Reklama

Reklama

Le Mans '66

  • USA Ford v Ferrari (více)
Trailer 4
Drama / Životopisný / Sportovní / Akční
USA / Francie, 2019, 152 min

V roce 1959 je Carroll Shelby (Matt Damon) na absolutním vrcholu, vyhrál nejtěžší motoristický závod na světě 24 hodin Le Mans. Po největší triumfu tohoto neohroženého Texasana přijde drtivá rána – lékaři odhalená srdeční vada mu znemožní pokračovat v závodění. Shelby tak začíná novou kariéru jako velmi vynalézavý konstruktér. Spolupracuje s týmem, do nějž patří i vynikající zkušební jezdec a britský šampión Ken Miles (Christian Bale). Miles je nejen špičkovým závodníkem oddaným své rodině, ale je také nesnesitelně arogantní a naprosto neschopný jakéhokoliv kompromisu. A právě tento tým automobilových šílenců si najme Henry Ford II, aby pro jeho automobilku navrhli a postavili dokonalé závodní auto. Ford se totiž rozhodně, že se pomstí Enzo Ferrarimu, za to, že nakonec odmítl domlouvané spojení své automobilky s Ford Motor Company. Vozy stáje Ferrari vítězí na okruhu v Le Mans nepřetržitě od roku 1960 až do roku 1965. Shelby, Miles a jejich malý tým jsou odhodláni tomu učinit s pomocí vozu Ford GT40 rázný konec. Proti nim stojí neporazitelné Ferrari, fyzikální zákony i jejich vlastní osobní démoni. Navzdory překážkám a omezením, které jim do cesty hází i samotný Ford, musí vyvinout revoluční vozidlo, které převálcuje každého konkurenta. Jejich úsilí si ale vybírá nemalou daň – těmto odvážným mužům to ale za vítězství stojí. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 052)

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Hype is real. Urcite jeden z filmu roku a to nejsem fanda do aut. Christian Bale v jedne z tech roli, do ktere se vylozene transformuje a navic pro me idealni prilezitost si zkusit 4DX, kde jsou ty vibrace motoru a jizda v aute pro tenhle film jako stvorene. 9/10 ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

Je to nádhera, jsem velký fanoušek MotoGP a průmerny fanoušek F1. Ale jsem mega fanoušek tohohle filmu. Z toho filmu je cítit láska k motorům a čistá vášen pro závodění. Filmu se podařilo zachytit ten pocit, kdy sedíte v autě, sešlápnete pedál a úplně se odpoutate od světa kolem. Ukázalo to tukrásnou i tu ošklivou stránku závodění. Líbilo semi to víc než Rivalové. A scéna, kdy Ken popisuje svému synovi trat LeMans zatáčku po zatáčce ... WAU! ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

Těžko dát nižší hodnocení filmu tak svižnému, poutavému a skvěle obsazenému. Benzín na vás z plátna stříkal. Hustý. A Carroll Shelby a Ken Miles a zrod vítězné GT40? Jako milovník motorového sportu jsem byl v téměř extázi. Téměř, protože oproti skutečnému příběhu tam je několik nepřesností. Ale jako film je to pro mě dokonce lepší, než skvělí Rivalové. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Z lásky k auťákům, vůni benzínu a spáleným pneumatikám. Pro mě je tenhle film dalším letošním překvapením a musím říct, že fakt hodně milým. Trošku jsem se zalekla délky. Ve finále jsem zjistila, že tu nic vyloženě nepřebývá a ani neschází. Ústřední dvojice Damon a Bale funguje perfektně. Jejich kočkování mě bavilo. A to Balea zvlášť moc nemusím. Scény závodů jsou strhující. Přiznám se, že jsem měla cuky v nohám a rukách, jako bych seděla za volantem těch bouráků taky. A pokřikovala na Milese, aby přidal a předjel je. Prostě jsem se nechala strhnout. Byla jsem vtažená do příběhu hned od začátku a procitla do přítomnosti až na konci. Ano automobilový svět je nádherný a tragický zároveň. ()

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele

Grand Prix (1966) a Le Mans (1971) mají konečně svého důstojného pokračovatele. Doslova jsem si chrochtal blahem. A ačkoliv si myslím, že Christian Bale nejspíš asi patří na psychiatrii, je to skvělý a fenomenální herec. A Matt Damon je je prostě božan. Skvělý film! ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Tak tyhle 2 a půl hodiny uletěly rychlejc než povolený kolo od formule. Bale je tu naprosto bezkonkurenční (kde je sakra víc ocenění? Bloody hell!) a Mangold po vlažným seznamovacím rozjezdu nabírá otáčky až k oněm proslulým sedmi tisícům vrcholícím několika filmově neskutečně lahodnýma "shotama". ()

Vidly10 

všechny recenze uživatele

Dnes jsem si připomněl, jak moc tento film miluju. Le Mans je jeden z nejpozoruhodnějších závodů v historii motosportu a plán, jak natočit film o takovém milníku jakým ročník 1966 byl, vzal před čtyřmi lety do rukou James Mangold. Snímek mám velmi hluboko v srdci, a tak jsem neodmítnul, když jsem dostal možnost vidět tento film znovu. V prvé řadě jsem si díky postavě Kena Milese neskutečně oblíbil Christiana Balea. Ta krásná americká drzost, kterou projevuje v postavě britského konstruktéra a závodníka je jedním z hlavních lákadel celého filmu. To i díky skvělým dialogům, které ať už jde o vtipné výměny mezi dvěma postavami nebo básnění o perfektním kole, dodávají té klasické formuli sportovních filmů, jak odlehčení, tak hloubku. Skvělé obsazení, postavy a scénář, tak úplně vymazávají fakt, že se celková stopáž vyhoupla o pár minut přes dvě a půl hodiny. Ovšem nemohu mluvit o Le Mans 66 a nezmínit tu úžasnou práci s auty. A ne nemyslím řidičské schopnosti jednotlivých herců, ale naprosto perfektní a precizní střih, ozvučení a kameru ve všech záběrech na jedoucí závoďáky. Scéna se zpomalením ve finálním závodě je dokonalá od začátku až do konce, stejně tak souboj kolo no kolo mezi Fordem a Ferrarim. Dal bych cokoliv, abych je mohl vidět na stříbrném plátně s nejlepším ozvučením, které je možné mít. Jedná se o jeden z nejlepších sportovních filmů, které jsem viděl a těším se, až si jej za pár let znovu pustím. PS: Těším se na prequel vypadá skvěle. ()

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale začínám si myslet, že nejlepší biografické filmy jsou ty o závodnících. A to se v autech vůbec nevyznám. Před lety mne dostali vynikající Rivalové, kteří ukazovali příběh Hunta a Laudy. A dnes? Ford v Ferrari. Christian Bale si roli Kena Milese naprosto dává, Damon mu skvěle sekunduje a pak tu máme Joshe Lucase, který hraje parchanta tak perfektně, že jsem měl několikrát chuť vstát ze sedadla a praštit ho do zubů. Po skvělém obsazení tu máme také výborný soundtrack a velmi dobře zvládnutou práci s akčními scénami a kamerou. O skutečném dění jsem si před filmem samozřejmě nic nezjišťoval, takže jsem byl na konci trochu zdrcen, ale i o tom jsou filmy podle skutečnosti. A pokud tenhle film nedostane minimálně nominaci na Oscara, tak se budu pěkně divit. Daleko lepší než Joker z minulého měsíce. 90% ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele

Ford v Ferrari je přesně ten typ filmu, na který se člověk nějak zvlášť netěší, v podstatě ani moc neví, že vzniká, ale po jeho zhlédnutí převládne pocit, že tohle je přesně ten film, na který se čeká celý rok. Nejsem žádný automobilový fanoušek, ani milovník aut jako takových a právě díky tomu na mě tento snímek zapůsobil ještě více. Děj pro mě byl daleko méně předvídatelný než jsem čekal a způsob, jakým je film natočený, no to je prostě nádhera. Celý snímek má skvělé tempo, dialogy odsýpají, jsou úderné, vtipné a výstižné. Charaktery se neplácají v balastu, nezatěžují diváka pojmy a termíny, které laikovi stejně nic neřeknou. Celou dobu se jede na plný plyn, jak v dialozích, stejně tak v akčních pasážích. Ve filmu vše šlape na plné obrátky, převodovka stejně jako brzdy, Mangold celou dobu vede snímek pevně a sebejistě k cílové čáře. Zároveň je to jízda plná emocí, chvíli se člověk směje, chvíli se bojí nebo tají dech a když je dost citlivá duše, jsou tu i momenty vhodné pro ukápnutí slzičky nebo dvou. Příběh o přátelství Kena Milese a Carrolla Shelbyho je tím, čím by měl být každý životopisný snímek. Je to precizně natočený zábavný a emotivní film, u kterého se prostě nedá ani vteřinu nudit. Tady prostě není o čem 10/10! ()

Duotone28 

všechny recenze uživatele

Par klise sraciek si zapad neodpustil, ale vo vysledku parada. Udrzat kameru z troch miest (auto, trat, garaz) bez nudy po celu stopaz 152min, to si zasluzi respekt:). Navyse ten smrad benzinu som citil skoro az do kina. BTW aj vam to pripominalo pixarovske Cars, akurat pre dospelych:)?! nazdar ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Po delší době jsem viděl další snímek ze světa motorsportu a jsem opět unešen. Ten příběh, který se udál, jak je zde převyprávěn (až na pár detailů, které nejsou zásadní oproti skutečnosti). Dále hudební podklad spolu s výbornými výkony v čele Damon a Bale, až po každého pomocníka z filmového štábu, kteří také přispěli rukou k dílu. Prostě se jim všem povedlo vytřískat z tohoto příběhu super věc, která člověka chytne a vydrží bez koukání na hodinky těch úžasných 152 minut. Rád toto dílko doporučím, za mě nejlepší hodnocení co jde sem uvést. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Poctivé chlapské testosteronové drama, jakých se dnes už moc nevidí. James Mangold natočil v době digitálních a epických blockbusterů velkolepé, zároveň ale komorní sportovní drama, v němž je vše, co v něm má být a skvěle funguje. Od začátku šlápne na plyn a prakticky nezvolní až do konce, diváka uchvátí krásnou dobovou atmosférou, atraktivním tématem, krásnými auty a výtečně napsaným příběhem. Ten tedy nepřichází s ničím originálním a je svým způsobem šablonovitý, do karet mu ovšem hraje to, že jeho konec je nečekaný a zanechává trochu hořkou pachuť, čímž ho odděluje od podobných žánrovek. Závodní scény, zejména ta závěrečná, která má snad čtyřicet minut, jsou naprosto fantasticky zrealizované a nasnímané a nepostrádají potřebný adrenalin, i ty klidnější jsou ale výborné a fungují díky skvělému tempu, leckdy vtipným dialogům, především ale kvůli fantastickým postavám. Znovu pohublý Christian Bale s britským přízvukem je fenomenální a snímek si krade pro sebe, ačkoli Matt Damon s ním většinu času drží krok, za zmínku určitě stojí ale i Caitriona Balfe, která rozhodně nestojí v pozadí a v každé scéně překvapivě vládne a chemie mezi ní a Balem je až neuvěřitelná. Jestli lze snímku něco vytknout, jsou to přece jen trochu přehnaná stopáž, která drhne hlavně uprostřed a také samotný závěr, jemuž škodí, že má de facto tři konce, z nichž ani jeden není pořádně úderný, námitky lze mít i k určité šablonovitosti a předvídatelnosti záporných rolí. To ale moc na tom, že Ford v Ferrari patří k nejlepším filmům roku 2019, nemění. 85 % ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Vůně benzínu, spálené gumy a rychlá závodní auta v pravdivém příběhu o tom jak to tenkrát bylo, když automobilka Ford zkonstruovala závodní vůz, který vyhrál proslulý závod Le Mans. Skvělé. ()

Foma 

všechny recenze uživatele

V rámci hollywoodských možností jde film mnohem více pod povrch, než jsem čekal a Shelby (Damon) a MIles (Bale) s celou svou rodinou jsou opravdoví sympaťáci. Možná, že uznání od starého Enza bylo pro Milese víc, než vavřínový věnec. ()

Ediebalboa 

všechny recenze uživatele

Disney schlamstlo 20th Century Fox už na jaře, ale symbolický konec studia produkujícího drahé filmy se vkusem nadešel až teď. Tečka je to vskutku ikonická. Le Mans představuje nepančovaný Hollywood, kde vše klape, jak má. Bad guys nosí upravené kravaty, good guys umaštěnej kovbojskej kloubouk. Tak jednoduché to je a nic víc příběh ani nepotřebuje. A v čem spočívá akorát jediný zásadní rozdíl od Rivalů? Že u Hunta s Laudou věděli, že se má končit v nejlepším. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Le Mans ’66 je „tarantinovka“ na kolech. Zase jednou pořádný film! James Mangold natočil film, který není ani tak velkým uměleckým zážitkem jako slavní Rivalové, ale ztvárňuje cosi co Hollywood vždycky uměl a je vidět, že stále umí – přivádět diváka do úžasu, zatajit mu dech, chytit ho a jednoduše nepustit. A to Le Mans ’66 zvládá naprosto skvěle. Matt Damon a Christian Bale, kteří ztvárňují závodníky Carrola Shelbyho a Kena Milese, jsou po Leonardu DiCapriovi a Bradu Pittovi v Tarantinově Tenkrát v Hollywoodu druhou nejzábavnější hereckou dvojicí, co se letos na plátnech kin objevila. Hádají se, křičí, dokonce po sobě házejí „francouzáky“, nicméně jedna věc je spojuje – láska k vozům. Rychlost, vtip a řemeslo, které Mangold s hravostí ovládá a s chutí vše kombinuje dohromady, dělají z filmu neskonale milou, zábavnou a brilantně natočenou adrenalinem, odhodláním a benzínem provoněnou téměř "tarantinovskou" jízdu na kolech, která baví od začátku do konce. Závody jsou natočeny opravdu bravurním způsobem. Kamera si smlsává na záběrech ve vozech, střih je perfektní, zvuk jakbysmet. Navíc je milé, že Mangold, známý odpůrce CGI, se snaží točit co nejvěrněji. A moc mile potěší i soundtrack, jenž je krom výběru dobových songů, čistým zážitkem ze skladeb z pera Marca Beltramiho a Bucka Sanderse (hlavní melodie je úžasná). Není to film bez chybičky, na druhou stranu je Le Mans ’66 pořád vskutku výjimečným projektem, který do záplavy nudných a utahaných životopisů konečně přináší i vlastní iniciativu a opravdu poctivou filmařinu. Vynikající zábava. Jeden z filmů roku. A když filmař pochopí, proč se filmy vlastně točí, náleží mu za to pět procent navíc. 85% a pět hvězdiček. Nejlepší scéna (nebo spíše sekvence) je závod Daytona. ()

higuain 

všechny recenze uživatele

Snad ve všech aspektech technicky brilantní adrenalinová pecka, která je skrz naskrz prosáklá benzínem a za dvě a půl hodiny nenudí ani na minutu. V tuhle chvíli suverénně film roku. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Po zdlouhavější expozici (film má trošičku děsivých 150 minut) jsem se nemohla odtrhnout od plátna, a to jak díky precizně vykreslenému vztahu dvou kamarádů, tak díky dění v dílnách, závodním depu a samozřejmě na dráze během závěrečného závodu. Matta s Chrisem doplňují i zajímavé vedlejší postavy (například oba majitelé titulních automobilek), chválím i retro šedesátkovou atmosféru a padnoucí hudbu. Ze závěru jsem ale byla trochu rozpačitá, film bych ukončila v úplně jiném okamžiku a odcházela bych ještě spokojenější. Na druhou stranu je ale báječné, že dokázalo životopisné drama s tak úzce vymezenou tematikou zaujmout i holku, která pomalu nerozezná benzin od dieselu. Vaši tátové budou pravděpodobně nadšení. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Zničený po dvoch nočných po sebe som sa do kina vybral s kamarátom, ktorý kedysi patril do našej slávnej kinotrojky kým ho štúdijné povinnosti nevyslali do nášho hlavného mesta a tak sú naše stretnutie skôr raritou ako pravidlom ako tomu bolo v minulosti. Ako veľký odborník na autá vybral práve tento veľmi dobrý film, na ktorý sme plánovali ísť už skôr ale nakoniec to vylo tak, že sme nezopakovali veľkú trojku, to však nijako neubralo dobrému pocitu z filmu. Musím povedať, že predsa len film nielen podľa môjho názoru Rivalov neprekonal a vďaka vysokému hodnoteniu som tak trochu čakal že v sále bude doslova cítiť benzín. Našlo sa niekoľko slabších momentov ale treba uznať že hlasitý diváci v rade za nami si film užili určite viac ako my...Herecké výkony však boli veľmi solídne a aj samotný príbeh bol viac ako dobrý, ale možno sa to mohla aj únava že som si film neužil na maximum. V každom prípade LeMans 66 ako 4200 hodnotenie v poradí na čsfd nesklamal a patrí k jedným z najlepších filmov 2019 roku, ale predsa len k dokonalosti trochu chýbalo. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Trochu pomalejší rozjezd, na pět hvězd to není určitě, ale na poctivé čtyři ano. Pak totiž snímek nabere spád a baví a vlastně docela rychle uteče a i v motosportu nepolíbených lidech vyvolává vzrušení. Navíc herci byli skvělí a šlo vidět, jak si to všichni užívají. ()

Související novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (více)

Závodní drama s Bradem Pittem kupuje Apple

Závodní drama s Bradem Pittem kupuje Apple

04.01.2022

O chystaný závodní film s Bradem Pittem (Tenkrát v Hollywoodu) v hlavní roli a Josephem Kosinskim (Top Gun: Maverick) za kamerou se v Hollywoodu svedla obří bitva, takřka všechna velká studia a… (více)

O závodní film s Bradem Pittem je velký zájem

O závodní film s Bradem Pittem je velký zájem

05.12.2021

Blíží se nám další velký závodní film a tentokrát si v něm hlavní roli zahraje Brad Pitt (Tenkrát v Hollywoodu). Jakmile se navíc slovo o projektu dostalo ven, strhla se o něj velká aukční bitva mezi… (více)

Hugh Jackman v biografii Ferrariho?

Hugh Jackman v biografii Ferrariho?

21.06.2020

Režisér Michael Mann (Nelítostný souboj) chystá biografii slavného zakladatele automobilky Ferrari Enza Ferrariho už dobré dvě dekády. Nyní se ale zdá, že by se konečně mohlo brzy začít točit. O… (více)

Reklama

Reklama