Reklama

Reklama

Le Mans '66

  • USA Ford v Ferrari (více)
Trailer 3
Drama / Životopisný / Sportovní / Akční
USA / Francie, 2019, 152 min

V roce 1959 je Carroll Shelby (Matt Damon) na absolutním vrcholu, vyhrál nejtěžší motoristický závod na světě 24 hodin Le Mans. Po největší triumfu tohoto neohroženého Texasana přijde drtivá rána – lékaři odhalená srdeční vada mu znemožní pokračovat v závodění. Shelby tak začíná novou kariéru jako velmi vynalézavý konstruktér. Spolupracuje s týmem, do nějž patří i vynikající zkušební jezdec a britský šampión Ken Miles (Christian Bale). Miles je nejen špičkovým závodníkem oddaným své rodině, ale je také nesnesitelně arogantní a naprosto neschopný jakéhokoliv kompromisu. A právě tento tým automobilových šílenců si najme Henry Ford II, aby pro jeho automobilku navrhli a postavili dokonalé závodní auto. Ford se totiž rozhodně, že se pomstí Enzo Ferrarimu, za to, že nakonec odmítl domlouvané spojení své automobilky s Ford Motor Company. Vozy stáje Ferrari vítězí na okruhu v Le Mans nepřetržitě od roku 1960 až do roku 1965. Shelby, Miles a jejich malý tým jsou odhodláni tomu učinit s pomocí vozu Ford GT40 rázný konec. Proti nim stojí neporazitelné Ferrari, fyzikální zákony i jejich vlastní osobní démoni. Navzdory překážkám a omezením, které jim do cesty hází i samotný Ford, musí vyvinout revoluční vozidlo, které převálcuje každého konkurenta. Jejich úsilí si ale vybírá nemalou daň – těmto odvážným mužům to ale za vítězství stojí. (CinemArt)

(více)

Videa (21)

Trailer 3

Recenze (1 052)

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Poctivě natočený a pečlivě ošetřený pánský nášup. Tohle je opravdu spíš pro milovníky testosteronu - krásná auta, závody, soutěžení, chlapská přátelství. Mangold je naštěstí kvalitní filmař, takže i dámská část publika si jeho film dokáže užít. Mně osobně ale spíš než samotný Le Mans závod zaujaly zákulisní hrátky (kdykoli je na plátně Enzo Ferrari, film získá krásný nadhled a hravost). Trochu mi vadila předvídatelnost filmu (ruku nahoru, kdo si myslel, že tenhle film by vzniknul, kdyby Le Mans v 66. roce vyhrál vůz Ferrari), ale Damon, Bale a Bernthal mají takové to správné mužské charisma, že jsem to filmu odpustila. PS: Filmu by určitě prospěla drsnější ruka střihače, minimálně dvacet minut je tu navíc a škodí to tempu. Což je u filmu o závodě ironické... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak takhle by měl vypadat film o závodních autech. Nechybělo nic. Šedesátky a sedmdesátky byly zlatým věkem automobilismu, nejen na závodních okruzích. Dnes by asi jednu přiblblou švédskou holčičku kleplo kdyby viděla co se propálilo paliva a pneumatik na okruzích všelikých to závodišť své doby. Různérychlostní, vytrvalostní a rallye závody byly v těch časech nesmírně populární. Samozřejmě, že značky soutěžily mezi sebou. Výhra v závodech znamenala zvýšení prodeje aut mezi běžnými spotřebiteli. Neznám podobrnosti ohledně Shelbyho, Forda a Ferrariho a tak spoléhím na pravdivost filmu. Zdá se, že pan Ford byl dost sketa. Předpokládám, že ti starší v panu Ferrarim poznali Rema Girone z mafiánské Chobotnice. Ať si kdo chce co chce říká, Ford GT 40 byl nádherná kára! Dávám za 5 rychlostních stupňů. * * * * * ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

(80%) Viděno v kině. Le Mans ’66, který měl být původně nazýván Ford v Ferrari je určitě právem skvělý a mimořádný film. Dle trailerů jsem se rozhodně těšil. A ani to zde nehodlám přirovnávat k Rivalům. Určitá podobnost zde je, ale tak jako tak je toto pojato svým způsobem a některé prvky se prostě od Rivalů liší. Plný počet hvězd dát nemůžu, přeci jen to ve mně ve výsledku nezapůsobilo jako nějaká extra bomba, ale to neznamená, že jsem si film neužil. Prakticky zde nemůžu nic výrazného vytknout. První polovina snímku je taková pozvolná, ale rozhodně nenudí. Seznamujeme se tu s postavami, které především tvoří ústřední dvojice Matt Damon a Christian Bale. Matt Damon je zde dobrý, jeho role mu sedla, ostatně jako vždy. Zato Christian Bale byl zde nejlepší. Rozhodně nepřehrával, hrál přirozeně a jeho osobnost byla prostě originální. Jon Bernthal mě zde až tak nebavil, jeho úlohu by zvládl snad i jiný herec, fakt se sem nehodil – ne, že by mi vyloženě vadil, ale i tak. Ostatní herci bez připomínek. Hudba byla taková sportovní, především k závodům se hodila. Nevím, jestli bych měl tento prvek nějak vytknout, ale přišlo mi to tak trochu chvílemi chladné. Jako nevadilo mi to. Zase oceňuji fakt, že zde rodina, manželky, nějaké tragické události a tohle všechno zde nebylo či to bylo omezeno na minimum. Nejsem machr přes auta, ale pravé fanoušky aut si myslím tento film potěší a právě proto chápu, že to má tak obří hodnocení. Veškeré konverzace a odborné termíny motorů, převodovek apod. – toho zde máme požehnaně. A co se týče závodů nebo i zkušebních jízd – tak to je technicky přímo dokonalé a perfektně natočené. Takže v té druhé polovině filmu jsem chvílemi málem nedýchal. 152 min je dlouho, ale zde mi to docela uteklo rychle. Jak říkám, nesrovnávat to k RIVALŮM – to byl klasický film plný emocí a všemožného klišé okolo toho. Tohle byl vyloženě film o autech, kde určitě nějaký ten cit zafiguroval, zejména na konci, kdy se Bale v jedné scéně rozhodne, že svou pýchu a hrdost odloží stranou. Víc bych to tentokrát neokecával. Ne každému to sedne jako bomba, ale pro pravé fanoušky a znalce aut je tohle to pravé ořechové. Najde se tu i pár odlehčených a komediálních scén – některé byly výborné a některé bych zase vynechal. Nicméně, je to film, který si ještě někdy víckrát pustím. Já se bavil dobře. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Nestava sa casto, ze mi dej filmu ubehne tak rychlo, ako pri tomto filme. Nevedel som presne, o co tam ide, takze som sa nechal dejom unasat a vysledok bol skvely. Christian Bale ako aj Matt Damon podali perfektne vykony, preteky boli neskutocne napinave, az dych vyrazajuce, pretoze som netusil, kedy moze prist k nejakej brutalnej havarii a mohol by sa Ken Miles v podani Ch. Balea zranit alebo zabit. Obcas som pri tych zavodoch myslel i na podobne napinavy film o Nikim Laudovi od Rona Howarda RUSH – RIVALOVÉ (2013). Avsak i v tomto filme boli krasne kamerove zabery pocas pretekov, dokonaly zvuk, ktory som v kine prezival, akokeby som bol priamo v centre deja. Ale nie je to len film o pretekoch. Pre mna jedno velke prekvapenie. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

5. nejlepší film je možná přehnané, ale nejlepší film o závodění to je bezpochyby. James Mangold se stává velkou zárukou kvality a servíruje nervydrásající příběh o nejnáročnějším závodě Le Mans, kde exceluje Bale i Damon. Zpočátku jsem měl problém se do filmu plně ponořit, ale jakmile začalo testování auta a samotný půl hodinový závod natřískaný komplikacemi a napětím, tak to byla velká paráda. Znova to vidět nejspíš nemusím, ale užil jsem si to. 8/10: ()

Galerie (60)

Zajímavosti (51)

  • Není přesně jasný počet vyrobených kusů závodního typu Ford GT40 Mark II, ale nejpravděpodobnější celkový počet kusů je sedm. (Sochorisko)
  • V závodě Daytona v roce 1966 byly pouze tři Fordy GT40. Ve filmu však byly nejméně čtyři. (ČSFD)
  • Režisér James Mangold se snažil o minimum CGI, proto na tribunách vidíme skutečné komparzisty a tratě jsou plné stovek reálných aut. (CinemaRanger)

Související novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (více)

Závodní drama s Bradem Pittem kupuje Apple

Závodní drama s Bradem Pittem kupuje Apple

04.01.2022

O chystaný závodní film s Bradem Pittem (Tenkrát v Hollywoodu) v hlavní roli a Josephem Kosinskim (Top Gun: Maverick) za kamerou se v Hollywoodu svedla obří bitva, takřka všechna velká studia a… (více)

O závodní film s Bradem Pittem je velký zájem

O závodní film s Bradem Pittem je velký zájem

05.12.2021

Blíží se nám další velký závodní film a tentokrát si v něm hlavní roli zahraje Brad Pitt (Tenkrát v Hollywoodu). Jakmile se navíc slovo o projektu dostalo ven, strhla se o něj velká aukční bitva mezi… (více)

Hugh Jackman v biografii Ferrariho?

Hugh Jackman v biografii Ferrariho?

21.06.2020

Režisér Michael Mann (Nelítostný souboj) chystá biografii slavného zakladatele automobilky Ferrari Enza Ferrariho už dobré dvě dekády. Nyní se ale zdá, že by se konečně mohlo brzy začít točit. O… (více)

Reklama

Reklama