Reklama

Reklama

Země versus pavouk

(neoficiální název)
  • USA The Spider (více)

Obsahy(1)

Muž se v noci nevrátí domů a přesto, že to neudělal poprvé, jeho dceři Carol se na tom něco nezdá a vydá se ho se svým přítelem hledat. Brzy objeví vrak otcova auta a poblíž vchod do jeskyně. Pár se vydá do jeskyně otce hledat a narazí na gigantického pavouka. Podaří se jim utéct a vše nahlásí místnímu šerifovi, který se vydá pavouka pomoci DDT zneškodnit. Omráčeného pavouka vezmou na univerzitu v domnění, že je mtvý. Ten se probouzí a vydává se drancovat město a vrátit do své jeskyně, kde je naneštěstí Carol, která se tam vydala se svým přítelem hledat náhrdelník po otci. (jonyyy)

(více)

Recenze (11)

Lima 

všechny recenze uživatele

Plakátové.info: KULKY HO NEMOHOU ZABÍT!!! PLAMENY MU NEUBLÍŽÍ!!! NIC HO NEZASTAVÍ!!! BUDE VÁS ŽRÁT ZAŽIVA!!! _____V hlavní roli krápníková jeskyně, chlapecký rock´n´roll band a velký pavouk. Na rozdíl od jiných gordonovek, tady se neřeší, jak ústřední monstrum – velká černá tarantule – dosáhla velikosti cirkusového stanu. Prostě tady, tj. kousek od městečka ´River Falls´, žije v krápníkové jeskyni, je velkej, hnusnej a nudí se, protože si chce "hrát". S lidma. Co jezdí v autech po nedaleké silnici. Evidentně lidé pro jeho hrátky nemají pochopení, protože na něho vezmou DDT a pěkně ho tím pokropí. A v domnění, že je tuhej jak Leninův sarkofág ho odnesou do městské tělocvičny, kde si ho fotí novináři. Jenže co čert a místní občané nechtěli, zrovna když si v pavoukově zdánlivě mrtvolné přítomnosti chlapecká rock´n´rollová partička nacvičuje v tělocvičně svoje hitovky, za nadšeného křepčení jejich spolužáků, pavouk se vzbudí (asi to už nemohl poslouchat) a jde si zpestřit den lidským jídelníčkem. Ale to zdaleka není všechno, do toho se ještě zamotá mladá dívčina, která si v krápníkové jeskyni zapomene náhrdelník po tatínkovi, mladý biolog, na jehož famílii má pavouk spadeno a názorná ukázka toho, jak se lze prokopat do krápníkového komplexu během několika minut za pomocí jediné lopaty. A je tu toho ještě mnohem více, tím chci naznačit, že tohle je zdaleka „nejsofistikovanější“ scenář, jaký Mistr Gordon sesmolil. Sofistikované evidentně nebyly triky. Potěší např. „edwoodovský“ záběr, kdy pavouk „jde městem“, tj se prochází před fotografií jakési ulice a drncá do ní nohama, takže se papírová ulice roztomile třese. K sežrání jsou rovněž vysáté lidské mumie, které vypadají jako ´mattelovská Barbie´ po mimické obrně a rovněž zvuk, který tarantule vydává – jakási směs meluzíny, ženského křiku a chrčení ve smrtelné agónii. I ty hlášky nejsou vůbec marný – když dívka oplakává svého zabitého otce, matka jí chlácholí: „Už na to nemysli, zlato, musíš si přeci udělat domácí úkoly na zítřejší školní vyučování.“ A vrchol celého filmu – jedno z nejoriginálnějších zneškodnění monstra ve svém žánru. To když si 2 chlápci zhruba tak 30 m od sebe vysílají pomocí elektrod elektrický výboj, v jehož cestě se mrcasí nešťastný pavouk…. :o) ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Ach jo... tohle je hodně slabý kousek z mé oblíbené "pavoučí říše". Ani ne tak v efektech (na stejném principu byla založená o tři roky starší Tarantule, i ta byla však viditelně lepší), jako spíš v chatrném příběhu a mizerných postavách, kterým chyběl zdravý rozum. No posuďte sami: kdybyste byli napadeni v jeskyni osmimetrovým pavoukem, a jen tak tak ztěží vyvázli, vrátili byste se na stejné místo kvůli kusu šperku? Logika hadr! Ach jo.. no a ta obří papírová jeskyně, co měla 30 metrů čtvereční, budila ve mně dost rozpačitý dojmy. Třešničkou je ale ten skřek samotnýho chlupatce, to se nedá popsat, jedině slyšet. Ale to rozhodně nedoporučuju. Jednu hvězdu dám za pavouka, ale to jenom díky tomu, že jsem chovatel. Škoda, chtěl bych zase vidět nějakej slušnej pavoučí horor. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Áaano, Země versus Pavouk. Intelektuální psychologické drama nové vlny... to nebylo. Ale zábava docela ano, dokonce zprvu film mátl tělem a naznačoval guilty pleasure až do dna, ale pak se výrazně zlepšil. Herci a asi ani zbytek týmu si nedělali iluze, co točí, takže tu a tam docela zaníceně parodovali (-- divka prkenným výrazem typu O. Schoberová: Nesmíme pátrání po mém otci vzdávat! -- chlapec rozhozeně: Co to pindáš, ještě jsme pomalu nezačali?) a scénárista si taky užíval (např. pavoukovo zmrtvýchvstání po dávce rokenrolu). Rozpočet těsně nad nulou, a přesto alespoň polovina trikových záběrů vůbec nevypadala špatně a docela dlouho jsem si nebyl jist, jestli v tělocvičně fakt nemají 20m výbornou maketu pavouka nebo je to kamerou. Těsně za prostředkem pavouk řádí v ulicích, a záběry na spoušť a potoky krve a v nich lezoucí batole vypadlé z kočárku, důkladně vymáchané v krvi, bylo měřítky horrorů nebo katastrof dokonce vynikající. Kdybych nebyl srab, dal bych 4 :) // A tak jo... ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Výrazně slabší počin než starší Tarantule (1955), ale pořád se na něj dívat dá. Snímek nemá vyloženě hluchá místa, stále se něco děje. Ústředním bodem příběhu je tajemná jeskyně s nádhernou krápníkovou výzdobou, obří pavučinou a lidskými kostrami. Zde se s obřím pavoukem poprvé setká Carol s Mikem a při návratu v druhé části filmu se jim stane pastí. Šerif s ostatními musí volit mezi zničením pavouka a záchranou dvou mladých lidí, o jejichž přítomnosti v podzemí se dozvěděli od matky Carol. Nevyrovnané triky jsou místy obstojné, jinde je až příliš vidět zadní projekce či použití masky. Na tempu snímku to ale neubírá. Samozřejmě jde o fantastický snímek, přesto je třeba zmínit, že sklípkani nevytvářejí klasické pavučiny tak, jak je známe třeba u křižáků a jak jsou použity ve filmu. Navíc z lepkavých vláken se kořist často vůbec nedostane. The Spider zaujme spíše skalní fanoušky a milovníky starých hororů. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Že se pavouk probudil v tělocvičně po zkoušce té dětské rokenrolové kapely, to mě vůbec nepřekvapuje. Jejich kakofonie primitivního rokenrolu by probudila i mrtvýho, ale na druhou stranu, se zvuky, které vydával pavouk, si nemají co vyčítat, hrůza byla oboje. Triky jsou klasicky gordonovsky špatné, pavouk je hodně průsvitný, kulisy velmi evidentní, děj pitomý, bez logiky a s mizernými dialogy... prostě Bertík Gordon. Ale mě to bavilo, pavouci se mi hnusí tak nějak všichni, a tahle chlupatá tarantule či co to bylo byla opravdu pěkně nechutná. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

EARTH VS SPIDER je pre mňa najlepším flákom Čertíka Bertíka I. Gordona, jeho etapy z 50. rokov. Je to WTF podobných rozmerov, ako samotný pavúk a ponúka poriadnu dávku zábavy. Teda ak o takúto zábavu stojíte a nevadí vám, že je to ČB, je to vyše 60 rokov staré a máte radi dobové sci-fi horory(?). Toto je jeden z príkladov, ktorý by mal slúžiť pri vyučovaní na filmových školách. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ale jo, tohle se mi rozhodně líbilo více než "Attack of the Puppet People". Práce s pavoukem je docela dobrá, ne skvělá, ale dobrá ano. Celou dobu to vypadá docela uvěřitelně. Není to akční, je to pořád strašně komorní a neděsí to, ale stejně je v tom krása těch béček z 50. let. Jsou lepší filmy jako "Them!", ale tohle ujde. ()

pepua 

všechny recenze uživatele

Romantické dobrodružství mladého zamilovaného páru v jeskyni, kde žije gigantický pavouk. Že se tvůrci opravdu bavili dokazuje plakát na předchozí Gordonův film The Amazing Colossal Man a také menší reklama na další film, právě promítaný v kinech (i ve filmu): „My dad just got in a new picture, and I haven't even seen it yet. Something about puppet people. It sounds pretty wild!“ Samozřejmě, je to sice naivní, ale přesto poctivě udělané zábavné sci-fi béčko, oproti např. podobnému filmu The Giant Gila Monster jde opravdu o zábavný počin. ()

nevermore 

všechny recenze uživatele

Earth vs. The Spider se již svým vzezřením řadí spíše k hororům klasickým než hororům bčkovým. Osobně si myslím, že jde o jeden z těch určitě lepších počinů "mistra" Gordona.. Scény, kdy je pavouk snímán z blízka, a zbytek lidí stojí v pozadí, nabuzuje docela důvěryhodně dojem toho, že je velký. Ono totiž v 50. letech to tak ještě fungovalo. Akorát když pak stejný postup Gordon použil v o 20 let novejším a již barevném "Mravenčím teroru", už to fungovat opravdu nemohlo. Earth vs. The Spider je o několik tříd lepší než taková "Giant Spider Invasion" (1975) s obrovskou a neuvěřitelně uměle působící figurínou pavouka (a to si srovnejte časový rozdíl mezi těmito filmy!!). Přece jen tolik specifický pohyb živých pavouků dělá hodně. Žádná mutace z radioaktivního odpadu, žádný útok z kosmu, pavouk prostě je. Je v jeskyni :-) Žádné našroubování dementního důvodu, kde se tam vzal. Avšak co ten pavouk vyluzoval za zvuky to nechápu. Dalece to celé předčilo oba filmy, které jsem zde jmenoval. Zkrátka 51 let starý film, který opravdu není vyloženě špatný. ()

Reklama

Reklama