. Christian Bale a Matt Damon si oba mohou připsat další skvělé role, především Bale, který je zde naprosto bezkonkurenční. Le Mans '66 je zkrátka sakra dobře natočená filmová chlapská jízda, kterou si však užijete i když vám auta nic moc neříkají. A pokud ano, tak si ji užijete o to víc. ()

Marys 

všechny recenze uživatele

Pre fanúšikov motošportu to musí byť niečo extra, herci sú výborný a všetko. Mňa ale samotná látka vôbec neupútala a určite by som takéto preteky nechcel pozerať. Film mi ich zhrnul, no aj tak mi to život neobohatilo. ()

MnamBuchta 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem narazil tak dva roky do zadu kdy jsem ho viděl v televizi a v tu chvíli jsem se zamiloval do závodních filmů. Tento film je tak výborně napsaný, má skvělé postavy které jednají tak jak byste jednali i vy a to celé podtrhuje skvělá zápletka ohledně sestavení perfektního auta porazit Ferrari a hlavně vyhrát podělaný Le Mans. Chválím všechny herecké výkony především samozřejmě Christiana Balea ale také Matta Samotná kteří si to tu fakt dávají jak páni. Nejlepší sportovní film vážně doporučuju 10/10 ()

blazir1 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo fakt milé překvapení. Čekal jsem film kde to namachrovaní a neohrožení borci amíci, za spektakulárních efektních prostřihů, zase někomu natřou a ono v reálu ne, byť se jedná o soupeření s E.F. Film má spád, i přes hrůzně vypadající dlouhou stopáž se nezačnete ve filmu ani na chvíli nudit. Dobře zahrané. A pokud jste na rozdíl ode mne "auťák" tak dáte filmu rovných *****. P.S. Ale mezi námi - stejně stojím na straně Enza Ferrariho, protože to byl závodník a muž který něco vytvořil, narozdíl od toho balíkovatýho synka Forda II. I ta scéna ze závodu, kdy Ford odlétne vrtulníkem za komentáře E.F., je všeříkající. Je hezké že to v tom filmu v podstatě i říkají - pro Enza byl "možná že rovným kolegou" Ford I, ale rozhodně ne nějaký synek/chrlič aut pro balíky který k autu "odspoda" nikdy nečichnul. Bandu jeho manažerů nevyjímaje. Tak a teď si jdu prostudovat web jak moc se to liší od skutečnosti... ()

squawk 

všechny recenze uživatele

To jsem si naivně myslel, že takhle kýčovité trapnosti se přestali točit v devadesátkách. Chvílemi nebylo jasné, co je horší, rádoby vtipné samomluvné hlášky některých hlavních postav, nebo to, že polovina obecenstva na ČSFD projekci (včetně těch sedících na schodech) se tomu smála nahlas. ()

husokachna 

všechny recenze uživatele

Velkým nedostatkem filmu Le Mans - tady je závodní dráha, je fakt, že vylezete z kina, sednete do své nadupané Octavie 1.9 TDI non Shelby GTR (Grand Turbo zralý na Repas), chcete zažít ten pocit, o kterém mluví Mat Shelby Damon, chcete ochutnat těch 7 tisíc otáček a ona jich má kurva do prdele na tachometru jenom tisíců šest. Jinak už na Ford ve Ferrari vidím jenom samý velký dobrý. Na cestě to šlape, rve do sedaček, dolby atmos vám trhá uši, když lítaj desetikačáky z vejfuku. I když víte, či předpokládáte jak to dopadne, jste napnutí do poslední chvíle. Mimo trať je to jistý jak rolba na sněhu, dialogy fungují, herci parádně hercují a vám se u toho krásně tráví čas. Příjemný je, že nedojde k nějaké výrazné klišoidní předzávěrečné katastrofě, se kterou je třeba se poprat, aby byla katarze. Jedinou věc, která mi snad trochu vadilo, že to všechno působí jako taková chlapácká pohádka. Drsná, napínavá, ale přece pořád pohádka. Shelby a Miles se kočkují jako by o nic moc nešlo, Milesova krásná žena si na rvačku hlavních dvou kohoutků přinese židli a časopis (proč proboha časopis???)....a spousta dalších věcí mi tam přijde na efekt. Tohle platí po větší část filmu, pak ale přijde závěr Le Mans a závěr závěrů, kdy jsem hmatatelně cítil, jak na tohle nebylo obecenstvo připraveno a čekalo spíš závěr v dosavadním "pohádkovém" duchu. A ten realistický závěr mi pak vzal všechny protiargumenty, které jsem snad proti Le Mans 66 měl a já přemýšlím, proč nedat pět hvězdiček. Nedám je, dám čtyři, ale jsou to čtyři a půl. Způsob zaokrouhlení, již nechám vážení (čtyři) čtenáři mých textů na Vás. PS: Ještě jeden nedostatek by se našel. V kině byl pouze plakát se závodní tratí a tribunou, ne ten nádhernej bílej s triem Shelby, Miles, GT40. Což jsem skoro oplakal, takže jestli mi někdo z Vás, mí věrní čtenáři, chce udělat radost na Vánoce, vemte svá lokální kina šturmem a získejte jej! A pak mi ho dejte, abych nezapomněl. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Tyhle typy filmů nejsou dle mého ty nejlepší z nabídky trhu, ale nejlíp se setkávají s emocionalitou běžného diváka (viz. těch 90% hodnocení), protože jedou ve vyjetých kolejích - jedou v nich velmi zdařile. Mangold je fakt schopný režisér. Filmu přidává i to, že je životopisný/historický, takže by něco skutečného vyprávěl i kdyby se s diváky tak nesetkával - obzvlášť s diváky mužského pohlaví. Je to ostatně velmi maskulinní film. Víte, co myslím? Zasazení na automobilového závodění a dva přidrzlí kovbojové, kteří místo koltu ovládají volant. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Zlatá šedesátá. Quentin nám ukázal, jak to vypadalo v Hollywoodu.a Mangold, jak se vyhrávalo v Le Mans. Když je na plátně Shelby a Miles, je to nádhera. Závody jsou nádhera, zvláště celá pasáž v dešti je skvělá. Ale ty zákulisní fordovské tahanice, to mi lezlo na nervy tak moc, že jsem si přál, aby Ford nevyhrál pokud možno nikdy nic. Ale to by asi byl úplně jiný film. ()

kujon 

všechny recenze uživatele

Mám velmi rád auta a vše co se točí kolem vůně benzínu (a v trochu menší míře i nafty a ostatních pohonů), takže čistě teoreticky by se mi ten film měl velmi líbit. A také líbil, ale bohužel ne úplně tak jak bych si představoval. Je to takové moc naivní, průhledné, zvláštní. Takže dnes pouze za 3* a to jsem připmhouřil i sousedovy oči. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Le Mans nabízí fantastické závodní záběry, některé vyloženě dech beroucí (Shelbyho projíždka s HF2, rovinka v Le Mans) a příběh o přátelství a vášni k motorům. Lehce rušivé jsou klišovité postupy (zatatý synáček u televize, vyhrocený záporák z Forda, očekávatelné grimasy v příslušných situacích ) a mám trochu pocti, že Mangold šel ve svém přístupu hodně na jistotu. .ALe nevadí. Stejně jako Rivalové nebo lepší díly Top Gear dokažou v divákovi, který pokládá auto za čistě dopravní věc z bodu A do bodu B, totiž Le Mans dokáže vzbudit empatii s lidmi, kteří motory milují. A je to hezká podívaná. ()

Klara 

všechny recenze uživatele

Le Mans mé očekávání nezklamalo, právě naopak. Bylo nad očekávání dobré. Ač závodním autům nikdy nerozumím a nikdy jsem závody nesledovala, nevím, čím to je, ale filmy s touto tematikou mám velmi ráda. Možná proto, že když už se nějaký takový film natočí, je nadmíru kvalitní (Rivalové jsou jasným důkazem). Musím říct, že Le Mans v nějakých ohledech dokonce překonalo Rivaly. Skvělá kamera, úžasná hudba, která k příběhu naprosto seděla, a hlavně - vynikající herecké výkony jak od Balea, tak od Damona. Tihle dva jsou na plátně skvělé duo a myslím si, že je velká škoda, že i Damon nebyl nominovaný na Glóbus. Při mnohých scénách jsem napětím zatajovala dech - přestože, jak jsem říkala, formulím vůbec nerozumím. Velké doporučení a rozhodně jeden z nejlepších filmů teď už minulého roku. ()

hemul 

všechny recenze uživatele

Môj prvý film, na ktorý si spominam, že som naňho bol v kine, je Le Mans so Steve McQueenom. Mal som asi 4-5 rokov. Veľa si z neho nepamätám, ale páčil sa mi. To viem isto. Odvedy som ho nevidel. Posledný film, čo som zatiaľ videl v kine, je tiež Le Mans, ale s Mat Damonom. Tiež sa mi páčil, ale myslím si, že o 40 rokov si naňho nespomeniem vôbec. Ale je dobrý, aj keď by sa mu zišlo editovanie - výrazne zostrihanie. Ale aj tak sa mi z týchto typov filmov najviac páčia Auta s bleskovým McQueenom., ()

kamil.i 

všechny recenze uživatele

S Mangoldovými filmami mám problém. Väčšinou pozostávajú z rovnakých premenných a nakoniec tvoria rovnakú rovnicu. Výborný námet, minimálne rovnako dobrý casting a potom z toho vydoluje priemerný, miestami až otravný príbeh bez silnejšieho momentu. Jeho filmy sú po remeselnej stránke kvalitne spracované, no je to profesionálna rutina s absenciou zapamätateľného nápadu. Bez potrebnej gradácie spomaľuje stopáž nepríjemné vyčkávanie na veľký záver, ktorý aj tak nepríde. Dostavia sa ale pocity zdĺhavosti a nudy. Bolo to tak s prechváleným Loganom a rovnako je to aj teraz s Le Mans. Damon a Bale, sorry páni, chýbajúce nominácie na Oscara nie sú náhoda. Ford v Ferrari si zaslúži ocenenia akurát v obidvoch zvukových kategóriách. ()

tomashrabek 

všechny recenze uživatele

Je to dobrý film. A úplne chápem, prečo je na čsfd vystrelený tak vysoko – ide to divákovi naproti úplne všetkým od karikatúrneho vykreslenia postáv (záporák vo Forde, jazdec Ferrari) až po absolútne jednoduchučký dej s minimom konfliktov či odbočiek. I závody sú natočené skvele. Je to príjemná jednohubka, ale o dva mesiace si už na ňu nikto nespomenie. ()

Související novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (více)

Závodní drama s Bradem Pittem kupuje Apple

Závodní drama s Bradem Pittem kupuje Apple

04.01.2022

O chystaný závodní film s Bradem Pittem (Tenkrát v Hollywoodu) v hlavní roli a Josephem Kosinskim (Top Gun: Maverick) za kamerou se v Hollywoodu svedla obří bitva, takřka všechna velká studia a… (více)

O závodní film s Bradem Pittem je velký zájem

O závodní film s Bradem Pittem je velký zájem

05.12.2021

Blíží se nám další velký závodní film a tentokrát si v něm hlavní roli zahraje Brad Pitt (Tenkrát v Hollywoodu). Jakmile se navíc slovo o projektu dostalo ven, strhla se o něj velká aukční bitva mezi… (více)

Hugh Jackman v biografii Ferrariho?

Hugh Jackman v biografii Ferrariho?

21.06.2020

Režisér Michael Mann (Nelítostný souboj) chystá biografii slavného zakladatele automobilky Ferrari Enza Ferrariho už dobré dvě dekády. Nyní se ale zdá, že by se konečně mohlo brzy začít točit. O… (více)

Reklama

Reklama