Reklama

Reklama

Le Mans '66

  • USA Ford v Ferrari (více)
Trailer 3
Drama / Životopisný / Sportovní / Akční
USA / Francie, 2019, 152 min

V roce 1959 je Carroll Shelby (Matt Damon) na absolutním vrcholu, vyhrál nejtěžší motoristický závod na světě 24 hodin Le Mans. Po největší triumfu tohoto neohroženého Texasana přijde drtivá rána – lékaři odhalená srdeční vada mu znemožní pokračovat v závodění. Shelby tak začíná novou kariéru jako velmi vynalézavý konstruktér. Spolupracuje s týmem, do nějž patří i vynikající zkušební jezdec a britský šampión Ken Miles (Christian Bale). Miles je nejen špičkovým závodníkem oddaným své rodině, ale je také nesnesitelně arogantní a naprosto neschopný jakéhokoliv kompromisu. A právě tento tým automobilových šílenců si najme Henry Ford II, aby pro jeho automobilku navrhli a postavili dokonalé závodní auto. Ford se totiž rozhodně, že se pomstí Enzo Ferrarimu, za to, že nakonec odmítl domlouvané spojení své automobilky s Ford Motor Company. Vozy stáje Ferrari vítězí na okruhu v Le Mans nepřetržitě od roku 1960 až do roku 1965. Shelby, Miles a jejich malý tým jsou odhodláni tomu učinit s pomocí vozu Ford GT40 rázný konec. Proti nim stojí neporazitelné Ferrari, fyzikální zákony i jejich vlastní osobní démoni. Navzdory překážkám a omezením, které jim do cesty hází i samotný Ford, musí vyvinout revoluční vozidlo, které převálcuje každého konkurenta. Jejich úsilí si ale vybírá nemalou daň – těmto odvážným mužům to ale za vítězství stojí. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 052)

Stíba 

všechny recenze uživatele

Je to bezesporu výborný film kde jde v mnoha ohledech něco jen velmi těžko vytknout, ale ve srovnání s často zmiňovanými Rivaly nebo i starším Sennou je z toho vůně benzínu, atmosféra i celková duše motosportu cítit o něco míň. (Kino Benešov - 16. 12. 2019) ()

bararich8 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách bravurně zvládnutý film, kterému nemám co vytknout. Damon a Bale si to dávali na pohodu a těch 152 minut uteklo ani nevím jak. 5* ()

Enceladus 

všechny recenze uživatele

Svet potrebuje silné idoly, aj keď celý život žiju v tieni. Slúžia na inšpiráciu nás všetkých, ktorí nie sme na výslní. A v takomto štýle bol odprezentovaný Ken Miles a Carroll Shelby. Skvelá práca a "Pí áR" filmárov, že si vybrali práve toto duo, ktoré bolo svojim správaním extravagantné a hercami dokonale zvládnuté. Filmu niet čo vytknúť a chválou by som zapísal niekoľko strán, tak to skrátim. Vynikajúce vizuálne a hudobné spracovanie, zvuky motorov a boj o vlastnú česť ma udržalo vo vyplavovaní adrenalínu nielen celú hodinu tupého krúženia po trati, ale aj na zbesilej jazde autom domov. A silný záver bol čerešničkou na torte, ktorú si všetci v duchu želali, aby sa vlastne vôbec nestala. Tohtoročný favorit na Oscara je pre mňa jasný. ()

HenryIvan 

všechny recenze uživatele

Áno, je to výborné, áno, feel good momentov tu je habadej a áno, nie je to v prvom rade o autách či pretekoch. Nechce sa mi to nejak rozoberať, ide o Top film roku 2019, bez pochýb. ()

FanKalEl 

všechny recenze uživatele

Geniálne natočené pre každého diváka. Film sa mi dostal ľahko pod kožu aj pri veselých aj pri vypätých scénach. Damon ako vždy skromný no a Bale znovu vedie vo svojej hereckej kariére. Bomba! Nedá sa tu čo vytknúť. (100%) ()

caramell 

všechny recenze uživatele

Splněné klukovske a chlapske sny v jednom filmu. Krásný filmový zážitek. Jen škoda konce, který "jakoby se do zbytku vyprávění nehodil" . Ale historii netřeba přepisovat. A scénu s Henrym Fordem II. v GT40 odteď řadim mezi své oblíbené podobně jako: "You bow to no one" nebo "Because sometimes truth isn't good enough". ()

Dm1tr1j 

všechny recenze uživatele

Akčné a rýchle, presne také ako má byť. Zobrazenie vplyvu kravaťákov na poctivú prácu mechanikov, konštruktérov a závodníkov vyvoláva emócie, ktoré sú silné rovnako ako pri scénach kedy sa Miles na ich debilné rozkazy vykašľal. Za mňa by som viac času venoval technickej stránke začiatku a priebehu vývoja vozu. V tomto ma viac láka krátky dokument od Grand Tour. Herecké výkony boli perfektné a kamera s réžiou tiež. Tomuto filmu sa naozaj nedá vytknúť veľa vecí a tak dostáva 4 hviezdy. ()

Blowler 

všechny recenze uživatele

Film, který nemá jediné slabé místo. Má svoje charismatické hrdiny i padouchy a pokud máš alespoň nějaký vztah k autům, tak se ti tenhle nenápadný masterpiece prostě nemůže nelíbit. ()

JBMAVERICK 

všechny recenze uživatele

Film nutí ke srovnání s Rush a je to hrozná škoda. Rivalové jsou emociální nářez, kterej táhne Zimmerova hudba a už do názvu nacpaná rivalita. Ale tohle né! Le mans je nádhernej příběh, z kterýho sálá atmosféra doby, jak sem už dlouho nikde neviděl. Možná poslední Tarantino se k tomu trochu přiblížil. Ale vážně jen trochu. Kamera, zvuk, hudba a především hereckej koncert dvou hlavních postav nejde hodnotit jinak než 100%. Bez debat. I když Damon tu hraje trochu druhý housle, stejně jako DICaprio zaostává za Pittem, ale to jsou spíš jen moje sympatie k postavám. Herecky není co vytknout a smekám . Mělo by vznikat víc takovejch filmů. Příběhů historie napsala víc než dost. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Tak tomuhle bonbónku jde vytknout snad jenom to, že se na sebe jezdci až moc často koukaj z očí do očí ve 300km/h, jinak nic. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

K tomu není moc co dodat. Takřka bezchybný film, kde nic nedrhne, všechno do sebe zapadá, nic nevyčnívá. Vlastně ano, něco vyčnívá a to výkony obou herců v hlavních rolích. U Christiana Balea věc běžná, u Matta Damona ne vždy. Tentokrát však hraje skvěle, že by si zasloužil nějakou "zlatou sošku". Pro milovníky motorismu povinný film! ()

guri 

všechny recenze uživatele

Podobne chlapsky film ako Rivali. Historia pisala tie najlepsie pribehy a nie inak tomu je aj tu. Dvojica Bale-Damon je skvela, auta su uzasne, zaverecny pretek snad bez jedinej chybicky... Pre mna osobne jeden z najlepsich filmov roku. ()

Mara97 

všechny recenze uživatele

Dost mi to přišlo podobné jako Rivalové, což znamená, že se jedná o skvělý film. A jelikož patřím mezi ty, kteří v F1 a jiných motosportech Ferrari zrovna nefandí, jedná se ještě o lepší kombo. Konec je sice očekávatelný, asi by nebylo dobře, kdyby to dopadlo jinak, přesto je Ford v Ferrari napínavý, plný akce a živých dialogů. Místo v top 20 filmů ever je asi trochu zuviel, nicméně pět hvězd zasloužených. Po Parazitovi nejspíše druhý nejlepší film roku. ()

milan1322 

všechny recenze uživatele

Jelikož mě věci kolem závodění, aut a podobného skoro vůbec neberou, tak jsem od filmu nečekal téměř nic a návštěvu kina furt oddaloval. Nakonec jsem na Le Mans ’66 zašel a po závěrečných titulcích jsem odcházel z kina velmi spokojen a s pocitem, že jsem za rok 2019 viděl jeden z nejlepších filmů, né-li nejlepší. Matt Damon s Christianem Balem jsou skvělý na každém záběru a těch 152 minut sledování uteklo strašně rychle. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Pár rokov od výborných Rivalov tu máme ďalší kvalitný počin smrdiaci olejom a spálenými pneumatikami. Je síce pomalší, menej namachrovaný a bez opojného Zimmerovho soundtracku, zato mi ale prišiel lepšie vystavaný a osadený postavami, ku ktorým som sa vedel lepšie primknúť. Po filmárskej stránke je to tiež bez zaváhania a napínavý finálny závod skvele zúročuje build up, ktorý k nemu viedol. K maximálnemu hodnoteniu mi ale asi chýba štipka závodníckeho DNA. 8+/10 ()

tomik99 

všechny recenze uživatele

Filmů o závodnících je v posledních letech opravdu hromady, až se celkem divím, že se k nim studia stále hodlají upínat. Když se ale podívám do minulosti, tak skoro každý předchozí film se závodníky byl u diváků hrozně úspěšný, takže se není až tak čemu divit. A není tomu jinak ani tady. Příběh, který skvěle vystihuje závodnické začátky Fordu. Bez Christiana Balea a Mata Damona by to rozhodně nebylo ono, zvlášť Bale si celý film krade pro sebe a scény s ním jsou opravdu vynikající. Ten, kdo nezná, jak závod probíhal, tak na toho čeká i ve finále překvapení. Asi moc není co vytknout, jen se mohlo končit trochu pozitivně a poslední dvě scény byly pro mě zbytečné. Měli to zakončit jinak. Ale co už, je to i tak výborný film. ()

Kubaazz 

všechny recenze uživatele

Skvělej film, nemohl jsem se odtrhnout! A Bale, nepřekonatelnej! Dva Oscary pro Jokery a žadnej pro Kena "Batmana" Milese, nevím nevím, cenu by si za tuhle roli rozhodně zasloužil... ()

Související novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (více)

Závodní drama s Bradem Pittem kupuje Apple

Závodní drama s Bradem Pittem kupuje Apple

04.01.2022

O chystaný závodní film s Bradem Pittem (Tenkrát v Hollywoodu) v hlavní roli a Josephem Kosinskim (Top Gun: Maverick) za kamerou se v Hollywoodu svedla obří bitva, takřka všechna velká studia a… (více)

O závodní film s Bradem Pittem je velký zájem

O závodní film s Bradem Pittem je velký zájem

05.12.2021

Blíží se nám další velký závodní film a tentokrát si v něm hlavní roli zahraje Brad Pitt (Tenkrát v Hollywoodu). Jakmile se navíc slovo o projektu dostalo ven, strhla se o něj velká aukční bitva mezi… (více)

Hugh Jackman v biografii Ferrariho?

Hugh Jackman v biografii Ferrariho?

21.06.2020

Režisér Michael Mann (Nelítostný souboj) chystá biografii slavného zakladatele automobilky Ferrari Enza Ferrariho už dobré dvě dekády. Nyní se ale zdá, že by se konečně mohlo brzy začít točit. O… (více)

Reklama

Reklama