Reklama

Reklama

Fruitvale

  • Česko Poslední stanice (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Skutečný příběh o tragické smrti energického Oscara Granta (22 let), mladého otce, který byl bezdůvodně zastřelen v oblasti západního pobřeží v Kalifornii tamní policií na Silvestra roku 2008. Jeho vražda šokovala celé Spojené státy. Film popisuje pravdivý příběh dvaadvacetiletého mladíka ze západního pobřeží v Kalifornii. Oscar Grant se probudil na Silvestra roku 2008 s podivným pocitem. Nebyl si jistý co se děje, ale rozhodl se, že tentokrát dodrží svá předsevzetí: matce, která má na Silvestra narozeniny, bude lepším synem, přítelkyni Sophii, ke které nebyl poslední dobou úplně upřímný, bude lepším partnerem a hlavně, své krásné čtyřleté dceři Tatianě bude lepším otcem. I když si uvědomuje, že změna nebude vůbec snadná, jde to Oscarovi zpočátku dobře. Jeho odhodlání však ukončí tragédie v podobě střelby ve stanici metra Fruitvale, kde je chladnokrevně zabit místní policií. Oscarova náhlá tragická smrt šokovala celé Spojené státy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (133)

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Na filmu je nejzajimavejsi to, jak skonci, resp k cemu to vede. Proste jeden den v zivote fajn chlapika. Co z nej cini neco vyjimecneho, je, ze je jeho posledni, 7/10 ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Škoda, že si film připravuje půdu pro povedený konec hodinovým chozením od ničeho k ničemu. Do konečný desetiminutovky ve mně vzbuzoval podobné pocity, jako když koukám z okna na souseda, co věší prádlo. Prostě z toho nejsem nijak odvázaná a je mi jasný, že když okno zavřu, o nic moc nepřijdu. Nedá se svítit. Je to proste více méně nuda s nulovým dějem. Určitě se to dalo zpracovat o dost lépe. 50% ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tragický konec Oscara Granta je smutný, a takové věci by se neměly dít. Jenže tahle hraná rekonstrukce je do značné míry manipulativní, a to přesně nemám rád. Takže Afroameričané si společně popláčou, zanadávají a půjdou rozpoutat vzpomínkové nepokoje, já jen pokrčím rameny a za chvíli zapomenu. Jinak tedy herci přesvědčiví, a režisér evidentně věděl, co a proč dělá, jen tohle prostě není film pro mne. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Celý čas sledujete jeden obyčajný deň v živote 22 ročného chlapca, a celý čas viete, že to nedopadne dobre ... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Průměrný snímek se silným tématem na motivy skutečných událostí, přibližující událost ve stanici metra, která byla osudnou pro mladého černocha, jehož osudný střet s policisty rozpoutal dlouhotrvající nepokoje. Poutavé a dobře zahrané, ale průměrné zrežírované a napsané. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

V podstate celý film je vyrozprávaný v oficiálnom texte tu hore a to je veľmi zlé. Za to ale film nemôže. Posledná polhodina stojí za to, do radov polície sa proste dostávajú magori, to sa asi nedá zastaviť. Psychologickými testami totiž prejde aj rasista aj totálny vymetenec. Zároveň to ale bola fakt blbá náhoda. ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Milý POMO, mohu Tě ubezpečit, že mé oko to nechalo naprosto suché. Proč by také mělo mokrovatět ? Zemřel drogový dealer, kriminálník, nemakačenko*, prudil a permanentní průserář. Jemu přeji úspěšnější příští život. Produkci a filmovému štábu, aby svůj kvalitní řemeslný um zaměřili na zajímavější téma a nemuseli lézt černošské většině do zadků a peněženek. POMOvi a ostatním ubrečeným, aby podobně rozjařenou grupu veselých afroameričanů nepotkali v zapadlé uličce. *nemakačenko = člověk, kterému sebrali kačenku. ()

VášaVF 

všechny recenze uživatele

No mě to nepřišlo tak "poutavé" jak sliboval obsah filmu. Příběh 22letého černocha, který byl propuštěn z vězení, dále prodával drogy, podváděl svoji přítelkyni a nebyl schopnej si udržet práci. Rvačka v metru při shledání s dalším kriminálníkem, se kterým měl Oscar (hrdina filmu) již střet v zaměstnání... Ach jo-ztracená hodina a půl. Opravdu si takový člověk/čin policie/bezpráví zaslouží celý film? Podle mě ne a bylo to na neúplné 2*. ()

Kmotr 

všechny recenze uživatele

Celovečerní debut ze Sundance inspirovaný skutečnou událostí, je taková stará dobrá písnička, která zazněla již tolikrát, že už by mohla působit poněkud ohraně. Není tomu tak. Film poukazuje na přežívající rasismus v americké společnosti a sleduje okolnosti a následky násilné smrti dvaadvacetiletého Oscara Granta. Oceněný debutant zdařile kombinuje zdramatizované scény s reálnými záběry z šokující události, jejíž dopad na americké obyvatele podnítil řadu demonstrací proti policejní brutalitě. Možná by z toho mohl být ještě lepší dokument, ale i jako hraný film Fruitvale funguje perfektně a to především díky důmyslně vybranému hereckému ansámblu a důrazu na všední ,,malé" okamžiky posledního dne Oscara Granta. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Naprosto nesouhlasím s názorem, že se tlačí na pilu, jak hledět na rasovou problematiku. Žádné násilné vnucování pohádky o napravení padlého jsem nezaznamenala ani vteřinu. Naopak byl nám předložen skutečný obraz rasismu, jaký platí v Americe dneška. Není nic nového, že je stále na pořadu dne, viz barevná pracoviště, nemocnice, komunity atd., ale je rozdíl rasismus tiše snášet nebo hlasitě tolerovat anebo jít mu naproti zneužitím pravomoci veřejného činitele. Takhle právnicky bych definovala hlavní myšlenku snímku. Mimochodem smutné ale bez slz, i když se klučina (velmi mladý) ve svém životě plácal jak uměl, přesto měl naději na slušný život. Kdyby alespoň bylo učiněno spravedlnosti zadost, což nebylo a nebude. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Smutný film ale podle mě málo se vložilo do filmu, přesto se dobře koukalo nebudu to přílis odsuzovat je to slabší ale v pohodě. ()

MonaSax 

všechny recenze uživatele

Život je opravdové drama, ale tohle je fakt smutný a tak nespravedlivý. Oscar byl opravdový sympaťák, fandila jsem mu, ale už od začátku bylo jasné, že to nevyhraje a že to se pěkně posere.Takový normální film o tom jak si žijí afroameričané, ale s velice hnusným a dojímajícím koncem. Vzalo mě to, ne že ne, filmy podle skutečných událostí to prostě umí a zvlášť z takového prostředí, mám pro ně prostě slabost. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ne, na tohle neskočim. O čem to vlastně bylo? O černochovi, kterého pustí z kriminálu a on dál prodává fet a chlapovi, co ho odmítne zaměstnat vyhrožuje, že si na něj počká? A pak si hraje na spořádaného otce a partnera? A tomu mám jako věřit? S tímhle mám soucítit? A pak přijde incident, ke kterému to celé směřuje, ale ten je tak neskutečně jednostranně podaný, že tomu může uvěřit jen osoba naivní či navedená. Celé to ještě umocňuje přítomnost Kevina Duranta, který vystřihl to správně tupé plešaté hovado. A že to bylo sestaveno na základě výpovědi svědků a příbuzných? Určitě všichni víme, jakou faktickou hodnotu mají výpovědi cikánů. Většinou si z toho musíte odečíst 80%, vydělit to celé třemi a vynásobit 0,5. Pak se možná doberete k pravdě. A tohle je to samé. Jediným, ale zase poměrně výrazným pozitivem jsou herci, kteří podali civilní a uvěřitelné výkony, což se s bídnou režií poměrně dost tlouklo. 30% ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

v podstatě nic nového či originálního, ale je to tak zručně (i když dost černobíle a jednostranně) natočeno, že to účel splňuje znamenitě - totiž vcítit se během většiny stopáže do hlavního hrdiny natolik, aby vám závěr vhrkl slzy do očí a hlavou vám proběhly myšlenky na pokřik A.C.A.B. ... P.S.: Michael B. Jordan je výborný a Kevin Durand ve chvilkové roli záporáka (jako už poněkolikáté) rovněž! ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

Sice se celou dobu nic převratného neděje, ale i tak oněch 80 minut vydržíte. Na konci mátě chuť říct "Zasraný policajti", na druhou stranu všichni víme, s jakými živly se muži zákona dennodenně střetávají. Není pak divu, že jednomu ruplo v bedně a Oscara Granta jednoduše zastřelil. Jinak postava Oscara byla ztvárněna a vyobrazena velmi dobře. Citlivý mladý muž, kterému pojem "rodina" rozhodně není cizí. Osud mu však nedopřál být s rodinou dlouho. 70% ()

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Parádně zrekonstruované drama podle skutečných událostí.Film o chlapci co v životě dělá chyby (vím o čem mluvím)...a i když to celé chce zvrátit a přehodit na lepší životní kolej,tak se mu stane něco co ovlivní všechny jeho příbuzné na vždy.Michael B.Jordan je perfektní a už se od Ryane Cooglera i něj těším na Creeda.Za mě celkově 90% a pět hvězd. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Až do scény v metru je to zralé na odpad. Závěr, o kterém má celý film hlavně být, to ale zachraňuje. Jinak je to teda pěkný svinstvo. Mimo jiné klasický případ dvojího metru - policista za tu vraždu dostal 2 roky a po 11 měsících ho propustili. Kdyby to bylo naopak, tak Oscar dostane z fleku křeslo. ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

I příběh trestaného černocha, který prodává drogy, fláká práci a rodinu, i takový se dá vystavět jako mučednický příběh. Dalo by se říct: "zemřel jak žil", takže když se halvní hrdina nachomítne k výtržnostem v metru a stane se obětí neštěstí, nikoho to vlastně ani nemůže překvapit. Film je bohužel zpracován zančně nemastně a neslaně, takže zatímco Oscar Grant zapomenut možná nezůstane, snímek oněm určitě ano... ()

Související novinky

Rockyho comeback potvrzen

Rockyho comeback potvrzen

13.11.2014

Rocky Balboa, šestý film slavné boxerské série, úspěšně uzavřel příběh Italského hřebce. Oficiální sedmý díl nás zatím nečeká, Stallone ale vymyslel jiný způsob, jak svého hrdinu vrátit na plátna kin… (více)

Reklama

Reklama