Reklama

Reklama

Fruitvale

  • Česko Poslední stanice (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Skutečný příběh o tragické smrti energického Oscara Granta (22 let), mladého otce, který byl bezdůvodně zastřelen v oblasti západního pobřeží v Kalifornii tamní policií na Silvestra roku 2008. Jeho vražda šokovala celé Spojené státy. Film popisuje pravdivý příběh dvaadvacetiletého mladíka ze západního pobřeží v Kalifornii. Oscar Grant se probudil na Silvestra roku 2008 s podivným pocitem. Nebyl si jistý co se děje, ale rozhodl se, že tentokrát dodrží svá předsevzetí: matce, která má na Silvestra narozeniny, bude lepším synem, přítelkyni Sophii, ke které nebyl poslední dobou úplně upřímný, bude lepším partnerem a hlavně, své krásné čtyřleté dceři Tatianě bude lepším otcem. I když si uvědomuje, že změna nebude vůbec snadná, jde to Oscarovi zpočátku dobře. Jeho odhodlání však ukončí tragédie v podobě střelby ve stanici metra Fruitvale, kde je chladnokrevně zabit místní policií. Oscarova náhlá tragická smrt šokovala celé Spojené státy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (133)

Taarg 

všechny recenze uživatele

Film, u kterého vás bude zajímat více realita (tedy události ve Fruitvale), než samotný snímek. I když je poměrně akčně natočený, představuje hlavního hrdinu přes jeho předchozí prohřešky jako nejhodnějšího z hodných. Nikdo takový však reálně není. Jde jen o subjektivní pohled jedince... Kdyby se ho snažil Coogler méně "posvěcovat", mohl vzniknout hodnotný film. ()

lida93 

všechny recenze uživatele

Jak moc je život nespravedlivý nebo je až moc spravedlivý? Tož otázka ... Šokuje a v člověku až mrazí, ale ve filmu je i další rovina než jen oběd napraveného černocha. ()

SMilan 

všechny recenze uživatele

Naservírovaný koncept funguje, to je podstatné. Po tom, ako to bolo v skutočnosti pátrať nebudem, ale určite by boli odchýlky. Stačí si hneď za tým pustiť Blue Caprice a hladina bude vyrovnaná. ()

suboss 

všechny recenze uživatele

Ďalší podarený film zachytávajúci silný skutočný príbeh. Troška pomalšie sa rozbieha, ale po chvíli vás musí zaujať príbeh mladého muža, ktorý sa zhodou okolností ocitol v nesprávnom čase na nesprávnom mieste a malo to pre neho fatálne následky. ()

tomco3131 

všechny recenze uživatele

Trochu zbytočne dlhý rozbeh filmu pri už tak krátkej stopáži. Dobrý príbeh, ktorý je však zrejme problém sfilmovať ako celovečerný film, aj napriek tomu však výborné spracovanie, dobrý Jordan a celkovo zaujímavý skutočný príbeh kde prišiel o život kriminálnik, no nie jeho zásluhou a skutočne o neprimeranom treste pre policajta. ()

kolodej1 

všechny recenze uživatele

naprosto nesouhlasím s tím, že by to bylo podbízivé. Naopak, bylo to velmi uměřené. Viděli jsme zdánlivě obyčejný den Oscara Granta, s prostřihy do minulosti, tak, aby mohl divák pochopit jeho osobnost. Rozhodně zde nebyl vykreslen jako nějaký svatoušek, ale jako někdo, kdo neměl úplně na růžích ustláno, kdo dělal pitomosti a měl průšvihy, ale na druhou stranu to nebyl v jádru hajzl. Celý film směřoval neodvratně k tragickému konci, díky předešlému seznámení s hrdinou a jeho okolím bylo finále filmu velmi emotivní. Nepřijde mi na tom nic divného, ani přehnaného, zvlášť když nejde o nic menšího než smrt člověka a to ne jen tak ve filmu, ale ve skutečnosti. Velmi kvalitní snímek, který zřetelně ukázal, že ve Spojených státech rasový problém stále přetrvává, i když v trochu jiné podobě než před padesáti lety. ()

Saxos 

všechny recenze uživatele

Proč vlastně k celé tragédii došlo. Dva bývalí kriminálníci se začali rvát v metru. Následnou nezvládnutou akcí drážní policie pak došlo až k nejhoršímu. Mě říct policajt kdekoliv ve světě ať si dřepnu a držím hubu, tak sebou fláknu do půlmetrovýho bahna a nevyjde ze mě ani pšouk. O to ještě rychleji jestli bych byl bejvalej trestanec, kterej se chce v posledním dnu v roce polepšit. ()

jopal 

všechny recenze uživatele

Nie som uplne presvedceny, ze bol az taky "napraveny", ako lici film a ze ho strelili, ked uplne nic nerobil. Tiez poticka vo vlaku mohla mat uplne iny uvod a zaver a to uz potom sa dostavame k otazke, ci chlapec moc nemachroval. Mozno som nepsravodlivy, ale vnimam to ako paralelu k nasim tmavym, kedy on vas zapichne a vy ste vinny, lebo ste tam nemali byt!!! ()

tomino28 

všechny recenze uživatele

Je šokující, jaké příběhy mohou být skutečné a konec byl velmi intenzivním zážitkem, ale bohužel nedokázal vynahradit dlouhé čekání na "akci". A to i přesto, že slabá hodinka a půl je znakem toho, že tvůrci nechtěli snímek natahovat. Osobně bych vyměnil scény před onou událostí za možnost hlouběji se ponořit do děje následujícího po zásahu, zde ovšem Fruitvale končí, a to je škoda. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Sfilmovanie incidentu na Fruitvalskej stanici metra, ktorý skončil smrťou Oscara Granta. Hlavný hrdina je vykreslený ako správny chlap, ktorý síce mal problémy so zákonom, ale snaží sa sekať dobrotu. Príbeh sa však dlho potáca v marazme života hlavného hrdinu takže to vyzerá, že podstatu vystihuje slovenský názov "Bez druhej šance". Filmu akoby chýbala pointa až kým nedôjde k osudnej roztržke a policajnému zásahu, ktorý končí výstrelom a smrteľným zranením Oscara. Film neukazuje len problém policajného násilia, ale možno tak trocha nechtiac aj problém správania sa zadržaných, ktorí nespolupracujú, sú ofenzívni čo vystresovaným policajtom veľmi nepomáha. ()

Vendem 

všechny recenze uživatele

[48. MFF Karlovy Vary] Nevím, zda jsem měl přehnaná očekávání, nicméně debut Ryana Cooglera není příběhem o nápravě mladého drogového dealera Oscara Granta, ale o duchu soudržnosti jeho famílie. Zdůrazňování rodinných hodnot (nevím, kolikrát už jsem v americkém filmu slyšel výrok o tom, že chlapeček/holčička by neměl/a vyrůstat bez táty) tu bohužel převažuje nad tématem rasové segregace a policejního násilí, které po Oscarově smrti spustilo v Oaklandu vlnu demonstrací. Přízrak amerických příběhů jménem „rodina na prvním místě“ doprovází i hrdinův pobyt ve vězení, kde mu jeho matka při návštěvě sdělí, že nad ním láme hůl. Líbila se mi ale nervní kamera nalepená na těla postav a také vhled do života "černých ovcí" v kalifornském Oaklandu činí z Fruitvalu docela solidní debut. ()

Sergii 

všechny recenze uživatele

Snímek, ve kterém je 90% procent času určeno pro stotožnění s hlavním hrdinou, je velmi dobrým příkladem toho, že klišé je již dávno přežitým ''fenoménem''. V tomto kusu ho opravdu moc není. Pokud se Vám stane že zapomenete na úvodní autentické video (tak jako se to stalo mně), konec Vás dostane do kolen. Jediné co mi vadilo, byl způsob jakým do filmu zakomponovali flashback, který tam byl podle mně zbytečně. Kdyby film začínal autentickým videem, pokračoval scénou ve vězení a poté skočil o těch několik let dopředu, byl bych mnohem šťastnější. ()

Maila87 

všechny recenze uživatele

Asi jeden z nejlepších filmů letošního festivalu v Karlových Varech (2013). Skvěle pojatá režie, která si získá srdce diváka a smrt Oscara se je díky tomu citový zážitek. Bohužel u nás velmi opomenutý film. ()

koci 

všechny recenze uživatele

Vůbec mi nesedlo, že režisérovou ambicí byla hlavně reinscenace událostí ve Fruitvale Station a sblížení nás diváků s Oscarem Grantem, abychom inkriminovanou událost prožili co nejhlouběji. Protože ona situace má "jenom" pár minut. Většina filmů podle skutečných událostí pojednává o dlouhodobých příbězích - trvajících několik hodin nebo let. No a Fruitvale incident trval pět minut, takže těch zbylých 80 minut filmu je vygenerovaných podle výpovědí rodiny, přátel, právního zástupce atd. (zdroj Wikipedie, samozřejmě.) A jak moc je ta hodina dvacet pravdivá nebo zidealizovaná, to se nikdy nedozvíme. Truchlil Oscar nad psem? Hrál si s dětma? Pomohl třem dívkám na záchod? Pomohl slečně s výběrem ryby? To teda těžce pochybuju... Třeba jo, co já vím, ale ten dojem manipulace z toho stejně čiší až moc. ()

Teen.AGE.r 

všechny recenze uživatele

Filmařsky mě to nijak neohromilo... Samozřejmně příběh samotný to táhnul už od prvního "mobilního záběru", ale mě to nestačilo. Američané by se měli stydět, do jednoho, za to, že dopustili aby se z nich za ty léta, jejich vývoje, stal takový hnusně rasistický agresivní národ! ...75% ()

Airon 

všechny recenze uživatele

Skutočný príbeh o bývalom černošskom drogovom dílerovi ktorý sa po odsedení svojho trestu chce zaradiť opäť do bežného života a vrátiť sa k svojej priateľke a dcére. Avšak v novom začiatku sa mu stane osudný stret s políciou na Silvestra . Hodnotenie 68% ()

Související novinky

Rockyho comeback potvrzen

Rockyho comeback potvrzen

13.11.2014

Rocky Balboa, šestý film slavné boxerské série, úspěšně uzavřel příběh Italského hřebce. Oficiální sedmý díl nás zatím nečeká, Stallone ale vymyslel jiný způsob, jak svého hrdinu vrátit na plátna kin… (více)

Reklama

Reklama