Reklama

Reklama

Le Mans '66

  • USA Ford v Ferrari (více)
Trailer 4
Drama / Životopisný / Sportovní / Akční
USA / Francie, 2019, 152 min

V roce 1959 je Carroll Shelby (Matt Damon) na absolutním vrcholu, vyhrál nejtěžší motoristický závod na světě 24 hodin Le Mans. Po největší triumfu tohoto neohroženého Texasana přijde drtivá rána – lékaři odhalená srdeční vada mu znemožní pokračovat v závodění. Shelby tak začíná novou kariéru jako velmi vynalézavý konstruktér. Spolupracuje s týmem, do nějž patří i vynikající zkušební jezdec a britský šampión Ken Miles (Christian Bale). Miles je nejen špičkovým závodníkem oddaným své rodině, ale je také nesnesitelně arogantní a naprosto neschopný jakéhokoliv kompromisu. A právě tento tým automobilových šílenců si najme Henry Ford II, aby pro jeho automobilku navrhli a postavili dokonalé závodní auto. Ford se totiž rozhodně, že se pomstí Enzo Ferrarimu, za to, že nakonec odmítl domlouvané spojení své automobilky s Ford Motor Company. Vozy stáje Ferrari vítězí na okruhu v Le Mans nepřetržitě od roku 1960 až do roku 1965. Shelby, Miles a jejich malý tým jsou odhodláni tomu učinit s pomocí vozu Ford GT40 rázný konec. Proti nim stojí neporazitelné Ferrari, fyzikální zákony i jejich vlastní osobní démoni. Navzdory překážkám a omezením, které jim do cesty hází i samotný Ford, musí vyvinout revoluční vozidlo, které převálcuje každého konkurenta. Jejich úsilí si ale vybírá nemalou daň – těmto odvážným mužům to ale za vítězství stojí. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 053)

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Asi se stává pravidlem, že koncem roku chodí do kin velké filmy. A někdy se z nich stane i film roku. Damon a Bale jsou krásně soudržně nesourodá dvojka. Papaláši od aut by se klidně některými praktikami vyrovnali papalášům socialistickým. Film neřešil jen prostředí závodů, které bylo naprosto super, ale věnoval se i soukromí "problémového" závodníka. Překvapení na konec? To si pište! Klidně bych film o něco zkrátil ... ()

balcazar 

všechny recenze uživatele

Za šikovný ťah považujem dve roviny, ktoré sa vo filme odohrávajú a v ktorej jedna postupne preberá dominanciu. Film sa začína tou prvou - Ford chce postaviť silnejšie auto a natrieť to Ferrari. Opakoval som si: no a čo? Keď sa však začal čím ďalej, tým viac venovať Kenovi Milesovi a jeho príbehu, začala sa tá pravá jazda. Horkokrvný blázon a génius v jednej osobe Christianovi Balovi navyše sadol ako riť na šerbel. ()

Boris. 

všechny recenze uživatele

Úžasnej příběh se skvělejma hercema v hlavních rolích. Navíc sem si mohl poslechnout řev motorů při 7000ot./min se zvukem Dolby Atmos - to sem teda vnímal jen chvíli ze začátku, ale pak mě vtáhnul děj a na nějakej Atmos sem si ani nevzpoměl. Ale celkově naprostá spokojenost. ()

Maximilianus 

všechny recenze uživatele

Takí druhí Rivali, aj keď tento film je skôr o priateľstve, prekonávaní prekážok, motoristickom biznise a súperení dvoch značiek, nie ľudí. Pretekové závody boli natočené výborne, na veľkom plátne to vyzerá ešte lepšie. Stopáž je celkom dlhá, ale ubehlo to celkom rýchlo. Christian Bale hrá veľmi dobre, ale aj postava Matta Damona je sympatická. 7,8/10. ()

bono22vox 

všechny recenze uživatele

Christiana jako herce miluju už od Říše Slunce. A opět mi dokazuje, že jsem se v něm nespletl. Díky němu a Mattovi sledujeme ten nejlepší film o autech, závodech, přátelství a osudovosti v jednom balení... Celý snímek je velký zážitek, a kdybych byl i dokonalým znalcem automobilového průmyslu a dějin, tak bych tento film měl zřejmě za totální orgasmus. Ale i tak si ho užijete a budete svědky něčeho co jste na plátně už dlouho neviděli... ()

holub109 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem až takovou pecku. Audiovizuální bomba s parádními herci a zajímavým příběhem. Tohle se prostě neskutečně povedlo a téměř nemám co vytknout. Zkrátka nádherný závodní film, James Mangold ukazuje, že patří mezi nejlepší tvůrce současnosti. 95% ()

Pavel82 

všechny recenze uživatele

Není to film, na který bych se hned podíval znovu (narozdíl od Rivalů), ale jeho kvality jsou nepopiratelné. Vše tu sedlo jak prdel na hrnec. Vynikajícně budované drama, které se rozjíždí jako šneček a na konci kolem Vás profrčí nadsvětelnou rychlostí. Ta rychlost je tu opravdu přímo cítit z plátna. ()

radeckator 

všechny recenze uživatele

Ach jo, ó ty velká a nejlepší Ameriko. Pominu-li fakt, že moc nemusím filmy ze sportovního prostředí, kdy nedoceněný loser nakonec vždy vyhraje nad zlým favoritem, tak toto byl čistý mozkovymívač pro celý USA. Zlí talijáni v čele se šíleným Ferrarim, ukradený vítězství díky špatným pravidlům, ti správní jsou vždy správní a sympaťáci a ti špatní zase nesympatičtí gauneři, milující a všechápající manželka, syn, který všemu rozumí, radí profesionálům a na všechno má ten správný hluboký pohled,... Jen ten pes co v poslední vteřině unikne smrti, jen ten pes tam tentokrát chyběl. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

...aneb. když se Vám všechno sejde v jedno kolo. Zatáčky projíždíte čistě, vyhýbáte se nerovnostem a všechno do sebe zapadne. Jak ironický jak pěkně tenhle popis k filmu padne. Mangold je skvělej režisér a pokud dostane scénář, dokáže vykouzlit parádní film. Kamera je dech beroucí, střih dokonalej a Bale prokletej, protože nechápu, že mu to nevyneslo minimálně nominaci. Letošní Oscaři jsou holt v hereckých kategoriích našlapaný jak Ford GT40. Někomu možná bude nevyhovovat délka, ale pro vykreslení tehdejších závodů je to naprostá nezbytnost. Já naopak bych závodní víkendy s Milesem a Fordem navštěvoval klidně ještě hodinu, ta kamera, střih a zvuk je fakt něco nadpozemskýho. A pokud si vezmete, že posledních 45 minut se JENOM závodí, je to prostě paráda. ()

Hashirama 

všechny recenze uživatele

Bohemian Rhapsody pro motoristy a nejen pro motoristy. Hollywoodsky zromantizovaná pohádka o lidském snu, ambicích, vášni a vůli, s ohromným diváckým potenciálem, jelikož díky oproštění od komplikovaných biografických zákoutí a jistému zjednodušení do lehce stravitelné filmové podoby, a také díky bezchybnému řemeslu, může zaujmout a bavit úplně každého. A přestože se film relativně dlouho drží v mantinelech obyčejné dějové rovinky, což může leckoho nudit, nebojí se v závěrečné hodině nahodit vyšší otáčky a ujíždět divákovým očekáváním jedním zákrutem za druhým. Mangold tak ke konci servíruje několik emocionálních vrcholů v relativně rychlém sledu, a výsledný dojem je pak ještě silnější. Chybějící nominace za režii a hudbu jsou trestuhodné! ()

Demonic189 

všechny recenze uživatele

Nádherný a neraz i srandovný feelgood movie, ktorý si žiadal aj feelgood záver (...myslím ten úplny!). Tým pádom mi na konci ostala v ústach akási horká pachuť, hoci som sa predchádzajúce 2 a 1/2 hodiny neskutočne bavil. Bale a jeho prízvuk neskutočný, Matt kvalitný prihrávač, skvelé vedľajšie (niektoré žiaľ trochu jednorozmerné) postavy na čele s perfektnou manželkou, zvuk, napätie, vtip a viacero nezabudnuteľných scén k tomu. ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Pro fanoušky rychlých aut a automobilových závodů bude tento projekt naprostá extáze! Zpočátku jsem se bál celkem přemrštěné délky, zpětně když přemýšlím, která scéna nebo situace by šla vynechat, asi mě nic nenapadá. Vše do sebe pasuje jak dobrá skládačka, a tak není divu, že se film právem ucházel o nejvyšší filmové ocenění. Ústřední herecké duo působí velmi přirozeně, chemie mezi nimi funguje, jak Matt Damon, tak i Christian Bale předvádí perfektní výkony. Vizuální stránka je naprosto úchvatná. Veškeré závody nebo tréninky jsou perfektně natočené, mají spád, adrenalin stříká na všechny strany a dochází místy i na dramatičtější chvíle, které k tomuto sportu prostě patří. Fanoušci si zde jistě přijdou na své a nebojím se tvrdit, že i naprostému odpůrci závodů a aut celkově se film určitě bude líbit, protože se netočí jen kolem závodů a všeho okolo toho, ale zabrousí i do tehdejší doby jako takové, do různých zajímavých obchodních záležitostí a praktik. Snímek zcela předčil moje očekávání, bavil mě po celou dobu, nejvíc jsem si užil zejména poslední finální závod, na kterém si dali tvůrci opravdu záležet a který dokonale završí celý filmový děj. Není zde moc o čem přemýšlet, právem plný počet hvězd a všem vřele doporučuji tuhle do detailu vypiplanou podívanou. 10/10 ()

netWoor 

všechny recenze uživatele

Za mě určitě lepší, než Rivalové a to i navzdory podivným US automobilovým sportům (jízda auta na staďáku dokolečka). Možná to je ale jen díky výborné ústřední dvojici... PS: škoda, že nenechali konec závodu dle originálu. ()

Franc1s 

všechny recenze uživatele

To byla jízda! Jako fanoušek aut a burácejících motorů jsem byl v sedmém nebi, kde i slza ukápla. Výborný dvojka Bale/Damon hrají bezchybně a pod taktovkou J.Mangolda jde o snímek, ke kterému se rád budu vracet a pustím si i historické záběry. Pro mě film roku a v kině to musel být zážitek!!! 9,5/10 ()

Simomon 

všechny recenze uživatele

"Záporáci" ve filmu nemaji adekvatni motivaci a hlavnim hrdinum skodi jenom proto, aby ve filmu nejaci zaporaci byli. Presto jsem se hodne bavil i pres delsi stopaz. Herecky vykony supr hele. 4/5* 80% ()

vikino1 

všechny recenze uživatele

Ty krávo, tak z tohohle jsem si teda sedl na prdel. To se bude muset Parazit teda kurevsky snažit, aby z vrcholu mého žebříčku top 5 filmů 2019 sesadil Le Mans. Po těch všech zklamáních z Vetřelců, Predátorů a Terminátorů jsem si pustil film, od kterého jsem opravdu vůbec nic nečekal (Rivalové považuju za zbytečně přeceněné) a film mi dal naprosto vše, co od fimlu chci, ba co víc, dostal jsem i to co, co jsem nečekal. Tohle se nedá než doporučit.. Za mě 100%. The Best of 2019. ()

Nocturno culto 

všechny recenze uživatele

Nářez ...tomuhle filmu jsem věřil každou vteřinu a to se mi nestává často. Líbilo se to i manželce a to se o ní rozhodně nedá říct že by byla fandou motorsportu ale děj byl tak strhující že nás to přilepilo k obrazovce a bez dechu jsme se dívali až do osudového závěru. Film nabídl i vtipná odlehčení - rvačka, stopky, jakoby zakutálená matička atd. Ale jinak to mělo koule, adrenalin ... Bale a Damon skvělí, bez debat ale zaujal mne i Josh Lucas, který zahrál toho zatracenýho slizkýho kravaťáka bezvadně .. Opravdu super podívaná... ()

Související novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (více)

Závodní drama s Bradem Pittem kupuje Apple

Závodní drama s Bradem Pittem kupuje Apple

04.01.2022

O chystaný závodní film s Bradem Pittem (Tenkrát v Hollywoodu) v hlavní roli a Josephem Kosinskim (Top Gun: Maverick) za kamerou se v Hollywoodu svedla obří bitva, takřka všechna velká studia a… (více)

O závodní film s Bradem Pittem je velký zájem

O závodní film s Bradem Pittem je velký zájem

05.12.2021

Blíží se nám další velký závodní film a tentokrát si v něm hlavní roli zahraje Brad Pitt (Tenkrát v Hollywoodu). Jakmile se navíc slovo o projektu dostalo ven, strhla se o něj velká aukční bitva mezi… (více)

Hugh Jackman v biografii Ferrariho?

Hugh Jackman v biografii Ferrariho?

21.06.2020

Režisér Michael Mann (Nelítostný souboj) chystá biografii slavného zakladatele automobilky Ferrari Enza Ferrariho už dobré dvě dekády. Nyní se ale zdá, že by se konečně mohlo brzy začít točit. O… (více)

Reklama

Reklama