Reklama

Reklama

Fruitvale

  • Česko Poslední stanice (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Skutečný příběh o tragické smrti energického Oscara Granta (22 let), mladého otce, který byl bezdůvodně zastřelen v oblasti západního pobřeží v Kalifornii tamní policií na Silvestra roku 2008. Jeho vražda šokovala celé Spojené státy. Film popisuje pravdivý příběh dvaadvacetiletého mladíka ze západního pobřeží v Kalifornii. Oscar Grant se probudil na Silvestra roku 2008 s podivným pocitem. Nebyl si jistý co se děje, ale rozhodl se, že tentokrát dodrží svá předsevzetí: matce, která má na Silvestra narozeniny, bude lepším synem, přítelkyni Sophii, ke které nebyl poslední dobou úplně upřímný, bude lepším partnerem a hlavně, své krásné čtyřleté dceři Tatianě bude lepším otcem. I když si uvědomuje, že změna nebude vůbec snadná, jde to Oscarovi zpočátku dobře. Jeho odhodlání však ukončí tragédie v podobě střelby ve stanici metra Fruitvale, kde je chladnokrevně zabit místní policií. Oscarova náhlá tragická smrt šokovala celé Spojené státy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (133)

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Většina tu očividně hodnotí JEN obsah (sdělení) a na formu (kvalitu zpracování) kašle. (Skoro)průměrná nezávislárna o životní tragédii, která má při relativně krátké stopáži problém udržet diváka při vědomí. Zajímavý je na celém příběhu kontext, leč ten tu jaksi absentuje. A když není osud Oscara Granta zasazen do kontextu, ztrácí na hodnotě. 4/10! ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek jede na jistotu a jeho devizou je skutečnost, že se vlastně jedná o hraný záznam skutečných událostí. Je to dokument, který sleduje události, jež vedly k jedné zbytečné smrti. Od první scény, která byla zachycena v reálu, kdy došlo k postřelení nevinného muže, je jasné, že tady půjde o film, který na vás nebude nic hrát, jde přímo na věc. Právě díky téhle úvodní scéně se budou vaše vnitřnosti postupně svírat a vy budete jen tiše dumat, když poznáte, že finále se blíží. Je nespravedlivé, ale o to smutnější je, že se tyhle věci opravdu dějí. A odpovědnost není zas tak velká... ()

vercza 

všechny recenze uživatele

Silný snímek o posledním dni života Oscara Granta. Film ukazuje na problém rasismu, který v Americe pořád přetrvává. Sice Oscar nebyl žádný svatoušek, ale určitě měl možnost vzchopit se a žít slušný život, nebo alespoň žít o něco déle. ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Precizně zpracovaný příběh Oscara Granta a jeho poslední den v životě! Na to, jakou hloubku má tato událost se film hodně snaží, i když v tomto případě to dál posunout pravděpodobně nešlo, ta hodinka a kousek dokázala vtáhnout, ale nepřekvapit. Pokud potřebujete chytit vztek, je Fruitvale možností. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Postava hlavního hrdiny byla nepochybně „zneužita“ a zidealizována ve prospěch potřeb filmu a jeho sdělení. Šlo to i bez toho, protože ten konec by byl stejně tragický i bez ohledu na snahu Oscara se polepšit a začít znovu a lépe. Možná by to potom mohlo mít blíže i k dokumentu. Takto to byl pouze film na motivy skutečné události. Film o jednom černém dnu v životě obyčejného táty, bývalého drogového dealera. Bavilo mě to sledovat a ta gradace v závěru byla zdařilá. Octavia Spencer tradičně vynikající. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

V prvom rade najmä pamiatka na smutnú novoročnú tragédiu, ktorá stála 22-ročného nevinného Oscara Granta život. O tejto udalosti sa u nás v médiach venoval len strohý príspevok v TV novinách, no asi sa nebolo veru čím chváliť. Čo sa však týka filmu, bol to pohľad na posledný Oscarov deň a pôsobilo to tak dosť neutrálne, čím asi chceli poukázať, že Oscar neviedol žiadny výstredný život. No skôr mi to pripomínalo dokument ako film, aj keď bol spracovaný tým epickým spôsobom (aj keď nie až tak zaujímavým). To vyvrcholenie bolo naozaj smutné, ako sa dalo aj čakať... ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

solidní malý film,který je velmi dobře a líbivě natočen a táhnou ho slušní herci (Michaelu B.Jordanovi se nedá upřít charisma).Bohužel pro mě to celé až moc smrdí kalkulem a tvůrci moc dobře vědí,na co se diváci (hlavně v americe) chytnou.Po tom co jsem si během svátků zopakoval Help a přidal k tomu Danielsova Komorníka je v rámci trojboje o utiskování černochů tohle nejslabší kousek...70% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Rezijne a scenaristicky slusne. Takto, ja viem ze je to film primarne zamerany na cernochy v USA - ale zarobilo to majland, film je klasickou zlatou banou - za par supov sa podaril nadherny zarobok. Uz len preto - sak o peniaze ide  az v prvom rade   : 70 % ()

Caym 

všechny recenze uživatele

Když se v Americe řekne nahlas "nigger", tabu je prolomeno a začne téct krev. Třenice mezi bělochy a Afroameričany je v USA stále ještě žhavým tématem; rasismus pobublává těsně pod povrchem a čeká na jakoukoliv prasklinu, aby mohl rozpoutat peklo. S magickými slovy "stalo se" mohl Coogler zajít mnohem dál - mohl ždímat city ve velkém stylu, mohl ze snímku udělat hollywoodskou bitvu mezi "hodným bělochem" a "zlým černochem", ale ovládl se. Tíživé ticho, krvavé sáčky od transfuze, prokreslené postavy, náhlý přechod od každodenního protloukání k nezvladatelnému peklu. Bylo to tíživé, reálné a dle mého soudu tisíckrát uvěřitelnější než kupříkladu doják o tsunami Nic nás nerozdělí. Za Cooglerovou prací totiž cítím víc než jen touhu vymačkat slzy a dojetí - cítím snahu sdělit světu, že rasismus je stále ještě hluboká vráska na americkém čele. A že i v té sladké a svobodné Americe se stále ještě zametají věci pod kobereček. ()

Agoran 

všechny recenze uživatele

Velmi silný film o skutečné události jednoho dne. Bez toho, že jde o reálný příběh by asi nešlo o tak zajímavé téma a navíc lze těžko říct nakolik jsou popsané skutečnosti blízké realitě, protože celé je to vyprávěné z pohledu postižené rodiny. To film, který se snaží být skoro dokumentem, trochu sráží, ale přesto doporučuji ke zhlédnutí. 7/10 KVIFF 48 ()

campix 

všechny recenze uživatele

Fruitvale je úderná a nekompromisní rekonstrukce skutečných událostí, které se staly ve stanici Fruitvale na Silvestra roku 2008. Nějakou větší znalost toho, co se stalo a všech okolností nemám, ale i tak to vypadá na silně zidealizovaný pohled na dannou událost. Nicméně je to hodně svižné, úderné a ve finále hodně mrazivé. Michael B. Jordan je v hlavní roli vynikající. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Aj keby každé slovo režiséra Ryana Cooglera rozprával o poslednom dni Grantového (Michael B. Jordan) života, film by obstál pod prísnym dohľadom, tak by stále vyznel falošne vo svojom neúprosne pozitívnom zobrazení jeho námetu. 6/10 ()

Icefist 

všechny recenze uživatele

Mě se to vůbec nedotklo. Nevím čím to je, ale prostě ani ťuk. Chápu skromnost, pochmurnost snímku a neznámost herců a za toto chválím, ale když na mě drama nijak nedolehne, tak nemůžu hodnotit moc pozitivně. Příběh byl o ničem a když přistoupím na nejpravděpodobnější variantu, že byl o nápravě a novém lepším začátku hlavního protagonisty, tak tomu věřit můžu, ale nemusím. A už vidím, jak mi teď za předchozí dodatek bude spousta lidí dávat virtuální palce dolů. Já to unesu. Život není fér. Nikdy nebyl a nebude. 50 % Oblíbená část- závěrečná scéna ve sprše ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Moje srdce už za sociálne kauzy nekrávca ako kedysi, ale filmy z podobného prostredia mám aj tak stále rád. Obyčajní ľudia, obyčajné problémy a modrogolierová strana Ameriky. Z času na čas je fajn vidieť ako vyzerajú príbytky a životy pracujúcej vrstvy a pripomenúť si, že aj USA nie je len krajina snov. Nemám potuchy nakoľko tvorcovia Granta prikrášľujú a romantizujú, a väčšinou takéto veci beriem s rezervou. Z informácií na wikipedii to vyzerá, že policajti situáciu naozaj nezvládli, hoci pravda je, že Grant a spol. pri zadržaní nemuseli klásť dosť výrazný odpor. Nuž, horúce hlavy, chaos, menej inteligencie a čo-to alkoholu asi spraví svoje. Každopádne pozerateľná záležitosť k hodnovernosti ktorej sa definitívne nevyjadrím. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Oscar goes to the town. Final countdown of his life. V jeho jméně varovný signál byl. Měl raději jet svým vozidlem motorovým. Teď se za ním dveře zavřely a rodina kar vystrojí. ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Poutavě zdokumentován poslední den Oscara Juliuse Granta III, kdy by chladně zastřelen do zad policistou, který vypověděl, že si spletl pistoli s taserem. Scela jistě film vznikl hlavně díky vlně protestů, který se krátce po střelbě v USA konal. Předpokládám, že jinak by to upadlo v zapomnění. Co ale musím uznat, že hlavní představitel Oscara - Michael B. Jordan se na roli velmi dobře připravil a skvěle zahrál. Nic nenechal náhodě, nicméně nemůžu dát plnou palbu, protože i když tragický konec je jistě smutný, filmaři udělali z Oscara skoro svatého, ale upřímě on žádný svatoušek nebyl. 4* ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

To, co z vás vymačká všechny emoce, trvá bohužel asi jen posledních patnáct minut...do té doby sledujeme prázdný den obyčejného černošského mladíka. Škoda, závěr filmu byl opravdu povedený a emotivní, ale do té doby to bylo opravdu jen mlácení prázdné slámy. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Jak to tady čtu, tak se některým z vás nelíbí, že je ten tragický příběh předkládán tendenčně. V takovém případě ale hodnotíte americkou realitu z evropského -a tedy nepoučeného, neadekvátního- pohledu. Myslím, že by vám měly změnit perspektivu už jen novinové titulky "Čtvrtinu všech vězňů na světě zadržují v USA", "USA mají druhý největší podíl vězňů na počet obyvatel". ... Pokud vás to zaujalo, doporučuju ještě tenhle článek; po jeho přečtení už se zaručeně nebudete zabývat tím, jestli filmaři vykreslili zrovna tohohle černocha z Fruitvale věrohodně, nebo ne. Americký policejně-soudní aparát totiž vyrábí podobně nespravedlivých příběhů tuny. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Tento vysoce kvalitní nezávislý snímek pojednává o jednom dni obyčejného černocha nižší třídy, který se snaží po nápravě vést spořádaný život.. Oslava Silvestra v ulicích San Francisca se mu však stává osudným.. Kdyby nebylo tragického konce, tak by se film zdál příliš jednoduchý, místy nudný, nezajímavý, ale pod tíhou faktů, které nám servíruje již v úvodních titulcích filmu amatérské video, vyznívá už od první chvíle velmi osudově.. Líbí se mi propojení postav v příběhu.. ()

Související novinky

Rockyho comeback potvrzen

Rockyho comeback potvrzen

13.11.2014

Rocky Balboa, šestý film slavné boxerské série, úspěšně uzavřel příběh Italského hřebce. Oficiální sedmý díl nás zatím nečeká, Stallone ale vymyslel jiný způsob, jak svého hrdinu vrátit na plátna kin… (více)

Reklama

Reklama