Reklama

Reklama

Le Mans '66

  • USA Ford v Ferrari (více)
Trailer 1
Drama / Životopisný / Sportovní / Akční
USA / Francie, 2019, 152 min

V roce 1959 je Carroll Shelby (Matt Damon) na absolutním vrcholu, vyhrál nejtěžší motoristický závod na světě 24 hodin Le Mans. Po největší triumfu tohoto neohroženého Texasana přijde drtivá rána – lékaři odhalená srdeční vada mu znemožní pokračovat v závodění. Shelby tak začíná novou kariéru jako velmi vynalézavý konstruktér. Spolupracuje s týmem, do nějž patří i vynikající zkušební jezdec a britský šampión Ken Miles (Christian Bale). Miles je nejen špičkovým závodníkem oddaným své rodině, ale je také nesnesitelně arogantní a naprosto neschopný jakéhokoliv kompromisu. A právě tento tým automobilových šílenců si najme Henry Ford II, aby pro jeho automobilku navrhli a postavili dokonalé závodní auto. Ford se totiž rozhodně, že se pomstí Enzo Ferrarimu, za to, že nakonec odmítl domlouvané spojení své automobilky s Ford Motor Company. Vozy stáje Ferrari vítězí na okruhu v Le Mans nepřetržitě od roku 1960 až do roku 1965. Shelby, Miles a jejich malý tým jsou odhodláni tomu učinit s pomocí vozu Ford GT40 rázný konec. Proti nim stojí neporazitelné Ferrari, fyzikální zákony i jejich vlastní osobní démoni. Navzdory překážkám a omezením, které jim do cesty hází i samotný Ford, musí vyvinout revoluční vozidlo, které převálcuje každého konkurenta. Jejich úsilí si ale vybírá nemalou daň – těmto odvážným mužům to ale za vítězství stojí. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 053)

Tominni 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, který mě tak moc dostal. Obecně nejsem fanouškem Le Mans, asi proto jsem tolik od filmu neočekával, ale tak moc jsem obdržel. Skvělí hlavní protagonisté Matt Damon a Christian Bale, kteří Vás nudit nenechají a nejsou to jen hezké automobilové závody, které jsou natočeny tak, že si je sami projíždíte, ale především příběh, vášeň, touha a přátelství - to je zcela hmatatelné. Do toho hrátky s vedením Fordu - co více si přát ()

kubas369 

všechny recenze uživatele

10/10. Takový ten film od kterého moc nečekáte a odcházíte s kina uspokojeni prvotřídním zážitkem. Pane Mangold na vás si začnu dávat doopravdy bacha, protože vy umíte. Chemie mezi Damonem a Balem je neskutečná. Po opakovaném zhlédnutí se tenhle film stává srdcovou záležitostí. ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Film hlavně o závodech, zábavný, napínavý (zejména pokud o tom dopředu nic nevíte). Ch. Bale přidává pátou hvězdičku. Top komentář @malarkey ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Je to úspěch, pokud film o autech zaujme někoho, kdo automobilové závody absolutně nesleduje. Jenomže Matt Damon je jeden z herců, který pro mě symbolizuje dobrý film. Prakticky totéž platí o Christianu Baleovi. Oba vynikající herci, kteří vždy dají do svých rolí maximum a nezklamou. A zrovna Bale tady byl úžasný. Jamesovi Mangoldovi se podařil úchvatný kousek. Vytvořit film o závodění, o autech a rivalitě mezi automobilkami i pro ty, které jinak stroje na čtyřech kolech absolutně nezajímají. Film je dramatický, napínavý, navíc dle skutečných událostí a stopáž, přestože dosahuje závratných výšin, nemá hluchých míst. Snímek je ale mj. také o přístupu automobilových firem. Při cestě za úspěchem jsou ochotni jít přes mrtvoly a to doslova. Závody, úspěchy, reklama. Hlavně, když se prodává. Osobní nenávist musí zvítězit a závodník klidně může prohrát. A třeba i zákazník. Pokrytectví ředitelů a majitelů velkých podniků prostě nezná mezí. Jinak ale klobouk dolů, pánové, výborný film. ()

vvaalleerr 

všechny recenze uživatele

Skvelý film o jazdení a súperení. Herecké výkony sú skvelé. Postavy žijú a sú uveriteľné. Konverzácie medzi postavami sú prirodzené a vtipné. Na herecké výkony Balea a Damona ešte dlho nezabudnem. 10/10. ()

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele

Čím lepší hodnocení, tím míň mám k filmu co říct. A tady to platí dvojnásob. Prostě jsem jen dvě a půl hodiny čuměl na skvělý film, spokojeně ho vypnul a šel v klidu spát. Ken Miles už nebude zapomenutý a pro mě osobně Le Mans 1966 vyhrál a stejně tak získal trojkorunu vytrvalosti. 5* ()

Dinsberg 

všechny recenze uživatele

Film o chlapech, pro chlapi, v kterém jde o krev, pot a slzy. Hvězdné obsazení zde ale jen sekunduje. Hlavní roli zde má Ford GT40. Auto, které se stalo krásným, ačkoli tak nebylo designováno. Auto, kvůli kterému nadvláda Ferrari v Le Mans nadobro skončila. Ve finále tragickou postavou je zde Ken Miles, ačkoli kdo zná trochu historii, ne jako já, ten ví, jak skončil. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Děj nemá hluché místo a dramaticky se žene kupředu. Herecké výkony Damona i Balea jsou velkým pozitivem této epizody z historie motoristického sportu a přibližují pozapomenuté příběhy skvělých konstruktérů a zejména atmosféru závodění, ve které nerozhodovaly počítačem seřízené ( a řízené) motory, ale lidská dovednost a schopnost improvizace. Politika firemního soupeření automobilového gigantu Ford poodhaluje zákulisí ze soupeření mezi dvěma soky, zastávajícími zcela odlišnou koncepci podnikové kultury a managementu. ()

sniperjozef 

všechny recenze uživatele

Nejsem žádný petrolhead ale tohle bylo skvělé. Ke konci mi přišlo že už se film trochu táhl, ale celkově vzato mi film velmi příjemně utekl. Už to tady někdo zmiňoval, že vsunout tři 24hod závody do 2hod 30min není tak jednoduché. Co se týče obsazení, tak Bale je ve filmu naprosto famózní, opět! Damon hraje svojí klasiku a zbytek si odehrál své role důstojně. Myslím si, že tam bylo trochu přidáno toho amerického “dokonalého” života a to hlavně co se rodiny týče. Málokdy se vidí takhle perfektní rodinka. Obecně za stopáž, “american dream life” a muziku která mě místami trochu vadila dávám jednu hvězdu dolů. Finální hodnocení je ovšem - vynikající! ()

RafaKrakal 

všechny recenze uživatele

Pro milovníky motoristických filmů takřka povinnost. Za mě řadím Le Mans 66 ještě o kousíček výše než Rivaly, a to především díky obrovské chemii mezi hlavními protagonisty. Jasných 5 hvězd. ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Ďalší skvelý film z prostredia motoristického športu. Dramaticky podaná rekonštrukcia úspechu značky Ford na slávnom okruhu Le Mans je perfektne zrežírovaný film, v ktorom sa vynímajú výkony dvoch hereckých hviezd v mnohých vypätých scénach. Režisér však "nestojí" len na povrchu, ale hlavným postavám sa nebojí ísť až pod kožu. Samotné scény zo závodov sú zvládnuté perfektne, a Mangold našiel ideálny prienik medzi dianím dianím v stajni a na trati. V porovnaní s filmom "Rivali" mi tu však chýbala práve tá rivalita na trati, ktorá tu vzhľadom k nepoznanému súperovi absentuje, a taktiež hudobný podklad nespĺňa tak úplne moje predstavy. 80%. ()

Olafsson 

všechny recenze uživatele

Kurva toto bylo fantastické. Takovej chlapáckej film s koulema a srdcem a vůní testosteronu, benzínu a spálených pneumatik. ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Vysokýma otáčkama naspeedovaná a motorovým olejem řádně promazaná jízda. A trochu té sportovní řevnivosti a životního moudra. 80% ()

wallax 

všechny recenze uživatele

Po skvelých Rivaloch prichadza absolútne nabušený film pre chlapov, plný burácania motorov, smradu benzínu a adrenalínu...a plný toho, že sa Ford nedal a natrhol výfuky Ferrari. Damonovi s Baleom to ukážkovo klape a Mangold opäť dokazuje, že dokáže točiť chlapské filmy...a Mangold + Beltrami je brutálna audiovizuálna orgia. ()

Emílio 

všechny recenze uživatele

Mne tu to aktuálne percentuálne hodnotenie (93%) príde dosť prestrelené. Bolo to fajn pekne natočené, nenudil som sa, ale zas na druhej strane na mňa ten súboj introvert vs. zlý manažment vs. Makaróni pôsobil tak nejak klišovite čiernobielo. Prekvapil ma akurát koniec, nakoľko som story predtým nepoznal. ()

dynamic_duo 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době film, co stojí za to vidět...trochu jsem se obával té stopáže, ale film si udržuje tempo po celou dobu. Skvělé herecké obsazení, rychlá auta a back to the 60's...ingredience pro kvalitní podívanou. ()

Kilos35 

všechny recenze uživatele

Krásný příklad toho, když si všechno sedne jak má. Více jak rok jsem se na tenhle film těšil a právem.. Za mě film roku! ()

Související novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (více)

Závodní drama s Bradem Pittem kupuje Apple

Závodní drama s Bradem Pittem kupuje Apple

04.01.2022

O chystaný závodní film s Bradem Pittem (Tenkrát v Hollywoodu) v hlavní roli a Josephem Kosinskim (Top Gun: Maverick) za kamerou se v Hollywoodu svedla obří bitva, takřka všechna velká studia a… (více)

O závodní film s Bradem Pittem je velký zájem

O závodní film s Bradem Pittem je velký zájem

05.12.2021

Blíží se nám další velký závodní film a tentokrát si v něm hlavní roli zahraje Brad Pitt (Tenkrát v Hollywoodu). Jakmile se navíc slovo o projektu dostalo ven, strhla se o něj velká aukční bitva mezi… (více)

Hugh Jackman v biografii Ferrariho?

Hugh Jackman v biografii Ferrariho?

21.06.2020

Režisér Michael Mann (Nelítostný souboj) chystá biografii slavného zakladatele automobilky Ferrari Enza Ferrariho už dobré dvě dekády. Nyní se ale zdá, že by se konečně mohlo brzy začít točit. O… (více)

Reklama

Reklama